HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „sos”

  • sobota, 03 września 2016
    • ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Zielony sos pietruszkowy
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY
      • 1 pęczek pietruszki
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki  soli
      • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
      Pietruszkę umyć , osuszyć i oderwać listki. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do 
      krojenia , posypać solą i płaską częścią noża rozetrzeć na pastę . Do małego pojemnika 
      malaksera włożyć pietruszkę i czosnek , wlać oliwę lub olej. Sos miksować pulsacyjnie , aż 
      będzie gładki. 
      Z 1 pęczka pietruszki można uzyskać 2 - 3 łyżki sosu. Warto go przygotować od razu z 
      większej ilości składników i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
      Ten sos jest uniwersalny - można go podać na zimno ze świeżą bagietką jako przystawkę, 
      dodać do sałatek i surówek, świetnie pasuje też do pieczonej ryby np. pstrąga z piekarnika 
      ( przepis jest tu) . Można go również wymieszać z makaronem zamiast klasycznego pesto.
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 września 2016 14:20
  • środa, 03 grudnia 2014
    • CZACHOCHBILI (GRUZIŃSKI KURCZAK )

      Czachochbili (gruziński kurczak w pikantnym sosie pomidorowym)

      CZACHOCHBILI

      • 4 górne części udek kurczaka bez skóry
      • 2 duże cebule
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
      • 1 liść laurowy
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 łyżka przyprawy chmeli-suneli *
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych ziół (kolendra+pietruszka+koperek+bazylia)
      • sól, pieprz do smaku
      • 2 łyżki oleju do smażenia
      Cebulę pokroić na półplasterki . Pomidory wymieszać z przyprawą chmeli-suneli i chili . 
      Kawałki kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na dużej 
      patelni na oleju zrumienić kawałki kurczaka. Mięso zdjąć z patelni i udusić na niej cebulę 
      na złoto. Na patelnię włożyć kawałki kurczaka, dodać pomidory z przyprawami i liść laurowy. 
      Przykryć patelnię i dusić potrawę 35 min. na wolnym ogniu aż kurczak bedzie miękki. 
      Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do potrawy , wymieszać .Czachochbili posypać 
      posiekanymi ziołami . Odstawić na 5 minut przed podaniem . 
      Jeść z białym ryżem lub bagietką.
      * Chmeli suneli jest aromatyczną, , niezbyt ostrą mieszanką drobno zmielonych przypraw.  
      Użyłam gotowej ,w której skład wchodzi: kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, 
      imbir, sól ,gorczyca. 
      Przyprawę można skomponować samodzielnie, mieszając np. bazylię, liście laurowe, 
      kolendrę, koper, cząber, kozieradkę , majeranek, czosnek i odrobinę ostrej papryki.
      Przepis znalazłam tu i trochę zmodyfikowałam

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 03 grudnia 2014 17:53
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • SŁODKO-PIKANTNY RELISH OGÓRKOWY

      Słodko-pikantny relish ogórkowy

      SŁODKO-PIKANTNY RELISH

      • 2 ogórki (500-600g ) 
      • 2 małe cebule
      • 1 duża czerwona papryka lub po pół czerwonej i żółtej
      • 100 ml. octu winnego
      • 200 ml. wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 150 ml. cukru
      • 1 łyżeczka mielonej gorczycy 
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 40 ml. mąki ziemniaczanej
      • 1 czubata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy.
      Ogórki obrać, usunąć nasiona. Paprykę umyć, usunąć nasiona. Ogórki, paprykę i cebulę 
      pokroić w bardzo drobną kostkę. W sporym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. 
      Włożyć pokrojone warzywa , zamieszać i gotować 7 min. bez przykrycia , na małym ogniu . 
      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mieloną gorczycą ,kolendrą i 3-4 łyżkami zimnej wody , 
      wlać do garnka z sosem . Gotować na wolnym ogniu 5-7 min do zgęstnienia sosu, mieszając 
      od czasu do czasu. Dodać musztardę z ziarenkami gorczycy, wymieszać.
      Gorący sos nałożyć do słoików, zakręcić słoiki. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
      Relish ogórkowy jest słodko-kwaśno-pikantny. Podawać na zimno do potraw chińskich lub 
      jako sos do wędlin i mięsa.
      Przepis pochodzi z tej strony, z drobną zmianą - mąkę pszenną zastąpiłam ziemniaczaną, 
      aby sos był klarowny 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 20:35
  • sobota, 02 czerwca 2012
    • TZATZIKI

      Tzatziki
      TZATZIKI
      • 200 g gęstego greckiego jogurtu
      • 2 świeże ogórki
      • 1 łyżka  drobno posiekanego koperku
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1 łyżka oliwy
      • 1 łyżeczka octu winnego ( z białego wina ) 
      • sól i pieprz do smaku
      Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na  tarce jarzynowej (średnie oczka) . Starte ogórki 
      lekko posolić i wyłożyć na ok. 30 min.  na sitko , żeby puściły sok .  Czosnek przecisnąć 
      przez praskę, ogórki odsączyć , dodać do jogurtu wraz z pozostałymi składnikami. Dodać 
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) , wymieszać sos i wstawić do lodówki ,żeby smaki 
      się połączyły .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TZATZIKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 czerwca 2012 19:38
  • środa, 05 października 2011
    • SOSY DO SAŁATY

      Sos vinaigrette (winegret) podstawowy
      • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
      • 2 łyżki octu winnego, jasnego balsamicznego lub soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki ziół np. prowansalskich
        SOSY DO SAŁATY
      Wszystkie składniki wymieszać w słoiczku.
      Sos vinaigrette (winegret) francuski
      • Składniki jak wyżej + 
      • 1 łyżeczka musztardy , najlepiej Dijon
      Wszystkie składniki wymieszać w słoiczku.
      Sos czosnkowy
      • 1 łyżeczka musztardy
      • 1-2 ząbki czosnku 
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • pieprz
      • 7 łyżek oliwy lub oleju z pestek winogron
      • 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
      • 2-3 łyżki wrzącej wody
      Utrzeć razem musztardę , roztarty czosnku ,cukier, szczyptę soli i pieprz . 
      Miksując, powoli dodawać olej - ma mieć konsystencję majonezu. Po dodaniu całego oleju 
      dodać ocet lub sok cytrynowy, starannie wymieszać , a potem dodać wrzącą wodę i 
      jeszcze raz wymieszać. 
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 05 października 2011 20:53
  • sobota, 01 października 2011
    • SOS TATARSKI

      Sos tatarski
      SOS TATARSKI
      • 3 łyżki majonezu 
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany  lub gęstego jogurtu
      • 4 ogórki konserwowe
      • 10 pieczarek marynowanych
      • 1 jajko
      • 1-2 łyżeczki chrzanu
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku
      Jajko ugotować na twardo . Jajko, ogórki i pieczarki bardzo drobno posiekać, wymieszać
      majonezem, śmietaną i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos ma być 
      przechowywany , nie dodawać do niego szczypiorku. Przed podaniem szczypiorek 
      drobno pokroić i dodać do sosu , wymieszać. Podawać do wędlin, galaretek i jajek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 15:27
    • SOS 1000 ISLANDS

      Sos 1000 islands
      SOS 1000 ISLANDS
      • 3 łyżki majonezu
      • 2 łyżki keczupu
      • 1-2 ogórki konserwowe  
      • 2 szalotki 
      • 1 łyżeczka chrzanu
      Do smaku :
      • sos Worcestershire
      • tabasco 
      • pieprz mielony
      • słodka papryka mielona
      Ogórki i szalotki bardzo drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników, wymieszać ,
      doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce nawet kilka dni w słoiczku, oczywiście 
      zakręconym .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 14:59

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com