HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

FRANCUSKIE I FILO

  • sobota, 18 kwietnia 2015
    • FILO-WĄŻ Z MIGDAŁAMI (M HANNCHA)

      Filo-wąż z migdałami (M'hanncha)

      FILO-WĄŻ z MIGDAŁAMI M'HANNCHA

      • 6 płatów gotowego ciasta filo
      • 100 g masła

      Nadzienie :

      • 230 g mielonych migdałów 
      • 100g cukru pudru
      • cukier migdałowy lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
      • 5 łyżek likieru pomarańczowego lub Metaxy *******
      • 1 białko
      Dodatkowo :
      • waniliowy cukier puder do posypania
      Nadzienie:
      Mielone migdały lekko podprażyć kilka minut na patelni, mieszając , żeby się nie przypaliły. 
      Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Wymieszać migdały, cukier puder , likier lub 
      Metaxę, dodać ubite białka i wymieszać - powstanie dość zwarta masa. Nadzienie podzielić 
      na 3 części i uformować 3  wałeczki takiej długości, jak dłuższy bok  ciasta filo.
      Przygotowanie ciasta:
      Masło stopić w garnuszku. 
      Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia (łącznie z bokami) , papier na spodzie 
      posmarowac roztopionym masłem  za pomocą pędzelka .
      Ciasto filo jest cienkie , jak bibułka i bardzo kruche. Po wyjęciu z opakowania należy 
      przykryć je wilgotną ściereczką, żeby nie wysychało.
      Na stolnicy położyć 1 płat ciasta filo, posmarowć go starannie stopionym masłem , położyć 
      drugi płat filo i posmarować masłem. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć nadzienie i zwinąć 
      ciasto jak roladę. Zwinąć rulonik ciasta w "ślimaka" i umieścić na środku tortownicy. 
      W ten sam sposób przygotować następne ruloniki ciasta filo z nadzieniem migdałowym, 
      układać je ciasno jeden za drugim , aby uformowały "zawijas" . Gotowego filo-węża 
      posmarować z wierzchu resztą masła. Piec w temp 180 st (górna i dolna grzałka) 30-35 
      min. Wystudzić i posypać cukrem pudrem . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 kwietnia 2015 12:18
  • środa, 18 grudnia 2013
    • PASTIZZI Z RICOTTĄ

      Pastizzi - maltańskie pierożki z ciasta francuskiego z ricottą
      PASTIZZI
      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 150 g. ricotty
      • 1 czubata łyżka startego parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka oregano lub drobno posiekanej natki pietruszki
      • sól, pieprz do smaku
      • 2 jajka ( 1 do farszu , 1 do posmarowania ciasta )
      Wymieszać ricottę, parmezan , oregano, jajko, dodac sporą szczytę soli i 1/4 łyżeczki 
      mielonego pieprzu.
      Drugie jajko roztrzepać z odrobiną wody. Ciasto francuskie rozwinąć, powycinać kółka o 
      śr. 10 cm. Na środku każdego krążka ciasta położyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta 
      posmarować jajkiem, zlepić ciasto jak pierożek, mocno ściskając końce. Pastizzi układać  
      zlepioną częścią do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem 
      i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st . (termoobieg)
      Podawać na ciepło lub na zimno
      Pastizzi to popularna maltańska przekąska z farszem z ricotty (pastizzi ta'l-irkotta) lub 
      groszku. Przepis znalazłam tu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PASTIZZI Z RICOTTĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 18 grudnia 2013 18:38
  • piątek, 02 sierpnia 2013
  • sobota, 05 stycznia 2013
    • FRANCUSKIE PODUSZECZKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

      Francuskie poduszeczki z kaszą gryczaną ( 8 szt.)

      FRANCUSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ
      • 2 opakowania ciasta francuskiego (np. Linessa)
      • 100 g kaszy gryczanej (woreczek)
      • 100 g mielonego twarogu lub po 50 g zmielonego twarogu i fety
      • 1 duża cebula
      • 1 jajko 
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
      Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub na bulionie grzybowym 
      (z kostki), wystudzić. Cebulę bardzo drobno pokroić , udusić na złoto . Jajko roztrzepać ,
      1 łyżeczkę odłożyc do miseczki i dodać odrobinę zimnej wody- będzie do posmarowania ciasta .
      Do kaszy dodać cebulę, mielony twaróg , resztę roztrzepanego jajka ,sól, pieprz , sos
      Worcestershire i starannie wymieszać.
      Ciasto francuskie rozmrozić , jeśli jest zamrożone. Pokroić ostrym nożem na 16 jednakowych 
      prostokątów. Na połowę prostokątów nałożyć po płaskiej łyżce zimnego farszu. Brzegi
      prostokątów z farszem posmarować jajkiem z wodą i położyć drugi prostokąt ciasta. Zlepić
      brzegi, najlepiej widelcem raz koło razu.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piec poduszeczki 20 min.w temp. 200 st. z 
      termoobiegiem lub w 220 st. bez termoobiegu .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „FRANCUSKIE PODUSZECZKI Z KASZĄ GRYCZANĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 05 stycznia 2013 20:39
  • piątek, 30 listopada 2012
    • GALETTE Z JABŁKAMI I STEWIĄ

      Galette z jabłkami i stewią
      GALETTE Z JABŁKAMI
      •    ciasto francuskie (gotowe)
      • 2 jabłka np. renety
      • 50 g płatków migdałowych
      • 1 łyżeczka stewii lub 2 łyżeczki cukru , najlepiej brązowego
      • 1 łyżeczka cynamonu lub Przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarńczowej - opcjonalnie, w wersji z cukrem
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 jajko o posmarowania ciasta
      Rozmrozić  ciasto francuskie, jeśli jest zamrożone . Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne , 
      pokroić na ćwiartki , a następnie na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
      Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić z niego koło o śr. 30 cm .
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na środku położyć ciasto . Ułożyć jabłka,
      zostawiając wolny brzeg (ok. 5 cm.)
      Jabłka posypać : 
      W wersji light - stewią , cynamonem i płatkami migdałowymi.
      W wersji tradycyjnej - cukrem, cynamonem lub przyprawą do jabłecznika , skórką
      pomarańczową i płatkami migdałowymi
      Brzegi ciasta francuskiego zawinąć na jbłka, sklejając w kilku miejscach. Jajko roztrzepać z 
      odrobiną wody i posmarować ciasto. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st.
      z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 listopada 2012 19:53
  • niedziela, 18 listopada 2012
    • FRANCUSKIE CIASTKA Z JABŁKAMI I BANANAMI

      Francuskie ciastka z jabłkami i bananami
      FRANCUSKIE Z JABŁKAMI I BANANAMI
      • ciasto francuskie (gotowe )
      • po 1/4 jabłka na ciastko
      • po 1/2 banana na ciastko
      • kandyzowana skórka pomarańczowa
      • cynamon lub przyprawa do jabłecznika
      • 1 jajko do posmarowania ciastek
      • cukier puder lub brązowy cukier
      Jeśli ciasto fracuskie  jest mrożone ,rozmrozić , rozwinąć i pokroić na parzystą liczbę 
      kwadratów 10x10 cm. W połowie ciastek wyciąć "ramkę" szerokości 2 cm. Brzegi większych
      kwadratów posmarowac rozmąconym jajkiem , nałożyć "ramkę" i posmarować ją jajkiem.
      Banany pokroić na plasterki, Jabłek nie obierać, przekroić na pół , usunać gniazda nasienne .
      Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Na cieście ułożyć warstwę bananów, oprószyć
      cynamonem , posypac odrobiną skórki pomarańczowej. Na bananach ułożyć jabłka i
      posypać je lekko cynamonem lub przyprawą do jabłecznika.
      Wierzch ciastek można posypać brązowym cukrem przed pieczeniem albo waniliowym cukrem 
      pudrem po upieczeniu
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka Piec 15-20 min w temp. 200 st. aż
      będą złociste.
      FRANCUSKIE Z JABŁKAMI I BANANAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 listopada 2012 17:22
  • sobota, 09 czerwca 2012
    • "PIZZA" NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

      "Pizza" na francuskim cieście
      • Gotowe ciasto francuskie (płat 25x25 cm) *
      • 1/2 świeżej papryki
      • 1/2 papryczki chili
      • 1/2 dużego pomidora lub 2-3 koktajlowe
      • 1 czerwona cebula
      • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
      • 6 pomidorków koktajlowych 
      • kilka oliwek ( czarne lub zielone )
      • 6 plastrów mozarelli (np. bazyliowej Zottarelli)
      • kilka listków świeżej bazylii
      • 1 łyżeczka oregano
      • sól, pieprz do smaku
      Paprykę pokroić w drobną kostkę , chili w cienkie plasterki i przysmażyć na oleju na złoto 
      Paprykę zdjąć z patelni . Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na oleju . 1/2 pomidora
      lub 2-3 pomidorki koktajlowe bez skórki posiekać drobno , dodać do cebuli z przecierem  
      pomidorowym, oregano i mielonym pieprzem  i przesmażyć razem , aby powstał gęsty sos . 
      Oliwki pokroić na plasterki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół ( nie zdejmować skórki)
      Ciasto francuskie rozmrozić (jeśli jest mrożone), rozwinąć płat i odkroić kwadrat 25x25 
      cm. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia Zawinąć brzegi ciasta, skleić rogi, żeby 
      farsz nie wypadł. Ciasto posmarować sosem pomidorowo-cebulowym , na nim położyć paprykę,
      pomidory koktajlowe skórką do dołu, oliwki, plastry mozarelli i listki bazylii. Wierzch 
      oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem , lekko skropić dobrą oliwą ( np. czosnkową) .

      Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st ( termoobieg) 
      * Użyłam świeżego ciasta francuskiego Linessa  z Lidla (nie trzeba go rozmrażać) , ale 
      można użyć dowolnego, ulubionego . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „"PIZZA" NA FRANCUSKIM CIEŚCIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 09 czerwca 2012 20:14
  • sobota, 10 marca 2012
    • FRANCUSKIE OKIENKA Z KREMEM

      Francuskie okienka z kremem
      FRANCUSKIE Z KREMEM
        Krem :
      • 125 g mascarpone
      • 3 łyżki kremu krówkowego Bonne Maman 
      • 10 suszonych daktyli bez pestek
      • 1 szkl. orzechów włoskich
      • 125 ml. śmietany kremówki 30 %
      • 1 łyżeczka cukru pudru
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej ( nie olejku waniliowego ) opcjonalnie
      Ciasto :
      • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego Frosty (6 płatów) lub innego  gotowego ciasta 
        francuskiego 
      • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
      • 1 jajko
      Ciastka : Rozmrozić ciasto francuskie. Każdy płat przeciąć na pół, w połowie płatów ostrym 
      nożem wyciąć "okienko" . Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Za pomocą pędzelka posmarować 
      jajkiem brzegi całych płatów na szerokość "ramki" nałożyć płat z wycięciem, wierzch tego 
      płata posmarować jajkiem i lekko posypać cukrem.  Wycięte "okienka" owinąć folią spożywczą i 
      włożyć do lodówki na czas pieczenia dolnych części ciastek (mniejsze ciasteczka pieką się krócej, 
      a nie należy otwierać piekarnika ) . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i 
      piec ok. 15-20 min w temp. 200 st., pilnując , żeby się nie spaliły.  Wyjąć upieczone ciastka. 
      Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć wycięte "okienka", posmarować jajkiem i 
      posypać cukrem. Piec ok. 10 min. Ciastka położyć na kratce i wystudzić. 
      FRANCUSKIE Z KREMEM
      Wyłączyć piekarnik i na blaszkę wysypać orzechy , które zostaną dodane do kremu i trochę je 
      podsuszyć.
      Krem : Przepis na krem znalazłam na blogu Margarytki czyli  tutaj . Dziękuję za inspirację.
      Daktyle sparzyć, odsączyć  i bardzo drobno posiekać.  Orzechy posiekać . Mikserem utrzeć 
      mascarpone z kremem krówkowym, esencją waniliową  i daktylami. Wymieszac z orzechami. 
      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder . Śmietanę dodać do mascarpone i 
      delikatnie wymieszać. Miseczkę z kremem szczelnie przykryć i wstawic do lodówki na 30 min. 
      do lekkiego stężenia kremu.
      Nałożyć krem do środka ciastek, przykryć okienkiem. 
      FRANCUSKIE Z KREMEM
      Uwagi dodatkowe : 
      Ciasteczka mogą być okrągłe jak klasyczne vol-au-vent .
      Krem będzie świetnie pasował do ciasta bezowego (jak w oryginalnym przepisie na krem), 
      karpatki lub eklerek. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „FRANCUSKIE OKIENKA Z KREMEM ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 10 marca 2012 18:21
  • sobota, 03 grudnia 2011
    • FRANCUSKO - RUSKIE

      Francusko - ruskie czyli fusion 
      FRANCUSKIO_RUSKIE
      • 1 opakowanie ciasta francuskiego Frosty (6 pojedynczych płatów  20 x 10 cm )
      • 1 jajko do posmarowania ciasta
      Farsz ruski 
      • 1/2 kg twarogu
      • 3/4 kg ziemniaków
      • 2 średnie cebule
      • sól , pieprz do smaku 
      Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki ugotować i 
      wystudzić. Twaróg i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól i pieprz do 
      smaku, wymieszać. Farsz powinien być pikantny.  
      Ciasto francuskie rozmrozić. Każdy płat ciasta przekroić na pół, żeby uzyskać 
      kwadraty 10x10 cm. Nałożyć po czubatej łyżeczce farszu , złożyć na pół w trójkąt , 
      brzegi posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody i sklejać starannie (najlepiej 
      widelcem raz koło razu ). Posmarować pędzelkiem żółtkiem roztrzepanym z wodą. 
      Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia . Piec 20 min. w temp 200 st.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „FRANCUSKO - RUSKIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 grudnia 2011 19:07

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com