HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • niedziela, 17 lutego 2019
  • sobota, 02 lutego 2019
    • KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Kurczak pieczony na ryżu
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU
      • 3 udka kurczaka bez skóry
      Przyprawa do kurczaka :
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli w proszku
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • szczypta cayenne
      Ryż :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • 1 1/2 szkl. ryżu
      • 3 szkl. gorącego bulionu ( warzywnego lub drobiowego) 
      • 1-2 listki laurowe
      • Kilka pomidorków koktajlowych
      Wszystkie składniki przyprawy do kurczaka wymieszać , nóżki kurczaka posypać obficie 
      przyprawą. Jeśli trochę przyprawy zostanie, wsypać ją bulionu, dodać liście laurowe.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. ( termoobieg ) lub do 190 st . bez termoobiegu. Cebulę 
      obrać i posiekać niezbyt drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. 
      Wybrać naczynie żaroodporne takiej wielkości,żeby pomieściło udka w 1 warstwie np. 
      20x30 cm . Do naczynia wlać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę i czosnek, zamieszać i wstawić 
      do piekarnika na ok. 15 min, aż cebulka stanie się szklista i lekko zrumieniona. 
      Do naczynia wsypać ryż, wlać gorący bulion, wymieszać. Na ryżu położyć przyprawione 
      udka kurczaka , naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową ( błyszczącą stroną do 
      środka ) i wstawić do piekarnika na 30 min. 
      Po tym czasie odkryć naczynie. Gdyby ryż był już suchy i upieczony, dolać odrobinkę 
      gorącej wody , położyć pomidorki i piec potrawę 20 -25 min, aż udka będą upieczone. 
       
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lutego 2019 15:13
  • środa, 30 stycznia 2019
    • GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Golonka pieczona w kapuście 
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      • 2 golonki po ok. 1600 g
      Na wywar warzywny :
      • 2 l wody
      • 3 marchewki 
      • 2 pietruszki 
      • 1/2 małego selera
      • 2-3 liscie laurowe
      • 5 ziaren  ziela angielskiego
      • 2 łyżeczki soli
      • 1 cebula
      • 4 ząbki czosnku
      Marynata piwna :
      • 500 ml jasnego piwa
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki majeranku
      • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
      Dodatkowo : 
      • 1 kg dobrej , kiszonej kapusty
      • 2 liscie laurowe
      • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
      • 5 ziaren jałowca ( opcjonalne )
      Przygotować golonki . Mięso umyć, osuszyć i ewentualnie opalić lub ogolić. 
      Cebulę podpiec w piekarniku, czosnek obrać i przekroić na 2-3 kawałki. 
      piekarniku. . W dużym garnku zagotować wodę z solą , warzywami, liśćmi laurowymi, zielem  
      angielskim, pieprzem , czosnkiem i podpieczoną cebulą 
      Do gorącego wywaru włożyć golonki i ewentualnie dolać tyle gorącej wody ,żeby mięso 
      było przykryte. Garnek przykryć i gotować golonki 2 - 2  1/2 godziny ,aż mięso będzie 
      miękkie. Golonki przestudzić w wywarze.
      W dużym garnku wymieszać  składniki marynaty. Przestudzone golonki wyjąć na deskę do 
      krojenia i z jednej strony naciąć skórę w kratkę, nie  nacinając mięsa . Golonki włożyć do 
      garnka i całe polać marynatą . Zostawić golonki w marynacie na 2 -3  godz .
      W czasie , kiedy golonki się marynują, przygotować kapustę . Można ją ugotować w garnku,
      ale najwygodniej będzie udusić ją w dużym naczyniu do zapiekania, w którym później będą 
      się piekły golonki. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać , włożyć do garnka , dodać 
      liście laurowe, majeranek ,ziarenka jałowca i odrobinę wywaru , w którym gotowały się 
      golonki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-60 min , od 
      czasu do czasu przemieszać.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st  z termoobiegiem. Golonki wyjąć z marynaty, położyć na 
      kapuście tak, aby nacięta skórka była na górze. Marynaty nie wylewać .
      Piec golonki 90 min , aż skórka się zrumieni , polewając odrobiną marynaty co ok. 20 min. 
      Podawać z kapustą, chrzanem , musztardą, pieczywem i piwem (najlepiek takim samym ,jak 
       w marynacie) lub z czerwonym wytrawnym winem .
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2019 16:43
  • sobota, 12 stycznia 2019
    • STEFANKA - MIODOWNIK

      Stefanka - miodownik

      STEFANKA MIODOWNIK

      Ciasto:
      • 50 g masła 
      • 2 łyżki płynnego prawdziwego miodu
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek mleka
      • 3 szkl. mąki 
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      Krem budyniowy:
      • 1/2 l mleka
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego *
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu
      Polewa czekoladowa - ganache:
      • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %, najlepiej 75%
      • 1 szl. śmietany kremówki ( 30-36 %)
      • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

      Dodatkowo do przełożenia

      • kilka łyżek dobrego, kwaśnego dżemu np. żurawinowego lub porzeczkowego
      Ciasto :
      Masło, miód, cukier i mleko zagotować, mieszając aż cukier się rozpuści,lekko przestudzić 
      Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną , szczyptą soli , dodać jajko i masło z 
      miodem i cukrem, zagnieść ciasto . 
      Zimne ciasto trudno się wałkuje, więc póki ciepłe od razu rozwałkować na 4 placki wielkości 
      foremki o średnicy .20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 
      36X25 ( wersja szybsza, równie dobra) .  
      Blachę lub foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Piec placki po 15 min. w temp 190 st (grzałka góra i dół ) , aż się ładnie zezłocą .
      Krem budyniowy:
      Zagotować 1/2 l mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym.Resztę mleka wymieszać z mąką 
      pszenną i ziemniaczaną i cienkim strumieniem dodać do gotującego się mleka, mieszając 
      energicznie,żeby nie było grudek 
      Gotować budyń na wolnym ogniu budyń kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje . 
      Na powierzchni ugotowanego budyniu położyć kawałek przezroczystej folii ,żeby nie 
      utworzył się się kożuch. Budyń wystudzić, zdjąć folię i budyń lekko zmiksować,żeby łatwiej 
      było go połączyć z masłem.
       Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać
      sok cytrynowy i spirytus , utrzeć.
      Polewa:
      Zagotować śmietanę, odstawić z ognia dodać likier , lekko przestudzić dodać likier, 
      wymieszać i dodać i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy czekolada zacznie się 
      Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszać starannie polewę, żeby nie było 
      kawałków czekolady  
      Stefanka:
      Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
      Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
      4 jednakowe placki. Ciasto jest dość twarde, może się przy krojeniu pokruszyć, ale to nie 
      szkodzi, po przełożeniu kremem ciasto ładnie się połaczy.
      Krem podzielić na 4 części, z czego 1 powinna być trochę większa, żeby wystarczyło na
       posmarowanie boków ciasta. Pierwszy placek posmarować dżemem, nałożyć 1/4 kremu ,
       na to kolejne placki, posmarowane kremem. Kremem na ostatnim placku posmarować 
      również boki ciasta. Stefankę polać polewą czekoladową na wierzchu i rozprowadzić na 
      boki ciasta . 
      Odstawić ciasta do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 
      Stefanka najlepsza jest po 2-3 dniach, kiedy placki zmiękną i smaki się przenikną 

      STEFANKA MIODOWNIK

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „STEFANKA - MIODOWNIK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 stycznia 2019 13:48
  • sobota, 29 grudnia 2018
    • ROLADKI Z BAKŁAŻANA

      Roladki z bakłażana

      ROLADKI Z BAKŁAŻANA

      • 1 bakłażan
      • 100 - 150 g pomidorowego lub paprykowego kremowego serka 
      • 150 g orzechów pecan lub włoskich
      • 4-5 pomidorków koktajlowych
      • 4-5 małych kuleczek mozzarelli
      • 3-4 suszone pomidory
      • papryka słodka lub ostra , do smaku
      • kilka listków bazylii 

      Marynata do bakłażana * :

      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego lub oliwy
      • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru trzcinowego 
      • 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 7-8 plastrów o grubości 1 cm , lekko posolić 
      i odłożyć na durszlak na 30 min.
      W miseczce wymieszać składniki marynaty. Jeśli syrop klonowy będzie zastąpiony cukrem 
      trzcinowym , dobrze byłoby rozpuścić go w odrobinie wody przed dodaniem do reszty 
      składników.
      Plastry bakłażana opłukać w zimnej wodzie i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . 
      Za pomocą pędzelka posmarować marynatą plastry bakłażana z 1 strony, ułożyć na blaszce i 
      posmarować z drugiej strony.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec bakłażana ok. 30 min. , lekko przestudzić.
      Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekroić na pół. Suszone pomidory bardzo drobno 
      posiekać. Serek kremowy wymieszać z pokruszonymi niezbyt drobno orzechami, suszonymi 
      pomidorami, można go przyprawić do smaku odrobiną słodkiej lub ostrej parpryki.
      Na każdym plastrze chłodnego bakłażana położyć czubatą łyżeczkę farszu, zwinąć roladkę , 
      udekorować połową kulki mazzarelli , listkiem bazylii i połową pomidorka, spiąć wykałaczką 
      lub szpadką. Podawać w temperaturze pokojowej .
      * Plastry bakłażana można upiec po posmarowaniu wyłącznie olejem lub oliwą, ale z 
      marynatą są znacznie smaczniejsze. 
      ROLADKI Z BAKŁAŻANA 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „ROLADKI Z BAKŁAŻANA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2018 16:46
  • piątek, 28 grudnia 2018
    • BAKŁAŻAN Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

      Bakłażan z wędzoną papryką vel bakłażanowy boczek 

      BAKŁAŻAN Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

      • 1 bakłażan
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego lub oliwy
      • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru trzcinowego 
      • 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki *
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm plastry ( wzdłuż lub w poprzek) , lekko posolić 
      i odłożyć na durszlak na 30 min. 
      W miseczce wymieszać pozostałe składniki. Jeśli syrop klonowy będzie zastąpiony cukrem 
      trzcinowym , dobrze byłoby rozpuścić go w odrobinie wody przed dodaniem do reszty 
      składników.
      Bakłażana opłukać zimną wodą i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . 
      Za pomocą pędzelka posmarować marynatą plastry bakłażana z 1 strony, ułożyć na blaszce i 
      posmarować z drugiej strony.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec plastry bakłażana 30 min. aż będą ładnie zrumienione.
      * W oryginalnym przepisie była pasta tamaryndowa , 1 łyżeczka papryki wędzonej i 
      2 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie.

      BAKŁAŻAN Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 grudnia 2018 20:37
  • niedziela, 16 grudnia 2018
  • sobota, 24 listopada 2018
    • CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      Chrupiące ciasteczka twarogowe

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      • 150 g twarogu półtłustego (kostka , nie homogenizowany )
      • 150 g mąki 
      • 150 g zimnego masła
      • 1 małe jajko
      • szczypta soli
      • szczypta sproszkowanej wanilii ( opcjonalnie)
      • szczypta drobnego  cukru 
      • 4-5 łyżek grubego cukru, najlepiej trzcinowego
      Twaróg rozgnieść widelcem w misce lub na stolnicy ( mogą pozostać niewielkie grudki )  , 
      dodać przesianą  mąkę , jajko, szczyptę soli, wanilię, cukier i zimne masło starte na tarce 
      jarzynowej z dużymi oczkami. Szybko wyrobić ciasto , zawinąć w przezroczystą folię  i 
      włożyć do lodówki na kilka godzin np. na całą noc.  
      Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 
      pół cm. Wykrawać małe ciasteczka  np. okrągła foremką o śr. 4 cm lub  kwadraciki  2x2 cm
      nożem lub radełkiem - z tej porcji ciasta wychodzi ok. 45 ciasteczek. 
      Na talerzyk wysypać cukier trzcinowy, kłaść na nim ciasteczka, dociskając lekko , żeby 
      cukier się przykleił ( tylko z 1 strony) . Gdyby ciasteczka były zbyt suche i cukier nie 
      chciał się przykleić, można najpierw powierzchnię ciasteczka zwilżyć lekko wodą .
      Piekarnik rozgrzać do 200 st.- górna i dolna grzałka . Na blasze wyłożonej papierem do 
      pieczenia układać ciasteczka stroną z cukrem do góry. 
      Piec ciasteczka ok. 15 min aż będą lekko złociste, wystudzić na blasze . 
      Ciasto jest podobne do ciasta francuskiego , więc ciasteczka najlepsze są tego samego
       dnia. 

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE
      Ten wspaniały przepis znalazłam tu, pięknie dziękuję .
      Z podobnego ciasta piekę wytrawne kopertki - przepis tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 24 listopada 2018 13:06
  • sobota, 03 listopada 2018
  • niedziela, 28 października 2018
    • RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA

      Ryż z warzywami z piekarnika (duża porcja)

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Ryż:
      • 1 1/2 szkl.  ryżu długoziarnistego ( jaśminowego lub basmati) *
      • 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 średnie marchewki
      • 1 liść laurowy
      Warzywa :
      • 2 czerwone cebule
      • 1 duża papryka żółta lub czerwona
      • 1/2 średniego kalafiora
      • 2 cukinie
      • 1/4 szkl oleju ryżowego albo rzepakowego lub oliwy
       Przyprawy:
      • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku gramulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli suszonej lub granulowanej (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka  świeżo mielonego pieprzu
       Składniki przyprawy wymieszać. w miseczce. Marchew obrać, pokroić na 1 cm. plasterki . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką wsypać ryż, dodać pokrojoną marchew, 
      czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy , wsypać 2 łyżeczki przyprawy, wlać bulion,
      zamieszać . Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 20 min. W czasie , kiedy ryż się 
      gotuje , przygotować warzywa. Cebule obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Po usunięciu 
      pestek , na duże kawałki pokroić paprykę . Cukinie pokroić na 2cm ćwierćplasterki, kalafior 
      podzielić na różyczki. Warzywa włożyć do dużego naczynia, skropić olejem i posypać 
      resztą przyprawy, starannie wymieszać, aby przyprawa pokryła warzywa. 
      Wyjąć naczynie z ryżem z piekarnika, odkryć i zamieszać ryż. Zwiększyć temperaturę 
      piekarnika do 200 st. z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu. Na ryżu ułożyć warzywa 
      tak, aby cała powierzchnia ryżu była przykryta. Wstawić naczynie do piekarnika i piec 
      potrawę 30-40 min, aż warzywa się przypieką . Wyjąć naczynie z piekarnika, wymieszać 
      ryż z warzywami. 
      * Ryż musi być długoziarnisty, tylko taki po ugotowaniu będzie sypki.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2018 12:14

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com