HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „pieczywo”

  • piątek, 18 grudnia 2015
    • TOSTOWA BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI II (DUKANOWA)

      Tostowa bułeczka z mikrofalówki II (P Dukana)

      BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1 łyżka otrębów pszennych 
      • 1/2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
      • 2 łyżki mleka w proszku 0%
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0%
      • kilka łyżek wody
      • szczyta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
      W naczyniu , którego można używać w mikrofalówce (11x11x7 cm) , starannie wymieszać 
      jajko z serkiem homogenizowanym. Mleko w proszku wymieszać z 1/4 szkl. wody , dodać 
      do jajka z serkiem, wsypać otręby, len, ,sól,proszek do pieczenia i ew. granulowany 
      czosnek. 
      Odstawić na kilka minut - masa zgęstnieje. Dodać 2-3 łyżki wody - tyle żeby masa miała 
      konsystencję niezbyt gęstego budyniu , starannie wymieszać. 
      Wstawić do mikrofalówki na 4 min , max moc ( 750 W).
      Wyjąć naczynie z mikrofalówki, chwilę poczekać, aż bułeczka odejdzie od brzegów 
      naczynia i wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
      Bułeczkę przekroić na 2 kromki i podpiec na rumiano na patelni ceramicznej lub teflonowej 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 14:42
  • piątek, 27 listopada 2015
    • CHLEBEK NA PIWIE

      Chlebek na piwie

      CHLEBEK NA PIWIE
      • 3 szkl. mąki
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 3 płaskie łyżki cukru
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 330 ml. piwa o temp. pokojowej
      • 100 g masła
      Masło roztopić w małym garnuszku. Mąkę przesiać do sporej miski , dodać proszek do 
      pieczenia, sól , cukier i czosnek. Suche składniki wymieszać , wlać piwo , zamieszać i dodać
      1/3  stopionego masła. Ciasto krótko wymieszać do połączenia składników. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. 
      Do metalowej prostokątnej foremki 22x9 cm. , wyłożonej papierem do pieczenia lub 
      silikonowej foremki bez papieru wlać 1-2 łyżki stopionego masła . Ciasto włożyć do foremki 
      , równomiernie polać resztą stopionego masła. 
      Chlebek piec 50 - 60 min. sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczony.
      Po lekkim przestudzeniu pokroić na dość grube kromki. Podawać  na ciepło (ma wtedy 
      pyszną , chrupiącą skórkę) lub po całkowitym wystygnięciu , np. do gulaszu, zapiekanek 
      warzywnych, potraw z grilla.
      CHLEBEK NA PIWIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2015 19:06
  • sobota, 25 kwietnia 2015
  • wtorek, 17 marca 2015
  • wtorek, 25 listopada 2014
    • CHRUPKIE PIECZWO DUKANOWE II

      Chrupkie pieczywo dukanowe - kromeczka śniadaniowa

      CHRUPKIE PIECZYWO DUKANOWE II

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do ciasta
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do posypania pieczywa
      • 1/4 łyżeczki maku (opcjonalnie)
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 3 łyżki mleka 0 % w proszku 
      • 1 łyżka ciepłej wody
      • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (dla smaku, nie powodują rośnięcia pieczywa)
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie) 
      • 1/2 łyżeczki majeranku ,oregano lub przyprawy do pizzy (opcjonalnie)
       Jajko rozmieszać w małej miseczce z łyżką. ciepłej wody . Mleko granulowane przesiać 
      przez sitko. W osobnej miseczce wymieszać starannie otręby z mlekiem w proszku, 
      proszkiem do pieczenia , suchymi drożdżami , jajkiem, solą i wybranymi przyprawami , 
      wlać do silikonowej foremki (keksówki) ( 18x9 cm) i odstawić na 15-20 min.  Chlebek 
      posypać resztą otrębów pszennych i makiem. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st (górna i dolna grzałka) . Piec chlebek 15 - 20 min. 
      Wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 listopada 2014 19:02
  • czwartek, 16 października 2014
    • CHLEB JOGURTOWY

      Chleb jogurtowy z automatu

      CHLEB JOGURTOWY

      • 150 ml letniej wody
      • 125 ml jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka oleju ryżowego *
      • 1 łyżka ciemnego miodu
      • 200 g mąki pszennej
      • 150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
      • 25 g otrębów pszennych
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
      Wymieszać wodę, jogurt, olej i miód, wlać do formy. Wymieszać obydwa rodzaje mąki i 
      delikatnie ,rownomiernie wsypać do formy . W jednym rogu formy umieścić otręby, w 
      drugim sól, a na środku, w małym wgłębieniu - drożdże. 
      Zamknąć pokrywę i ustawić program : podstawowy , kolor skórki : ciemny (czas 3 godz.). 
      Po zakończeniu programu pieczenia wyjąć foremkę i odstawić na parę minut. 
      Wyjąć chleb i przestudzić go na kratce.
      CHLEB JOGURTOWY
      Przepis z książki Lindy Doeser "Pieczenie chleba" 
      *W oryginalnym przepisie był olej słonecznikowy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 18:41
  • niedziela, 21 września 2014
    • BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      Bułeczki wieloziarniste

      BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      • 6 łyżek mąki żytniej razowej (typ 2000)
      • 6 łyżek płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy 
      • 190 g jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka pestek słonecznika
      • 1 łyżka pestek dyni
      • 1 łyżka siemienia lnianego
      • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
      • 1/3 łyżeczki soli
      • szczypta cukru

      W miseczce wymieszać jogurt z olejem. Do większej miseczki wsypać pozostałe składniki, 

      dodać jogurt z olejem , wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto 

      podzielić na 3 części, uformować okrągłe bułeczki (można  naciąć wierzch bułeczek na 

      krzyż) , ułożyć na blaszce. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

      W oryginalnym przepisie, który znalazłam tutaj bułeczki były 4 i piekły się w silikonowych foremkach .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 września 2014 17:37
  • sobota, 30 sierpnia 2014
    • KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK

      Knekkebrod - norweski chrupiący chlebek

      KNEKKEBROD

      • 1/2 szkl. otrębów pszennych
      • 1/4 szkl. drobnych otrębów owsianych
      • 1/2 szkl. płatków owsianych
      • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej
      • 1/2 szkl. pestek dyni
      • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
      • 1/4 szkl. siemienia lnianego
      • 1 łyżeczka soli
      • 350 ml. wody
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem (lub do 170 st. bez termoobiegu). 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać na blachę pestki dyni, ziarenka 
      słonecznika i siemię lniane. Podsuszyć przez 10 min. W misce wymieszać wszystkie suche 
      składniki , dodać wodę i wymieszać masę. Odstawić na 10-15 min. 
      Masę rozsmarować równo cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
      ( najlepiej posłużyć się łopatką do nakładania ciasta ) .
      KNEKKEBROD
      Wstawić blachę do piekarnika na 10 min. Po tym czasie ostrym nożem lub nożem do 
      krojenia pizzy pokroić ciasto na 12 prostokątów. Wstawić chlebek do piekarnika na 30-35 
      min. 
      Upieczony knekkebrod zdjąć z blaszki, odklejając delikatnie od papieru , podzielić na 
      kromki  i wystudzić na kratce . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, żeby były 
      chrupiące.
      Przepis jest kompilacją kilku przepisów na knakkebrod z "Czerwcowej piekarni"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 30 sierpnia 2014 19:31
  • piątek, 04 lipca 2014
    • PODPŁOMYKI (FLATBREAD) Z PATELNI

      Podpłomyki (flatbread) z patelni

      PODPŁOMYKI Z PATELNI


      • 1 szkl. mąki ( pszennej lub po 1/2 szkl. pszennej i żytniej) + trochę do podsypania
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 szkl. greckiego, gęstego jogurtu
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu lub oregano i pietruszki
      • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
      W misce zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Miskę przykryć i odstawić na 30-60 
      minut. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowac cienko na stolnicy, posypanej mąką . 
      Patelnię ceramiczną lub teflonową rozgrzać . Piec kolejno podpłomyki na suchej patelni 
      po 1-2 min. z każdej strony, aż będą złociste.

      PODPŁOMYKI Z PATELNI

      Przepis pochodzi z tego bloga. Dziękuję za świetny pomysł.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 lipca 2014 19:04
  • niedziela, 25 maja 2014
    • PANDESAL - FILIPIŃSKIE BUŁECZKI

      Pandesal (pan de sal) - filipińskie bułeczki

      PANDESAL

      • 3 - 3 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 3 łyżeczki suchych drożdży
      • 3 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 250 ml. ciepłej wody
      • 3 łyżeczki oleju lub 2 łyżki stopionego masła
      • 100-150 g niezbyt drobnej tartej bułki 
      Sposób tradycyjny : W małej miseczce mieszać drożdże i ciepłą wodę aż drożdże się 
      rozpuszczą. Przesiać mąke do dużej miski, dodać cukier, sól, olej lub masło i drożdże z 
      wodą. Zagniatać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki . Przykryć miskę ściereczką i 
      zostawić ciasto w cieple (ok. 30 st). do wyrośnięcia aż podwoi objętość. 
      Automat do pieczenia chleba : Wlać ciepłą wodę, olej lub masło , wsypać mąkę 
      wymieszaną z solą i cukrem oraz suche drożdże. Włączyć program do wyrabiania ciasta 
      (Dough) 
      Kiedy ciasto jest gotowe , stolnicę posypać mąką , wyłożyć ciasto, lekko zagnieść . 
      Uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Ostrym nożem odcinać  kawałki ciasta  grubości 
      3 cm pod kątem 45 st. i obtoczyć je w bułce tartej. 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć bułeczki , zostawiając między nimi 
      kilkucentymetrowy odstęp i zostawić w cieple do wyrośnięcia - mają dwukrotnie 
      zwiększyć objętość . 
      Rozgrzać piekarnik do 145  st. (grzałka dolna i górna) . Piec bułeczki 15 - 20 min.  aż 
      będą lekko złociste
      "Gościnny" przepis i wykonanie - HERUELA VAN BERNARD REBALDE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 maja 2014 12:51

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com