HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „meksykańskie”

  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokrojone na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU

      Meksykańskie po naszemu 
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      • 250 g dobrej kiełbasy lub pojedyńcza pierś kurczaka
      • 2 cebule
      • 3 ząbki czosnku
      • 450 g mrożonych warzyw meksykańskich
      • 1 opakowanie Fix Kurczak po meksykańsku Knorr
      • 2-3 łyżeczki mielonej kolendry 
      • 1/2 papryczki chili
      • 2 torebki ryżu Tri Colo (po 125 g) 
      • kwaśna śmietana lub jogurtowy sos czosnkowy 
      Pierś kurczaka pokroić na niedużą kostkę lub  kiełbasę na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, 
      czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.  Mięso lub kiełbasę podsmażyć 
      na oleju, dodać cebulę i podsmażyć, nie rumieniąc. Dodać zamrożone warzywa, chili, czosnek 
      i kolendrę,  smażyć chwilę. Fix rozmieszać z wodą ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ) , 
      wylać na patelnię i gotować bez przykrycia 10-15 min., mieszając od czasu do czasu.
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      Ugotować ryż . Na talerz nałożyć ryż, zrobić w środku dołek i nałożyć sos. Podawać z kwaśną 
      śmietaną lub jogurtowym sosem czosnkowym .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 21:01

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com