HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

KUCHNIA KRESOWA

  • niedziela, 25 grudnia 2011
    • KUTIA

      Kutia
      KUTIA
      • 250 g maku
      • 3/4 szkl. miodu (ok. 200 ml.)

      po 1/2 szkl.

      • orzechów włoskich
      • migdałów
      • rodzynek
      • fig suszonych
      •   daktyli suszonych

      dodatkowo : 

      • 2 łyżki skórki pomarańczowej
      • aromat migdałowy
      • 2-3 łyżki likieru Galliano lub Amaretto (opcjonalnie)
      • 1/2 szkl. łuskanej pszenicy na kutię
      Pszenicę zalać zimną wodą w dużym naczyniu, poczekać aż opadnie na dno i wylać wodę. 
      Powtarzać,aż woda będzie czysta. Zalać zimną wodą na noc, potem osączyć, zalać 2 szkl. 
      wrzącej i lekko osolonej wody. Gotować 15 min. do miękkości .
      Mak sparzyć -  zalać w garnku dużą ilością wrzącej wody , odstawić na 2 godz. Ostrożnie 
      wylać wodę z zanieczyszczeniami. Sparzyć w ten sam sposób jeszcze 2 razy, a następnie 
      mak odsączyć, zmielić 2 razy w maszynce z drobnymi oczkami . Rodzynki sparzyć i odsączyć.
      Migdały zalać wrzątkiem , po chwili, kiedy trochę przestygną obrać ze skórki. Figi i daktyle 
      pokroić na mniejsze kawałki . W garnku rozgrzać miód, dodać mak , bakalie i olejek 
      migdałowy. Chwilę razem smażyć . Dodać likier ( lub nie dodawać) , wymieszać.
      Pszenicę wymieszać z makiem. Przed podaniem schłodzić przez 2 godz. w lodówce.
      Uwaga: pszenicę dodawać nie wcześniej niż 2 godz. przed podaniem, żeby nie była zbyt 
      miękka .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KUTIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 grudnia 2011 14:53
  • niedziela, 16 października 2011
    • BLINY

      Bliny prawdziwe B.& R. (16 szt)
      • 200 g mąki pszennej
      • 200 g mąki gryczanej
      • 20 g drożdży 
      • 2 jajka 
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • ok. 3 szkl. mleka
      • 30 g. stopiongo masła
      • olej do smażenia
      Dodatki :
      • wędzony łosoś, śledzie w oleju, cebula (najlepiej biała) , ogórki kiszone, 
      •  kwaśna śmietana, stopione masło
      Wersja słodka :
      • konfitury lub cukier puder
      Mąkę pszenną  przesiać do dużej miski, dodać drożdże rozmieszane z 1 łyżeczką cukru i  
      1 szkl. mleka, wymieszać i zostawić w cieple do wyrośnięcia ( podwoi objętość ). Dodać 
      mąkę gryczaną i tyle mleka, aby ciasto miało gęstość śmietany. Wyrobić ciasto mikserem, 
      dodać zółtka i stopione masło i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie 
      wymieszać z ciastem i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Patelnię o średnicy 15 cm lekko 
      posmarować olejem, nalewać ciasto na grubość ok 1/2 cm. Smażyć po obu stronach. 
      Odkładać na talerz postawiony na garnku z gorącą wodą,żeby nie wystygły.
      Łososia pokroić na cienkie plasterki, śledzie na paseczki. cebulę i ogórki drobno posiekać 
      Dodatki podawać w osobnych miseczkach, żeby każdy mógł je sam dobrać  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2011 19:35
    • KULEBIAK

      Kulebiak z kapustą i grzybami
      Ciasto:Kulebiak
      • 500 g mąki
      • 50 g drożdży
      • 1 szkl.mleka
      • 1/4 szkl. wody
      • 2 zółtka
      • 1 jajko 
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 60 g rozpuszczonego masła
      Farsz
      • 500-600 g kiszonej kapusty
      • 1 kg pieczarek
      • 2 cebule
      • 1 żółtko 
      • 1 jajko
      • 2 liście laurowe
      • sól, pieprz,majeranek, cząber do smaku
      • 1 kostka grzybowa 
      Przygotowanie :
      Ciasto - z automatu do pieczenie chleba
      Mleko lekko podgrzać, drożdże wymieszać z cukrem i 1 łyżką mąki, dodawać stopniowo 
      mleko, rozcierając na gładko . Odstawić w ciepłe miejsce na chwilę, aż drożdże zaczną 
      rosnąć.
      Do pojemnika wlać drożdże,dodać mąkę i włączyć  (program "Dough" do przygotowania 
      ciasta bez pieczenia ), aby wymieszać drożdże z mąką. Po chwili dodać masło, 
      roztrzepane zółtka i połowę roztrzepanego jajka. Pozostałą połowę jajka zostawić do 
      posmarowania kulebiaka przed pieczeniem. Kontynuować program "Dough"  sprawdzając, 
      czy ciasto  nie jest zbyt twarde i ewentualnie dodać wodę .
      Program "Dough" trwa 90 min.  
      Oczywiście ciasto drożdżowe można przygotować tradycyjnie, ale po co się męczyć ?
      Farsz z kapusty i grzybów
      Kapustę odsączyć z nadmiaru soku ( sok zostawić , aby ew. pózniej dodać do farszu) i 
      przepłukać jeśli jest za kwaśna. Włożyć do naczynia żaroodpornego z drobiną wody, 
      dodając kostkę grzybową, liście laurowe, pieprz, majeranek i cząber. Przykryć i dusić 
      45-60 min w temp. 180 st. Pod koniec odkryć naczynie, aby odparować nadmiar płynu.
      Pieczarki pokroić na plasterki , usmażyć na złoto na oleju. Cebulę drobno pokroić, 
      zeszklić na oleju . Ugotowaną i przestudzona kapustę zmielić z grzybami w maszynce z 
      ( sitko z dużymi otworami), dodać cebulę , jajko i żółtko i dokładnie wymieszać. 
      Wyjąć wyrośnięte ciasto z pojemnika, podzielić na pół. Na stolnicy połozyć ściereczkę do 
      naczyń, oprószyć mąką. 1 porcje ciasta położyć na ściereczce, nadając kształt prostokąta. 
      Na środku położyć wałeczek z połowy farszu i delikatnie podnosząc ściereczkę, zwinąć 
      ciasto. Keksówkę wyłozyć papierem do pieczenia i włozyć przygotowany kulebiak tak, aby 
      połączenie ciasta znalazło sie na spodzie .
      Tak samo postąpić z drugą porcja ciasta i farszu.
      Foremki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30  min.
      Posmarować połową roztrzepanego jajka, . Piec 40 min w temp. 170 st. termoobieg

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2011 17:06

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com