HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

MAKARONY I KLUSKI

  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • sobota, 16 stycznia 2016
    • KOPYTKA

      Kopytka

      KOPYTKA

      • 1 kg. ziemniaków
      • 250 - 300 g mąki
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      Ziemniaki obrać , ugotować i przestudzić. Ziemniaki utłuc lub przepuścić przez praskę 
      albo maszynkę .
      Wysypać ziemniaki na stolnicę, dodać 250 g mąki , szczyptę soli i jajko. Zagnieść 
      elastyczne ciasto, podsypując mąką, jeśli ciasto jest zbyt miękkie . Ciasto podzielić 
      na 2-3 części, uformować wałki i ostrym nożem pokroić na skos na 4 cm kopytka.
      KOPYTKA
      W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Włożyć kopytka, zamieszać i gotować 
      3-4 min. od wypłynięcia kopytek. Odcedzić na sicie . 
      Podawać np. ze zrazami z tego przepisu.
      KOPYTKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KOPYTKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 16 stycznia 2016 16:25
  • poniedziałek, 29 grudnia 2014
  • czwartek, 31 października 2013
    • POMIDOROWE KOPYTKA

      Pomidorowe kopytka

      POMIDOROWE KOPYTKA
      • 250 g twarogu
      • 1 1/2 szkl. mąki 
      • 1 jajko 
      • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 
      • 3-4 suszone pomidory
      • 1/2 łyżeczki soli
      Suszone pomidory bardzo drobno posiekać . Wszystkie składniki kopytek zmiksować na 
      gładką masę (najlepiej blenderem) lub zmielić twaróg, dodać resztę skladników i
      zagnieśc ciasto ( będzie dość lepiące) . Ciasto wstawić do lodówki w zamkniętym
      pojemniku na 1-2 godz.
      Stolnicę lekko oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczek , ostrym nożem odcinać 
      ukośnie kopytka .
      W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucić kopytka, zamieszać i gotować 
      5 min. od wypłynięcie. Osączyć na sicie .
      Można od razu podawać, posypane parmezanem i posiekanymi listkami bazylii lub zapiec w
      kokilkach z parmezanem lub mozarellą i pomidorkami koktajlowymi , skropionymi
      aromatyczną oliwą ( przepis na aromatyczną oliwę jest tu)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 października 2013 17:59
  • sobota, 05 października 2013
  • czwartek, 14 marca 2013
    • WSTĄŻKI Z PESTO

      Wstążki z pesto (4 porcje)
      WSTĄŻKI Z PESTO
      • 500 g makaronu ( wstążki)
      • 150 g chudego boczku w plastrach
      • 2 cebule 
      • 200 g  pesto ze słoiczka (np. Sacla)
      • 5-6 suszonych pmidorów
      • starty parmezan do posypania
      Pokroić boczek na mniejsze paski , podsmażyc na dużej patelni. Cebulę drobno pokroić i 
      udusić na złoto na oliwie, dodać do boczku i pokrojonych na paski suszonych  pomidorów,
      wymieszać i razem podsmażyć na małym ogniu .
      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
      Makaron odcedzić , dodać do boczku z cebulą i pomidorami na patelni . Dodać pesto, 
      wymieszać starannie i chwilę razem podsmażyć .
      Można psypać parmezanem i podawać od razu albo zapiec kilka minut w naczyniu
      żaroodpornym lub w 4 mniejszych naczyniach w piekarniku nagrzanym do 180 st, posypać
      parmezanem przed podaniem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WSTĄŻKI Z PESTO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 marca 2013 21:12
  • czwartek, 07 czerwca 2012
    • ŁAZANKI Z KAPUSTĄ (NAJLEPIEJ MŁODĄ)

      Łazanki z kapustą (najlepiej młodą)  
      ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
      Na 4 osoby - duże porcje
      • 1 główka kapusty
      • 1 duża cebula
      • 200 g chudego wędzonego boczku
      • 1 łyżka płaska majeranku
      • 3 liście laurowe
      • sól lub Delikat uniwersalny
      • pieprz do smaku (sporo, kapusta ma być pikantna)
      • łazanki 
      Kapustę poszatkować niezbyt drobno, wypłukać na durszlaku i włożyć do dużego garnka. 
      Dodać trochę wody (ok. 1/2 szkl. dodać więcej ,jeśli wyparuje w czasie gotowania ), sól, 
      pieprz , majeranek i liście laurowe. Wymieszać , przykryć garnek i dusić 30 min. , 
      mieszając od czasu do czasu. 
      Boczek pokroić w 1 cm. kostkę ,cebulę posiekac niezbyt drobno. Na patelni przesmażyć 
      boczek, a kiedy się lekko zrumieni  dodac cebulę i zeszklić ją na niewielkim ogniu .
      Dodać cebulę z boczkiem do kapusty, wymieszać i razem gotować jeszcze 10 - 15 min. aż 
      kapusta będzie miękka , ale nie rozgotowana.
      KAPUSTA DO ŁAZANEK
      Ugotować łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu , biorąc 100-150 g na porcję.
      Łazanki odsączyć na durszlaku, dodać do kapusty , wymieszać, nałożyć na talerze.
      Wersja al forno : Łazanki z kapustą włożyć do pojedyńczych naczyń do zapiekania
      i wstawić do piekarnika , nagrzanego do 180 st na 10-15 min. , bo kapustka bardzo lubi 
      być zapiekana 
      ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „ŁAZANKI Z KAPUSTĄ (NAJLEPIEJ MŁODĄ)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 czerwca 2012 13:58

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com