HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

CHLEBY,BUŁKI,PODPŁOMYKI

  • sobota, 04 lutego 2017
    • CHLEBEK CZOSNKOWY

      Chlebek czosnkowy

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      • 110 g masła
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
      • 320 g mąki
      • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki cukru
      • 410 ml. maślanki
       W małym garnuszku stopić masło z czosnkiem granulowanym i 1 łyżką czosnku 
      niedźwiedziego.
      Do większego pojemnika przesiać mąkę , proszek do pieczenia, dodać sól , cukier i 1 łyżkę 
      suszonego czosnku niedźwiedziego , wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto łyżką . 
      Na metalową kwadratową blaszkę (20x20 cm) wylać gorące masło, wyłożyć ciasto i 
      wyrównać . Ostrym nożem nakroić powierzchnię , aby uzyskać 9 kwadratowych bułeczek.
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. z termoobiegiem lub 220 st bez termoobiegu 
      20-25 min, aż chlebek będzie złocisty . Lekko przestudzić w foremce, aż całe masło 
      zostanie wchłonięte przez chlebek , a następnie wyjąć chlebek z foremki i położyć na 
      kratce do dalszego wystudzenia . 
      Podawać na ciepło lub na zimno do sałatek, zup.
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam . 

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2017 17:27
  • piątek, 27 listopada 2015
    • CHLEBEK NA PIWIE

      Chlebek na piwie

      CHLEBEK NA PIWIE
      • 3 szkl. mąki
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 3 płaskie łyżki cukru
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 330 ml. piwa o temp. pokojowej
      • 100 g masła
      Masło roztopić w małym garnuszku. Mąkę przesiać do sporej miski , dodać proszek do 
      pieczenia, sól , cukier i czosnek. Suche składniki wymieszać , wlać piwo , zamieszać i dodać
      1/3  stopionego masła. Ciasto krótko wymieszać do połączenia składników. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. 
      Do metalowej prostokątnej foremki 22x9 cm. , wyłożonej papierem do pieczenia lub 
      silikonowej foremki bez papieru wlać 1-2 łyżki stopionego masła . Ciasto włożyć do foremki 
      , równomiernie polać resztą stopionego masła. 
      Chlebek piec 50 - 60 min. sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczony.
      Po lekkim przestudzeniu pokroić na dość grube kromki. Podawać  na ciepło (ma wtedy 
      pyszną , chrupiącą skórkę) lub po całkowitym wystygnięciu , np. do gulaszu, zapiekanek 
      warzywnych, potraw z grilla.
      CHLEBEK NA PIWIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2015 19:06
  • piątek, 15 maja 2015
    • FOCACCIA

      Focaccia

      FOCACCIA
      • 200-250 ml. ciepłego mleka
      • 2 łyżeczki drożdży instant
      • 1 łyżeczka cukru
      • 500 g  mąki pszennej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 180 g jogurtu naturalnego (np. Zott naturalny)
      • 1 jajko
      • 2 łyżki oliwy
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • gruboziarnista sól
      W małej miseczce  wymieszać cukier, drożdze , łyżeczkę mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawić 
      w ciepłe miejsce , aż drożdże dwukrotnie zwiększą objętość . Do dużej miski przesiać 
      mąkę z proszkiem , dodać sól, jogurt , jajko , drożdże i tyle mleka, żeby ciasto było 
      miekkie. Zagniatać ciasto , aż przestanie lepić się do ręki (ok. 5 min.) . Miskę przykryć 
      ściereczką i odstawić  w cieple do wyrośniecia na 20-30 min. 
      Blaszkę 20x20 cm lub okrągłą o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (focaccia będzie 
      wysoka). Ręce oprószyć mąką, wyjąć ciasto i chwilkę zagniatać na oprószonej mąką stolnicy. 
      Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać. Foremkę przykryć ściereczką lub przezroczystą 
      folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 20 - 30min. Palcem zrobić dołki w cieście, posypać 
      ciasto rozmarynem , posmarowac oliwą i posypać gruboziarnista solą . 
      Piec focaccię w temp. 190 st. 20 min. aż bedzie złocista.
      Przepis na to uniwersalne ciasto, z którego można upiec focaccię, pizzę, chleb lub bułeczki 
      znalazłam na tym blogu 
      FOCACCIA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 20:18
  • wtorek, 17 marca 2015
  • czwartek, 16 października 2014
    • CHLEB JOGURTOWY

      Chleb jogurtowy z automatu

      CHLEB JOGURTOWY

      • 150 ml letniej wody
      • 125 ml jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka oleju ryżowego *
      • 1 łyżka ciemnego miodu
      • 200 g mąki pszennej
      • 150 g mąki pszennej z pełnego przemiału
      • 25 g otrębów pszennych
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
      Wymieszać wodę, jogurt, olej i miód, wlać do formy. Wymieszać obydwa rodzaje mąki i 
      delikatnie ,rownomiernie wsypać do formy . W jednym rogu formy umieścić otręby, w 
      drugim sól, a na środku, w małym wgłębieniu - drożdże. 
      Zamknąć pokrywę i ustawić program : podstawowy , kolor skórki : ciemny (czas 3 godz.). 
      Po zakończeniu programu pieczenia wyjąć foremkę i odstawić na parę minut. 
      Wyjąć chleb i przestudzić go na kratce.
      CHLEB JOGURTOWY
      Przepis z książki Lindy Doeser "Pieczenie chleba" 
      *W oryginalnym przepisie był olej słonecznikowy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 18:41
  • niedziela, 21 września 2014
    • BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      Bułeczki wieloziarniste

      BUŁECZKI WIELOZIARNISTE

      • 6 łyżek mąki żytniej razowej (typ 2000)
      • 6 łyżek płatków owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy 
      • 190 g jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka pestek słonecznika
      • 1 łyżka pestek dyni
      • 1 łyżka siemienia lnianego
      • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
      • 1/3 łyżeczki soli
      • szczypta cukru

      W miseczce wymieszać jogurt z olejem. Do większej miseczki wsypać pozostałe składniki, 

      dodać jogurt z olejem , wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto 

      podzielić na 3 części, uformować okrągłe bułeczki (można  naciąć wierzch bułeczek na 

      krzyż) , ułożyć na blaszce. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

      W oryginalnym przepisie, który znalazłam tutaj bułeczki były 4 i piekły się w silikonowych foremkach .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 września 2014 17:37
  • sobota, 30 sierpnia 2014
    • KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK

      Knekkebrod - norweski chrupiący chlebek

      KNEKKEBROD

      • 1/2 szkl. otrębów pszennych
      • 1/4 szkl. drobnych otrębów owsianych
      • 1/2 szkl. płatków owsianych
      • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej
      • 1/2 szkl. pestek dyni
      • 1/2 szkl. ziaren słonecznika
      • 1/4 szkl. siemienia lnianego
      • 1 łyżeczka soli
      • 350 ml. wody
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem (lub do 170 st. bez termoobiegu). 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wysypać na blachę pestki dyni, ziarenka 
      słonecznika i siemię lniane. Podsuszyć przez 10 min. W misce wymieszać wszystkie suche 
      składniki , dodać wodę i wymieszać masę. Odstawić na 10-15 min. 
      Masę rozsmarować równo cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
      ( najlepiej posłużyć się łopatką do nakładania ciasta ) .
      KNEKKEBROD
      Wstawić blachę do piekarnika na 10 min. Po tym czasie ostrym nożem lub nożem do 
      krojenia pizzy pokroić ciasto na 12 prostokątów. Wstawić chlebek do piekarnika na 30-35 
      min. 
      Upieczony knekkebrod zdjąć z blaszki, odklejając delikatnie od papieru , podzielić na 
      kromki  i wystudzić na kratce . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, żeby były 
      chrupiące.
      Przepis jest kompilacją kilku przepisów na knakkebrod z "Czerwcowej piekarni"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KNEKKEBROD - NORWESKI CHRUPIĄCY CHLEBEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 30 sierpnia 2014 19:31
  • piątek, 04 lipca 2014
    • PODPŁOMYKI (FLATBREAD) Z PATELNI

      Podpłomyki (flatbread) z patelni

      PODPŁOMYKI Z PATELNI


      • 1 szkl. mąki ( pszennej lub po 1/2 szkl. pszennej i żytniej) + trochę do podsypania
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 szkl. greckiego, gęstego jogurtu
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu lub oregano i pietruszki
      • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku (opcjonalnie)
      W misce zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Miskę przykryć i odstawić na 30-60 
      minut. Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowac cienko na stolnicy, posypanej mąką . 
      Patelnię ceramiczną lub teflonową rozgrzać . Piec kolejno podpłomyki na suchej patelni 
      po 1-2 min. z każdej strony, aż będą złociste.

      PODPŁOMYKI Z PATELNI

      Przepis pochodzi z tego bloga. Dziękuję za świetny pomysł.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 lipca 2014 19:04
  • niedziela, 25 maja 2014
    • PANDESAL - FILIPIŃSKIE BUŁECZKI

      Pandesal (pan de sal) - filipińskie bułeczki

      PANDESAL

      • 3 - 3 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 3 łyżeczki suchych drożdży
      • 3 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 250 ml. ciepłej wody
      • 3 łyżeczki oleju lub 2 łyżki stopionego masła
      • 100-150 g niezbyt drobnej tartej bułki 
      Sposób tradycyjny : W małej miseczce mieszać drożdże i ciepłą wodę aż drożdże się 
      rozpuszczą. Przesiać mąke do dużej miski, dodać cukier, sól, olej lub masło i drożdże z 
      wodą. Zagniatać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki . Przykryć miskę ściereczką i 
      zostawić ciasto w cieple (ok. 30 st). do wyrośnięcia aż podwoi objętość. 
      Automat do pieczenia chleba : Wlać ciepłą wodę, olej lub masło , wsypać mąkę 
      wymieszaną z solą i cukrem oraz suche drożdże. Włączyć program do wyrabiania ciasta 
      (Dough) 
      Kiedy ciasto jest gotowe , stolnicę posypać mąką , wyłożyć ciasto, lekko zagnieść . 
      Uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Ostrym nożem odcinać  kawałki ciasta  grubości 
      3 cm pod kątem 45 st. i obtoczyć je w bułce tartej. 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć bułeczki , zostawiając między nimi 
      kilkucentymetrowy odstęp i zostawić w cieple do wyrośnięcia - mają dwukrotnie 
      zwiększyć objętość . 
      Rozgrzać piekarnik do 145  st. (grzałka dolna i górna) . Piec bułeczki 15 - 20 min.  aż 
      będą lekko złociste
      "Gościnny" przepis i wykonanie - HERUELA VAN BERNARD REBALDE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 maja 2014 12:51
  • sobota, 10 maja 2014
    • RUISRIESKA - FIŃSKIE PODPŁOMYKI

      Ruisrieska - fińskie podpłomyki

      RUISRIESKA

      •   200 ml. jogurtu
      • 250 ml. * razowej mąki żytniej (+ trochę mąki do wyrobienia ciasta)
      • 1 łyżka oleju roślinnego (np. ryżowego) do ciasta + do wysmarowania miseczki
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka brązowego cukru
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      Wymieszać  jogurt z olejem . Mąkę przesiać z sodą . Do jogurtu dodać sól, cukier i 
      stopniowo dosypywać mąkę z sodą. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto w 
      kulę ( jest dość miękie i kleiste) . Miseczkę wysmarowac lekko olejem , włożyć ciasto , 
      przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić na 30 min. 
      Stolnicę posypać obficie mąką , zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 części i uformować 
      placuszki o grubości ok. 1 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st lub 210 st z termoobiegiem. Placuszki położyć na blaszce 
      wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć kilka razy widelcem. Piec podpłomyki ok. 
      15-20 min.
      Podawać na ciepło z masłem, wędzonym łososem, jajkiem na twardo, sałatkami i surówkami.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 
      * Ilość mąki podana jest w mililitrach , jak w oryginalnym przepisie. Zmniejszyłam ilość
      sody z 1 1/2 łyżeczki do 1 łyżeczki, bo jej smak jest dość intensywny i wyczuwalny 
      (jak w Irish soda bread).
      RUISRIESKA 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „RUISRIESKA - FIŃSKIE PODPŁOMYKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 maja 2014 13:15

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com