HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

PLACKI I PLACUSZKI

  • sobota, 12 grudnia 2015
    • KALAFIOROWE PLACUSZKI

      Kalafiorowe placuszki (5-6szt)

      KALAFIOROWE PLACUSZKI

      • 350 g kalafiora
      • 2 jajka 
      • 1/4 łyżeczki soli
      Dodatki do wyboru :
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • słodka papryka mielona , papryka wędzona, szczypta chili w płatkach
      • ulubione zioła ( prowansalskie , oregano, majeranek)
      • koperek, pietruszka, kolendra 
      • starty żółty ser ( na wierzch placuszków)
      • bardzo drobno posiekane suszone pomidory
      Kalafior umyć , starannie odsączyć na sicie i za pomocą blendera lub malaksera rozdrobnić 
      na "kaszkę" o ziarenkach takich jak kuskus. Wstawić do mikrofalówki w przykrytym 
      naczyniu na 8 min , pełna moc (750-800 W). Masę kalafiorową przestudzić , wyłożyć na 
      ściereczkę kuchenną i bardzo starannie odcisnąć nadmiar wody tak, aby masa była sucha. 
      Przełożyć masę do naczynia i całkowicie wystudzić. Wbić jajka, dodać sól i masę wymieszać. 
      To jest wersja podstawowa . Do placuszków można dodać ulubione przyprawy, zmieniąjąc 
      ich smak . W moich placuszkach jest 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżka 
      posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu i szczypta kurkumy. 
      Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kalafiorową, 
      formując 5-6 płaskich placuszków o średnicy 10-12 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec placuszki 10- 15 min. aż będa złociste i przypieczone na brzegach. 
      Podawać na goraco jako samodzielne danie lub jako dodatek np do ryb, pieczeni .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 17:46
  • sobota, 24 października 2015
  • niedziela, 19 stycznia 2014
    • PLACUSZKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

      Placuszki z kiszoną kapustą (12 szt.)

      PLACUSZKI Z KAPUSTĄ

      • 250 g niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty
      • 1 średnia cebula
      • 1 szkl. mleka
      • 1 szkl. mąki
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżeczka majeranku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
      • olej do smażenia
      Kapustę i cebulę bardzo drobno posiekać.
      Do mąki dodać mleko , jajko, przyprawy, wymieszać na gładkie ciasto. Dodać posiekaną kapustę 
      z cebulą, wymieszać starannie.
      Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron ( po 1 czubatej łyżce masy na placuszek)
      Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek obiadowy do mięsa.
      Przepis pochodzi z tego bloga . Dziękuję
      PLACUSZKI Z KAPUSTĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 stycznia 2014 20:05
  • piątek, 29 listopada 2013
    • BROKUŁOWE PLACUSZKI

      Brokułowe placuszki ( 8 szt.)

      BROKUŁOWE PLACUSZKI

       

      • 250 g brokułów
      • 1 jajko
      • 5 łyżek mąki
      • 150 g jogurtu
      • 1 ząbek czosnku
      • 30 g parmezanu lub Pecorino Romano lub Grana Padano
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • sól , pieprz i szczypta chili do smaku
      • olej do smażenia
      Brokuły podzielić na różyczki i upiec zgodnie z tym przepisem lub gotować  w osolonej 
      wodzie 10 min. Brokuły wystudzić i drobno pokroić. Wymieszać na gładką masę żółtko,
      mąkę z proszkiem, jogurt, starty drobno ser i  przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać 
      sporą szczyptę soli, mielony pieprz, szczyptę chili i pokrojone brokuły. Białko ubić na szywno , 
      delikatnie wymieszać z masą. Placuszki( 1 czubata łyżka na placuszek ) smażyć z obu stron na 
      oleju.
      Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym 
      Przepis znalazłam na tej stronie, dziękuję. 
      Moja modyfikacja - użyłam pieczonych brokułow, nie gotowanych.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „BROKUŁOWE PLACUSZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 listopada 2013 17:35
  • sobota, 21 września 2013
  • środa, 26 czerwca 2013
    • CHACZAPURI

      Chaczapuri
      CHACZAPURI
      Ciasto:
      • 2 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
      • 3/4 szkl. mleka lub wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka stopionego masła
      Farsz serowo-ziemniaczany (osetyński)
      • 200 g ziemniaków
      • 200 g twarogu solankowego wędzonego *
      • 200 g Cheddara z papryką ( pikantnego meksykańskiego El Tequito) **
      • pieprz do smaku, jeśli Cheddar nie był pikantny
      Ciasto :
      W automacie do pieczenia chleba - do naczynia wlać mleko i masło dodać mąkę, suche drożdże ,
      sól i cukier. Nastawić program "ciasto" lub "dough" do wyrabiania ciasta (ok. 90 min.)
      Tradycyjnie : Świeże drożdże rozrobić z cukrem , 2 łyżeczkami mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. 
      Odstawić do wyrośnięcia . Mąkę przesiać do dużej miski , dodać sól ,resztę mleka, wyrośnięte
      drożdże i stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, miskę przykryć przezroczystą folią
      spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (60-90 min.)
      Farsz:
      Ziemniaki ugotować i wystudzić. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę , twardy ser 
      zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Starannie wymieszać farsz i podzielić na 6 części.
      Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałować na okrągły placek, na 
      środku położyć kulkę farszu,  zlepić starannie i lekko rozwałkować.

      CHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURICHACZAPURI
      CHACZAPURI
      Rozgrzać patelnię , najlepiej żeliwną lub ceramiczną.  Piec chaczapuri bez tłuszczu 3 min. pod
      przykrywką, odwrócić, przykryć i piec dalsze 3 min.
       
      Placuszki zaraz po upieczaniu mają "poduszkę" gorącego powietrza, po chwili stają się 
      bardziej płaskie. Podawać na gorąco.
      Ten świetny przepis znalazłam na  tej stronie . Dziękuję .
      Chaczapuri to potrawa gruzińska, farsz  osetyński składa się z 2-3 gatunków sera , z tego 
      1 powinien być twardy , ciągnący po upieczeniu
      Wprowadziłam kilka zmian, w oryginalnym przepisie w farszu oprócz ziemniaków była:
      * feta
      ** mozarella lub Cheddar
      i koniecznie pieprz lub chili - farsz musi być pikantny
      CHACZAPURI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „CHACZAPURI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 26 czerwca 2013 22:30
  • piątek, 22 lutego 2013
  • środa, 21 listopada 2012
  • niedziela, 26 lutego 2012

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com