HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ciasteczka”

  • sobota, 24 listopada 2018
    • CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      Chrupiące ciasteczka twarogowe

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      • 150 g twarogu półtłustego (kostka , nie homogenizowany )
      • 150 g mąki 
      • 150 g zimnego masła
      • 1 małe jajko
      • szczypta soli
      • szczypta sproszkowanej wanilii ( opcjonalnie)
      • szczypta drobnego  cukru 
      • 4-5 łyżek grubego cukru, najlepiej trzcinowego
      Twaróg rozgnieść widelcem w misce lub na stolnicy ( mogą pozostać niewielkie grudki )  , 
      dodać przesianą  mąkę , jajko, szczyptę soli, wanilię, cukier i zimne masło starte na tarce 
      jarzynowej z dużymi oczkami. Szybko wyrobić ciasto , zawinąć w przezroczystą folię  i 
      włożyć do lodówki na kilka godzin np. na całą noc.  
      Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 
      pół cm. Wykrawać małe ciasteczka  np. okrągła foremką o śr. 4 cm lub  kwadraciki  2x2 cm
      nożem lub radełkiem - z tej porcji ciasta wychodzi ok. 45 ciasteczek. 
      Na talerzyk wysypać cukier trzcinowy, kłaść na nim ciasteczka, dociskając lekko , żeby 
      cukier się przykleił ( tylko z 1 strony) . Gdyby ciasteczka były zbyt suche i cukier nie 
      chciał się przykleić, można najpierw powierzchnię ciasteczka zwilżyć lekko wodą .
      Piekarnik rozgrzać do 200 st.- górna i dolna grzałka . Na blasze wyłożonej papierem do 
      pieczenia układać ciasteczka stroną z cukrem do góry. 
      Piec ciasteczka ok. 15 min aż będą lekko złociste, wystudzić na blasze . 
      Ciasto jest podobne do ciasta francuskiego , więc ciasteczka najlepsze są tego samego
       dnia. 

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE
      Ten wspaniały przepis znalazłam tu, pięknie dziękuję .
      Z podobnego ciasta piekę wytrawne kopertki - przepis tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 24 listopada 2018 13:06
  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • sobota, 11 lutego 2017
    • BABECZKI - PĄCZUSZKI

      Babeczki - pączuszki (12 szt)

      BABECZKI-PĄCZUSZKI

      • 150 g cukru
      • 200 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 100 ml. jogurtu
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 150 g masła
      • 12 łyżeczek dobrego, gęstego dżemu lub powideł np. śliwkowych z tego przepisu
      Masło roztopić i przestudzić.  Foremkę na 12 muffinek (użyłam 2 foremek silikonowych 
      na 6 babeczek każda) posmarowac lekko olejem lub odrobiną stopionego masła. 
      Mąkę przesiać do większej miseczki, dodać cukier i proszek do pieczenia , wymieszać. 
      W drugiej miseczce lekko zmiksować jajka, jogurt i ekstrakt waniliowy. Dodać jajka z 
      jogurtem do mąki, wlać masło i ciasto starannie wymieszać łyżką lub mikserem - ciasto 
      jest dość gęste . 
      Do foremek nałożyć po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce dżemu i przykryć ok. 1 łyżeczką ciasta.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec babeczki 20-25 min, aż będą złociste. 
      Przestudzić , wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem . Najsmaczniejsze są tego samego 
      dnia, jeszcze ciepłe
      Przepis znalazłam tu
       
      BABECZKI-PĄCZUSZKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BABECZKI - PĄCZUSZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2017 14:33
  • sobota, 06 sierpnia 2016
  • czwartek, 10 września 2015
    • CIASTECZKA MARCEPANOWE

      Ciasteczka marcepanowe ( 16 szt.)

      CIASTECZKA MARCEPANOWE

      • 200 g masy marcepanowej
      • 100 g zimnego masła
      • 1 szkl. mąki
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 żółtko
      • kilka łyżek migdałów w słupkach
      Mąkę z proszkiem przesiać do pojemnika malaksera lub blendera , dodać żółtko . Masło i 
      marcepan pokroić w kostkę, dodać do mąki i parę minut miksować pulsacyjnie, aż powstanie 
      jednolita masa. ( Ciasto można oczywiście zagnieść tradycyjnie , na stolnicy. )
      Ciasto podzielić na 16 części, uformować kulki i trochę je spłaszczyć. Na talerzyk wysypać 
      migdały w słupkach, położyć ciasteczka i docisnąć, żeby migdały się przykleiły.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Dużą blachę ( z piekarnika) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec 12-15 min., aż ciasteczka bedą złociste . 
      Wystudzić na kratce. 
      Przepis na błyskawiczne, kruche i pyszne ciasteczka znalazłam na tym blogu. Dziękuję.

      CIASTECZKA MARCEPANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA MARCEPANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 września 2015 18:52
  • piątek, 21 sierpnia 2015
  • sobota, 02 maja 2015
    • CIASTECZKA ŚWIDERKI

      Ciasteczka świderki (15 szt.)
      CIASTECZKA ŚWIDERKI
      • 250- 350 g mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 240 g białego cukru
      • szczypta soli
      • 375 g ricotty
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 jajko 
      • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
      Cytrynę wyszorować i sparzyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z cytryny . Na stolnicę 
      przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać biały cukier, szczyptę soli, skórkę 
      cytrynową i ricottę . Zagnieść miękkie ciasto, podsypując mąką ( ilość mąki zależy od 
      ricotty, ricotta której użyłam była niezbyt gęsta) . Podzielić ciasto na 15 części, 
      uformowac cienkie wałeczki długości 20-25 cm . Zwinąć świderki . 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciastka w pewnych odstępach , 
      ponieważ w czasie pieczenia ciasteczka troche rosną. Jajko dokładnie roztrzepać, 
      posmarować  ciastka jajkiem za pomoca pędzelka i posypać brązowym  cukrem. 
      Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. (górna i dolna grzałka). Piec ciasteczka 
      25-30 min. aż będą złociste .CIASTECZKA ŚWIDERKI
      Przepis znalazłam na tym blogu .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 15:31
  • piątek, 20 lutego 2015
    • CIASTECZKA Z ŁYŻECZKI

      Ciasteczka z łyżeczki (20 złożonych ciasteczek)

      CIASTECZKA Z ŁYŻECZKI

      • 200 g masła
      • 150 g cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 250 g mąki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • kilka łyżek dżemu do przełożenia ciasteczek 
      • cukier puder do posypania ciasteczek
      W garnuszku roztopić masło i przez chwilę podgrzewać, aż masło nabierze lekko złotego 
      koloru. Garnek zdjąć z ognia, wsypać cukier , dodać ekstrakt waniliowy i energicznie 
      wymieszać łyżką lub mikserem aż cukier się rozpuści, a masa przestygnie i będzie miała 
      konsystencję śmietany.Dodać przesianą mąkę z sodą, wymieszać starannie. 2 duże blachy 
      wyłożyć papierem do pieczenia . Łyżeczką nabierać porcje ciasta i układac ciasteczka na 
      blasze. Piec  15-18 min. w piekarniku rozgrzanym do 175 st (górna i dolna grzałka).
      Upieczone cisteczka przestudzić, posmarować dżemem i składać po 2. 
      Można ciasteczka oprószyć cukrem pudrem .
      Przepis znalazłam tu
      CIASTECZKA Z ŁYŻECZKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA Z ŁYŻECZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lutego 2015 18:17
  • wtorek, 11 lutego 2014
  • piątek, 15 listopada 2013
    • KRUCHE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

      Kruche ciasteczka z żurawiną (40 szt.) 
      ŻURAWINOWE CIASTECZKA
      • 250 g masła
      • 1/2 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
      • 2 łyżki mleka
      • 2 1/2 szkl. mąki ze szczyptą soli
      • 100 g suszonych żurawin
      • 75 g migdałów lub orzechów (laskowe, włoskie lub inne ulubione)
      • 1 - 2 łyżki wiórków kokosowych
      Migdały lub orzechy drobno posiekać .  Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i ekstraktem 
      waniliowym, dodać mleko , mąkę i zagnieśc ciasto, dodając pod koniec migdały lub orzechy i 
      żurawiny . 
      Ciasto podzielić na pół , uformować z niego 2 wałeczki o średnicy 3-4 cm, zwilżyć lekko wodą. 
      Na stolnicę wysypać wiórki kokosowe i całe ciasto starannie obtoczyć wiórkami . Wiórki  
      docisnąć do ciasta. Ciasto zawinąć ciasno w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. 
      Z tej porcji ciasta wychodzi 40 ciasteczek - to jest ilość na 2 duże blaszki . Blaszki wyłożyć 
      papierem do pieczenia. ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1 cm. 
      Ciasteczka układać obok siebie ( nie rosną) i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. 
      (termoobieg).
      Zdejmowac z blaszki po lekkim przestudzeniu. Przechowywac w szczelnym pojemniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 15 listopada 2013 21:14

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com