HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy otagowane „kiełbasa”

  • niedziela, 12 stycznia 2014
    • DOMOWA KIEŁBASA PAPRYKOWA - SZYNKOWAR

      Domowa kiełbasa paprykowa - szynkowar
      DOMOWA KIEŁBASA PAPRYKOWA
      • 900 g łopatki
      • 200 g wędzonego boczku
      • 1 łyżeczka soli peklującej
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 1/2 łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu (w ziarenkach)
      • 2 czubate łyżeczki papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1/4 łyżeczki chili (najlepiej płatków)
      • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki w płatkach (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 50 -100 ml. zimnej wody
      Mięso umyć, osuszyć. Łopatkę podzielić na 3 części . Jedną zmielić w maszynce z sitkiem o 
      najdrobniejszych oczkach (śr. 2 mm.), drugą cześć i boczek bez skóry na największych oczkach
      (śr.8mm). Pozostałą część łopatki drobno posiekac nożem. 
      Pieprz niezbyt drobno utłuc w moździeżu .
      Mieso włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy i cześć wody. Mieso z przyprawami 
      wyrabiać ręcznie ok. 10 min, dodając w miarę potrzeby resztę zimnej wody , aż stanie się 
      kleiste . Miskę przykryć i zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. 
      Po tym czasie przydotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić 
      związane sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do 
      woreczka ,ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając 
      pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, 
      wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. 
      Wodę doprowadzić prawie do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st. uzupełniając wodę, 
      jeśli wyparuje. 
      Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę z szynkowaru bez otwierania szynkowaru 
      i wstawić go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka 
      godzin.
      Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek. 
      Smacznego !  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „DOMOWA KIEŁBASA PAPRYKOWA - SZYNKOWAR”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 stycznia 2014 14:33
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU

      Meksykańskie po naszemu 
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      • 250 g dobrej kiełbasy lub pojedyńcza pierś kurczaka
      • 2 cebule
      • 3 ząbki czosnku
      • 450 g mrożonych warzyw meksykańskich
      • 1 opakowanie Fix Kurczak po meksykańsku Knorr
      • 2-3 łyżeczki mielonej kolendry 
      • 1/2 papryczki chili
      • 2 torebki ryżu Tri Colo (po 125 g) 
      • kwaśna śmietana lub jogurtowy sos czosnkowy 
      Pierś kurczaka pokroić na niedużą kostkę lub  kiełbasę na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, 
      czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.  Mięso lub kiełbasę podsmażyć 
      na oleju, dodać cebulę i podsmażyć, nie rumieniąc. Dodać zamrożone warzywa, chili, czosnek 
      i kolendrę,  smażyć chwilę. Fix rozmieszać z wodą ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ) , 
      wylać na patelnię i gotować bez przykrycia 10-15 min., mieszając od czasu do czasu.
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      Ugotować ryż . Na talerz nałożyć ryż, zrobić w środku dołek i nałożyć sos. Podawać z kwaśną 
      śmietaną lub jogurtowym sosem czosnkowym .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 21:01

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com