HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „łosoś”

  • sobota, 16 grudnia 2017
    • ŁOSOŚ MIODOWO - CZOSNKOWY

      Łosoś miodowo-czosnkowy

      ŁOSOŚ MIODOWO-CZOSNKOWY

      • 1000-1200 g łososia ( najlepiej 1 duży płat )
      • 60 g masła
      • 1/3 szkl. miodu
      • 4 duże ząbki czosnku
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      Do podania :
      • koperek lub pietruszka
      Łososia umyć , osuszyć, usunąć łuski i ości. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć na 
      desce z odrobiną  soli. 
      W garnuszku stopić masło, dodać miód, sok cytrynowy i czosnek. Wymieszać do połączenia 
      składników i przestudzić , aby marynata lekko zgęstniała.
      Na  blaszce położyć duży kawałek folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do góry) . Kawałek 
      folii musi być tak duży, żeby można było zawiąć całego łososia. 
      Łososia oprószyć solą i pieprzem, położyć na folii skórą do dołu , posmarować marynatą  i 
      zawinąć folię dookoła ryby, formujac szczelny pakiecik . 
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. Rybę w folii wstawić do piekarnika na 20 - 30 min . 
      Czas pieczenia zależy od grubości kawała ryby.  Po tym czasie ostrożnie rozwinąć górną 
      część folii , ustawić program grill na 220- 230 st i wstawić rybę do piekarnika na 10 min. 
      aż się ładnie przypiecze. 
      Rybę podawać na gorąco, posypaną posiekaną pietruszką lub koperkiem
      Przepis znalazłam tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ŁOSOŚ MIODOWO - CZOSNKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 16 grudnia 2017 18:21
  • sobota, 14 października 2017
  • sobota, 17 grudnia 2016
    • TERRINA Z ŁOSOSIA - SZYNKOWAR

      Terrina z łososia - szynkowar TESCOMA z redukcją

      TERRINA Z ŁOSOSIA

      • 400 g świeżego łososia lub 250 g.  łososia i 150 g. pstrąga łososiowego
      • 100 g wędzonego łososia
      • 2 żółtka
      • 50 ml śmietany kremówki
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
      • 1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu białego lub cytrynowego
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
      Przepis na małą porcję , terrina przygotowana w szynkowarze Tescoma presto z redukcją
      .Usunąć ości i skórę świeżego łososia lub pstrąga i łososia . Świeże i wędzone ryby pokroić 
      w kostkę i zmielić np. blenderem. Miksując, dodawać żółtka , śmietanę, sól, pieprz, 
      paprykę wędzoną , pietruszkę, koperek i sok z cytryny. Przygotować szynkowar z redukcją.
      Masą łososiową napełnić szynkowar, masę ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza . 
      Na górę masy rybnej położyć kawałek folii spożywczej (użyłam kawałka rękawa do pieczenia) 
      zamknąć szynkowar i umieścić termometr w uchwycie. Wstawić szynkowar do dużego 
      garnka , wlać zimną wodę do połowy wysokości szynkowara.( wodę dolewać stopniowo, 
      tyle żeby szynkowar nie zaczął pływać). 
      Podgrzać wodę do temperatury 85 st. i utrzymywać tę temperaturę przez 40 min.  
      Wyjąć szynkowar, wystudzić, wyjąć termometr i wstawić zimny szynkowar do lodówki na 
      noc. 
      Otworzyć szynkowar, wyjąć terrinę . 
      Uwaga : mimo folii odrobina masy łososiowej może znaleźć się nad tłokiem. Po wyjęciu 
      terriny należy ją odciąć, aby uzyskać zgrabną porcję 
      Przepis , odrobinkę zmodyfikowany , pochodzi z książeczki, dołączonej do szynkowara 
      Tescoma presto
      TERRINA Z ŁOSOSIA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 14:08
  • niedziela, 30 października 2016
    • FILIPIŃSKIE CHRUPIĄCE PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      Filipińskie chrupiące placuszki łososiowe

      wg Jerrysona Cabrala De Gracia

      PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      18-20 placuszków :

      •   1 kg łososia 
      • 1 duża cebula
      • 1 średnia marchew
      • 1 łyżka posiekanej dymki, szczypiorku i/lub pietruszki
      • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej (maizeny)
      • 3-4 jajka
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 płaska łyżeczka chilli w proszku 
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 200 ml oleju do smażenia
      PLACUSZKI ŁOSOSIOWEMarchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Łososia umyć i po usunięciu 
      ości i skóry zmielić np. za pomocą malaksera . Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do
      łososia i chwilę razem miksować. Jajka lekko ubić, dodać do łososia wraz z przyprawami, 
      posiekaną dymką lub pietruszką , marchewką i maizeną. 
      Masę starannie wymieszać. 
      Na patelni rozgrzać olej, nabierać po 1 czubatej łyżce masy łososiowej, uformować płaskie 
      placuszki ( to nie mają być kotleciki, tylko placki, trochę grubsze niż ziemniaczne) .
      Smażyć na złoto po 3 - 4 min. z każdej storony . 
      Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na gorąco z cząstkami 
      cytryny . Bardzo smaczne są też na zimno.
      Przepis : Chief Cook Jerryson Cabral De Gracia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 11:34
  • piątek, 26 sierpnia 2016
  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • niedziela, 25 stycznia 2015
    • RYBA PO GRECKU II

      Ryba po grecku II

      RYBA PO GRECKU II

      • 300 g łososia w 1 kawałku (płat)
      • 1 łyżka soku cytrynowego
      • 1 duża marchew
      • 1 duża pietruszka 
      • 1/2 selera 
      • 2 cebule
      • 2 łyżki przecieru pomidorowego
      • 2 liscie laurowe
      • 1-2 łyżki pikantnego keczupu (np.Włocławek)
      • pieprz, sól do smaku
      • 5-6 kropli tabasco
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire 
      • 1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia warzyw
      W osolonej wodzie ugotować marchew, pietruszkę i selera prawie do miękkości lub 
      wykorzystać warzywa z rosołu. Warzywa przestudzić i zetrzeć na tarce jarzynowej 
      (największe oczka).
      Patelnię grillową lub naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem i wstawić do 
      zimnego piekarnika, włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 st. Rybę umyć, oczyścić z 
      łusek i usunąć ości. Łososia skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem 
      (najlepiej cytrynowym). Położyć na gorącej patelni grillowej i piec 20 min. Upieczonego 
      łososia podzielić na spore kawałki.
      W czasie, kiedy ryba się piecze,posiekać dość drobno cebulę i zeszklić ją  na dużej patelni, 
      dodać starte na tarce warzywa i chwilę je przysmażyć, mieszając . 
      Dodać sól, pieprz , liście laurowe , przecier pomidorowy , keczup, tabasco i sos 
      Worcestershire i odrobinę  gorącej wody, aby powstał dość gęsty sos. Patelnię przykryć i 
      dusić warzywa 15-20 min , mieszając delikatnie od czasu do czasu.
      1/3 gorącego sosu nałożyć do salaterki, ułożć połowę łososia, sos , resztę łososia i resztę 
      sosu. Podawać na zimno.
      To jest druga wersja ryby po grecku - łosoś z piekarnika z gotowanymi warzywami . 
      Bardziej tradycyjny przepis (ze smażoną rybą) jest tu. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „RYBA PO GRECKU II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 stycznia 2015 13:37
  • piątek, 05 września 2014
    • MUSZTARDOWY ŁOSOŚ

      Musztardowy łosoś

      MUSZTARDOWY ŁOSOŚ

      Na 2 porcje
      • 400 - 450 g łososia (płat)
      • 1 łyżeczka musztardy Dijon
      • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • do smaku -  pieprz cytrynowy, sól lub Delikat uniwersalny
      • odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej 
      Łososia umyć, usunąć łuski i ości. Można rybę od razu podzielić na porcje, ale lepiej 
      zostawić w 1 większym kawałku , będzie bardziej soczysta. Łososia skropić cytryną, 
      przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. 
      Naszpikować łososia równomiernie czosnkiem, wymieszać obie musztardy i posmarować 
      łososia (nie smarować skóry) . Patelnię grillową lub naczynie do zapiekania (żaroodporne) 
      posmarować lekko olejem, wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać do temp. 200 st 
      (najlepiej użyć funkcji turbo grill).
      Kiedy patelnia się rozgrzeje , położyć na niej kawałek ryby skórą do dołu. Piec łososia 
      15-20 min. , aż ładnie się zrumieni - czas pieczenia  zależy od grubości i wielkości 
      kawałka ryby.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MUSZTARDOWY ŁOSOŚ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 września 2014 20:42
  • piątek, 25 lipca 2014
  • piątek, 16 maja 2014
    • PASZTET Z ŁOSOSIA

      Pasztet z łososia

      PASZTET Z ŁOSOSIA

      • 400-500 g surowego łososia
      • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
      • 1 mała czerwona cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 płaska łyżka otrębow owsianych * lub bułki tartej
      • 1/2 małej papryczki chili
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1 łyżeczka suszonego tymianku
      • 1/2 łyżeczki papryki ( wędzonej lub słodkiej)
      • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
      Cebulę drobno posiekać. Zmielić (np. blenderem) łososia z żółtkiem , otrębami lub bułką 
      tartą, cebulą i przyprawami. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili i koperek
      Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z masą  łososiową. 
      Małą foremkę (10x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć i wyrównać masę . 
      Pasztet piec 35 min. w temp. 170 st z termmobiegiem lub w 180 st. bez termoobiegu. 
      Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce .
      * Pasztet z łososia w wersji z otrębami jest jest zgodny z zasadami diety Dukana 
      (wszystkie fazy)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z ŁOSOSIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 maja 2014 18:35

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com