HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „śledzie”

  • środa, 06 stycznia 2016
    • ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      • 600 g solonych śledzi ( filety) 

      Marynata :

      • 1/2 szkl cukru
      • 1 szkl. wody
      • 1/2 szkl. octu 8% ( lub 1/4 szkl. octu winnego i 1/4 szkl. octu jabłkowego)
      • 1 duża marchew
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka kolorowego pieprzu
      • 1 duża czerwona cebula
      • 3 cm kawałek chrzanu
      • 1/2 pęczka koperku
      Marchew i chrzan obrać. Marchew i cebulę  pokroić na 3 mm. plasterki, chrzan na cieniutkie 
      plasterki, koperek posiekać niezbyt drobno.
      Wszystkie składniki marynaty umieścić w niedużym garnku, zagotować i  gotować przez 
      kilka minut ( marchew nie powinna się rozgotować, ma pozostac dość twarda) . 
      Marynatę wystudzić.
      Jeśli śledzie są bardzo słone , wymoczyć je w zimnej, przegotowanej wodzie przez około 
      30 min. Śledzie odsączyć i pokroić na 3 - 4 cm paseczki. W słoiku układać  warstwami 
      śledzie , przekładając marchewką , cebulą i chrzanem z marynaty, zalać resztą marynaty. 
      Słoik  zakręcić i wstawić śledzie do lodówki na 2-3 dni.
      Przepis znalazłam tu
      ŚLEDZIE W OCCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 06 stycznia 2016 16:41
  • czwartek, 11 grudnia 2014
  • sobota, 29 grudnia 2012
    • SAŁATKA ŚLEDZIOWO-POMIDOROWA

      Sałatka śledziowo-pomidorowa

      SAŁATKA ŚLEDZIOWA
      • 500 g śledzi w oleju (Lisner)
      • 2 duże cebule
      • 400-450 ml. przecieru pomidorowago
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 2 liście laurowe
      • 1 duża  papryka
      • 1 puszka ( ok. 400g) czerwonej fasoli 
      • sok z 1/2 cytryny
      Do smaku :
      • szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki tabasco 
      • 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 2 łyżeczki wędzonej  lub słodkiej papryki 
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
      • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego.
      Filety śledziowe wypłukac , wymoczyć w zimnej wodzie 1-2 godz. , jeśli są słone . Wyjąć z 
      wody, osuszyć,  skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 1 godz.
      Paprykę upiec i zdjąc skórkę : Piekarnik rozgrzać do 200 st , najlepiej z funkcją grill. 
      Formę lub naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, położyć na niej umytą i osuszoną
      paprykę i opiekać w piekarniku, aż skórka się przypali. Zawinąć paprykę w folię i przestudzić.
      Rozwinąć folię, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić paprykę w paski.
      Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na oleju na złoto. Dodać przecier i koncentrat
      pomidorowy, liście laurowe i przyprawy do smaku, dusić 10- 15 min.
      Czerwoną fasolkę wypłukać starannie na sicie, dodać do sosu razem z pieczoną papryką 
      pokrojoną w paski, wymieszać . Sos wystudzić.
      Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm paski, dodać do sosu i delikatnie wymieszać.
      Sałatkę śledziową włożyć do słoika, zakręcić i wstawic do lodówki na kilka godzin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2012 17:16
  • piątek, 30 września 2011

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com