HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

PRZETWORY OWOCOWE

  • wtorek, 14 października 2014
    • POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

      Powidła śliwkowe bez mieszania

      POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

      • 5 kg. śliwek (najlepiej węgierek) - 7 słoiczków jak na zdjęciu po 370 g
      • 600-700 g. cukru
      • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
      • 2-3 laski wanilii i kawałek cynamonu ( nie w proszku) - opcjonalnie
      Śliwki umyć, wydrylować. W dużym garnku układać  śliwki, przesypując cukrem - ostatnią 
      warstwą ma być cukier. Śliwki pokropić octem. Odstawić bez przykrycia na 12 godz. Po tym 
      czasie postawić na bardzo małym ogniu i gotować bez przykrycia 5-6 godz. 
      NIE MIESZAĆ !!!!!!
      Kiedy powidła będą gotowe, zwiększyć temperaturę i mieszając , odparować nadmiar soku. 
      Powidła można od razu nakładać do słoiczków lub wystudzić i następnego dnia jeszcze raz 
      przegotować . 
      Pasteryzować : Chłodne powidła nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić 
      wieczka. Na dnie dużego garnka położyć ściereczkę ,wstawić słoiczki do garnka i nalać tyle 
      zimnej wody , żeby sięgała ok. 2 cm poniżej zakrętki. Wodę doprowadzić do wrzenia i 
      gotować 10 min. od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Słoiki ostrożnie wyjąć z wody i 
      wystudzić. 
      Przepis pochodzi z tej strony . Dziękuję przepięknie.
      POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 października 2014 18:27
  • sobota, 10 listopada 2012
    • DŻEM JABŁKOWY

      Dżem jabłkowy
      DŻEM JABŁKOWY
      • 2 kg jabłek
      • 100 - 200 g cukru - zależy od kwaśności jabłek
      • 1 laska wanilii
      • 10 goździków
      • cynamon (kora)
      Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na drobne cześci. Włożyć do dużego 
      garnka, dodać cukier ( najpierw 100g, pózniej można dosłodzić ), cynamon, wanilię i
      goździki, wlać kilka łyżek wody. Garnek przykyć i dusić jabłka na wolnym ogniu, aż
      zmiękną i puszczą sok (ok. 15 min). Odkryć garnek i gotować dżem do odpowiedniej
      konsystencji , mieszając od czasu do czasu. Spróbować, ewentualnie dżem dosłodzić i
      chwilę gotować, aż cały cukier się rozpuści .
      Wyjąć cynamon, część goździków, laskę wanilii, wydobyć  z niej ziarnka i dodać do
      dżemu, wymieszać.
      Słoiki wyparzyć, nałożyć gorący dżem, zakręcić . Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą i
      pasteryzować 20 min. Słoiki zostawić w garnku do wystygnięcia.

      DŻEM JABŁKOWY

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 listopada 2012 16:49

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com