HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • sobota, 31 grudnia 2016
    • PIECZONE ZIEMNIAKI

      Pieczone ziemniaki

      PIECZONE ZIEMNIAKI

      • 6 średnich ziemniaków
      • 200 - 300 ml. bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      • 50 - 70 g masła
      • świeżo mielony pieprz
      Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Bulion zagotować , dodać czosnek. W dużym naczyniu 
      żaroodpornym ułożyć ziemniaki przecięciem na dół , wlać tyle bulionu, żeby ziemniaki były 
      zanurzone na 2 - 2.5 cm , oprószyć świeżo mielonym pieprzem . 
      Na każdej połowie ziemniaka położyć kawałeczek masła wielkości orzecha laskowego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Wstawić naczynie z ziemniakami 
      do piekarnika, piec ziemniaki bez przykrycia ok. 40 min, aż będą miękkie i przypieczone 
      Przepis znalazłam na tym blogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2016 16:03
  • piątek, 28 sierpnia 2015
  • piątek, 08 maja 2015
    • ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      Zapiekanka wielowarzywna

      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA

      • 450 - 490 g cukinii (1 duża lub 2 mniejsze)
      • 180 g marchewki (2 szt)
      • 300 g ziemniaków
      • 100 g pora (tylko biała część)
      • 1/2 dużej cebuli , najlepiej białej
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 100 g żółtego sera ( np .cheddar, oscypek, parmezan)
      • 100 g mąki
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach lub w proszku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • sól ( 1 łyżeczka do cukinii, 1/2 łyżeczki do roztarcia czosnku)
      • masło do wysmarowanie foremki
      Warzywa umyć. Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka), przełożyć na 
      sitko, posypać 1 łyżeczką soli  odstawić na ok. 30 min. aż puści sok. Marchew i ziemniaki 
      obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej . Por przekroić wzdłuż na pół , wypłukać i 
      pokroic na cienkie połplasterki. Cebulę bardzo drobno posiekać , ser zetrzeć na tarce 
      jarzynowej . Czosnek przecisnąc przez praskę, posypać solą  i rozetrzeć na desce na pastę. 
      Jajka lekko ubić. Cukinię odsączyć z nadmiaru soku. 
      W dużej misce wymieszać, wszystkie warzywa, czosnek , ser, rozmaryn, koperek , jajka , 
      paprykę i pieprz. Dodać przesianą mąkę i masę starannie wymieszać.
      Foremkę 20 x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem. Wylać 
      masę  i wstawić foremkę do piekarnika rozgrznego do 180 st (termoobieg) na 30 -35 min., 
      aż zapiekanka będzie lekko złocista na brzegach. Zapiekankę lekko przestudzić i wyjąć z 
      foremki. 
      Podawać na ciepło lub na zimno jako danie głowne lub jako dodatek obiadowy.
      ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNAPrzepis znalazłam na tym blogu i troszkę zmodyfikowałam .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZAPIEKANKA WIELOWARZYWNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 20:08
  • środa, 21 listopada 2012
  • piątek, 03 sierpnia 2012
    • FLAN CUKINIOWO - ZIEMNIACZANY

      Flan cukiniowo - ziemniaczany czyli zapiekanka 
      FLAN CUKINIOWY
      Na 1 porcję:
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 mała cukinia
      • 1 jajko 
      • 1 -2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka startego parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka suszonego oregano
      • sól, pieprz do smaku
      Ugotować ziemniaki , utłuc na piure i wystudzić. Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju , dodać 
      obrany czosnek i wolno podgrzewać, aby czosnek był miękki, ale nie przypalony. 
      Wyjąć czosnek,  przepuścić przez praskę i dodać do  ziemniaków. Cukinię umyć , pokroić 
      w 2 cm. kostkę i podsmażyć na złoto w oleju aromatyzowanym czosnkiem. Przyprawić solą ,
      pieprzem ( sporo, ok 1/2 łyżeczki) i oregano , lekko przestudzić. Do ziemniaków dodać 
      roztrzepane jajko i starty ser, wymieszać starannie, a następnie dodać cukinię i delikatnie 
      wymieszać. Masę cukiniowo - ziemniaczną włożyć do naczynia żaroodpornego lub dużej 
      kokilki . Piec 20-25 min w temp. 170 st. z termoobiegiem, aż wierzch ładnie się zrumieni. 
      Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. 
      Przepis znalazłam tutaj , dodałam oregano, którego nie było w oryginale.
      Do wypróbowania :
      * zamiast cukinii dodać paprykę pokrojona w kostkę
      * zamiast parmezanu - oscypek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „FLAN CUKINIOWO - ZIEMNIACZANY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2012 12:55
  • sobota, 07 lipca 2012
    • TIAN ( ZAPIEKANE WARZYWA PO PROWANSALSKU )

      Tian  - zapiekane warzywa po prowansalsku
      TIAN
      • 1 cukinia 
      • 3 pomidory (najlepiej Lima)
      • 4 średnie ziemniaki
      • 1 cebula lub 4 szalotki
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku 
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu lub ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
      • 4 łyżki dobrej oliwy lub oleju np. ryżowego ( 2 do smażenia cebuli , 2 do warzyw)
      • 1/2 szkl. tartego parmezanu lub pecorino romano albo gruyera
      • 100 g chudego wędzonego lub parzonego boczku (opcjonalnie)
      Do tej potrawy plastry warzyw  powinny być jednakowe, żeby zapiekanka ładnie 
      wyglądała , a warzywa upiekły się równocześnie.
      Cebulę pokroić na półplasterki (szalotkę na plasterki), zeszklić na 2 łyżkach oleju. 
      Dodać 3 ząbki czosnku , przeciśnięte przez prasę , smażyć razem 1-2 min., przyprawić 
      szczyptą soli i pieprzu. Do cebuli można dodać pokrojony w kostkę i lekko podsmażony 
      boczek ,w oryginalnym przepisie nie ma boczku. 
      Cebulę ułożyć równą warstwą w okrągłym naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do 
      zapiekania o średnicy 25-27 cm .
      Umyć cukinię i pomidory ( nie obierać )  , obrać ziemniaki. Warzywa pokroić na plastry o 
      grubości 1 cm. Cukinię i ziemniaki włożyć do miski i polać 2 łyżkami  oliwy wymieszanej z 
      solą , pieprzem i ziołami.
      W naczyniu układać dość ciasno warzywa na zmianę - po plastrze ziemniaki, pomidory i 
      cukinię , zaczynając od brzegu naczynia. Naczynie przykryć pokrywka lub folią aluminiową.
      Piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez 
      termoobiegu (górna i dolna grzałka) . Odkryć naczynie, posypać warzywa startym serem i 
      zapiekać bez przykrycia 30 min.  
      Podawać na gorąco jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do dań mięsnych.
      TIAN
       

      TIAN

      Przepis znaleziony tutaj, oczywiście troszkę zmodyfikowany 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „TIAN ( ZAPIEKANE WARZYWA PO PROWANSALSKU )”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lipca 2012 20:30
  • niedziela, 04 marca 2012
    • HASSELBACK - PIECZONE ZIEMNIAKI

      Hasselback - pieczone ziemniaki
      HASSELBACK
      • ziemniaki jednakowej wielkości
      • olej lub oliwa
      • masło
      • listki świeżego rozmarynu
      • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie) 
      • sól, pieprz do smaku
      Ziemniaki obrać i opłukać . Jeśli ziemniaki są młode, można je tylko starannie wyszorować. 
      Każdego ziemniaka położyć na dużej łyżce i ostrym nożem ponacinać na plasterki 3-4 mm. 
      grubości, nie docinając do końca.  Pędzelkiem posmarować oliwą całe ziemniaki, również w 
      nacięciach. W co drugie nacięcie wsunąć listek rozmarynu. Ziemniaki oprószyć pieprzem i solą. 
      Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową , posmarować olejem i ułożyć ziemniaki. Na każdym 
      położyć małą grudkę masła ( wielkości fasolki) . Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. z 
      termoobiegiem na 20 -30 min. lub bez termoobiegu do 190 - 200 st .
      Po tym czasie można w niektóre nacięcia wsunąć cienkie plasterki czosnku (opcjonalnie) . Można 
      też położyć na blasze dobrą , lekko ponacinaną kiełbasę.Wstawić blachę do piekarnika na dalsze 
      20 min. z funkcja grill lub termogrill albo na trochę dłużej z samym termoobiegiem. Łączny czas 
      pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i wynosi 40 -50 min. 
      Można podawać z sosem jogurtowo - czosnkowym
      HASSELBACK
      Nazwa potrawy podobno wzięła się od nazwy hotelowej restauracji "Hasselbacken" 
      (Leszczynowe Wzgórze) w Sztokholmie, w której pierwszy raz podano tak przyrządzone 
      ziemniaki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „HASSELBACK - PIECZONE ZIEMNIAKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 marca 2012 21:23
  • wtorek, 11 października 2011

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com