HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

SERNIKI

  • piątek, 07 marca 2014
    • SERNICZEK JOGURTOWY

      Serniczek jogurtowy

      SERNICZEK JOGURTOWY

      (Serniczek , a nie sernik, bo pieczony w małej foremce o śr. 17 cm i wys. 7 cm *, 

      to są "wariacje na temat" sernika jogurtowego. )

      Spód :
      • 100 g herbatników Petit Beurre
      • 60 g masła
      • 1 czubata łyżeczka kakao
      • 1 łyżka migdałów w słupkach (opcjonalnie)
      Masa jogurtowo-serowa :
      • 220 g jogurtu greckiego
      • 200 g waniliowego serka homogenizowanego 
      • 3 jajka
      • 70 g cukru
      • 1/4 szkl. oleju ( najlepiej ryżowego)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( proszek, na 1/2 l mleka)
      • 3 łyżeczki soku z cytryny
      • 2 łyżki bakalii ( skórka pomarańczowa, kandyzowana papaja, mieszanka keksowa)
      • odrobina mąki do oprószenia bakalii
      Spód :
      Herbatniki rozdrobnić blenderem na drobne okruszki. Masło roztopic w małym garnuszku , 
      dodać kakao i wymieszać. Masło i migdały dodać do herbatników , wymieszać starannie . 
      Foremkę o śr. 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypac tartą 
      bułką. 
      Herbatniki wsypać do foremki, wygładzić powierzchnie, dociskając łyżką, aby warstwa 
      była równa . Foremkę wstawić na 10 min. do piekarnika, nagrzanego do 170 st. (termoobieg)
      W czasie, kiedy piecze się spód, przygotować masę jogurtowo-serową
      Masa jogurtowo - sernikowa : 
      Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę , dodać proszek 
      budyniowy, olej , zmiksować , a następnie dodać  serek , jogurt  i bakalie oprószone 
      odrobiną mąki - wmieszać delikatnie.
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli  i delikatnie wymieszac z masą serową.
      Masę serową wylać na podpieczony spód . 
      Serniczek piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. ,z temoobiegiem. Po tym czasie 
      wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i w piekarniku wystudzić serniczek ( dzięki 
      temu mniej opadnie). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
      SERNICZEK JOGURTOWY
      * Ilość składników można podwoić i upiec serniczek w większej foremce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SERNICZEK JOGURTOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 07 marca 2014 19:59
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • SERNIK JOGURTOWY

      Sernik jogurtowy
      SERNIK JOGURTOWY
      Spód:
      • 220 g ciasteczek Digestive
      • 80 g masła
      Masa jogurtowa :
      • 800 g gęstego jogurtu greckiego ( 2 pojemniki)
      • 5 jajek
      • 3/4 szkl cukru
      • 1/2 szkl. oleju (najlepiej ryżowego)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( na 1/2 l mleka )
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      •  1 łyżeczka mąki do oprószenia skórki pomarańczowej
      Spód:
      Masło roztopić w garnuszku, ciasteczka rozdrobnić na pył np. w blenderze , dodać do masła i 
      starannie wymieszać. Kwadratową foremkę 24 x 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia,
      wysypać ciasteczka z masłem, powierzchnię wygładzić, dociskając łyżką  , aby warstwa była
      równa . Piec  15 min.w temp. 180 st (termoobieg).

      Masa jogurtowa:
      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy, budyń (proszek) , olej, 
      sok z cytryny, jogurt i zmiksować na wolnych obrotach. Skórkę pomarańczową oprószyć
      odrobiną mąki, dodać do masy i wymieszć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie
      wymieszać z masą.
      Wylać masę na podpieczony spód. Piec 50 - 60 min. w temp. 170 st (termoobieg) Sprawdzić 
      patyczkiem w środku , czy ciasto jest już upieczone. Wystudzić , najlepiej ciasto wstawić
      do lodówki na całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
      Przepis pochodzi z tego bloga, dziękuję za inspirację 

      SERNIK JOGURTOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIK JOGURTOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 16:26
  • wtorek, 01 listopada 2011
    • SERNIK TRÓJKĄTNY

      Sernik trójkątny bez pieczenia
      • 18 prostokątnych herbatników Petit Beurre
      Masa:
      • 500 g zmielonego twarogu
      • 125 g masła 
      • 1/2 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 100 g bakalii mieszanych ( rodzynki, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa)
      Polewa:
      • 125 g masła
      • 3 łyżki kakao
      • 1/2 szkl. cukru pudru
      Składniki polewy utrzeć na zimno. Masa : rodzynki sparzyć i odsączyć. Utrzeć masło z 
      cukrem pudrem , dodać do twarogu , utrzeć na gładka masę, dodać bakalie i wymieszać.
      Prostokątny kawałek folii aluminiowej posmarować polewą tak, aby położyć na niej 3 
      rzędy po 6 herbatników . Na środkowy położyć twaróg , złożyć folię z herbatnikami w 
      trójkąt , dociskając folię. Włożyć do lodówki na dobę. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 listopada 2011 20:17
    • SERNIK WIEDEŃSKI

      Sernik wiedeński
      • 1 kg. mielonego twarogu
      • 20 dkg masła
      • 8 jajek
      • 40 dkg cukru z wanilią
      • 4 łyżki kaszy manny
      • 5-10 dkg rodzynek
      • 1 łyżeczka mąki 
      • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
      • sok z 1 cytryny
      Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę . Utrzeć masło, dodać do niego żółtka z cukrem i 
      zmiksować. Dodawać do twarogu, mieszając starannie. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, 
      osączyć i razem ze skórką pomarańczową oprószyć odrobiną mąki. Dodać kaszę mannę, 
      bakalie i sok z cytryny, wymieszać. Ubić piane z białek i bardzo delikatnie wymieszać z 
      twarogiem . Okrągłą foremkę o śr. 23 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec 
      1 godz. w temp. 190-200 st. Sernik można też upiec w prodiżu ( 1 godz., górna grzałka) , 
      jest wtedy bardziej wilgotny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 listopada 2011 19:48

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com