HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „ser”

  • sobota, 28 lipca 2018
    • CALZONE

      Calzone

      CALZONE

      Ciasto :

      • 100 ml mleka
      • 250 -300 g mąki 
      • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1  łyżeczka drożdży instant
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 jajko
      • 90 ml. jogutru naturalnego
      • 2 łyżeczki oregano
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
      • oliwa , najlepiej czosnkowa z tego przepisu
      Farsz :
      • 1 mała czerwona papryka 
      • 1/2 cukinii
      • 1/2 bakłażana
      • 3-5 suszonych pomidorów
      • kilka plasterków szynki lub prosciutto
      • 100 g cheddara    
      • kilka oliwek zielonych np. takich  lub czarnych z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oregano
      • pieprz do smaku
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) 
      • olej do smażenia 
      Farsz :
      Bakłażana i cukinię pokroić na ćwierćplasterki. Bakłażana posolić, umieścić w durszlaku i 
      odstawić na 30 min. Paprykę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, cukinię 
      również podsmażyć. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć . 
      Suszone pomidory ,oliwki i szynkę pokroić na plasterki. Składniki farszu wymieszać z 
      oregano, pieprzem i wędzoną paryką , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże 
      oczka)
      Ciasto :
      Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, oregano i czosnek.  Mleko 
      lekko podgrzać, w miseczce wymieszać drożdże, cukier , 1 łyżeczkę mąki , dodać 3 łyżki 
      mleka i odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko lekko zmiksować z 
      jogurtem ,dodać do mąki , wlać wyrośnięte drożdże i resztę mleka, wyrobić gładkie  ciasto . 
      Miskę z ciastem przykryć kuchenną ściereczką  i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 
      na ok. 30 min.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym 1 łyżką oleju czosnkowego. 
      Ciasto polać 1 łyżką oleju , kulę ciasta wyłożyć na blaszkę i uformować placek o średnicy 
      30 - 35 cm. Na połowę placka nałożyć farsz , posypać serem , zostawiając 3-4 cm. brzeg 
      bez farszu. Ciasto zagiąć, formując pieróg. Brzegi calzone starannie zlepić. 
      Odstawić calzone do wyrośnięcia na ok. 20 min.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec calzone 30-35 min. 

      CALZONE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CALZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2018 14:06
  • sobota, 14 lutego 2015
    • PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

      Placuszki z rozmarynem i serem

      PLACUSZKI Z SEREM
      • 50 g płatków owsianych* 
      • 1/2 łyżki mąki żytniej razowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 50 g twardego żółtego sera (Parmezan,Rubin,Pecorino Romano,Bursztyn)
      • 1 - 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu 
      • 1 jajko
      • 25 ml oliwy 
      • szczypta soli
      Żółty  ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Wymieszać płatki owsiane ,mąkę ,
      proszek do pieczenia , rozmaryn i ser. W osobnej miseczce rozkłocić jajko z olejem, 
      dodać do sypkich składników, starannie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Nabierać porcje ciasta - po ok. 1 czubatej łyżeczce , układać na blaszce i lekko 
      spłaszczyć placuszki. Z tej ilości masy wychodzi 9-10 placuszków
      Piec 15 min. w temp. 170 st. z termoobiegiem lub 180 st.bez termoobiegu , aż placuszki 
      będą złociste i chrupiące. Podawać po lekkim przestudzeniu do wina, piwa lub sałatek 
      Najlepsze są w dniu, w którym były pieczone, wtedy są chrupiące , ale i następnego dnia 
      są pyszne
      * Można użyć płatków żytnich lub pszennych
      Przepis znalazłam tu .
      PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lutego 2015 17:06
  • środa, 26 czerwca 2013
    • CHACZAPURI

      Chaczapuri
      CHACZAPURI
      Ciasto:
      • 2 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
      • 3/4 szkl. mleka lub wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka stopionego masła
      Farsz serowo-ziemniaczany (osetyński)
      • 200 g ziemniaków
      • 200 g twarogu solankowego wędzonego *
      • 200 g Cheddara z papryką ( pikantnego meksykańskiego El Tequito) **
      • pieprz do smaku, jeśli Cheddar nie był pikantny
      Ciasto :
      W automacie do pieczenia chleba - do naczynia wlać mleko i masło dodać mąkę, suche drożdże ,
      sól i cukier. Nastawić program "ciasto" lub "dough" do wyrabiania ciasta (ok. 90 min.)
      Tradycyjnie : Świeże drożdże rozrobić z cukrem , 2 łyżeczkami mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. 
      Odstawić do wyrośnięcia . Mąkę przesiać do dużej miski , dodać sól ,resztę mleka, wyrośnięte
      drożdże i stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć przezroczystą folią
      spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (60-90 min.)
      Farsz:
      Ziemniaki ugotować i wystudzić. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę , twardy ser 
      zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Starannie wymieszać farsz i podzielić na 6 części.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałować na okrągły placek, na 
      środku położyć kulkę farszu,  zlepić starannie i lekko rozwałkować.

      CHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURI
      CHACZAPURI
      Rozgrzać patelnię , najlepiej żeliwną lub ceramiczną.  Piec chaczapuri bez tłuszczu 3 min. pod
      przykrywką, odwrócić, przykryć i piec dalsze 3 min.
       
      Placuszki zaraz po upieczaniu mają "poduszkę" gorącego powietrza, po chwili stają się 
      bardziej płaskie. Podawać na gorąco.
      Ten świetny przepis znalazłam na  tej stronie . Dziękuję .
      Chaczapuri to potrawa gruzińska, farsz  osetyński składa się z 2-3 gatunków sera , z tego 
      1 powinien być twardy , ciągnący po upieczeniu
      Wprowadziłam kilka zmian, w oryginalnym przepisie w farszu oprócz ziemniaków była:
      * feta
      ** mozarella lub Cheddar
      i koniecznie pieprz lub chili - farsz musi być pikantny
      CHACZAPURI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHACZAPURI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 26 czerwca 2013 22:30

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com