HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „bigos”

  • wtorek, 25 października 2011
    • BIGOS

      Bigos świąteczny wg. Lilusi
      BIGOS
      • 2-3 kg kiszonej kapusty 
      • 1/2 kg boczku wędzonego 
      • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego( boczek, łopatka, karkówka, szynka)
      • 1 kg dobrej kiełbasy
      • 2-3 duże cebule
      • 3 liście laurowe
      • 1 - 2  szkl. bulionu
      • 1/2 kg pieczarek 
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • sól, pieprz mielony i ziarnisty
      • olej 
      Mięso posypać pieprzem i solą lub Delikatem uniwersalnym ( nie za dużo, sos sojowy jest 
      słony ), dodać 2 łyżki sosu sojowego i olej , wymieszać i zostawić mięso w przykrytym 
      naczyniu w lodówce na noc. Następnego dnia posiekać cebule niezbyt drobno, pieczarki 
      pokroić na plastry
      Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju , zmniejszyć ogień , dodać cebulę i ją zeszklić.
      Pieczarki osobno usmażyć na złoto. Mięso, cebulę i pieczarki włożyć do naczynia 
      żaroodpornego , dodać liść laurowy i odrobinę bulionu. Przykryć i dusić pod przykryciem 
      do miękkości ( najlepiej w piekarniku w 180 st)
      PIECZEŃ LUB MIĘSO DO BIGOSU
      Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku ( sok zostawić , żeby ew. dodać później), przepłukać, 
      jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować . Kapustę , boczek wędzony , liście laurowe i 1/2
       łyżeczki ziarnistego pieprzu włożyć do garnka , dodać bulion,przykryć i dusić na wolnym 
      ogniu. Kapustę można też udusić w przykrytym naczyniu  żaroodpornym w piekarniku 
      ( 180 st. ok. 1 godz)  . 
      Upieczone mięso i boczek z kapusty wystudzić i pokroić na duże kawałki. Kiełbasę 
      pokroić na grube plastry. Do kapusty dodać mięso , sos z pieczarkami i kiełbasę ,delikatnie 
      wymieszać , gotować razem, mieszając od czasu do czasu . Do bigosu można dodać łyżkę 
      przecieru pomidorowego, ale to nie jest konieczne
       .
      Następnego dnia bigos znowu 
      przegotować.n Najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2011 21:48
  • sobota, 08 października 2011
    • BIGOSIK

      Bigosik - mielone z kapustą

      BIGOSIK
      • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego , wieprzowego lub mieszanego
      • 3 cebule
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 - 1 1/2 kg kapusty świeżej 
      • sos sojowy
      • 2 liście laurowe
      • sól lub Delikat , pieprz 
      • wywar lub rosół, może być grzybowy z kostki
      • ew. 1 łyżka przecieru pomidorowego
      • posiekana nać pietruszki lub koperek 
      Cebulę drobno posiekać. Usmażyć cebulę na złoto, dodać rozgniecione ząbki czosnku , 
      mięso mielone i przyprawy. Smażyć , rozbijając grudki mięsa aż mięso lekko zbrązowieje. 
      Kapustę poszatkować,  dodać do mięsa z liściem laurowym i tyle rosołu, żeby potrawa się 
      nie przypaliła. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego Dusić pod przykryciem ok. 
      40 min, ew. uzupełniając rosół . Posypać koperkiem lub pietruszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 października 2011 20:22

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com