Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
Wpisy otagowane „drożdżowe”
Calzone
Ciasto :
100 ml mleka
250 -300 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
90 ml. jogutru naturalnego
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
oliwa , najlepiej czosnkowa z tego przepisu
Farsz :
1 mała czerwona papryka
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
3-5 suszonych pomidorów
kilka plasterków szynki lub prosciutto
100 g cheddara
kilka oliwek zielonych np. takich lub czarnych z tego przepisu
1 łyżeczka oregano
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
olej do smażenia
Farsz :
Bakłażana i cukinię pokroić na ćwierćplasterki. Bakłażana posolić, umieścić w durszlaku i
odstawić na 30 min. Paprykę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, cukinię
również podsmażyć. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć .
Suszone pomidory ,oliwki i szynkę pokroić na plasterki. Składniki farszu wymieszać z
oregano, pieprzem i wędzoną paryką , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże
oczka)
Ciasto :
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, oregano i czosnek. Mleko
lekko podgrzać, w miseczce wymieszać drożdże, cukier , 1 łyżeczkę mąki , dodać 3 łyżki
mleka i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko lekko zmiksować z
jogurtem ,dodać do mąki , wlać wyrośnięte drożdże i resztę mleka, wyrobić gładkie ciasto .
Miskę z ciastem przykryć kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na ok. 30 min.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym 1 łyżką oleju czosnkowego.
Ciasto polać 1 łyżką oleju , kulę ciasta wyłożyć na blaszkę i uformować placek o średnicy
30 - 35 cm. Na połowę placka nałożyć farsz , posypać serem , zostawiając 3-4 cm. brzeg
bez farszu. Ciasto zagiąć, formując pieróg. Brzegi calzone starannie zlepić.
Odstawić calzone do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec calzone 30-35 min.
Pizza bianca
200-250 ml. ciepłego mleka
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
180 ml. jogurtu naturalnego
1 cukinia
100 - 150 g sera scamorza lub mozzarelli di bufala
kilka plasterków raclette (opcjonalnie)
100 g prosciuto lub szynki szwarcwaldzkiej w cienkich plasterkach
kilkanaście zielonych oliwek (najlepiej z tego przepis)
aromatyczna , pikantna oliwa czosnkowa ( np. z tego przepisu)
1 biała lub czerwona cebula
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3-4 łyżeczki suszonego oregano
świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotować ciasto : W małej miseczce wymieszać drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i
100 ml. ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , aż drożdże dwukrotnie
zwiększą objętość.
Do większej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól , drożdże i jajko ,
wymieszane z jogurtem. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając odrobinę ciepłego mleka,
gdyby ciasto było zbyt twarde, przykryć miskę ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 30 min. , aż ciasto podwoi objętość.
Przygotować resztę składników : Ser i oliwki pokroić na plasterki, cebulę w krążki.
Cukinię umyć i ze skórką pokroić na plastry o grubości 1 cm.
Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować placek o grubości ok.
2 cm. Ciasto posmarowac oliwą, położyć plasterki sera , posypać ziołami , na nich ułożyć
cienkie plastry szynki, a następnie plastry cukinii , posmarowane oliwą. i oprószone
pieprzem Na wierzchu umieścić oliwki i posmarowane oliwą krążki cebuli.
Pizzę piec ok. 20 min w temp. 220 st. (program "pizza" lub dolna grzałka z termoobiegiem)
Jagodzianki
200-250 ml. ciepłego mleka
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
1/4 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml. jogurtu naturalnego (np. Zott)
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
300 g jagód
1 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
Kruszonka:
100 g masła
1 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
W miseczce wymieszać suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 100 ml. ciepłego
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże podwoją objętość.
Jagody umyć i starannie osączyć na sicie. Przesypać do miseczki, oprószyć cukrem pudrem
i mąką ziemniaczną , delikatnie wymieszać.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do większej miski, dodać cukier, jajko wymieszane
z jogurtem, ekstrakt waniliowy , sól i drożdże. Wyrabiać ciasto, dodając tyle mleka, żeby
ciasto było elastyczne i zaczęło odchodzić od ręki (ok. 5 minut). Jeśli ciasto jest zbyt
twarde, dodać odrobinę ciepłego mleka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w
cieple do wyrośnięcia na ok 20-30 min.
2 duże foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę . Do miseczki włożyć masło pokrojone w kostkę , dodać mąkę ,
cukier i czubkami palców zagnieśc kruszonkę. Kruszonkę można też przygotować w
malakserze (pulsacyjnie)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagnieść. Ciasto podzielić
na 12 części, z każdej uformować placuszek o grubości ok. 1 cm. Na środku położyć 1 łyżkę
jagód, zlepić brzegi ciasta. Układć jagodzianki na blasze zlepioną częścią na dół.
Foremki z jagodziankami przykryć przezroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. z termobiegiem lub 200 st. bez termobiegu.
Żółtko wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody , posmarować jagodzianki i posypać kruszonką.
Piec jagodzianki ok. 20 min.
Przepis na ciasto jest zmodyfikowanym przepisem na focaccię ,który jest tutaj
Focaccia

200-250 ml. ciepłego mleka
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
180 g jogurtu naturalnego (np. Zott naturalny)
1 jajko
2 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu
gruboziarnista sól
W małej miseczce wymieszać cukier, drożdze , łyżeczkę mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić
w ciepłe miejsce , aż drożdże dwukrotnie zwiększą objętość . Do dużej miski przesiać
mąkę z proszkiem , dodać sól, jogurt , jajko , drożdże i tyle mleka, żeby ciasto było
miekkie. Zagniatać ciasto , aż przestanie lepić się do ręki (ok. 5 min.) . Miskę przykryć
ściereczką i odstawić w cieple do wyrośniecia na 20-30 min.
Blaszkę 20x20 cm lub okrągłą o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (focaccia będzie
wysoka). Ręce oprószyć mąką, wyjąć ciasto i chwilkę zagniatać na oprószonej mąką stolnicy.
Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać. Foremkę przykryć ściereczką lub przezroczystą
folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 20 - 30min. Palcem zrobić dołki w cieście, posypać
ciasto rozmarynem , posmarowac oliwą i posypać gruboziarnista solą .
Piec focaccię w temp. 190 st. 20 min. aż bedzie złocista.
Przepis na to uniwersalne ciasto, z którego można upiec focaccię, pizzę, chleb lub bułeczki
znalazłam na tym blogu

Drożdżowy wieniec z pesto (kringel)
2 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki suchych drożdży
1 szkl. letniej wody
1 łyżka oleju lub oliwy (to może być aromatyczna oliwa z tego przepisu)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
4 czubate łyżki pesto genovese
2 łyżki parmezanu lub pecorino romano startego na większe wiórki do posypania
Wersja z wykorzystaniem automatu do pieczenia chleba : Do pojemnika wlać wodę i olej,
wsypać mąkę , sól, cukier i drożdże . Włączyć automat na program do wyrabiania ciasta
( 90 min., dough) . Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z pojemnika.
Wersja tradycyjna : Do sporej miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże , zamieszać i
odstawić na parę minut. Kiedy drożdże zaczną "pracować", dodać mąkę, olej, sól i cukier.
Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia
w cieple na ok. 60 min.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
Stolnicę oprószyć mąką , wyrośniete ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować
jak najcieniej na prostokąt ok. 45 X 30 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować równą
warstwą pesto, zostawiajac 1 cm z brzegów. Zwinąć rulon z dłuższej strony, zlepiając ciasto
na ok. 2cm. z jednego krótszego końca.

Rulon ciasta przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca z 1 strony i ostrożnie przenieść na blachę.
Zapleść obie części tak, aby przecięta strona znalazła się na górze. Uformować wieniec ,
zlepiając końce ciasta. 

Ciasto lekko przykryć przezroczystą folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na 30 min. , a następnie posypać serem , startym na długie wiórki na tarce jarzynowej.
Wieniec piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. z termoobiegiem lub do
220 st. bez termoobiegu .
Podawać na ciepło

Chaczapuri

Ciasto:
2 1/2 szkl. mąki
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
3/4 szkl. mleka lub wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stopionego masła
Farsz serowo-ziemniaczany (osetyński)
200 g ziemniaków
200 g twarogu solankowego wędzonego *
200 g Cheddara z papryką ( pikantnego meksykańskiego El Tequito) **
pieprz do smaku, jeśli Cheddar nie był pikantny
Ciasto :
W automacie do pieczenia chleba - do naczynia wlać mleko i masło dodać mąkę, suche drożdże ,
sól i cukier. Nastawić program "ciasto" lub "dough" do wyrabiania ciasta (ok. 90 min.)
Tradycyjnie : Świeże drożdże rozrobić z cukrem , 2 łyżeczkami mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia . Mąkę przesiać do dużej miski , dodać sól ,resztę mleka, wyrośnięte
drożdże i stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć przezroczystą folią
spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (60-90 min.)
Farsz:
Ziemniaki ugotować i wystudzić. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę , twardy ser
zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Starannie wymieszać farsz i podzielić na 6 części.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałować na okrągły placek, na
środku położyć kulkę farszu, zlepić starannie i lekko rozwałkować.






Rozgrzać patelnię , najlepiej żeliwną lub ceramiczną. Piec chaczapuri bez tłuszczu 3 min. pod
przykrywką, odwrócić, przykryć i piec dalsze 3 min.
Placuszki zaraz po upieczaniu mają "poduszkę" gorącego powietrza, po chwili stają się
bardziej płaskie. Podawać na gorąco.
Ten świetny przepis znalazłam na tej stronie . Dziękuję .
Chaczapuri to potrawa gruzińska, farsz osetyński składa się z 2-3 gatunków sera , z tego
1 powinien być twardy , ciągnący po upieczeniu
Wprowadziłam kilka zmian, w oryginalnym przepisie w farszu oprócz ziemniaków była:
* feta
** mozarella lub Cheddar
i koniecznie pieprz lub chili - farsz musi być pikantny

Buchty z powidłami śliwkowymi lub różą wg. Halinki
Ze wspomnień Janusza o buchticzkach (buchticky po cesky)

500 g mąki
40 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
1/2 szkl. cukru
100 g rozpuszczonego masła do ciasta
1 łyżka oleju np. ryżowego
60 g rozpuszczonego masła do formowania bucht i do polania ciasta
aromat lub cukier waniliowy, otarta skórka cytrynowa
powidła śliwkowe lub konfitura różana
Wersja łatwa - z automatu do piecznia chleba :
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut . W tym czasie jajka roztrzepać z resztą cukru,
aromatem waniliowym i skórką cytrynową ( nie ubijać, tylko wymieszać) . Rozpuszczone
masło (100 g) , olej, jajka, resztę mleka i drożdże wlać do pojemnika automatu, wsypać
mąkę i dodać szczyptę soli.
Nastawić program "Dough" albo odpowiednik do wyrabiania ciasta na 90 min.
Wersja trdycyjna :
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki.
Odstawić w cieple do wyrośnięcia na 15 - 20 min aż podwoi objętość. Do miski przesiać mąkę ,
dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże , roztrzepane jajka , resztę mleka, cukier , aromat,
olej i rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki . Miskę przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 -120 min.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, lekko posypaną mąką, krótko zagnieść. Podzielić ciasto
na porcje - powinno ich być 16 - 18 . Każdą porcję lekko rozwałkować lub rozciągnąć palcami na
placuszek, na środku położyć łyżeczkę powideł śliwkowych lub konfitury z róży. Zlepić starannie
dłońmi lekko umoczonymi w roztopionym maśle.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać buchty ciasno obok
siebie zlepioną stroną do dołu . Posmarować wierzch pozostałym masłem , przykryć ściereczką
i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st (termoobieg) przez 30 min.
Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. Odrywać buchty i jeść - ze śliweczką,, z różą,
ze śliweczką, z różą ...........

Paszteciki z pieczarkami (24-26 szt)

Ciasto:
50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
25 dkg masła
1 jajko
5 dkg drożdży
1/2 szkl.mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz do pasztecików:
1 kg pieczarek
2 średnie cebule
1 jajko
1 kostka grzybowa Knorr
2-3 łyżki bułki tartej
sos sojowy (najlepiej grzybowy)
sos Worcestershire
pieprz, ew. sól do smaku
Farsz:
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo
drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej
wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do
pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić. Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z
farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż bardzo wyrośnie, dodać do
mąki i zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto .
Gdy wypłynie ( po 5-10 min) ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść, jeśli
trzeba dodając mąkę . Ciasto ma być miękkie, ale ma się dać wałkować.
Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i pokroić na prostokąty. Na środku położyć
farsz .

Zwinąć paszteciki , układać na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. żeby wyrosły. Po wyrośnięciu
paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Piec 20 min. w temp. 180 st. (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu.

Wieniec wielkanocny - chlebek

50 dkg mąki pszennej lub po 25 dkg mąki pszennej i żytniej
5 dkg drożdży
1 szkl. mleka
( +1/8 szkl. do automatu do pieczenia chleba)
1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania
1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku ( lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego do automatu
do pieczenia chleba )
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
Drożdże rozmieszać z odrobiną mąki, 1/3 łyżeczki cukru i 1/3 szkl. mleka , aby były gęste
jak śmietana. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Dodać roztrzepane jajko,
przyprawy , wymieszać i wlać do mąki . Dobrze wyrobić , aż będzie odstawało od ręki .
Ciasto wyłożyc na stolnicę oprószoną mąką, podzielic na 3 części i upleść chałkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć chlebek i przykryć przezroczystą folią,
żeby nie wyschło. Zostawić do wyrośnięcia ( ok. 1 godz ) . Odkryć, posmarować jajkiem i
piec 50 - 60 min w temp 180 st (termoobieg) . Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
Jeść z masłem .
Automat do pieczenia chleba :
Przygotować drożdże j.w. Do automatu wsypać najpierw mąkę z przyprawami ( bez
szczypiorku i pietruszki), dodać drożdże i mleko. Nastawić program "dough" , dodać
szczypiorek i pietruszkę, kiedy zapiszczy. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto , zapleść chałkę i
postępować jak wyżej.
Rogaliki / paszteciki / strucla
50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
25 dkg masła
1 jajko
5 dkg drożdży
1/2 szkl.mleka
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż wyrośnie, dodać do mąki i
zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto .
Gdy wypłynie ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść, jeśli trzeba dodając
tyle mąki , aby ciasto dało się wałkować .
Rogaliki
Rozwałkować cienko, pokroić w trójkąty . Na środku położyć nadzienie
(śliwkę , wiśnie z syropu, konfiturę) i zwinąć rogalik.
Paszteciki
Do zagniatanego ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Ciasto pokroić na prostokąty,
na środku położyć farsz (np. pieczarkowy FARSZ DO PASZTECIKÓW ,kawałek oscypka
owinięty plasterkiem boczku). Zwinąć paszteciki.
Strucla
Do zagniatanego ciasta po wyjęciu z wody dodać 3 - 4 łyżki cukru. Rozwałkować
prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć struclę.
Rogaliki , paszteciki i struclę zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min. ,
posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Rogaliki i paszteciki piec 20 min. w temp. 180 st(termoobieg), struclę ok.
60 min.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |