HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „wegetariańskie”

  • sobota, 08 lipca 2017
    • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

      CUKINIOWE PLACUSZKI

      • 400-450 g cukinii
      • 150 g ricotty
      • 50 g bułki tartej  
      • 1 jajko
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 3-4 suszone pomidory
      • bułka tarta do obtoczenia placuszków
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
      • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
      Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
      posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
      oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
      bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
      odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
      wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
      odrobinę bułki tartej.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
      Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
      uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
      blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
      Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
      * Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
      Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lipca 2017 12:15
  • piątek, 10 lutego 2012
    • PASZTET Z PIECZAREK

      Pasztet z pieczarek
      PASZTET Z PIECZAREK
      • 500 g pieczarek
      • 2 średnie cebule
      • 2 małe czerstwe bułki bez maku i innych ziarenek
      • 3 jajka
      • 2-3 suszone papryczki chili (opcjonalnie)
      • 1 kostka grzybowa (opcjonalnie)
      • sól, pieprz do smaku
      Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę udusić na złoto 
      na oleju. Kostkę grzybową rozpuścić w ok. 3/4 szkl. wody i namoczyć bułki ( można bułki 
      namoczyć w samej wodzie), odcisnąć nadmiar płynu.
      Grzyby , cebulę i bułki przepuścić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitem. Doprawić 
      solą i pieprzem, można też dodać bardzo drobno posiekane suszone papryczki chili. Białka 
      oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z masą pieczarkową. Białka ubić na sztywno ze 
      szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą. Naczynie żaroodporne posmarować lekko 
      olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia foremkę keksową (20 cm.). Masę pieczarkową 
      przełożyć do foremki. 
      PASZTET Z PIECZAREK
      Piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st (termoobieg). Zostawić w foremce do 
      wystudzenia. Podawać z pieczywem . 
      PASZTET PIECZARKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z PIECZAREK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lutego 2012 21:20
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • BRIAMI Z HALLOUMI

      Briami z Halloumi

      BRIAMI Z HALLOUMI

      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
      • 1 papryka czerwona lub żółta
      • 1/2 ostrej papryczki pepperoni 
      • 1 duża cebula
      • 2 średnie ziemniaki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz, oregano
      • 1 duży pomidor
      • 1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
      • sól, pieprz , oregano do smaku
      • 200 g sera Halloumi 
      Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. Opłukać 
      osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę, pomidora i ziemniaki pokroić na plastry, 
      paprykę w dużą kostkę. Pepperoni pokroić na cienkie plasterki .Koperek drobno posiekać, 
      czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić na plasterki. Cebulę można zeszklić na patelni, 
      ale nie jest to konieczne. 
      Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków , następnie 
      cukinię, paprykę, pepperoni, cebulę, pomidory i bakłażany . 
      BRIAMI Z HALLOUMI
      Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i oregano , 
      posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy nie dodawać 
      koperku, bo się spali . Nie trzeba dodawać wody, warzywa (cukinia,pomidor) puszczą dość 
      soku. 
      Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st (termoobieg) . na 30 min. 
      Po tym czasie odkryć naczynie, na bakłażanach położyć ser Halloumi, pokrojony na plastry 
      grubości  1 - 1.5 cm. Piec bez przykrycia jeszcze 40-60 min . Gdyby płynu było za dużo 
      lub ser zbyt się zrumienił, piekarnik przełączyć na dolna grzałkę.  
      Podawać ze świeżą bagietką.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 00:25
  • wtorek, 11 października 2011
    • BRIAMI

      Briami
      BRIAMI
      • 1 bakłażan
      • 1 cukinia
      • 2 kolorowe papryki
      • 1 duża cebula
      • 4 średnie ziemniaki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz, oregano
      • 1/4 - 1/2 szkl. wody
      • 1/2 szkl. dobrej oliwy lub oleju z pestek winogron
      Bakłażana pokroić na 1-2 cm plastry, posolić i zostawić na 30 min. żeby puścił sok. 
      Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukinię , cebulę i ziemniaki pokroić na plastry, 
      paprykę w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 
      Cebulę można zeszklić na patelni, ale nie jest to konieczne.
      Warzywa układać warstwami w żaroodpornym naczyniu , zaczynając od ziemniaków . 
      Najlepiej jest każdą warstwę osobno w miseczce doprawić solą ,pieprzem, czosnkiem i 
      oregano , posypać koperkiem i dodać część oleju. Układać kolejno, do ostatniej warstwy 
      nie dodawać koperku, bo się spali .
      Zalać wodą . Piec w odkrytym naczyniu ok. 1 godz. w temp 190st.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2011 22:40

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com