HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „lody”

  • sobota, 15 września 2018
    • LODY SZARLOTKOWE BEZ MASZYNKI

      Lody szarlotkowe bez maszynki 

      LODY SZARLOTKOWE

      • 250 ml. śmietanki kremówki 36%
      • 125 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 3 jabłka np. antonówki
      • 1 czubata łyżka masła
      • 1/3 szkl. jasnego cukru muscowado lub drobnego cukru trzcinowego
      • 1 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • kilkanaście ciasteczek amaretti 
      Połowę ciasteczek pokruszyć niezbyt drobno.
      Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić 
      masło, dodać cukier i 1 łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do jabłecznika , mieszając 
      podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać jabłka ,wymieszać i dusić kilka minut, aż część 
      jabłek się rozpadnie. Jabłka wystudzić. 
      Połowę  jabłek zmiksować, dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Śmietankę 
      ubić na sztywno, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika i jabłka z 
      mlekiem skondensowanym, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać połowę pozostałych 
      jabłek ,wymieszać delikatnie . Na dno szklanego naczynia lub pudełka po lodach wysypać 
      pokruszone ciasteczka , nałożyć masę , wyrównać , wyłożyć resztę jabłek  i ciasteczek.  
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 września 2018 15:25
  • niedziela, 26 sierpnia 2018
    • LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Lody czekoladowe i chałwowe bez maszynki 
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI
      Lody czekoladowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      150 ml. słodzonego mleka skondensowanego
      200 g. gorzkiej czekolady ( 70-75%)
      kilkanaście wiśni z syropu (opcjonalnie) 
      Lody chałwowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      125  ml. słodzonego mleka skondensowanego 
      200 g chałwy waniliowej lub waniliowej z migdałami 
      Lody czekoladowe :
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 50 g czekolady drobno pokroić , resztę połamać 
      na mniejsze kawałki. Mleko skondensowane wlać do garnuszka, postawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą , dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej , 
      mieszając . Masę czekoladową wystudzić (będzie dość gęsta). Zimną śmietankę ubić na 
      sztywno w wysokim naczyniu, dodać  łyżkę masy czekoladowej , zmiksować , dodać resztę 
      masy czekoladowej ( można zostawić trochę masy czekoladowej do dekoracji)  i miksować 
      parę minut, aż czekoladowa śmietanka stanie się puszysta. Dodać drobno pokrojoną 
      czekoladę, delikatnie wymieszać . 
      Szklane naczynie z pokrywką lub pudełko po lodach napełnić  do połowy masą i ułożyć wiśnie , 
      jeśli je dodajemy , nałożyć resztę masy, wyrównać , wierzch udekorować pozostawioną 
      masą czekoladową, czubkiem noża wymieszać, tworząc marmurkowy wzór. 
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika  na kilka godzin. 
      Lody chałwowe : 
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 100 g chałwy pokruszyć, dodać połowę mleka 
      skondensowanego, zmiksować, dodać resztę mleka i ponownie zmiksować do uzyskania 
      gładkiej masy . Resztę chałwy pokruszyć niezbyt drobno. Zimną śmietankę ubić na sztywno,
      dodać masę chałwową, miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 
      Dodać 50 g pokruszonej chałwy, delikatnie wymieszać. 
      Masę przełożyć do szklanego naczynia z pokrywką lub pudełka po lodach , posypać resztą 
      pokruszonej chałwy. Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2018 12:40
  • sobota, 14 lipca 2018
    • LODY BEZ MASZYNKI

      Lody bez maszynki

      LODY BEZ MASZYNKI

      Przepis podstawowy:
      • 250 ml. śmietany kremówki 36%
      • 150 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Dodatki : *
      • 1 szkl. orzechów pecan
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier , mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać 
      orzechy i prażyć je, mieszając aż będą złociste i pokryją się karmelem. 
      Orzechy z karmelem wystudzić.
      Lody :
      Śmietanę schłodzić w lodówce. Wlać do wąskiego naczynia i ubić na sztywno. Cienkim 
      strumieniem dodawać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać mikserem na 
      wolnych obrotach aż masa będzie gładka i jednolita.
      Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę pokruszyć niezbyt drobno. Do masy dodać 
      pokruszone orzechy z okruszkami karmelu , wymieszać . Pojemnik szklany z pokrywką lub 
      pudełko po lodach napełnić masą, na wierzchu położyć połowki orzechów.   
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      LODY BEZ MASZYNKI

      * Lody bez dodatków są pyszne , stanowią  również świetną bazę , dla urozmaicenia można 
      dodać np. wiśnie z syropu, orzechy, pokruszoną czekoladę . 

      LODY BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LODY BEZ MASZYNKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lipca 2018 12:30

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com