HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „feta”

  • sobota, 05 lipca 2014
    • FETA Z PIEKARNIKA

      Feta z piekarnika ( 1 porcja)

      FETA Z PIECA

      • 1 gruby kawałek fety (ok.75-100g)
      • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
      • kilkanaście listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego oregano
      • kilkanaście listków świeżej bazylii
      • 1 łyżka dobrej oliwy, a najlepiej aromatycznej oliwy z tego przepisu
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      Pomidoy sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w dużą kostkę, zioła pokroić  niezbyt 
      drobno. Fetę włożyć do naczynia żaroodpornego posypać połową ziół, na serze położyć 
      pomidory i resztę ziół. Pomidory skropić oliwą i posypać pieprzem. Potrawę zapiekać 
      15 - 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem .
      Podawać na gorąco ze świeżą bagietką lub podpłomykami z patelni 
      (przepis na podpłomyki jest tutaj )
      FETA Z PIECAPrzepis pochodzi z książki "Rok w kuchni wiosna/lato"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lipca 2014 20:28
  • piątek, 23 sierpnia 2013
    • CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Cukiniowe wstążki ( 1 porcja)

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 pomidor 
      • 1 mała papryka
      • 1/2 cebuli 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 2-3 suszone pomidory
      • kilka oliwek czarnych (najlepiej z tego przepisu) lub zielonych (z tego przepisu)
      • 1 łyżka przecieru ( koncentratu) pomidorowego
      • kilka listków bazylii
      • 1 łyżka oleju np. ryżowego do smażenia 
      • sól, pieprz , harissa , ostra papryka, papryka wędzona - do smaku
      Do gotowania cukinii :
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 liść laurowy
      Do podania :
      • 2-3 pomidorki koktajlowe
      • 1 łyżka fety ( kostki Arla)
      Sos :
      Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Suszone 
      pomidory i oliwki pokroić na plasterki.  Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
      Na patelni rozgrzać olej , wrzucić paprykę i chwilę smażyć do lekiego zrumienienia.
      Zmniejszyć ogień , dodać cebulę i zeszklić ją. Czosnek  przecisnąć przez praskę, dodać do
      cebuli i papryki, dodać oliwki, pomidory świeże i suszone , przecier pomidorowy, sól, pieprz ,
      odrobinę harissy lub/i  paprykę  . Gotować parę minut, dodając ew. 1-2 łyżki wody, aby
      powstał gęsty sos . 
      Cukinia :
      Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki, najlepiej obieraczką do warzyw . Ścinać 
      plasterki tak, aby pozostał sam środek z pestkami .( środek można pokroić i dodac do sosu
      razem z pomidorami) . Zagotować wodę jak na makaron , dodać  sól, czosnek i liść laurowy,
      chwilę razem pogotować . Do wrzącej wody włożyć plastry cukinii, gotować 2-3 min.
      Cukinię ostrożnie odcedzić na durszlaku.
      Przed podaniem do gorącego sosu dodać posiekaną bazylię , wymieszać.
      Na talerzu ułożyć cukinię, dodać sos, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe , posypać 
      fetą , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem .

      CUKINIOWE WSTĄŻKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 23 sierpnia 2013 17:08
  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • WIOSENNA SURÓWKA

      Wiosenna surówka
      WIOSENNA SURÓWKA
      • kapusta pekińska lub sałata lodowa
      • czerwona papryka
      • 3-4 ogórki świeże
      • pęczek rzodkiewek
      • kilka pomidorków koktajlowych lub 2-3 malinowe
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • feta (najlepiej Arla pokrojona w kostki) lub litewski twaróg wędzony z czosnkiem 
      Sos vinaigrette :
      • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
      • 2 łyżki octu winnego, białego octu balsamicznego lub soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1/2 łyzeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
      • 1-2 ząbki czosnku, jeśli dodaję fetę, bez czosnku jeśli wędzony twaróg czosnkowy  
      Kapustę pekińską lub sałatę  podzielić na liście, umyć i starannie odsączyć wodę..
      Wyciąć białe, zgrubiałe części kapusty , zielone drobno pokroić ( sałatę ręcznie zręcznie 
      porwać na małe kawałki). Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę, pomidory 
      sparzyć , obrać ze skórki i pokroić - koktajlowe na pół, duże na ósemki. Rzodkiewki i 
      obrane ze skórki ogórki pokroić na cienkie plasterki  . Szczypiorek posiekać. Wędzony 
      twaróg pokroić w kostkę  lub pokruszyć .
      Sos:
      Czosnek przecisnąc przez praskę i z pozostałymi składnikami umieścić w słoiczku. Zakręcić 
      i energicznie wymieszać aż powstanie jednolita emulsja.
      Kapustę lub sałatę wymieszać z połową sosu i częścią szczypiorku, ułożyć w salaterce 
      kapustę/sałatę, paprykę , ogórki, rzodkiewkę , pomidory i polać resztą sosu. Na wierzchu 
      posypać wędzonym twarogiem lub fetą i resztą szczypiorku .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 21:53
  • wtorek, 08 listopada 2011
    • SAŁATKA BROKUŁOWA

      Sałatka brokułowa z kurczakiem
      SAŁATKA BROKUŁOWA
      • 1 brokuł
      • upieczona pierś lub udka kurczaka
      • ser feta w kostkach ( np. Patros lub Arla)
      • szalotka lub czerwona cebula 
      • mały jogurt naturalny
      • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
      • 1 łyżka majonezu
      • 1-2 ząbki czosnku
      • szczypiorek do dekoracji
      Brokuł ugotować na parze lub w mikrofalówce ( 8 min pod przykryciem, posypany 
      Delikatem uniwersalnym i majerankiem z odrobiną wody) , wystudzić i podzielić na 
      różyczki. Zimnego kurczaka pokroić na kawałki . Cebulę pokroić na cieniutkie plasterki, 
      szczypiorek posiekać.
      Sos sałatkowy dodać do jogurtu , wymieszać z łyżką majonezu i czosnkiem przeciśniętym
      przez praskę. W salaterce ułożyć brokuły, kurczaka, cebulkę i fetę . Polać sosem 
      jogurtowym, udekorować szczypiorkiem. 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2011 19:27

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com