HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „jabłka”

  • sobota, 03 czerwca 2017
    • TARTA Z JABŁKAMI

      Tarta z jabłkami

      TARTA Z JABŁKAMI
      Ciasto:
      • 165 g mąki
      • 45 g cukru pudru
      • 140 g zimnego masła
      • szczypta soli
      Warstwa serowa :
      • 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia
      • 50 g cukru
      • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      Warstwa jabłkowa :
      • 3-4 jabłka 
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 50 g płatków migdałowych
      Dodatkowo 
      • masło do posmarowania foremki
      Ciasto : Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Mąkę przesiać , dodać 
      cukier puder, masło pokrojone na drobne kawałki. Ciasto zmiksować pulsacyjnie lub 
      posiekać nożem i lekko zlepić do  uzyskania większych okruszków. Tortownicę o śr. 24 cm 
      wysmarować bardzo starannie masłem. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię , formując 
      brzeg. Wstawić foremkę do lodówki i przygotować jabłka i ser.
      Warstwa serowa : Mikserem lekko  utrzeć jajko z cukrem , dodać serek i zmiksować do 
      uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki .
      Cukier wymieszać z cynamonem, posypać równomiernie jabłka.
      Piekarnik rozgrzać do 210 st. z termoobiegiem lub do 230 bez termoobiegu
      Wyjąć foremkę z lodówki. Na ciasto nałożyć warstwę serka, wyrównać , ułożyć warstwę 
      jabłek , posypać płatkami migdałowymi.
      Wstawić foremkę do piekarnika, piec ciasto  w temp. 210 (termoobieg) st.lub 230 st. bez 
      termoobiegu przez 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st ( termoobieg) lub 200 st.   
      bez termoobiegu przez 25-30 min.
      Ciasto przestudzić w foremce . 
      Przepis znalazłam na tym blogu 
      TARTA Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 16:38
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyniowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • piątek, 28 października 2016
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Błyskawiczne ciasto z jabłkami (bez proszku do pieczenia)

      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      • 1 jajko
      • 120 g drobnego cukru 
      • 100 g mąki 
      • 50 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      •  1 - 2 małe niezbyt słodkie jabłka , najlepiej renety lub antonówki
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżki płatkow migdałowch
      Jabłka obrać , usunąć pestki i pokroić na 2 cm. plasterki. Masło stopić i przestudzić. Jajko, 
      120 g cukru , ekstrakt waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puch mikserem , dodać masło i 
      przesianą mąkę , wymieszać delikatnie. Prostokątną foremkę ( keksówkę 22x8 cm.) wyłożyć 
      papierem do pieczenia  , wylać ciasto, ułożyć plasterki jabłek  tak, żeby zachodziły na 
      siebie , a brzeg pozostał wolny . Jabłka posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st . bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 45 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). 
      Wystudzić ciasto na kratce. Przechowywać zawinięte w papier do pieczenia, wówczas 
      brzegi pozostaną chrupiące.
      Przepis znalazłam na tym blogu .
       
      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2016 18:49
  • sobota, 13 lutego 2016
    • JABŁECZNIK ARMEŃSKI

      Jabłecznik armeński

      JABŁECZNIK ARMEŃSKI

      • 3 średnie , twarde jabłka
      • 1 szkl. cukru
      • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 2 szkl. mąki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 1/2 szkl. oleju (np. ryżowego) 
      • 1 szkl. orzechów włoskich (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania
      W dużym naczyniu wymieszać cukier z cynamonem lub przyprawą do jabłecznika. Usunąć 
      pestki z jabłek i bez obierania pokroić jabłka na 1/2 cm kostkę. Pokrojone jabłka od razu 
      włożyć do naczynia z cynamonowym cukrem , wymieszać, dodać orzechy . Do naczynia 
      przesiać mąkę, szczyptę soli i sodę, wymieszać łyżką z jabłkami. W osobnym naczyniu 
      lekko ubić jajka , olej i ekstrakt waniliowy, dodać do jabłek i wymieszać . 
      Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia . 
      Nałożyć ciasto, wyrównać . 
      Piekarnik rozgrzac do 180 st. z termoobiegiem . Piec ciasto 40 - 45 min. 
      Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. 
      Przepis na Armenian Apple Chunk Cake znalazłam na tym blogu 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JABŁECZNIK ARMEŃSKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lutego 2016 12:23
  • sobota, 26 września 2015
    • JABŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      Jabłecznik z ciastem ucieranym

      JAŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      • 300 g mąki tortowej
      • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła
      • 100 g cukru
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1000-1200 g jabłek
      • 2 czubate łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 50 g rodzynek (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania ciasta
      Masło roztopić w garnuszku i otudzić. Płynne masło ucierać mikserem z cukrem i 
      ekstraktem waniliowym, aż cukier się rozpuści , a masa będzie kremowa i puszysta. 
      Miksując, dodawać jajka po jednym , a następnie wymieszać ciasto z przesianą mąką 
      z proszkiem do pieczenia
      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej  (duże oczka) . Rodzynki sparzyć i odsączyć 
      na sitku. Wymieszać jabłka , rodzynki, skórkę pomarańczową i cynamon lub przyprawę do 
      jabłecznika
      Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem . 
      Łyżką nałożyć połowę ciasta, wyrównać , wyłożyć jabłka , a na nie - resztę ciasta.
      Piec jabłecznik w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (górna i dolna grzałka) ok. 45 min.
      Po ostudzeniu posypać waniliowym cukrem pudrem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 26 września 2015 18:15
  • piątek, 04 września 2015
    • CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

      Ciasto twarogowe z owocami i migdałową kruszonką

      CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


      •  250 g tłustego twarogu (np. Piątnica)
      • 120 g cukru
      • 8 łyżek mleka
      • 5 łyżek oleju (najlepiej ryżowego)
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 1 jajko
      • 400 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 400 g owoców np. borówki, śliwki , truskawki, nektarynki, jabłka
      ( użyłam 1 nektarynki i 250 g borówek  )
      Kruszonka :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1/2 szkl drobnego  cukru trzcinowego
      • 1 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 100 g migdałów - słupki
      Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki kruszonki zagnieść ręcznie lub dla ułatwienia 
      blenderem pulsacyjnie. Kruszonkę włożyć do miseczki, przykryć i stawić do lodówki.
      Owoce umyć . Nektarynkę pokroić na 12 części.
      Pokruszony twaróg, cukier , mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę - można użyć 
      blendera lub malaksera. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać zmiksowany 
      twaróg. Ciasto wymieszać łyżką , uformować kulę .
      Tortownicę o śr. 24 cm lub prostokątną 20x30 cm ( jak w oryginalnym przepisie) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Ułożyć owoce , posypać 
      kruszonką.
      Piec w temp. 190 st z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu  40 - 45 min. CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
      Ten świetny przepis znalazłam na tym blogu . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 września 2015 19:32
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI

      Biszkoptowa rolada z jabłkami

      ROLADA BISZKOPTOWA

      • 4 jajka 
      • 3/4 szkl. mąki tortowej
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4-5 jabłek ( 800 g) - dałam szarą renetę
      • 2 - 3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 50 g rodzynek
      • 2- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 1 łyżka miękkiego masła do posmarowania papieru do pieczenia
      • waniliowy cukier puder do posypania
      Jabłka obrać, usunąć pestki , pokroić jabłka na cienkie plasterki . Rodzynki sparzyć 
      wrzątkiem i odsączyć na sitku.
      Białka ubić na sztywno , dodać cukier i ekstrakt waniliowy i ubijać , aż cukier będzie 
      niewyczuwalny (jak na bezy) . Miksując, dodawać żółtka  , a następnie przesianą mąkę z 
      proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
      Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować 
      masłem . Jabłka ułożyć równą warstwą na papierze, posypać cynamonem lub przyprawą do 
      jabłecznika, rodzynkami i skórką pomarańczową. Na jabłka wylać ciasto, wyrównać, aby 
      wszystkie jabłka były przykryte.
      Ciasto piec w temp. 170 st (górna i dolna grzałka) 35 min.
      Odwrócić ciasto : gorące ciasto przykryć ściereczką, położyć na nim drugą blachę z 
      piekarnika (spodnią częścią) i odwrócić ciasto. Zdjąć papier i ściereczką zwinąć roladę 
      tak, aby po zwinięciu brzeg znalazł się na dole . Zostawić zwiniętą roladę w ściereczce , 
      aż wystgnie. 
      Przed podaniem odciąć nierówne brzegi i posypać roladę cukrem pudrem .
      Przepis znalazłam tu dziękuję za świetny pomysł . 
      Od oryginalnego przepisu moja rolada różni się dodaniem rodzynek i skórki pomarańczowej 
      ROLADA BISZKOPTOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 17:47
  • piątek, 24 października 2014
    • SZARLOTKA SYPANA

      Szarlotka sypana
      SZARLOTKA SYPANA
      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 szkl. kaszy manny
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub cukier wanilinowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g masła
      • 1 1/2 kg jabłek 
      • 2 łyżeczki cynamonu lub 3 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 1 łyżka brązowego cukru do jabłek
      • 50 g rodzynek
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • cukier puder do posypania szarlotki
      • 2 łyżki migdałów w słupkach (opcjonalnie)
      • masło i bułka tarta do foremki
      Masło włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godz., żeby można je było zetrzeć na tarce.
      Wymieszać mąkę, kaszę mannę, cukier , wanilię i proszek do pieczenia.  Suche składniki 
      podzielić na 3 równe części . 
      Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sitku . Jabłka 
      zetrzeć na jarzynowej tarce o dużych oczkach, wymieszać z brązowym cukrem, 
      cynamonem lub przyprawą do jabłecznika, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. 
      Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem, 
      żeby pierwsza sypka warstwa się przykleiła do formy lub posmarowac masłem i posypać 
      tartą bułką. Na dno tortownicy wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać powierzchnię, 
      nałożyć połowę jabłek i lekko ugnieść je łyżką. Na jabłka wysypać drugą część suchych 
      składników, na nią drugą część jabłek, wyrównać i wysypać ostatnią część suchych 
      składników i ew. migdały w słupkach , a na nią zetrzeć na  tarce  jarzynowej  o dużych 
      oczkach zimne masło . 
      Piec w temp. 180 st (termoobieg)  60 min. 
      Szarlotkę można posypać cukrem pudrem, jeśli jabłka są niezbyt słodkie .
      SZARLOTKA SYPANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 18:10
  • sobota, 12 lipca 2014
    • UDKA KURCZAKA W CYDRZE

      Udka kurczaka w cydrze

      KURCZAK W CYDRZE

      • 1 kg udek kurczaka (najlepiej górne części)
      • 1 biała cebula
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 200 ml. wytrawnego cydru
      • 3 liście laurowe
      • sól, pieprz lub ulubiona przyprawa do drobiu (np z tego przepisu)
      • 2 łyżeczki sosu Worcester 
      • sól, pieprz sdo smaku
      • olej ryżowy  do smażenia 
      • 1 kwaśne jabłko np. reneta +  2 łyżeczki majeranku 
      Zdjąć skórę z udek kurczaka, mięso umyć , osuszyć i przyprawić solą i pieprzem  . Cebulę 
      pokroić w sporą kostkę . Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i pokroić jabłko na 6-8 części 
      Obsmażyć udka na dużej patelni na rozgarznym oleju. Zmniejszyć temperaturę , dodać 
      cebulę i zeszklić ją. Do udek dodać liście laurowe ,majeranek , sos Worcester i 100 ml. 
      cydru. 
      Patelnię przykryć i dusić udka na wolnym ogniu 20 min. Odwrócić udka , dodać resztę 
      cydru i dusić jeszcze 20 min. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i 
      posypać jabłka majerankiem i przysmażyć jabłka na złoto . Odkryć patelnię z udkami i 
      zredukować sos . Udka podać z przysmażonymi jabłkami .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 lipca 2014 13:35
  • niedziela, 16 marca 2014
    • JABŁECZNIK BISZKOPTOWY

      Jabłecznik biszkoptowy

      JABŁECZNIK BISZKOPTOWY

      • 4 jabłka
      • 1 szkl. cukru
      • 2 szkl. mąki
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • 500 g bakalii (orzechy włoskie -koniecznie ,a dodatkowo, kandyzowana skórka  

                         cytrynowa i/lub pomarańczowa, rodzynki,papaja, suszone żurawiny)

      Jabłka obrać , usunąc pestki i pokroić jabłka w  1cm. kostkę . Orzechy pokruszyć na 
      ćwiartki. Wszystkie bakalie wymieszać z 1 łyżką mąki.
      Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z 
      proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i bakalie, 
      wymieszać ( ciasto jest dość gęste) .
      Tortownicę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką , nałożyć ciasto.
      Ciasto piec 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. z termoobiegiem. 
      Po wystudzeniu można posypać jabłecznik waniliowym cukrem pudrem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 marca 2014 17:48

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com