HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „czosnek”

  • sobota, 14 października 2017
  • sobota, 04 lutego 2017
    • CHLEBEK CZOSNKOWY

      Chlebek czosnkowy

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      • 110 g masła
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
      • 320 g mąki
      • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki cukru
      • 410 ml. maślanki
       W małym garnuszku stopić masło z czosnkiem granulowanym i 1 łyżką czosnku 
      niedźwiedziego.
      Do większego pojemnika przesiać mąkę , proszek do pieczenia, dodać sól , cukier i 1 łyżkę 
      suszonego czosnku niedźwiedziego , wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto łyżką . 
      Na metalową kwadratową blaszkę (20x20 cm) wylać gorące masło, wyłożyć ciasto i 
      wyrównać . Ostrym nożem nakroić powierzchnię , aby uzyskać 9 kwadratowych bułeczek.
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. z termoobiegiem lub 220 st bez termoobiegu 
      20-25 min, aż chlebek będzie złocisty . Lekko przestudzić w foremce, aż całe masło 
      zostanie wchłonięte przez chlebek , a następnie wyjąć chlebek z foremki i położyć na 
      kratce do dalszego wystudzenia . 
      Podawać na ciepło lub na zimno do sałatek, zup.
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam . 

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2017 17:27
  • piątek, 13 lipca 2012
    • CZARNE OLIWKI - PIKANTNE I AROMATYCZNE

      Czarne oliwki pikantne i aromatyczne
      CZARNE OLIWKI
      • 1 słoiczek czarnych oliwek w solance (160-200g po odsączeniu)
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • 3 gałązki świeżego rozmarynu
      • 3 gałązki świeżego tymianku
      • 3-4 małe suszone papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili 
      • ok. 400 ml. dobrej oliwy lub oleju ryżowego
      Oliwki odsączyć ze słonej zalewy, włożyć do większego słoiczka ,dodać przyprawy i 
      zalać taką ilością oliwy, aby oliwki były przykryte. Słoik zakręcić, potrząsnąć  parę razy 
      i wstawić do lodówki na min. 2 dni. 
      Takie oliwki są wspaniałym dodatkiem do różnych potraw - sałatek , pizzy, makaronu, a 
      aromatyczną oliwą można skropić grzanki ,natrzeć mięso przed pieczeniem lub użyć do 
      sałatek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 13 lipca 2012 15:21

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com