HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

CIASTA Z OWOCAMI

  • sobota, 29 lipca 2017
    • CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Ciasto jogurtowo-morelowe

       CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      • 150 g mąki tortowej
      • 70 g mąki ziemniaczanej
      • 120 g cukru
      • 125 g jogurtu morelowego 
      • 2 jajka 
      • 100 g masła
      • 1 op. cukru o zapachu migdałowym lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 8 szt. moreli
      • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier puder do posypania 
      Morele umyć, usunąć pestki. Morele  ze skórką pokroić w kostkę ok. 2x2cm. Masło stopić i 
      przestudzić. 
      Jajka  z cukrem utrzeć do białości mikserem, dodać jogurt i masło, zmiksować, a następnie
      dodać  przesianą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać ciasto. 
      Foremkę 20X20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 3/4 ciasta, ułożyć 1/3 pokrojonych
      moreli , wylać resztę ciasta i na wierzchu położyć resztę owoców.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 40-45 min, sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone. 
      Ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem
      Przepis pochodzi stąd 

      CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 lipca 2017 11:07
  • piątek, 28 października 2016
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Błyskawiczne ciasto z jabłkami (bez proszku do pieczenia)

      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      • 1 jajko
      • 120 g drobnego cukru 
      • 100 g mąki 
      • 50 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      •  1 - 2 małe niezbyt słodkie jabłka , najlepiej renety lub antonówki
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżki płatkow migdałowch
      Jabłka obrać , usunąć pestki i pokroić na 2 cm. plasterki. Masło stopić i przestudzić. Jajko, 
      120 g cukru , ekstrakt waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puch mikserem , dodać masło i 
      przesianą mąkę , wymieszać delikatnie. Prostokątną foremkę ( keksówkę 22x8 cm.) wyłożyć 
      papierem do pieczenia  , wylać ciasto, ułożyć plasterki jabłek  tak, żeby zachodziły na 
      siebie , a brzeg pozostał wolny . Jabłka posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st . bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 45 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). 
      Wystudzić ciasto na kratce. Przechowywać zawinięte w papier do pieczenia, wówczas 
      brzegi pozostaną chrupiące.
      Przepis znalazłam na tym blogu .
       
      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2016 18:49
  • sobota, 23 lipca 2016
    • JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Jogurtowe ciasto z borówkami
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI
      • 1 1/2 szkl. mąki + 1 łyżka do oprószenia borówek
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 100 ml gęstego jogurtu  ( greckiego lub bałkańskiego )
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 300 g borówek
      • cukier puder do posypania
      Borówki umyć i osuszyć. 
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miseczki, dodać cukier , wymieszać. 
      W osobnym naczyniu wymieszać jajka, jogurt, olej i ekstarakt waniliowy .
      Do miski z mąką wlać zawartość drugiego naczynia , dodać sok z cytryny . Ciasto krótko 
      wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
      Borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam foremki silikonowej bez papieru).
      Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać. 
      Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem ( 180 st bez termoobiegu) 40 - 45 min., sprawdzić 
      patyczkiem, czy już jest upieczone
      Ciasto wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem 
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 lipca 2016 13:04
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Odwrócone ciasto truskawkowe

      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Warstwa truskawkowa :
      • 600 g truskawek
      • 1/2 szkl. cukru ( białego lub  drobnego trzcinowego)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 115 g masła
      • 100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego
      • 1 szkl. mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Do foremki :
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka miękkiego masła
      Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli 
      są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. 
      Ciasto :
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do 
      chłodnego masła dodać olej, wymieszać.
      Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek 
      cienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając 
      staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian  1/3 mąki z 
      proszkiem,  połowę  mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . 
      Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. 
      Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki 
      w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
      Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa 
      truskawkowa znalazła się na górze.
      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 11:42
  • sobota, 13 lutego 2016
    • JABŁECZNIK ARMEŃSKI

      Jabłecznik armeński

      JABŁECZNIK ARMEŃSKI

      • 3 średnie , twarde jabłka
      • 1 szkl. cukru
      • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 2 szkl. mąki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 1/2 szkl. oleju (np. ryżowego) 
      • 1 szkl. orzechów włoskich (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania
      W dużym naczyniu wymieszać cukier z cynamonem lub przyprawą do jabłecznika. Usunąć 
      pestki z jabłek i bez obierania pokroić jabłka na 1/2 cm kostkę. Pokrojone jabłka od razu 
      włożyć do naczynia z cynamonowym cukrem , wymieszać, dodać orzechy . Do naczynia 
      przesiać mąkę, szczyptę soli i sodę, wymieszać łyżką z jabłkami. W osobnym naczyniu 
      lekko ubić jajka , olej i ekstrakt waniliowy, dodać do jabłek i wymieszać . 
      Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia . 
      Nałożyć ciasto, wyrównać . 
      Piekarnik rozgrzac do 180 st. z termoobiegiem . Piec ciasto 40 - 45 min. 
      Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. 
      Przepis na Armenian Apple Chunk Cake znalazłam na tym blogu 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JABŁECZNIK ARMEŃSKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lutego 2016 12:23
  • sobota, 26 września 2015
    • JABŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      Jabłecznik z ciastem ucieranym

      JAŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      • 300 g mąki tortowej
      • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła
      • 100 g cukru
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1000-1200 g jabłek
      • 2 czubate łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 50 g rodzynek (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania ciasta
      Masło roztopić w garnuszku i otudzić. Płynne masło ucierać mikserem z cukrem i 
      ekstraktem waniliowym, aż cukier się rozpuści , a masa będzie kremowa i puszysta. 
      Miksując, dodawać jajka po jednym , a następnie wymieszać ciasto z przesianą mąką 
      z proszkiem do pieczenia
      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej  (duże oczka) . Rodzynki sparzyć i odsączyć 
      na sitku. Wymieszać jabłka , rodzynki, skórkę pomarańczową i cynamon lub przyprawę do 
      jabłecznika
      Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem . 
      Łyżką nałożyć połowę ciasta, wyrównać , wyłożyć jabłka , a na nie - resztę ciasta.
      Piec jabłecznik w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (górna i dolna grzałka) ok. 45 min.
      Po ostudzeniu posypać waniliowym cukrem pudrem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 26 września 2015 18:15
  • piątek, 04 września 2015
    • CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

      Ciasto twarogowe z owocami i migdałową kruszonką

      CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


      •  250 g tłustego twarogu (np. Piątnica)
      • 120 g cukru
      • 8 łyżek mleka
      • 5 łyżek oleju (najlepiej ryżowego)
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 1 jajko
      • 400 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 400 g owoców np. borówki, śliwki , truskawki, nektarynki, jabłka
      ( użyłam 1 nektarynki i 250 g borówek  )
      Kruszonka :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1/2 szkl drobnego  cukru trzcinowego
      • 1 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki cukru o smaku migdałowym
      • 100 g migdałów - słupki
      Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki kruszonki zagnieść ręcznie lub dla ułatwienia 
      blenderem pulsacyjnie. Kruszonkę włożyć do miseczki, przykryć i stawić do lodówki.
      Owoce umyć . Nektarynkę pokroić na 12 części.
      Pokruszony twaróg, cukier , mleko, olej i jajko zmiksować na gładką masę - można użyć 
      blendera lub malaksera. Do większej miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać zmiksowany 
      twaróg. Ciasto wymieszać łyżką , uformować kulę .
      Tortownicę o śr. 24 cm lub prostokątną 20x30 cm ( jak w oryginalnym przepisie) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Ułożyć owoce , posypać 
      kruszonką.
      Piec w temp. 190 st z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu  40 - 45 min. CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
      Ten świetny przepis znalazłam na tym blogu . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO TWAROGOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 września 2015 19:32
  • piątek, 24 października 2014
    • SZARLOTKA SYPANA

      Szarlotka sypana
      SZARLOTKA SYPANA
      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 szkl. kaszy manny
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub cukier wanilinowy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 150 g masła
      • 1 1/2 kg jabłek 
      • 2 łyżeczki cynamonu lub 3 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 1 łyżka brązowego cukru do jabłek
      • 50 g rodzynek
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • cukier puder do posypania szarlotki
      • 2 łyżki migdałów w słupkach (opcjonalnie)
      • masło i bułka tarta do foremki
      Masło włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godz., żeby można je było zetrzeć na tarce.
      Wymieszać mąkę, kaszę mannę, cukier , wanilię i proszek do pieczenia.  Suche składniki 
      podzielić na 3 równe części . 
      Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sitku . Jabłka 
      zetrzeć na jarzynowej tarce o dużych oczkach, wymieszać z brązowym cukrem, 
      cynamonem lub przyprawą do jabłecznika, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. 
      Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem, 
      żeby pierwsza sypka warstwa się przykleiła do formy lub posmarowac masłem i posypać 
      tartą bułką. Na dno tortownicy wysypać 1/3 suchych składników, wyrównać powierzchnię, 
      nałożyć połowę jabłek i lekko ugnieść je łyżką. Na jabłka wysypać drugą część suchych 
      składników, na nią drugą część jabłek, wyrównać i wysypać ostatnią część suchych 
      składników i ew. migdały w słupkach , a na nią zetrzeć na  tarce  jarzynowej  o dużych 
      oczkach zimne masło . 
      Piec w temp. 180 st (termoobieg)  60 min. 
      Szarlotkę można posypać cukrem pudrem, jeśli jabłka są niezbyt słodkie .
      SZARLOTKA SYPANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 18:10
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • piątek, 27 czerwca 2014
    • JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      Jogurtowe ciasto z truskawkami (mała foremka 20x20 cm)

      JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

      • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka 
      • 1/2 szkl. gęstego jogurtu (greckiego, bałkańskiego)
      • 1/3 szkl. oleju ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • ok. 300 g truskawek
      • cukier puder do posypania
      Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia , dodać cukier. W drugim 
      naczyniu wymieszać na jednolitą masę jajka, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.
      Do mąki wlać zawartość drugiego naczynia, dodać sok cytrynowy i krótko, do połączenia 
      składników, wymieszać ciasto łyżką . 
      Truskawki umyć, odszypułkowac Duże truskawki przekroić na pół, mniejsze zostawić w 
      całości .
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto , równomiernie ułożyć 
      truskawki (przekrojone - przecięciem do góry) .
      Piec ciasto 40 - 45 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem (sprawdzić 
      patyczkiem czy już jest upieczone). Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 czerwca 2014 17:25

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com