HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „wołowina”

  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokroje na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • sobota, 20 grudnia 2014
    • GULASZ WOŁOWY

      Gulasz wołowy

      GULAZ WOŁOWY

      • 1 kg wołowiny gulaszowej
      • 3 cebule
      • 500 ml. bulionu warzywnego,drobiowego, wołowego lub grzybowego, może być z kostki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 3 liście laurowe
      • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
      • 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
      • świeżo mielony pieprz
      • sól do smaku
      Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Obraną marchew i pietruszkę pokroić 
      na 2 cm kawałki, cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Mięso posypać pieprzem. 
      W żeliwym garnku lub na dużej patelni obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju. Mięso wyjąć , 
      zminiejszyć temperaturę i  na tym samym oleju udusić cebulę. Do miękkiej cebuli dodać 
      marchew i piertuszkę, chwilę razem przysmażać. Dodać mięso, liście laurowe i połowę 
      bulionu. Naczynie przykryć, dusić mięso na wolnym ogniu 60-70 min., dodając reszę bulionu, 
      gdyby sos był zbyt gęsty i ewentualnie sól do smaku. 
      Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami i np. pikantną marchewką (przepis jest tutaj
      lub kiszonymi ogórkami z tego przepisu.

       GULASZ WOŁOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 grudnia 2014 17:05
  • sobota, 24 maja 2014
    • HAMBURGER

      Hamburger

      HAMBURGER

      • 250 g. chudej wołowiny (np. rozbef)
      • 1 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
      • 1 1/2 łyżeczki sosu Worcestrshire
      • 1 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub maślanki
      • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżka smażonej cebulki (gotowej, z pudełeczka) - nie dodałam 
      • odrobina oleju (najlepiej ryżowego) 
      Mięso zmielić, dodać przyprawy ,jogurti starannie wymieszać . Podzielic mięso na 2-3 
      płaskie kotleciki , posmarować je lekko olejem. Rozgrzać patelnię ceramiczną lub teflonową 
      odrobiną oleju. 
      Smażyć hamburgery po 2 -3 minuty z każdej strony, przyciskając lekko łopatką. 
      Podawać z przekrojoną bułką i białą lub czerwoną cebulką , ogórkiem, papryką.
      Przepis znalazłam na tym blogu, a cytowanym źródłem jest książka Nigelli Lawson 
      "Nigella ekspresowo"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „HAMBURGER”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 24 maja 2014 12:31
  • sobota, 04 stycznia 2014
    • ZRAZY (ROLADKI) WOŁOWE ZAWIJANE

      Zrazy (roladki) wołowe zawijane

      ZRAZY WOŁOWE ZAWIJANE

      • 4 plastry wołowiny (po 150-200g)
      • 1 ogórek kiszony
      • 2 cebule
      • 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 
      • 150 g chudego wędzonego boczku
      • 200 g pieczarek
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka mąki do oprószenia roladek
      • sól, pieprz do smaku
      • olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
      Pół cebuli posiekac drobno, resztę w większą kostkę. Z boczku wyciąć 4 paski (słupki) 
      długości gotowych zrazów, resztę boczku pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać , przekroić 
      na pół, jeśli są duże. Ogórek pokroić wzdłuż na 4 części
      Plastry wołowiny rozbić, z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek 
      mięsa posmarować z jednej strony musztardą, położyć pasek boczku, kawałek ogórka,  
      odrobinę drobno posiekanej cebuli i zwinąć roladki, Spiąć roladki metalowymi szpadkami lub 
      obwiązać nicią, oprószyć lekko mąką. Obsmażyć roladki w żeliwnym garnku lub na patelni na 
      rumiano na gorącym oleju. Wyjąć roladki, na tym samym oleju podsmażyć pieczarki i boczek 
      pokrojony w kostkę , zmniejszyć temperaturę i zeszklić cebulę . Do naczynia w którym będą 
      dusić się roladki dodać mięso, pieczarki , boczek i cebulę, dodac 1/4 szkl. gorącej wody lub 
      bulionu i liście laurowe. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i 
      dusić zrazy ok. 90 min., w tym czasie 2-3 razy zamieszać sos i odwrócić zrazy . 
      Kiedy mieso jest już miękkie, wyjąć zrazy, do sosu dodac ok. 1/4 szkl. wody z 1 łyżeczką mąki 
      ziemniaczanej i zagotować sos, mieszając.  Usunąc nici i/lub szpadki, włożyć zrazy do sosu i 
      jeszcze chwilę razem dusić.
      Gorące zrazy podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 stycznia 2014 21:13

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com