HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

MAKOWE

  • wtorek, 30 kwietnia 2013
    • PIEGOWATY MURZYNEK

      Piegowaty murzynek białkowy
      PIEGOWATY MURZYNEK
      • 4 białka 
      • 100 g cukru
      • 1 łyżeczka  esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • sok z 1/2 cytryny
      • 100 ml. oleju (np. ryżowego*)
      • 100 g mąki tortowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki suchego maku
      • 1 czubata łyżeczka kakao
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjomalnie)
      Białka ubić mikserem na sztywno , dodać cukier i pastę lub esencję waniliową i ubijać 
      jeszcze chwilę jak na bezy. Wlać olej i sok cytrynowy , ubić  a następnie dodać przesianą
      mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową lub pomarańczową , oprószoną odrobiną
      mąki , delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do 1 części dodać  mak , wymieszać.
      Do drugiej części dodać przesiane kakao i  starannie wymieszać .
      Keksówkę 24x10 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, nakładac łyżką ciasto makowe i kakaowe 
      na przemian, trochę przemieszać . Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem 30-40 min.
       (sprawdzić patyczkiem , czy już jest upieczone.
      Podobny przepis z tego blogu : Makowiec- białkowiec (babka makowa)
      Pomysł na piegowatego murzynka znalazłam na tym blogu, połączyłam przepisy , troszkę
      zmodyfikowałam. Dziękuję za inspirację .
      *W oryginalnym przepisie był olej rzepakowy i więcej cukru

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „PIEGOWATY MURZYNEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 kwietnia 2013 20:51
  • czwartek, 17 listopada 2011
  • wtorek, 15 listopada 2011
    • TORT MAKOWY

      Tort makowy Ciotki A******.
      Mak:TORT MAKOWY
      • 500 g maku
      • 500 g cukru
      • 150 g rodzynek
      • 100 g  suszonych daktyli
      • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 300 g orzechów włoskich
      • 250 g miodu
      • 250 g masła
      • 10 jajek
      • aromat migdałowy
      Ciasto:
      • 6 żółtek
      • 12 łyżek cukru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • 4 szkl. mąki
      • 4 łyżeczki proszku o pieczenia
      Mak: 
      Mak sparzyć 3 razy wrzątkiem, za każdym razem odsączając wodę lub zalać w garnku 
      wodą, aby mak był przykryty i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 godz. , 
      uzupełniając wodę. 
      Mak starannie odsączyć na sitku i zemleć 2 razy w maszynce (najmniejsze dziurki).
      Rodzynki sparzyć i odsączyć, daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Migdały sparzyć, 
      obrać ze skórki i posiekać niezbyt drobno (na pół ) . Masło rozpuścić w garnku, dodać 
      miód, mak i bakalie . Podsmażyć razem, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić , dodać 
      żółtka, aromat migdałowy i wymieszać. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą makową
      Ciasto :
      Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w przezroczystą  folie i włożyć 
      do lodówki na 1 godz. 
      Tort makowy:
      Dużą blachę ( 36 x 25 cm ) wyłozyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i 
      posypać tartą bułą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić formę. Ciasto nakłuć widelcem, 
      nałożyć masę makową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć 
      kratkę na masie makowej lub włożyć na chwile do zamrażalnika i zetrzeć na masę makową 
      na tarce jarzynowej.
      Piec 1 godz. w temp 200 st. 
      Z białek pozostałych z ciasta można upiec bezy lub Kokosanki ( przepis CIASTECZKA)
      albo Makowiec-białkowiec czyli Babkę makową ( przepis MAKOWE)

      TORT MAKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2011 15:28

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com