HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kruche ciasto”

  • sobota, 03 czerwca 2017
    • TARTA Z JABŁKAMI

      Tarta z jabłkami

      TARTA Z JABŁKAMI
      Ciasto:
      • 165 g mąki
      • 45 g cukru pudru
      • 140 g zimnego masła
      • szczypta soli
      Warstwa serowa :
      • 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia
      • 50 g cukru
      • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      Warstwa jabłkowa :
      • 3-4 jabłka 
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 50 g płatków migdałowych
      Dodatkowo 
      • masło do posmarowania foremki
      Ciasto : Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Mąkę przesiać , dodać 
      cukier puder, masło pokrojone na drobne kawałki. Ciasto zmiksować pulsacyjnie lub 
      posiekać nożem i lekko zlepić do  uzyskania większych okruszków. Tortownicę o śr. 24 cm 
      wysmarować bardzo starannie masłem. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię , formując 
      brzeg. Wstawić foremkę do lodówki i przygotować jabłka i ser.
      Warstwa serowa : Mikserem lekko  utrzeć jajko z cukrem , dodać serek i zmiksować do 
      uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki .
      Cukier wymieszać z cynamonem, posypać równomiernie jabłka.
      Piekarnik rozgrzać do 210 st. z termoobiegiem lub do 230 bez termoobiegu
      Wyjąć foremkę z lodówki. Na ciasto nałożyć warstwę serka, wyrównać , ułożyć warstwę 
      jabłek , posypać płatkami migdałowymi.
      Wstawić foremkę do piekarnika, piec ciasto  w temp. 210 (termoobieg) st.lub 230 st. bez 
      termoobiegu przez 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st ( termoobieg) lub 200 st.   
      bez termoobiegu przez 25-30 min.
      Ciasto przestudzić w foremce . 
      Przepis znalazłam na tym blogu 
      TARTA Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 16:38
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyniowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

      Ciasto migdałowo-cynamonowe z dżemem porzeczkowym

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE

      • 200 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki
      • 100 g mielonych migdałów
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżka cukru o smaku migdałów ( opcjonalnie)
      • 400 g dżemu z czarnych porzeczek.
      • 50 g migdałów w słupkach
      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać 
      przesianą mąkę , mielone migdały i cynamon. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem lub 
      łyżką, aż będzie przypominało kruszonkę . Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.. Na dno tortownicy wysypać 2/3 ciasta, 
      powierzchnię wyrównać i ugnieść. Ciasto posmarować dżemem. Do pozostałego ciasta dodać 
      migdały w słupkach, zagnieść kruszonkę i posypać równomiernie dżem.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (dolna i górna grzałka) , piec ciasto 45 min. 

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWEPrzepis z dodatku "Magia Świąt”, zmodyfikowany .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 19:29
  • piątek, 30 września 2016
    • CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto :
      • 120 g masła
      • 230 g mąki
      • 100 g płatków owsianych
      • 100 g drobnego białego cukru
      • 50 g drobnego brązowego cukru
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 100 g migdałów w słupkach
      Warstwa owocowa:
      • 4 brzoskwinie ( świeże, nie z puszki)
      • 2 łyżki suszonych żurawin 
      • 65 g cukru
      • 1 łyżka skrobi kukurydzianej ( maizeny)
      • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      Masło stopić w małym garnuszku i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane , 
      obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. W osobnej miseczce lekko ubić jajko z ekstraktem 
      waniliowym. Dodać masło i jajko do suchych składników, wymieszać łyżką aż powstanie 
      jednolita masa, przypominająca kruche ciasto 
      Foremkę  20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . 
      2/3 ciasta przełożyć do foremki , wyrównać i ugnieść , żeby ciasto pokryło całe dno 
      foremki. Do pozostałej części ciasta dodać migdały i zagnieść , formując duże okruchy .
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st ( górna i dolna grzałka) , 
      podpiec spód ciasta przez 10 min. 
      Brzoskwinie  zblanszować : polać wrzątkiem w miseczce, zostawić na 2-3 min. i przelać 
      zimną wodą . Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić brzoskwinie na 8 - 10 części. 
      Wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, oprószyć brzoskwinie i starannie 
      wymieszać.
      Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie, posypać żurawinami i kruszonką z migdałami. 
      Piec ciasto 35 -40 min, aż będzie złociste. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam 
      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2016 17:54
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • CIASTO KOKOSOWO-ŚMIETANKOWE VEL STYROPIAN

      Ciasto kokosowo - śmietankowe vel styropian

      STYROPIAN
      Ciasto :
      • 500 g. mąki 
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/3 szkl. z czubkiem cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 250 g zimnego masła
      • 5 żółtek 
      • szczypta soli
      • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt twarde)
      Masa śmietankowa :
      • 1000 g kwaśnej  śmietany 18 %  ( - ew. 2 łyżki śmietany do ciasta)
      • szczypta soli
      • 2/3 szkl. drobnego cukru
      • 200 g wiórków kokosowych
      • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 350-400 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki
      Ciasto :
      Foremkę 20x30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
      Na stolnicę przesiać mąkę i proszek, dodać szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, żółtka i 
      zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając ewentualnie 1-2 łyżki śmietany. 1/3 ciasta 
      zwinąć w przezroczystą folię i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Resztę ciasta rozwałkować , 
      umieścić w foremce i posmarować dżemem.
      Masa:
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubić białka aż cukier będzie 
      niewyczuwalny - jak na bezy. Wymieszać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną i 
      proszkiem do pieczenia, dodawać do białek na zmianę ze śmietaną i starannie wymieszać. 
      Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać .  
      Masę śmietankowo - kokosową wylać na ciasto, zetrzeć na nią na tarce jarzynowej 
      pozostałą część ciasta.
      Ciasto piec  50 min. w piekarniku rozgrzanym do 175 st. z termoobiegim lub 180 st. bez 
      termoobiegu .  

      STYORPIAN

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 11:34
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • KRUCHE CIASTO Z MASĄ MIGDAŁOWĄ (FRANGIPANE)

      Kruche ciasto z masą migdałową ( frangipane)
      FRANGIPANE
      Ciasto:
      • 300 g mąki tortowej
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g waniliowego cukru pudru lub 100 g cukru pudru z 1 łyżeczką pasty z wanilii 
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa migdałowa ( frangipane) :
      • 200 g miękkiego masła 
      • 200 g cukru pudru
      • 200 g mielonych migdałów 
      • 4 jajka 
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonanie)
      Do przełożenia :
      • 400 g dżemu z czarnej porzeczki , z aronii lub malinowego*
      Do posypania :
      • 50 g płatków migdałowych
      Ciasto :
      Na stolnicę przesiać  mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder  , dodać szczyptę soli , 
      zimne masło , posiekac szerokim nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. 
      Ciasto zawinąc w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. pól godziny. W tym czasie 
      przygotować masę migdałową
      Masa migdałowa (frangipane) :
      Miękkie masło utrzeć  mikserem na puch z przesianym cukrem puderm, dodać esencję 
      migdałową i jajka po jednym, mieszając. Masa będzie wyglądala jak zwarzona, ale tak ma
      być. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać mielone migdały i przesianą mąkę, delikatnie
      wymieszać.
      Foremkę 20X20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. posmarować masłem i wysypać tartą 
      bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia .
      Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę, formując mały brzeg. Ciasto nakłuć kilka razy 
      widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170  zt. z termoobiegiem  ok. 10 - 15 min .
      Gorące ciasto posmarować dżemem , wyrównać i nałożyć masę migdałową równą warstwą .
      Piec ciasto 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem , posypać płatkami migdałowymi i piec 
      jeszcze 10 min.
      Ciasto całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.
      * Przepis wzorowany na Bakewell tart - tam daje się dżem malinowy.

      FRANGIPANE

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 21:48
  • piątek, 07 września 2012
  • piątek, 30 grudnia 2011
    • KRUCHE MIGDAŁOWE DO MAKOWCA LUB JABŁECZNIKA

      Kruche migdałowe do makowca lub jabłecznika
      KRUCHE MIGDAŁOWE
      Ciasto :
      • 300 g mąki tortowej
      • 100 g łuskanych mielonych migdałów
      • 200 g masła
      • 2/3 szkl. cukru pudru
      • 2 żółtka gotowane na twardo
      • 1 surowe jajko
      • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego
      Masa makowa :
      • 250 g maku
      • 3/4 szkl. miodu (ok. 200 ml.)
      po 1/2 szkl.
      • orzechów włoskich
      • migdałów
      • rodzynek
      • fig suszonych
      • daktyli suszonych
      dodatkowo : 
      • 2 łyżki skórki pomarańczowej
      • aromat migdałowy
      • 2-3 łyżki likieru Galliano lub Amaretto (opcjonalnie)
      • 200 g gotowej masy marcepanowej (opcjonalnie)
      Ciasto : miękkie masło utrzeć mikserem  z cukrem pudrem do białości ( ma być puszyste). 
      Ugotowane na twardo , zimne żółtka przetrzeć przez sitko , aby były jak drobniutkie 
      okruszki. Żółtka i całe surowe jajko dodać do masła i razem utrzeć . Masę maślaną  
      wymieszać z mąką i migdałami, zagnieść ciasto (można to zrobić w malakserze ). Ciasto 
      podzielić na 2 części, zawinąć w folię przezroczystą i włożyć na godzinę do lodówki. 
      Z tej ilości ciasta można upiec makowiec lub jabłecznik w formie o śr. 26 cm (spód i górna 
      warstwa) lub tylko spód - forma 25 X 36 cm.
      Masa makowa : Mak sparzyć -  zalać w garnku dużą ilością wrzącej wody , odstawić na 
      2 godz. Ostrożnie wylać wodę z zanieczyszczeniami. Sparzyć w ten sam sposób jeszcze 2 
      razy, a następnie mak odsączyć, zmielić 2 razy w maszynce z drobnymi oczkami . Rodzynki 
      sparzyć i odsączyć. Migdały zalać wrzątkiem , po chwili, kiedy trochę przestygną obrać 
      ze skórki. Figi i daktylpokroić na mniejsze kawałki . W garnku rozgrzać miód, dodać mak , 
      bakalie i olejek migdałowy. Chwilę razem smażyć . Dodać likier ( lub nie dodawać) , 
      wymieszać i wystudzić.  
      Ciasto rozwałkować na 2 placki - najlepiej miedzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. 
      Okrągła foremkę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć 1 placek, nakłuć kilka 
      razy widelcem. Podpiec 10 min w 180 st. ( termoobieg).
      Masę marcepanową pokroić na plasterki, ułożyć na papierze do pieczenia w kształt koła , 
      przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować. Podpieczone ciasto wyjąć 
      z piekarnika, położyć na nim warstwą marcepanową ,na niej masę makową  i przykryć drugim 
      plackiem ciasta. Nakłuć kilka razy widelcem. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st z termoobiegiem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2011 18:43
  • niedziela, 06 listopada 2011
    • KRUCHE CIASTO Z KREMEM

      Kruche ciasto przekładane kremem

      KRUCHE Z KREMEM


      Ciasto:

      • 300 g (=2 1/2 szkl.) mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g  masła
      • 100 g (= 1/2 szkl. ) cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 4 żółtka
      • 2 łyżki śmietany
      • duży słoik 500 g kwaśnego dżemu ( czarna porzeczka, aronia) 
      • 100 g rodzynek 
      • 2 łyżki skórki pomarańczowej (można nie dodawać) 
      Do 1 placka dodatkowo :
      • 4 białka
      • 150 g (= 3/4 szkl.) cukru pudru
      • 100 g wiórek kokosowych
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
      • 100 - 150 g orzechów włoskich
      Krem :
      • budyń waniliowy lub śmietankowy z 1/2 l mleka
      • 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny 
      • 2 łyżki spirytusu
      Z mąki z proszkiem, żółtek, masła , cukru i śmietany szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2
      części , zawinąć w przezroczystą folie i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Dżem 
      wymieszać ze sparzonymi wrzątkiem i osączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową 
      (opcjonalnie) . 2 jednakowe prostokątne foremki (23x35 cm) wyłożyć papierem do 
      pieczenia. Rozwałkować ciasto na 2 blaszki , posmarować dżemem. Z braku 2 blaszek 
      najpierw przygotować ciasto z bezą, wyjąc z foremki i upiec ciasto z samym dżemem , 
      które będzie pierwszą warstwą gotowego ciasta.
      Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę jak na bezy, dodając  mąkę 
      ziemniaczaną. Wiórki kokosowe delikatnie wymieszać z białkami. 1 placek posypać 
      orzechami i równą warstwą nałożyć pianę z białek . Właściwie orzechy powinny być na 
      białkach, ale się palą, więc są pod. Upiec oba placki jednocześnie, jeśli piekarnik jest z 
      termoobiegiem ok. 30 min w temp 180 st  lub osobno -  trochę dłużej piec placek z 
      białkami.
      Przygotować krem budyniowy: ugotować budyń z 1/2 l. mleka i wystudzić. Utrzeć masło z 
      cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny budyń, mieszając dokładnie , 
      najlepiej mikserem. Na końcu dodać sok z cytryny i spirytus, zmiksować.
      Kruche placki wystudzić, na placek z samym dżemem nałożyć krem, na krem drugi placek 
      z bezą. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na dobę lub dłużej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z KREMEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 listopada 2011 16:44
  • niedziela, 02 października 2011
    • KRUCHE CIASTO Z RÓŻĄ I MIGDAŁAMI

      Kruche ciasto z różą i migdałami
      • 500 g mąki (=3szkl.)
      • 250 g masła
      • 5 łyżek cukru z cukrem waniliowym
      • 4 jajka (żółtka)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
      Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika na co najmniej  30 min.
      • 4 łyżki cukru
      • 4 białka
      Ubić białka, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier będzie niewyczuwalny (jak na bezy) .
      • 1 słoik konfitury z róży
      • 100 g migdałów pokrojonych w słupki
      Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
      Konfiturę z róży odsączyć z nadmiaru syropu. 2 części zamrożonego ciasta zetrzeć na 
      blachę, lekko ugnieść. Nałożyć konfiturę z róży, na nią zetrzeć 1 część ciasta, na ciasto 
      nałożyć ubitą pianę , posypać migdałami i zetrzeć ostatnią część ciasta.
      Piec ok. 45 min. w temp. 180 st. (termoobieg)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2011 20:32

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com