HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „tort”

  • środa, 09 listopada 2011
    • SZARLOTKA KRÓLEWSKA

      Szarlotka królewska trochę pracochłonna , ale przepyszna

      Warstwa jabłkowa:

      • 6 jabłek
      • 2-3 łyżki cukru
      • lub 1/2 l gotowego przecieru jabłkowego
      • 1 galaretka cytrynowa na 1/2 l. wody

      Ciasto biszkoptowe:

      • 6 jajek
      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 szkl. cukru z cukrem waniliowym 

      Krem budyniowy:

      • budyń waniliowy lub śmietankowy z 1/2 l mleka
      • 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu

      Polewa czekoladowa (ganache)

      • 200 g dobrej, gorzkiej czekolady (min. 60 %)
      • 1 szkl. śmietanki kremówki (30-36%)

      Upiec biszkopt , najlepiej poprzedniego dnia:

      Ubić białka ze szczyptą soli , dodać cukier i ubijać, aż  cukier nie będzie wyczuwalny. 

      Dodawać żółtka po jednym, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

      Piec 40 min. w 180 st (termoobieg) w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą 

      bułką. Wystudzić biszkopt.

      Warstwa jabłkowa:

      Jabłka pokroić na plasterki, dodać cukier i trochę wody, udusić do miękkości lub

      zagotować przecier jabłkowy ze słoiczka. Do gorącego przecieru wsypać galaretkę

      cytrynową i dokładnie wymieszać (nie dodawać wody) . Galaretkę przełożyć do naczynia

      wielkości tortownicy (np. okrągłego żaroodpornego) i zostawić do stężenia.

      Krem budyniowy:

      Ugotować budyń , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem) ,

      dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok z cytryny i spirytus, utrzeć.

      Polewa czekoladowa:

      Śmietankę zagotować w garnuszku, odstawić z ognia , dodać czekoladę połamaną na

      mniejsze kawałki. Poczekać chwile , aż czekolada zacznie się rozpuszczać i wymieszać

      delikatnie, zostawić aż przestygnie.

      Szarlotka:

      Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 masy budyniowej, położyć warstwę stężałej

      galaretki, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu i polać chłodną polewą czekoladową  

      czyli biszkopt-krem-galaretka-krem-biszkopt-krem-polewa.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 09 listopada 2011 21:11
  • czwartek, 29 września 2011
    • BISZKOPT DO TORTU

      Biszkopt 

      • 6 jajek
      • 1 1/2 szkl. mąki 
      • 1 1/2 szkl cukru z cukrem waniliowym
      Ubić białka ze szczyptą soli , dodać cukier i ubijać, aż  cukier nie będzie wyczuwalny. 
      Dodawać żółtka po jednym, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do tego biszkoptu 
      nie dodaje się proszku do pieczenia !
      Piec 40 min. w 180 st (termoobieg) w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą 
      bułką .
      Przekroić na 3 części ( najlepiej następnego dnia) , przekładać kremem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 września 2011 00:26

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com