HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 14 lipca 2018
    • LODY BEZ MASZYNKI

      Lody bez maszynki

      LODY BEZ MASZYNKI

      Przepis podstawowy:
      • 250 ml. śmietany kremówki 36%
      • 150 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Dodatki : *
      • 1 szkl. orzechów pecan
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier , mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać 
      orzechy i prażyć je, mieszając aż będą złociste i pokryją się karmelem. 
      Orzechy z karmelem wystudzić.
      Lody :
      Śmietanę schłodzić w lodówce. Wlać do wąskiego naczynia i ubić na sztywno. Cienkim 
      strumieniem dodawać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać mikserem na 
      wolnych obrotach aż masa będzie gładka i jednolita.
      Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę pokruszyć niezbyt drobno. Do masy dodać 
      pokruszone orzechy z okruszkami karmelu , wymieszać . Pojemnik szklany z pokrywką lub 
      pudełko po lodach napełnić masą, na wierzchu położyć połowki orzechów.   
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      LODY BEZ MASZYNKI

      * Lody bez dodatków są pyszne , stanowią  również świetną bazę , dla urozmaicenia można 
      dodać np. wiśnie z syropu, orzechy, pokruszoną czekoladę . 

      LODY BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LODY BEZ MASZYNKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lipca 2018 12:30
  • sobota, 23 czerwca 2018
    • CUKINIA KULISTA FASZEROWANA

      Cukinia kulista faszerowana
      CUKINIA KULISTA
      • 4 kuliste cukinie lub 3 cukinie kuliste i 1 podłużna
      • 1 czerwona papryka
      • 1 czerwona cebula
      • 4 ząbki czosnku
      • 4-5 suszonych pomidorów
      • 1/4 szkl. ryżu 
      • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
      • 1 puszka pomidorów krojonych lub 600 g świeżych pomidorów
      • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 3 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
      • 2 liście laurowe
      • sól, pieprz do smaku
      Ryż ugotować w 1/2 szkl. lekko osolonej wody z przecierem pomidorowym. Cukinie i 
      paprykę umyć. Z 3 cukinii odciąć 3 cm.  wierzch , aby powstała "czapeczka", cukinie 
      wydrążyć łyżeczką ( bardzo przydatna jest mała łyżeczka do wycinania kulek z melona) , 
      zostawiając 1 cm. ścianki . Cukinie lekko posolić i położyć na sicie przecięciem do dołu. 
      Miąższ posiekać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę  drobno 
      posiekać, suszone pomidory pokroić na paseczki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać odrobinę pieprzu i smażyć paprykę aż się lekko 
      przypiecze i skarmelizuje. Wyjąć paprykę i na tej samej patelni przysmażyć miąższ cukinii, 
      a następnie na małym ogniu podsmażyć cebulę , dodając pod koniec smażenia czosnek ,
      przeciśnięty przez praskę. Dodać ugotowany ryż, suszone  pomidory , zioła prowansalskie,
      ser, sól , paprykę wędzoną i pieprz do smaku , wymieszać. Cukinie wewnąrz  osuszyć 
      papierowym ręcznikiem, nałożyć farsz i przykryć "czapeczką"
       Świeże pomidory spzrzyć, zdjąć skórkę , pomidory posiekać.
      Ostatnią cukinię pokroić w kostkę, przysmażyć, dodać do pomidorów z puszki lub świeżych 
      wraz z 1 łyżeczką ziół prowansalski i listkami laurowymi , gotować aż powstanie gęsty sos.
      Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wlać sos pomidorowy , położyć cukinie i przykryć 
      naczynie.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. ( termoobieg) lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Piec cukinie 30 min , odkryć naczynie i piec potrawę jeszcze 15 min.  

      CUKINIA KULISTA

      CUKINIA KULISTA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2018 17:00
  • niedziela, 08 kwietnia 2018
    • PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA

      Pierś kurczaka czosnkowo-miodowa

      PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • 1 brokuł
      • 2 średnie papryki
      • 1/4 szkl sosu sojowego
      • 2 łyżki miodu
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      • 1/2 szkl. bulionu (może być z kostki)
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • sól, pieprz do smaku
      • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
      • olej do smażenia, najlepiej ryżowy
      Pierś kurczka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę, przyprawić solą i pieprzem . 
      Umyć warzywa . Brokuł podzielić na różyczki. Paprykę oczyścić  z pestek i pokroić w 
      kostkę . Wymieszać bulion, sos sojowy, miód , przyprawę 5 smaków i chili . 
      Rozgrzać olej na dużej patelni, podsmażyć kawałki  kurczaka  do lekkiego zbrązowienia. 
      Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , paprykę i różyczki brokuła. Smażyć przez kilka  
      minut, mieszając , aż warzywa trochę zmiękną . Dodać bulion z miodem i sosem sojowym, 
      wymieszać  i smażyć jeszcze 15 min. Patelnię można przykryć na chwilę  pokrywką. 
      Mąkę ziemniaczaną  wymieszac z 2-3 łyżkami wody. Kiedy warzywa są wystarczająco 
      miękkie, ale nie rozgotowane , dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i smażyć 
      potrawę  1-2 min. do zgęstnienia sosu . 

      PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 kwietnia 2018 17:47
  • sobota, 17 lutego 2018
    • SERNIKOBROWNIE

      Sernikobrownie

      SERNIKOBROWNIE

      Ciasto :
      • 115 g masła
      • 1 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka octu jabłkowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 3/4 szkl. mąki
      • 1/4 szkl. kakao
      Warstwa sernikowa:
      • 250 g kremowego serka ( np. Philadelphia )
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Ciasto:
      W średnim garnku roztopić masło, dodać cukier , ocet, ekstrakt waniliowy i sól, zmiksować. 
      Kiedy masa będzie chłodna, dodać jajka i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę i 
      kakao , delikatnie wymieszać.
      Warstwa sernikowa :
      W miseczce zmiksować serek, dodać cukier, wymieszać , dodać jajka i ekstrakt waniliowy - 
      masa jest dość rzadka.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu
      Foremkę 20 x 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto kakaowe , równomiernie 
      wylać masę sernikową. Trzonkiem łyżki lub nożem wymieszać delikatnie masę sernikową z 
      ciastem, aby powstał "marmurek".
      Ciasto piec 40 min. , sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.

      SERNIKOBROWNIE

      SERNIKOBROWNIE

      Przepis znalazłam na tym blogu, podwoiłam ilość masy sernikowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIKOBROWNIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 lutego 2018 18:55
  • sobota, 27 stycznia 2018
  • sobota, 20 stycznia 2018
    • CZENAKI

      Czenaki

       CZENAKI

      Na 2 naczynia po ok. 700 ml.
      • 2 ziemniaki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka
      • 1/4 średniego selera
      • 6 pieczarek
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 250 g mięsa ( wołowina,wieprzowina, drobiowe np. udziec indyczy)
      • 2-3 łyżki oleju
      • 200 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 czubata łyżka przecieru (koncentratu) pomidorowego
      • sól, pieprz , majeranek
      Do podania 
      • kwaśna śmietana
      • kiszony ogórek
      Czenaki to nazwa potrawy kuchni litewskiej i naczynia z pokrywką, w którym się je 
      przygotowuje. Naczynia dostałam w prezencie, dziękuję pięknie.  
      Mięso bardzo drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem . Cebulę ,drobno posiekać, 
      połowę dodać do mięsa. Czosnek pokroić na cienkie plasterki .
      Pieczarki pokroić na plastry, można je lekko podsmażyć na odrobinie oleju. 
      Warzywa obrać , pokroić na 1 cm plastry lub w słupki i wymieszać z olejem, solą, resztą  
      cebuli, pieczarkami, czosnkiem, pieprzem i majerankiem .  
      Składniki podzielić tak, aby w każdym naczyniu były 3 warstwy warzyw i 2 mięsa. 
      Na dnie naczynia ułożyć warstwę warzyw,  dodać mięso, warzywa, mięso . Ostatnią 
      warstwę mają stanowić warzywa.

      CZENAKI

      CZENAKI

      CZENAKI

      Do gorącego rosołu dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
      Do każdego naczynia wlać połowę rosołu z przecierem , naczynie przykryć i wstawić do 
      piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem (lub 190 bez termoobiegu) 
      Piec potrawę 50-60 min.
       Po wyjęciu naczynia z piekarnika nałożyć po łyżce kwaśnej, gęstej śmietany i kilka 
      plasterków  kiszonego ogórka, czenaki nakryć na chwilę pokrywką. 

      CZENAKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 stycznia 2018 15:11
  • piątek, 05 stycznia 2018
    • CZARNO-BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Czarno-białe ciasto czekoladowe

      CZARNO_BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Ciasto :
      • 100 g ciemnej czekolady 70 %
      • 150 g cukru
      • 100 g mąki
      • 100 g masła
      • 3 jajka
      Masa :
      • 200 g białej czekolady
      • 30 g masła
      • 100 ml śmietany kremówki ( lub 150 ml śmietanki , nie dodawać  wówczas likieru) 
      • 50 ml. likieru Baileys 
      Dodatkowo :
      • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
      • 150 g migdałów w płatkach
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić. Czekoladę włożyć do małego garnuszka , ustawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą i stopić na parze , mieszając. Jajka z cukrem utrzeć na puch 
      mikserem, dodać masło , zmiksować a nastęnie wsypać mąkę i dodać stopioną ciemną 
      czekoladę,  ciasto starannie wymieszać. 
      Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z 
      termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu . 
      Wlać ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec  30 - 35 min, sprawdzić patyczkiem, czy  jest 
      upieczone. Nie wyjmować ciasta z tortownicy 
      Na dużą blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia wysypać łatki migdałowe i po wyjęciu 
      ciasta włożyć blaszkę do wyłączonego piekarnika, aby lekko podpiec migdały.  
      Ciasto czekoladowe przestudzić i posmarować dżemem porzeczkowym.
      Przygotować polewę z białej czekolady . Włożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki białą 
      czekoladę do  garnuszka , ustawić go na większym garnku z gotującą się wodą  i stopić 
      czekoladę , mieszając. Zdjąć garnuszek , dodać śmietankę i likier ( lub samą śmietankę ) i 
      starannie wymieszać. Masę z białej czekolady przestudzić i gęstniejącą wylać na ciasto z 
      dżemem, a następnie posypać migdałami. 
      Ciasto wstawić do lodówki , aby masa stężała. 
      Przepis znalazłam tu. Moja modyfikacja - dodałam dżem porzeczkowy i migdały

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 stycznia 2018 18:18
  • sobota, 16 grudnia 2017
    • ŁOSOŚ MIODOWO - CZOSNKOWY

      Łosoś miodowo-czosnkowy

      ŁOSOŚ MIODOWO-CZOSNKOWY

      • 1000-1200 g łososia ( najlepiej 1 duży płat )
      • 60 g masła
      • 1/3 szkl. miodu
      • 4 duże ząbki czosnku
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      Do podania :
      • koperek lub pietruszka
      Łososia umyć , osuszyć, usunąć łuski i ości. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć na 
      desce z odrobiną  soli. 
      W garnuszku stopić masło, dodać miód, sok cytrynowy i czosnek. Wymieszać do połączenia 
      składników i przestudzić , aby marynata lekko zgęstniała.
      Na  blaszce położyć duży kawałek folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do góry) . Kawałek 
      folii musi być tak duży, żeby można było zawiąć całego łososia. 
      Łososia oprószyć solą i pieprzem, położyć na folii skórą do dołu , posmarować marynatą  i 
      zawinąć folię dookoła ryby, formujac szczelny pakiecik . 
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. Rybę w folii wstawić do piekarnika na 20 - 30 min . 
      Czas pieczenia zależy od grubości kawała ryby.  Po tym czasie ostrożnie rozwinąć górną 
      część folii , ustawić program grill na 220- 230 st i wstawić rybę do piekarnika na 10 min. 
      aż się ładnie przypiecze. 
      Rybę podawać na gorąco, posypaną posiekaną pietruszką lub koperkiem
      Przepis znalazłam tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ŁOSOŚ MIODOWO - CZOSNKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 16 grudnia 2017 18:21
  • sobota, 09 grudnia 2017
    • UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Udziec indyczy pieczony w piekarniku parowym lub zwykłym

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      • 1000 g udźca indyczego bez skóry i kości
      • 2 łyżki Delikata Uniwersalnego lub 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka Vegety
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 2 łyżki majeranku
      • 1/4 startej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego
      Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać wszystkie przyprawy z sosem  sojowym i olejem, 
      posmarować starannie mięso i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem, formując roladę. 
      Udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin , 
      najlepiej na całą noc. 
      Na godzinę przed pieczeniem wyjąć naczynie z lodówki, aby mięso miało temperaturę 
      pokojową.
      Udziec piekłam w piekarniku z funkcją pary (25/75 ). Wlać wodę do pojemnika,
       wstawić naczynie  z udźcem ( nie przykrywać naczynia)  do piekarnika, ustawić
       temperaturę na 200 st. 
       Po 20 min . zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec mięso 70 min.
      Pieczenie w piekarniku bez funkcji pary - na dnie piekarnika umieścić 1 litrowe naczynie 
      żaroodporne z gorącą wodą , temperatura (termoobieg) i czas pieczenia jak w piekarniku 
      parowym. 

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 09 grudnia 2017 12:38
  • sobota, 25 listopada 2017
    • BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Babka jogurtowa kubeczkowa 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Składniki mierzy się kubeczkami jogurtu 

      • 1 kubeczek jogurtu 180 ml.
      • 2 kubeczki mąki tortowej
      • 1 kubeczek mąki ziemniaczanej
      • 1 kubeczek cukru
      • 1 kubeczek oleju , najlepiej ryżowego 
      • 3 paskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 duże lub 4 małe jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • szczypta soli
      • 150-200 g ananasa z puszki , pokrojonego w kostkę *
      • cukier puder do posypania.
      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 
      Jogurt przełożyć do miseczki , kubeczek umyć, wysuszyć i używać jako miarki .
      Ananas odsączyć z zalewy . 
      Mąkę ziemniaczaną , tortową i proszek do pieczenia przesiać do miseczki . Mikserem ubić  
      jajka z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę 
      Dodać jogurt i sok cytrynowy , wymieszać i dodać stopniowo olej, miksując na małych 
      obrotach, a następnie wsypać mąkę z proszkiem.  
      Wymieszać ciasto i na koniec dodać kostki ananasa , oprószone odrobiną mąki, delikatnie 
      wymieszać . 
      Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć 
      mąką.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. Piec ciasto 
      40 -45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 
      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem . 
      To ciasto przypomina babkę piaskową dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej. 
      * Zamiast ananasa można dodać jabłko, pokrojone w kostkę lub suszone żurawiny 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 25 listopada 2017 16:26

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com