HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 18 listopada 2017
    • POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      Polędwiczki owinięte boczkiem

      POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
      • 6-8 cienkich plasterków boczku lub bekonu 
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Polędwiczkę umyć, osuszyć , wyciąć białe błonki i odciąć cienką część lub zawinąć ją tak, 
      żeby polędwiczka była jednakowej grubości . Przyprawy wymieszać i starannie natrzeć 
      nimi mięso. Plasterki boczku ułożyć obok siebie, aby tworzyły prostokąt długości 
      polędwiczki, położyć na nich mięso i owinąć je boczkiem . 
      Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkch stron zaczynając od tej , 
      na której są końce boczku . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st . Wstawić  patelnię z obsmażoną polędwiczką  do piekarnika 
      ( jeśli patelnia ma metalową lub odczepianą rączkę) lub przełożyć polędwiczkę do naczynia 
      żaroodpornego. Piec mięso 30 min. bez przykrycia , wyjąć naczynie z piekarnika i przykryć 
      pokrywka lub folią aluminiową na ok. 10 min. 
      Podawać na gorąco lub na zimno , pokrojoną na plastry. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 listopada 2017 14:04
  • niedziela, 22 października 2017
    • PIERŚ KURCZAKA CAPRESE

      Pierś kurczaka caprese
      KURCZAK CAPRESE
      • 1 kg  piersi kurczaka (3 pojedyńcze)
      • 100 ml. ciemnego sosu sojowego
      • 100 ml. gęstego sosu pomidorowego lub łagodnego keczupu
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 1 1/2 łyżki soku cytrynowego
      • 250 g pomidorków koktajlowych
      • 250 mozarelli  ( najlepiej w małych kulkach)
      • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju 
      • 1 łyżka masła
      Piersi kurczaka umyć, osuszyć i przekroić , aby z każdej połówki uzyskać 2 kawałki równej 
      grubości, rozbić je lekko tłuczkiem. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy , 
      sok z cytryny, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki pieprzu. 
      Kawałki kurczaka włożyć do naczynia , posmarować marynatą . Naczynie przykryć i wstawić 
      do lodówki na 30 min. Pomidorki i kulki mozarelli przekroić na pół.
      Rozgrzać piekarnik do 180 st z termoobiegiem lub do 200 st. bez termoobiegu
      Na dużej  patelni rozgrzać olej, dodać masło, a kiedy się rozpuści, wyjąć kurczaka z 
      marynaty i smażyć po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka przełożyć do 
      naczynia żaroodpornego , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na nich pomidory i 
      mozarellę, posypać bazylią. Piec kurczaka 20 - 25 min. Podawać z makaronem . 
      KURCZAK CAPRESEPrzepis znalazłam na tym blogu. Kurczak był smażony na patelni, którą można wstawić do
       piekarnika . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA CAPRESE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 października 2017 14:05
  • sobota, 14 października 2017
  • sobota, 12 sierpnia 2017
    • ZUPA - KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

      Zupa - krem z pieczonych pomidorów

      ZUPA_KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

      • 1500 g pomidorów z małą ilością pestek np. lima lub  paprykowych
      • 3 szalotki
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżeczka soli
      •  1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżka oleju
      • 1 l. wywaru warzywnego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • kilka listków bazylii do dekoracji
      • 2 liście laurowe
      • 3 łyżeczki pesto
      • 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu (opcjonalnie)
      Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na 4 części. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół, 
      czosnek obrać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, można też  użyć  dużego 
      naczynia do zapiekania.
      Na blaszce ułożyć pomidory skórką na dół, między pomidorami ułożyć szalotki i czosnek. 
      Pomidory oprószyć solą, oregano i pieprzem, skropić olejem. Pomidory piec w piekarniku 
      rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st górna i dolna grzałka przez 60 min.
      Suszone pomidory  i bazylię  pokroić na paseczki . Upieczone pomidory wraz z sokiem, 
      szalotkami i czosnkiem zmiksować blenderem  na pure, przełożyć do garnka. 
      Dodać liśc laurowy, połowę suszonych pomidorów  i  tyle wywaru warzywnego, aby zupa 
      miała odpowiednią, ulubioną  konsystencję. Zagotować zupę , dodać pesto, wymieszać . 
      Zupę podawać posypaną pokrojonymi pomidorami i bazylią. Można też dodać odrobinę 
      śmietany lub gęstego jogurtu.
      ZUPA_KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
      Inspiracją był ten przepis

      Warzywa psiankowate 2017

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA - KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 sierpnia 2017 17:50
  • sobota, 29 lipca 2017
    • CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Ciasto jogurtowo-morelowe

       CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      • 150 g mąki tortowej
      • 70 g mąki ziemniaczanej
      • 120 g cukru
      • 125 g jogurtu morelowego 
      • 2 jajka 
      • 100 g masła
      • 1 op. cukru o zapachu migdałowym lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 8 szt. moreli
      • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier puder do posypania 
      Morele umyć, usunąć pestki. Morele  ze skórką pokroić w kostkę ok. 2x2cm. Masło stopić i 
      przestudzić. 
      Jajka  z cukrem utrzeć do białości mikserem, dodać jogurt i masło, zmiksować, a następnie
      dodać  przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać ciasto. 
      Foremkę 20X20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 3/4 ciasta, ułożyć 1/3 pokrojonych
      moreli , wylać resztę ciasta i na wierzchu położyć resztę owoców.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 40-45 min, sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone. 
      Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem
      Przepis pochodzi stąd 

      CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 lipca 2017 11:07
  • sobota, 15 lipca 2017
    • FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Fasolka szparagowa po grecku

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      • 500 g zielonej fasolki szparagowej *
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 duże pomidory
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 szkl. soku pomidorowego
      • 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku,  świeżo mielonego pieprzu 
      • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)  
      • 1 łyżka oregano
      • 1 liść laurowy
      • szczypta cukru
      • szczypta cynamonu (opcjonalnie, ale warto dodać)
      • olej lub oliwa do smażenia
      Fasolkę umyć, odciąć końce. Cebulę bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć , zdjąć 
      skórkę. Pomidory posiekać w dużą kostkę. 
      Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju , dodać pieprz i cebulę . Smażyć na 
      bardzo małym ogniu, żeby cebula się zeszkliła. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę, 
      chwilkę smażyć , mieszając. Dodać pokrojone pomidory, smażyć kilka minut  aż powstanie 
      sos . Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy i 1 szkl. wody , oregano, liść 
      laurowy, sól, cukier i cynamon. Sos zagotować - powinno go być tyle, żeby fasolka się w nim 
      gotowała.
      Na patelnię z sosem włożyć fasolkę, zamieszać,żeby fasolka pokryła się sosem. 
      Przykryć patelnię i dusić fasolkę , mieszając od czasu do czasu,  na bardzo małym ogniu 
      przez 30 - 40 min. , aż fasolka będzie miękka , ale nie rozgotowana . Jeśli sos wyparuje , 
      dolać odrobinkę gorącej wody . Jeśli fasolka jest odpowiednio miękka, a sos zbyt rzadki , 
      odparowac go przez chwilę .
      Podawać z bagietką lub jako dodatek obiadowy.
      * We wszystkich przepisach na fasolkę po grecku jest zielona fasolka . Ta fasolka jest 
      twardsza od żółtej i można , a nawet trzeba , ją dłużej gotować. 

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lipca 2017 13:10
  • sobota, 08 lipca 2017
    • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

      CUKINIOWE PLACUSZKI

      • 400-450 g cukinii
      • 150 g ricotty
      • 50 g bułki tartej  
      • 1 jajko
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 3-4 suszone pomidory
      • bułka tarta do obtoczenia placuszków
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
      • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
      Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
      posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
      oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
      bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
      odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
      wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
      odrobinę bułki tartej.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
      Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
      uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
      blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
      Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
      * Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
      Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lipca 2017 12:15
  • sobota, 01 lipca 2017
  • niedziela, 25 czerwca 2017
  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com