HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „sałatka”

  • sobota, 01 lipca 2017
  • sobota, 03 września 2016
    • ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Zielony sos pietruszkowy
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY
      • 1 pęczek pietruszki
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki  soli
      • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
      Pietruszkę umyć , osuszyć i oderwać listki. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do 
      krojenia , posypać solą i płaską częścią noża rozetrzeć na pastę . Do małego pojemnika 
      malaksera włożyć pietruszkę i czosnek , wlać oliwę lub olej. Sos miksować pulsacyjnie , aż 
      będzie gładki. 
      Z 1 pęczka pietruszki można uzyskać 2 - 3 łyżki sosu. Warto go przygotować od razu z 
      większej ilości składników i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
      Ten sos jest uniwersalny - można go podać na zimno ze świeżą bagietką jako przystawkę, 
      dodać do sałatek i surówek, świetnie pasuje też do pieczonej ryby np. pstrąga z piekarnika 
      ( przepis jest tu) . Można go również wymieszać z makaronem zamiast klasycznego pesto.
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 września 2016 14:20
  • piątek, 25 października 2013
    • SŁODKO-KWAŚNA SAŁATKA OGÓRKOWA

      Słodko-kwaśna sałatka ogórkowa
      OGÓRKI SŁODKO-KWAŚNE
      • 500 g ogórków ( czyli 2-3 ogórki szklarniowe )
      • 1/3 szkl. octu jabłkowego
      • 1/3 szkl. wody
      • 4 płaskie łyżki cukru
      • 1 łyżka soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu *
      • koperek (opcjonalnie)
      Ogórki umyć i pokroić ze skórką na bardzo cienkie plasterki. Zagotować wodę z octem, solą, 
      cukrem i pieprzem. Ogórki zalać gorącą zalewą, wymieszać i zostawic do ostygnięcia ,
      mieszając od czasu do czasu. Sałatkę ogórkową można przed podaniem posypać drobno
      posiekanym koperkiem.
      Sałatkę można przechowywać 2-3 dni w lodówde w zamkniętym pojemniku. 
      * W oryginalnym przepisie z tego bloga była 1 łyżeczka pieprzu, sałatka jest bardziej 
      (zbyt) ostra.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 17:42
  • wtorek, 21 lutego 2012
    • SAŁATKA RYŻOWA II

      Sałatka ryżowa II

      SAŁATKA RYŻOWA II
      • 1/2 szkl. ugotowanego zimnego ryżu
      • 1 średni pomidor
      • 1/2 świeżej papryki
      • 1 duży lub 2 mniejsze ogórki kiszone lub konserwowe 
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( zielony groszek z kukurydzą )
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli
      • 1/4 - 1/2 cebuli
      • 2 jajka ugotowane na twardo
      • 2-3 łyżki majonezu
      • 2-3 łyżki keczupu pikantnego
      • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
      • sól, pieprz do smaku
      Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę. Fasolę z puszki przelać na sicie zimną wodą, żeby pozbyć 
      się gęstej zalewy, dokładnie odsączyć, odcedzić groszek z kukurydzą. Pomidora, paprykę, 
      ogórki i jajka posiekać w kostkę wielkości groszku. Cebulę i chili posiekać bardzo drobno. 
      Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. 
      Wstawić do lodówki na min. pół godziny, żeby smaki się połączyły.
      Sałatkę można też przyrządzić bez ryżu ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA RYŻOWA II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 17:00
  • środa, 01 lutego 2012
    • SAŁATKA Z MAKRELĄ

      Sałatka z wędzoną makrelą ( P Dukan i bez Dukana)
      SAŁATKA Z MAKRELĄ
      • 1/2 wędzonej makreli
      • 1 ogórek konserwowy
      • 10 ząbków marynowanego czosnku
      • 1 czubata łyżka twarożku homogenizowanego (0% na Dukanie)
      • 1 czubata łyżeczka chrzanu
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 jajko ugotowane na twardo
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
      • sól, pieprz do smaku
      Wymieszać twarożek z chrzanem , sokiem z cytryny i częścią szczypiorku . Ogórek pokroić 
      w kostkę , czosnek na plasterki i dodać do twarożku z chrzanem . Przyprawić solą i pieprzem . 
      Makrelę bez skóry i ości podzielić na duże kawałki i delikatnie wymieszać z twarożkiem. 
      Jajko pokroić na ćwiartki i położyć na wierzchu. Posypać resztą szczypiorku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2012 19:08
  • czwartek, 15 grudnia 2011
    • SAŁATKA JARZYNOWA

      Sałatka jarzynowa 
      SAŁATKA JARZYNOWA
      • 2 marchewki
      • 2 pietruszki
      • 1/2 małego selera
      • 2-3 kiszone ogórki
      • 1-2 jajka ugotowane na twardo
      • 3 ziemniaki
      • 1/2 kwaśnego jabłka
      • 1/2 malej cebuli
      • 1 mała puszka zielonego groszku
      • 3-4 łyżki majonezu lub 
      • 2 łyżki majonezu i 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
      • 2 łyżeczki musztardy, najlepiej Dijon
      • sól, pieprz do smaku
      Ugotować marchew, piertuszkę i selera w osolonej wodzie albo wykorzystac warzywa z 
      rosołu. Ugotować ziemniaki , najlepiej w mundurkach. Warzywa wystudzić, ziemniaki obrać 
      i warzywa pokroić w drobną kostkę W taką samą kostkę pokroić ogórki i jajka ( 1 żółtko 
      odłożyć ). Jabłko obrać ze skórki i pokroić drobniej, cebulkę bardzo drobno. Dodać odcedzony 
      i przelany zimną wodą groszek. Żółtko lekko rozetrzeć z majonezem lub majonezem i 
      śmietaną, musztardą, solą , pieprzem i dodać do warzyw.  Wymieszać . 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2011 17:59
  • wtorek, 08 listopada 2011
    • SAŁATKA BROKUŁOWA

      Sałatka brokułowa z kurczakiem
      SAŁATKA BROKUŁOWA
      • 1 brokuł
      • upieczona pierś lub udka kurczaka
      • ser feta w kostkach ( np. Patros lub Arla)
      • szalotka lub czerwona cebula 
      • mały jogurt naturalny
      • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
      • 1 łyżka majonezu
      • 1-2 ząbki czosnku
      • szczypiorek do dekoracji
      Brokuł ugotować na parze lub w mikrofalówce ( 8 min pod przykryciem, posypany 
      Delikatem uniwersalnym i majerankiem z odrobiną wody) , wystudzić i podzielić na 
      różyczki. Zimnego kurczaka pokroić na kawałki . Cebulę pokroić na cieniutkie plasterki, 
      szczypiorek posiekać.
      Sos sałatkowy dodać do jogurtu , wymieszać z łyżką majonezu i czosnkiem przeciśniętym
      przez praskę. W salaterce ułożyć brokuły, kurczaka, cebulkę i fetę . Polać sosem 
      jogurtowym, udekorować szczypiorkiem. 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2011 19:27
  • niedziela, 09 października 2011
  • piątek, 30 września 2011

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com