HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 24 listopada 2018
    • CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      Chrupiące ciasteczka twarogowe

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      • 150 g twarogu półtłustego (kostka , nie homogenizowany )
      • 150 g mąki 
      • 150 g zimnego masła
      • 1 małe jajko
      • szczypta soli
      • szczypta sproszkowanej wanilii ( opcjonalnie)
      • szczypta drobnego  cukru 
      • 4-5 łyżek grubego cukru, najlepiej trzcinowego
      Twaróg rozgnieść widelcem w misce lub na stolnicy ( mogą pozostać niewielkie grudki )  , 
      dodać przesianą  mąkę , jajko, szczyptę soli, wanilię, cukier i zimne masło starte na tarce 
      jarzynowej z dużymi oczkami. Szybko wyrobić ciasto , zawinąć w przezroczystą folię  i 
      włożyć do lodówki na kilka godzin np. na całą noc.  
      Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 
      pół cm. Wykrawać małe ciasteczka  np. okrągła foremką o śr. 4 cm lub  kwadraciki  2x2 cm
      nożem lub radełkiem - z tej porcji ciasta wychodzi ok. 45 ciasteczek. 
      Na talerzyk wysypać cukier trzcinowy, kłaść na nim ciasteczka, dociskając lekko , żeby 
      cukier się przykleił ( tylko z 1 strony) . Gdyby ciasteczka były zbyt suche i cukier nie 
      chciał się przykleić, można najpierw powierzchnię ciasteczka zwilżyć lekko wodą .
      Piekarnik rozgrzać do 200 st.- górna i dolna grzałka . Na blasze wyłożonej papierem do 
      pieczenia układać ciasteczka stroną z cukrem do góry. 
      Piec ciasteczka ok. 15 min aż będą lekko złociste, wystudzić na blasze . 
      Ciasto jest podobne do ciasta francuskiego , więc ciasteczka najlepsze są tego samego
       dnia. 

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE

      CHUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE
      Ten wspaniały przepis znalazłam tu, pięknie dziękuję .
      Z podobnego ciasta piekę wytrawne kopertki - przepis tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHRUPIĄCE CIASTECZKA TWAROGOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 24 listopada 2018 13:06
  • sobota, 03 listopada 2018
  • niedziela, 28 października 2018
    • RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA

      Ryż z warzywami z piekarnika (duża porcja)

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Ryż:
      • 1 1/2 szkl.  ryżu długoziarnistego ( jaśminowego lub basmati) *
      • 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 średnie marchewki
      • 1 liść laurowy
      Warzywa :
      • 2 czerwone cebule
      • 1 duża papryka żółta lub czerwona
      • 1/2 średniego kalafiora
      • 2 cukinie
      • 1/4 szkl oleju ryżowego albo rzepakowego lub oliwy
       Przyprawy:
      • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku gramulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli suszonej lub granulowanej (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka  świeżo mielonego pieprzu
       Składniki przyprawy wymieszać. w miseczce. Marchew obrać, pokroić na 1 cm. plasterki . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką wsypać ryż, dodać pokrojoną marchew, 
      czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy , wsypać 2 łyżeczki przyprawy, wlać bulion,
      zamieszać . Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 20 min. W czasie , kiedy ryż się 
      gotuje , przygotować warzywa. Cebule obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Po usunięciu 
      pestek , na duże kawałki pokroić paprykę . Cukinie pokroić na 2cm ćwierćplasterki, kalafior 
      podzielić na różyczki. Warzywa włożyć do dużego naczynia, skropić olejem i posypać 
      resztą przyprawy, starannie wymieszać, aby przyprawa pokryła warzywa. 
      Wyjąć naczynie z ryżem z piekarnika, odkryć i zamieszać ryż. Zwiększyć temperaturę 
      piekarnika do 200 st. z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu. Na ryżu ułożyć warzywa 
      tak, aby cała powierzchnia ryżu była przykryta. Wstawić naczynie do piekarnika i piec 
      potrawę 30-40 min, aż warzywa się przypieką . Wyjąć naczynie z piekarnika, wymieszać 
      ryż z warzywami. 
      * Ryż musi być długoziarnisty, tylko taki po ugotowaniu będzie sypki.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 

      RYŻ Z WARZYWAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „RYŻ Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2018 12:14
  • czwartek, 11 października 2018
    • WARZYWNY SERNIK CZYLI QUICHE BEZ CIASTA

      Warzywny * sernik czyli  quiche bez ciasta

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      Baza :
      • 200 -250 g twarogu
      • 4 jajka
      • 2 czubate łyżki startego sera, najlepiej cheddara
      • 1/2 łyżeczki soli
      • ulubione zioła i przyprawy do np.
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1 czubata łyżeczka papryki w proszku, najlepiej wędzonej
      • 1/4 łyżeczki pieprzu
      Dodatki :
      • 1/2 bakłażana
      • 1/2 cukinii
      • 1 papryka 
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • por ( tylko biała część) lub cebula
      • 1-2 ząbki czosnku
      • olej do smażenia np. ryżowy
      • * wędlina np. szynka pokrojona w kostkę ( wtedy nie będzie już warzywny ;-)) 
      Do serniczka użyć można dowolnych warzyw , najlepiej pieczonych , np escalivady z tego 
      przepisu ,dodać pieczonego kalafiora , usmażone pieczarki , oczywiście można 
      przygotować warzywa specjalnie do tej potrawy, a nawet dodać wędlinę, pokrojoną 
      w kostkę
      Warzywa umyć, bakłażana  pokroić na ćwierćplasterki, posolić i odłożyć na 30 min. na 
      durszlak. Suszone pomidory pokroić na paseczki . Cukinię pokroić na ćwierćplasterki, 
      paprykę w kostkę , cebulę niezbyt drobno posiekać .Por pokroić na plastry  starannie 
      wypłukać i osuszyć . Bakłażana opłukać z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem. 
      Na sporej patelni na oleju usmażyć na złoto cukinię i bakłażana, podsmażyć paprykę. 
      Warzywa przełożyć do miseczki i na tej samej patelni na małym ogniu udusić cebulkę lub  
      por, dodając pod koniec duszenia czosnek,  przeciśnięty przez praskę. Suszone pomidory, 
      cebulę lub pora  ( i ewentualnie wędlinę) dodać do warzyw i zostawić do przestygnięcia.
      Twaróg zmiksowac z jajkami i przyprawami na gładką masę , dodać ser ( masa będzie dość 
      rzadka) 
      Foremkę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć warzywa , zalać je masą 
      twarogowo-jajeczną, lekko wymieszać. 
      Piekarnik rozgrzać do 190 st z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu. Piec quiche 
      40 min, aż wierzch ładnie się przyrumieni. 
      Quiche lekko przestudzić , pokroić na porcje i podawać na gorąco. 
      Dobry jest też na zimno . 
      Na zdjęciu jest quiche z połowy składników, upieczony w żaroodpornym naczyniu o śr. 17cm. 

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      QUICHE  WARZYWNY SERNIK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „WARZYWNY SERNIK CZYLI QUICHE BEZ CIASTA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 października 2018 18:55
  • środa, 19 września 2018
  • sobota, 15 września 2018
    • LODY SZARLOTKOWE BEZ MASZYNKI

      Lody szarlotkowe bez maszynki 

      LODY SZARLOTKOWE

      • 250 ml. śmietanki kremówki 36%
      • 125 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 3 jabłka np. antonówki
      • 1 czubata łyżka masła
      • 1/3 szkl. jasnego cukru muscowado lub drobnego cukru trzcinowego
      • 1 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • kilkanaście ciasteczek amaretti 
      Połowę ciasteczek pokruszyć niezbyt drobno.
      Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić 
      masło, dodać cukier i 1 łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do jabłecznika , mieszając 
      podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać jabłka ,wymieszać i dusić kilka minut, aż część 
      jabłek się rozpadnie. Jabłka wystudzić. 
      Połowę  jabłek zmiksować, dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Śmietankę 
      ubić na sztywno, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika i jabłka z 
      mlekiem skondensowanym, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać połowę pozostałych 
      jabłek ,wymieszać delikatnie . Na dno szklanego naczynia lub pudełka po lodach wysypać 
      pokruszone ciasteczka , nałożyć masę , wyrównać , wyłożyć resztę jabłek  i ciasteczek.  
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 września 2018 15:25
  • niedziela, 26 sierpnia 2018
    • LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Lody czekoladowe i chałwowe bez maszynki 
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI
      Lody czekoladowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      150 ml. słodzonego mleka skondensowanego
      200 g. gorzkiej czekolady ( 70-75%)
      kilkanaście wiśni z syropu (opcjonalnie) 
      Lody chałwowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      125  ml. słodzonego mleka skondensowanego 
      200 g chałwy waniliowej lub waniliowej z migdałami 
      Lody czekoladowe :
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 50 g czekolady drobno pokroić , resztę połamać 
      na mniejsze kawałki. Mleko skondensowane wlać do garnuszka, postawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą , dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej , 
      mieszając . Masę czekoladową wystudzić (będzie dość gęsta). Zimną śmietankę ubić na 
      sztywno w wysokim naczyniu, dodać  łyżkę masy czekoladowej , zmiksować , dodać resztę 
      masy czekoladowej ( można zostawić trochę masy czekoladowej do dekoracji)  i miksować 
      parę minut, aż czekoladowa śmietanka stanie się puszysta. Dodać drobno pokrojoną 
      czekoladę, delikatnie wymieszać . 
      Szklane naczynie z pokrywką lub pudełko po lodach napełnić  do połowy masą i ułożyć wiśnie , 
      jeśli je dodajemy , nałożyć resztę masy, wyrównać , wierzch udekorować pozostawioną 
      masą czekoladową, czubkiem noża wymieszać, tworząc marmurkowy wzór. 
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika  na kilka godzin. 
      Lody chałwowe : 
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 100 g chałwy pokruszyć, dodać połowę mleka 
      skondensowanego, zmiksować, dodać resztę mleka i ponownie zmiksować do uzyskania 
      gładkiej masy . Resztę chałwy pokruszyć niezbyt drobno. Zimną śmietankę ubić na sztywno,
      dodać masę chałwową, miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 
      Dodać 50 g pokruszonej chałwy, delikatnie wymieszać. 
      Masę przełożyć do szklanego naczynia z pokrywką lub pudełka po lodach , posypać resztą 
      pokruszonej chałwy. Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2018 12:40
  • niedziela, 19 sierpnia 2018
    • JAGNIĘCINA PIECZONA

      Jagnięcina pieczona
      JAGNIĘCINA PIECZONA
      • 1300 -1500 g jagnięciny np .kulki jagnięcej lub udźca bez kości
      • 2 łyżki listków świeżego rozmarynu
      • 3-4 gałązki rozmarynu
      • 8-10 ząbków czosnku
      • 1/2 pęczka pietruszki 
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 czubata łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
      • 5-6 łyżek oleju , najlepiej ryżowego
      Połowę czosnku przecisnąć przez praskę. Listki rozmarynu, pietruszki, czosnek, sól  i 3 - 4 
       łyżki oleju zmiksować  na gładką masę tak gęstą, żeby nie spływała z mięsa . Mięso umyć, 
      wysuszyć i i ułożyć płasko na desce , aby miało dużą powierzchnię . Mięso posmarowarować 
      3/4 masy ziołowej, oprószyć połową pieprzu , zwinąć roladę posmarowaną stroną do 
      wewnątrz, ułożyć gałazki rozmarynu,  ciasno obwiązać białym, bawełnianym sznureczkiem. 
      Resztą czosnku naszpikować mięso - naciąć mięso cienkim nożem i wcisnąć ząbki czosnku 
      ( jeśli są duże, pociąć je wzdłuż na 2-3 części) . Mięso posmarować ze wszystkich stron 
      masą ziołową, oprószyć resztą pieprzu , posmarować odrobiną oleju i wstawić do lodówki 
      w zamkniętym naczyniu na kilka godzin, najlepiej na noc.
      Mięso wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. 
      Do naczynia z pokrywką  żeliwnego lub żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oleju, wstawić 
      naczynie do zimnego piekarnika . 
      Piekarnik rozgrzać do 220 st - grill z termoobiegiem. Do gorącego naczynia włożyć mięso i 
      piec 15 min. Po tym czasie przykryć naczynie , zmniejszyć temperaturę do 160 st. z 
      termoobiegiem . Piec mięso 2 godz. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim naczynie z 
      mięsem , aż mięso wystygnie. 
      Tak przygotowaną jagnięcinę można odgrzać w całości lub pokrojoną na grube plastry. 
      Pyszna jest też na zimno. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JAGNIĘCINA PIECZONA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2018 16:47
  • sobota, 28 lipca 2018
    • CALZONE

      Calzone

      CALZONE

      Ciasto :

      • 100 ml mleka
      • 250 -300 g mąki 
      • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1  łyżeczka drożdży instant
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 jajko
      • 90 ml. jogutru naturalnego
      • 2 łyżeczki oregano
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
      • oliwa , najlepiej czosnkowa z tego przepisu
      Farsz :
      • 1 mała czerwona papryka 
      • 1/2 cukinii
      • 1/2 bakłażana
      • 3-5 suszonych pomidorów
      • kilka plasterków szynki lub prosciutto
      • 100 g cheddara    
      • kilka oliwek zielonych np. takich  lub czarnych z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oregano
      • pieprz do smaku
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) 
      • olej do smażenia 
      Farsz :
      Bakłażana i cukinię pokroić na ćwierćplasterki. Bakłażana posolić, umieścić w durszlaku i 
      odstawić na 30 min. Paprykę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, cukinię 
      również podsmażyć. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć . 
      Suszone pomidory ,oliwki i szynkę pokroić na plasterki. Składniki farszu wymieszać z 
      oregano, pieprzem i wędzoną paryką , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże 
      oczka)
      Ciasto :
      Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, oregano i czosnek.  Mleko 
      lekko podgrzać, w miseczce wymieszać drożdże, cukier , 1 łyżeczkę mąki , dodać 3 łyżki 
      mleka i odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko lekko zmiksować z 
      jogurtem ,dodać do mąki , wlać wyrośnięte drożdże i resztę mleka, wyrobić gładkie  ciasto . 
      Miskę z ciastem przykryć kuchenną ściereczką  i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 
      na ok. 30 min.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym 1 łyżką oleju czosnkowego. 
      Ciasto polać 1 łyżką oleju , kulę ciasta wyłożyć na blaszkę i uformować placek o średnicy 
      30 - 35 cm. Na połowę placka nałożyć farsz , posypać serem , zostawiając 3-4 cm. brzeg 
      bez farszu. Ciasto zagiąć, formując pieróg. Brzegi calzone starannie zlepić. 
      Odstawić calzone do wyrośnięcia na ok. 20 min.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec calzone 30-35 min. 

      CALZONE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CALZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2018 14:06
  • sobota, 14 lipca 2018
    • LODY BEZ MASZYNKI

      Lody bez maszynki

      LODY BEZ MASZYNKI

      Przepis podstawowy:
      • 250 ml. śmietany kremówki 36%
      • 150 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Dodatki : *
      • 1 szkl. orzechów pecan
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier , mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać 
      orzechy i prażyć je, mieszając aż będą złociste i pokryją się karmelem. 
      Orzechy z karmelem wystudzić.
      Lody :
      Śmietanę schłodzić w lodówce. Wlać do wąskiego naczynia i ubić na sztywno. Cienkim 
      strumieniem dodawać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać mikserem na 
      wolnych obrotach aż masa będzie gładka i jednolita.
      Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę pokruszyć niezbyt drobno. Do masy dodać 
      pokruszone orzechy z okruszkami karmelu , wymieszać . Pojemnik szklany z pokrywką lub 
      pudełko po lodach napełnić masą, na wierzchu położyć połowki orzechów.   
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      LODY BEZ MASZYNKI

      * Lody bez dodatków są pyszne , stanowią  również świetną bazę , dla urozmaicenia można 
      dodać np. wiśnie z syropu, orzechy, pokruszoną czekoladę . 

      LODY BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LODY BEZ MASZYNKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lipca 2018 12:30

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com