HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „placuszki”

  • sobota, 08 lipca 2017
    • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

      CUKINIOWE PLACUSZKI

      • 400-450 g cukinii
      • 150 g ricotty
      • 50 g bułki tartej  
      • 1 jajko
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 3-4 suszone pomidory
      • bułka tarta do obtoczenia placuszków
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
      • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
      Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
      posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
      oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
      bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
      odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
      wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
      odrobinę bułki tartej.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
      Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
      uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
      blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
      Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
      * Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
      Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lipca 2017 12:15
  • niedziela, 30 października 2016
    • FILIPIŃSKIE CHRUPIĄCE PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      Filipińskie chrupiące placuszki łososiowe

      wg Jerrysona Cabrala De Gracia

      PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      18-20 placuszków :

      •   1 kg łososia 
      • 1 duża cebula
      • 1 średnia marchew
      • 1 łyżka posiekanej dymki, szczypiorku i/lub pietruszki
      • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej (maizeny)
      • 3-4 jajka
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 płaska łyżeczka chilli w proszku 
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 200 ml oleju do smażenia
      PLACUSZKI ŁOSOSIOWEMarchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Łososia umyć i po usunięciu 
      ości i skóry zmielić np. za pomocą malaksera . Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do
      łososia i chwilę razem miksować. Jajka lekko ubić, dodać do łososia wraz z przyprawami, 
      posiekaną dymką lub pietruszką , marchewką i maizeną. 
      Masę starannie wymieszać. 
      Na patelni rozgrzać olej, nabierać po 1 czubatej łyżce masy łososiowej, uformować płaskie 
      placuszki ( to nie mają być kotleciki, tylko placki, trochę grubsze niż ziemniaczne) .
      Smażyć na złoto po 3 - 4 min. z każdej storony . 
      Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na gorąco z cząstkami 
      cytryny . Bardzo smaczne są też na zimno.
      Przepis : Chief Cook Jerryson Cabral De Gracia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 11:34
  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • BUŁECZKI - CHMURKI (DUKANOWE)

      Bułeczki - chmurki (dukanowe)

      BUŁECZKI CHMURKI

       

      • 2 jajka
      • 4 płaskie łyżki serka homogenizowanego ( np. Miss Talia 0%)
      • 1/8 łyżeczki cream of tartar ( kwaśnego winianu potasu)
      • szczypta soli
      • szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)

       Żółtka utrzeć z serkiem homogenizowanym . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,pod 

      koniec ubijania dodać cream of tartar. Delikatnie wymieszać białka z serkiem i żółtkami. 
      Dużą blaszkę  z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć masę, lekko 
      wyrównać - powinno być 6 placuszków . 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st . ok. 20-25 min.,  aż będą złociste. Bułeczki 
      wystudzić na kratce. Można je przechowywać w lodówce 2- 3 dni w  foliowym woreczku. 
      Ten przepis pojawia się na różnych blogach pod nazwą "Cloud Bread"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 20:00
  • sobota, 12 grudnia 2015
    • KALAFIOROWE PLACUSZKI

      Kalafiorowe placuszki (5-6szt)

      KALAFIOROWE PLACUSZKI

      • 350 g kalafiora
      • 2 jajka 
      • 1/4 łyżeczki soli
      Dodatki do wyboru :
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • słodka papryka mielona , papryka wędzona, szczypta chili w płatkach
      • ulubione zioła ( prowansalskie , oregano, majeranek)
      • koperek, pietruszka, kolendra 
      • starty żółty ser ( na wierzch placuszków)
      • bardzo drobno posiekane suszone pomidory
      Kalafior umyć , starannie odsączyć na sicie i za pomocą blendera lub malaksera rozdrobnić 
      na "kaszkę" o ziarenkach takich jak kuskus. Wstawić do mikrofalówki w przykrytym 
      naczyniu na 8 min , pełna moc (750-800 W). Masę kalafiorową przestudzić , wyłożyć na 
      ściereczkę kuchenną i bardzo starannie odcisnąć nadmiar wody tak, aby masa była sucha. 
      Przełożyć masę do naczynia i całkowicie wystudzić. Wbić jajka, dodać sól i masę wymieszać. 
      To jest wersja podstawowa . Do placuszków można dodać ulubione przyprawy, zmieniąjąc 
      ich smak . W moich placuszkach jest 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżka 
      posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu i szczypta kurkumy. 
      Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kalafiorową, 
      formując 5-6 płaskich placuszków o średnicy 10-12 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec placuszki 10- 15 min. aż będa złociste i przypieczone na brzegach. 
      Podawać na goraco jako samodzielne danie lub jako dodatek np do ryb, pieczeni .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 17:46
  • sobota, 24 października 2015
  • wtorek, 17 marca 2015
  • sobota, 14 lutego 2015
    • PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

      Placuszki z rozmarynem i serem

      PLACUSZKI Z SEREM
      • 50 g płatków owsianych* 
      • 1/2 łyżki mąki żytniej razowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 50 g twardego żółtego sera (Parmezan,Rubin,Pecorino Romano,Bursztyn)
      • 1 - 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu 
      • 1 jajko
      • 25 ml oliwy 
      • szczypta soli
      Żółty  ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Wymieszać płatki owsiane ,mąkę ,
      proszek do pieczenia , rozmaryn i ser. W osobnej miseczce rozkłocić jajko z olejem, 
      dodać do sypkich składników, starannie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Nabierać porcje ciasta - po ok. 1 czubatej łyżeczce , układać na blaszce i lekko 
      spłaszczyć placuszki. Z tej ilości masy wychodzi 9-10 placuszków
      Piec 15 min. w temp. 170 st. z termoobiegiem lub 180 st.bez termoobiegu , aż placuszki 
      będą złociste i chrupiące. Podawać po lekkim przestudzeniu do wina, piwa lub sałatek 
      Najlepsze są w dniu, w którym były pieczone, wtedy są chrupiące , ale i następnego dnia 
      są pyszne
      * Można użyć płatków żytnich lub pszennych
      Przepis znalazłam tu .
      PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lutego 2015 17:06
  • piątek, 31 października 2014
    • PLACUSZKI TUŃCZYKOWE

      Placuszki tuńczykowe - 6szt. (P Dukan i bez Dukana)

       

      PLACUSZKI TUŃCZYKOWE


      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160/112 g)
      • 1 jajko
      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 2 łyżki serka homogenizowanego 0%
      • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami
      • 1 mały ząbek czosnku
      • 3/4 łyżeczki proszku do piecznia
      • 1/4 cebuli (najlepiej białej)
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1/4 łyżeczki pieprzu
      • szczypta soli ,chilli i pieprzu cytrynowego
      Tuńczyka odsączyć na sicie i rozdrobnić widelcem. Cebulę bardzo drobno posiekać, 
      czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z odrobiną soli nożem na desce na pastę . 
      Jajko lekko ubić, dodać resztę składników i wymieszać. Nakładać po łyżce masy do foremek 
      na muffinki (6 szt.) . Piec placuszki 20 min. w temp. 200st z termoobiegiem lub w 
      temp. 210 st. bez termoobiegu. 
      Placuszki można też usmażyć na ceramicznej lub teflonowej patelni.
      PLACUSZKI TUŃCZYKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PLACUSZKI TUŃCZYKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 16:44
  • sobota, 10 maja 2014
    • RUISRIESKA - FIŃSKIE PODPŁOMYKI

      Ruisrieska - fińskie podpłomyki

      RUISRIESKA

      •   200 ml. jogurtu
      • 250 ml. * razowej mąki żytniej (+ trochę mąki do wyrobienia ciasta)
      • 1 łyżka oleju roślinnego (np. ryżowego) do ciasta + do wysmarowania miseczki
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka brązowego cukru
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      Wymieszać  jogurt z olejem . Mąkę przesiać z sodą . Do jogurtu dodać sól, cukier i 
      stopniowo dosypywać mąkę z sodą. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto w 
      kulę ( jest dość miękie i kleiste) . Miseczkę wysmarowac lekko olejem , włożyć ciasto , 
      przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić na 30 min. 
      Stolnicę posypać obficie mąką , zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 części i uformować 
      placuszki o grubości ok. 1 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st lub 210 st z termoobiegiem. Placuszki położyć na blaszce 
      wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć kilka razy widelcem. Piec podpłomyki ok. 
      15-20 min.
      Podawać na ciepło z masłem, wędzonym łososem, jajkiem na twardo, sałatkami i surówkami.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 
      * Ilość mąki podana jest w mililitrach , jak w oryginalnym przepisie. Zmniejszyłam ilość
      sody z 1 1/2 łyżeczki do 1 łyżeczki, bo jej smak jest dość intensywny i wyczuwalny 
      (jak w Irish soda bread).
      RUISRIESKA 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „RUISRIESKA - FIŃSKIE PODPŁOMYKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 13:15
  • niedziela, 19 stycznia 2014
    • PLACUSZKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

      Placuszki z kiszoną kapustą (12 szt.)

      PLACUSZKI Z KAPUSTĄ

      • 250 g niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty
      • 1 średnia cebula
      • 1 szkl. mleka
      • 1 szkl. mąki
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżeczka majeranku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • olej do smażenia
      Kapustę i cebulę bardzo drobno posiekać.
      Do mąki dodać mleko , jajko, przyprawy, wymieszać na gładkie ciasto. Dodać posiekaną kapustę 
      z cebulą, wymieszać starannie.
      Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron ( po 1 czubatej łyżce masy na placuszek)
      Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek obiadowy do mięsa.
      Przepis pochodzi z tego bloga . Dziękuję
      PLACUSZKI Z KAPUSTĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 stycznia 2014 20:05

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com