HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „indyk”

  • sobota, 09 grudnia 2017
    • UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Udziec indyczy pieczony w piekarniku parowym lub zwykłym

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      • 1000 g udźca indyczego bez skóry i kości
      • 2 łyżki Delikata Uniwersalnego lub 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka Vegety
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 2 łyżki majeranku
      • 1/4 startej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego
      Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać wszystkie przyprawy z sosem  sojowym i olejem, 
      posmarować starannie mięso i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem, formując roladę. 
      Udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin , 
      najlepiej na całą noc. 
      Na godzinę przed pieczeniem wyjąć naczynie z lodówki, aby mięso miało temperaturę 
      pokojową.
      Udziec piekłam w piekarniku z funkcją pary (25/75 ). Wlać wodę do pojemnika,
       wstawić naczynie  z udźcem ( nie przykrywać naczynia)  do piekarnika, ustawić
       temperaturę na 200 st. 
       Po 20 min . zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec mięso 70 min.
      Pieczenie w piekarniku bez funkcji pary - na dnie piekarnika umieścić 1 litrowe naczynie 
      żaroodporne z gorącą wodą , temperatura (termoobieg) i czas pieczenia jak w piekarniku 
      parowym. 

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 09 grudnia 2017 12:38
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • GOLONKA INDYCZA

      Golonka indycza

      GOLONKA INDYCZA

      • 2 golonki indycze po 350-400 g
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      •  1 łyżka oleju

      Do pieczenia golonek:

      • 1/4 szkl.wody 
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 2 liście laurowe
      • 4-5 ziaren jałowca
      Wymieszać przyprawy . Golonki umyć , osuszyć .Mięso natrzeć przyprawami, również pod 
      skórą, a następnie lekko skropić olejem. Golonki odstawić do lodówki w zamkniętym 
      naczyniu na co najmniej godzinę lub na dłużej. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Do naczynia do zapiekania wlać wodę z 
      sosem Worcestershire, dodać liście laurowe i lekko rozgniecione ziarna jałowca.  
      Włożyć golonki, przykryć naczynie i piec golonki 40 min, odwrócić golonki i piec pod 
      przykryciem jeszcze 30 min., aż mięso będzie miękkie. 
      Odkryć naczynie i piec golonki 15-20 min ( funkcja grill lub termogrill ) aż skórka ładnie 
      się zrumieni . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 17:16
  • piątek, 18 listopada 2016
    • KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

      Kiełbasa z udźca indyczego - szynkowar

      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO

       

      • 1 kg udźca indyczego bez kości
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 3/4 łyżeczki soli peklującej
      • 100 ml zimnej wody
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego lub czarnego
      • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      Przepis z wykorzystaniem bezworeczkowego szynkowara Tescoma Presto, można 
      oczywiście użyć szynkowara innej firmy. 
      Mięso umyć , osuszyć . 600 g pokroić w drobną, 1 cm kostkę , 400 g zmielić . Do zimnej 
      wody dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. W misie miksera ( malaksera) 
      z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i wszystkie przyprawy. Mieszać 
      mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 
      15 - 20 minut.
      Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
      ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
      ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
      przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
      połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz.
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
      wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu kiełbasy z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
      cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g - wówczas dolewać powoli 
      wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle żeby szynkowar nie zaczął pływać. Przykryć 
      garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
      Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
      Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
       stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
      Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
      zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć szynkowar pod 
      strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO
      Na zdjęciu jest kiełbasa przyrządzona z 500 g. mięsa w szynkowarze z redukcją  
      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 18:43
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • niedziela, 08 marca 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki:

      • 500 g mielonego mięsa z udźca indyczego
      • 1 jajko 
      • 1 mała cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka sosu BBQ ( np BBQ Sauce HP )(opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
      • sól do smaku

      Sos:

      • 1 puszka pomidorów krojonych  (400 g)
      • 1 szklanka soku pomidorowego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • 2 liście laurowe
      • 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire 
      • 1 czerwona papryka  
      • kilka plasterków peperoni lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia
      • sól do smaku

      Sos :
      Suszone pomidory pokroić na paski. Czosnek przepuścić przez praskę .Cebulę posiekać i 
      zeszklić na dużej patelni. Pokroić paprykę w sporą kostkę , dodać do cebuli i chwilę razem 
      smażyć. Dodać pozostałe składniki sosu , przykryć patelnię i gotować sos na wolnym ogniu 
      30 min. Sosu powinno być tyle, żeby pulpeciki były przynajmniej do połowy zanurzone. 
      Jeśli jest go za mało, dodać trochę soku pomidorowego, bulionu lub gorącej wody.
      W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowac pulpeciki.
      Pulpeciki:
      Bardzo drobno posiekać cebulę . Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na deseczce
      nożem na pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki pulpecików i chwilę 
      wyrabiać . Dłońmi zwilżonymi wodą formowac niewielkie pulpeciki ( po 1 płaskiej łyżce 
      mięsa na 1 pulpecik).
      Do gotującego się sosu włożyć pulpeciki, przykryć patelnię i gotowac pulpeciki w sosie 
      15 min., odkryć patelnię , odwrócić pulpeciki i gotować jeszcze 10 min. 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 marca 2015 13:00
  • sobota, 07 lutego 2015
    • PASZTET DROBIOWY II

      Pasztet drobiowy II  ( z czerwonym pieprzem, żurawiną lub 
      suszonymi śliwkami)
      PASZTET DROBIOWY II
      • 2 udka kurczaka (ok. 700 g)
      • 1 golonka indycza (ok.400 g)
      • 400 g piersi kurczaka 
      • 400 g wątróbki drobiowej
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 selera
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 750 ml bulionu ( może być z kostki)
      • 2 łyżki przyprawy do pasztetu (np. Pasztet Szlachecki Kamis)
      • 1 łyżka majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • sól do smaku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 2 jajka
      Dodatkowo do wyboru:
      • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu brazylijskiego lub 
      • 1 łyżka suszonej żurawiny lub 
      • 5-6 suszonych albo wędzonych śliwek 
      Zdjąć skórę z nóżek kurczaka i z golonki indyczej. Do bulionu  włożyć marchew,pietruszkę,
      seler , dodać  liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie , sos Worcestershire, 
      zagotować bulion i włożyć do niego pierś kurczka i golonkę indyczą.  Gotować mięso do 
      miękkości (ok 60 min.) . Udka kurczaka posypac solą i mielonym pieprzem lub przyprawą 
      do drobiu, najlepiej z tego przepisu. Udka położyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/4 
      szkl. gorącej wody i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. na 45 min. aż udka 
      będa upieczone. 
      Pierś kurczaka i golonkę indyczą przestudzić w  wywarze. Pieczone udka również wystudzić. 
      Wątróbkę umyć i  oczyścić. Kiedy mięso będzie chłodne, wyjąć je z wywaru . 1 /2 szklanki 
      wywaru wlać do mniejszego ganuszka, zagotować i włożyć wątróbkę na parę minut - ma się 
      zaparzyć. Wyjąć wątróbke z wywaru i wystudzić. Usunąc kości i ścięgna z golonki indyczej, 
      usunąć kości z upieczonych udek kurzych. 
      Mięso drobiowe (golonkę , udka i pierś) , wątróbkę , marchewkę i pół pietruszki zmielić 
      w  maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodać 2 łyżki przyprawy do pasztetu, majeranek, 
      czosnek granulowany, mielony pieprz , szczyptę soli , 2-3 łyżki bulionu , w którym gotowało 
      się mięso i 2 żółtka. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 
      najpierw 1/3 ubitych białek, wymieszać , a potem resztę białek i czerwony pieprz lub 
      suszone żurawiny albo pokrojone na paseczki suszone lub wędzone śliwki . 
      Masę delikatnie wymieszać i nałożyc do 2 (17x9cm) silikonowych foremek (keksówek) lub 
      do metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia .
      Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termobiegiem lub do 190 st. bez 
      termoobiegu . Piec 45 min. 
      Wystudzić pasztet w foremkach. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET DROBIOWY II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lutego 2015 14:04
  • wtorek, 11 listopada 2014
    • UDZIEC INDYCZY BBQ

      Udziec indyczy BBQ długo pieczony

      UDZIEC INDYCZY BBQ

      • 1200-1500 g  udźca indyczego bez skóry i kości
      • 5 łyżek  gotowego sosu BBQ (HP Classic)
      • 1 łyżka pikantnego keczupu (np. z Włocławka)
      • 1 czubata łyżeczka soli
      • 3 - 4 lyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
      • 3 łyżki oleju
      Mięso umyć , osuszyć i natrzeć solą z pieprzem, odstawić na kilkanaście minut. 
      Wymieszać sos z kechupem. Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć mocno mięso ze 
      wszystkich stron - ma być przyrumienione. Udziec posmarować starannie sosem BBQ z 
      keczupem. 
      Piekarnik rozgrzać do temp. 120 st bez termoobiegu lub 110 st. z termoobieiem Ułożyć 
      mięso w dużym naczyniu żaroodpornym . Nie zwijać, mięso ma być ułożone płasko.
      Piec ok. 2 godz. 30 min, polewając od czasu do czasu wytworzonym sosem . 
      Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno.
      Przepis z tej strony, z moimi modyfikacjami. W oryginale udziec ważył 2 kg i po 
      posmarowaniu  samym sosem  BBQ (bez keczupu) był pieczony 3 godz, a następnie 
      podpieczony  w 220 st. Podpiekałam 10 min,ale to nie było konieczne, bo udziec był ładnie 
      upieczony po 2.5 godz.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2014 15:46
  • sobota, 07 czerwca 2014
    • PIERŚ INDYCZA PIECZONA W MLEKU

      Pierś indycza * pieczona w mleku
      PIERŚ INDYCZA W MLEKU
      • 750 g piersi indyczej w zgrabnym kawałku
      • 3 ząbki czosnku
      Marynata :
      • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki majeranku
      • ulubiona przyprawa do mięsa np. z tego przepisu lub 
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka słodkiej paryki
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
      • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
      Do pieczenia:
      • 750 ml mleka 
      • 3 listki laurowe
      • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 4 ząbki czosnku
      • 1-2 łyzki oleju (najlepiej ryżowego) do obsmażenia mięsa 
      Mięso umyć i osuszyć.  Składniki marynaty wymieszać , czosnek przekroić wzdłuż na 
      3-4 części. Naszpikować mięso czosnkiem, natrzeć marynatą i włożyć do lodówki w 
      zamkniętym pojemniku na kilka godzin, najlepiej na noc. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mleko zagotować  listkami laurowymi, ziarnistym pieprzem, 
      zielem angielskim i pozostałym czosnkiem.  
      Pierś indyka obwiązać  białą , bawełnianą nicią , obsmażyć na patelni z każdej strony na 
      rozgrzanym oleju i włożyć do naczynia żaroodpornego . Wlać gorące mleko - tyle żeby 
      mięso było zanurzone w mleku co najmniej do połowy. Wstawić naczynie do piekarnika 
      (nie przykrywać) i piec pierś indyczą ok. 60 min., odwracając mięso co 15 minut i dodając 
      gorące mleko, gdyby było go mniej niż do połowy mięsa. W czasie gotowania mleko 
      nabierze kremowego koloru . Mleko , a właściwie sos mleczny , może się zwarzyć, ale 
      "nic to"tak ma być. 
      Upieczoną pierś indyczą można podawać na ciepło z sosem lub na zimno .
      Jeśli pierś indycza ma być podana na ciepło, wyjąć mięso z naczynia, przykryć ,żeby 
      nie wystygło , sos przecedzić i zmiksowac na gładko.
      Jeśli ma być na podana na zimno , po upieczeniu mięsa wyłączyć piekarnik, uchylić 
      drzwiczki i zostawić mięso do wystygnięcia w sosie . Sos można podgrzać, przecedzić , 
      zmiksowac na gładko i wykorzystać do innych potraw np. do makaronu.
      * W podobny sposób można upiec schab. 
      PIERŚ INDYCZA W MLEKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ INDYCZA PIECZONA W MLEKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 czerwca 2014 14:27
  • poniedziałek, 31 grudnia 2012
    • PIECZONE PULPECIKI Z INDYKA

      Pieczone pulpeciki z indyka (P Dukan i bez Dukana) 15 szt.

      PULPECIKI Z INDYKA
      • 400 g udźca indyczego bez skóry i kości
      • 1 jajko
      • 1 mała cebula lub 2 szalotki
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej  papryki 
      • 1/2 łyżeczki harissy w proszku lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki
      • 1 łyżeczka ziół ( majeranek , oregano lub tymianek)
      • szczypta gałki muszkatołowej
      Mięso umyć, zmielić blenderem lub maszynką z sitkiem o najmniejszych oczkach.
      Cebulę bardzo drobno posiekać. Czosnek przepuścić przez praskę i rozetrzeć na desce  
      nożem na gładką masę, dodając szczyptę soli. Wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek i
      roztrzepane jajko dodać do mięsa i wymieszać starannie , najlepiej blenderem.
      Mięso włożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki się 
      połączyły, ale można pulpeciki piec od razu.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Uformowac pulpeciki w dłoniach, zwilżonych zimna wodą , biorąc płaską łyżkę mięsa na 1 
      kotlecik - kulki  mają być wielkości dużego orzecha włoskiego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Ułożyć pulpeciki na blasze i piec 20-25 min.
      PULPECIKI Z INDYKA
      Pulpeciki można jeśc w fazie proteinowej , a po jej zakończeniu można podać pulpeciki
      z sosem pomidorowym lub koperkowym albo zrobic z nich przekąskę - np. szaszłyczki z
      pomidorami
      PULPECIKI Z INDYKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 grudnia 2012 14:39
  • poniedziałek, 17 grudnia 2012
    • WĘDLINA Z INDYKA - SZYNKOWAR

      Wędlina z indyka - szynkowar

      WĘDLINA Z INDYKA - SZYNKOWAR

      • 1 kg udźca indyczego bez skóry i kości
      Marynata peklująca:
      • 1 l. wody
      • 2 łyżeczki soli peklujacej
      • 1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 12 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu 
      • 2 pokruszone liście laurowe
      • 6 ziaren ziela angielskiego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
      Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty:
      • 1 łyżeczka żelatyny
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
      Składniki marynaty oprócz soli peklującej gotować pod przykryciem na małym ogniu 
      przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć .
      Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę.
      Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na 5-7
      dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało.
      Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, opłukać, posypać majerankiem , czosnkiem i 
      żelatyną.
      Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane 
      sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso zwinąć jak
      najciaśniej , włożyć do woreczka , końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar,
      dokręcając pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w
      dużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom
      mięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st.
      Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić 
      go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 grudnia 2012 15:41

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com