HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „makaron”

  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • SOS POMIDOROWO - DROBIOWY DO MAKARONU

      Sos pomidorowo-drobiowy do makaronu
      SOS POMIDOROWO - DROBIOWY DO MAKARONU 
      • 500 g udźca indyczego bez skóry i kości lub piersi indyczej
      • 400 g ( 1 puszka ) krojonych pomidorów bez skórki 
      • 2 duże cebule
      • 2 łyżeczki oregano
      • 2 liście laurowe
      • 10 suszonych pomidorów
      • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 papryczka peperoni lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach
      • kilkanaście oliwek czarnych lub zielonych
      • sól, pieprz do smaku
      • oliwa lub olej ryżowy do smażenia
      • Parmezan lub Pecorino Romano do posypania
      • kilka listków bazylii lub oregano
      Mięso umyć i zmielić maszynką do mięsa z sitkiem o dużych oczkach. Cebulę posiekać niezbyt 
      drobno, suszone pomidory pokroić w paski.
      Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku przysmażyć mięso na oleju do lekkiego zbrązowienia, 
      mieszając mięso od czasu do czasu , aby rozbić większe grudki ,dodać sól i pieprz.  Mięso
      odłożyć do miseczki i na tej samej patelni  podsmażyć cebulę, aż będzie szklista i lekko się
      zezłoci. Czosnek przecisnąć  przez praskę , dodać do cebuli, chwilkę razem smażyć, a
      następnie dodać mięso, pomidory z puszki, przecier, pokrojone suszone  pomidory , drobno
      pokrojoną papryczkę ( można odłożyć kilka plasterków do dekoracji) lub chili, oregano i liście
      laurowe.
      Naczynie przykryć i dusić sos na wolnym ogniu 30-40 min.
      Oliwki czarne (najlepiej z tego przepisu) lub zielone (np. z tego przepisu ) pokroić na plasterki 
      (odłożyć kilka do dekoracji) lub przekroić na pół, dodać do sosu, wymieszać i dusic jeszcze
      5 min. Usunąć liście laurowe. Bazylię pokroić w paski, dodać do sosu i odstawić z ognia.
      Ulubiony makaron np. bucatini albo wstążki ugotować al dente,  dodać sos , posypać świeżo 
      startym serem  , plasterkami chili i oliwek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:37

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com