HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

WARZYWNE

  • niedziela, 05 marca 2017
    • JARMUŻ Z PATELNI

      Jarmuż z patelni

      JARMUŻ Z PATELNI

      • 150 g świeżego jarmużu
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego
      • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta chili i soli do smaku
      Jarmuż wypłukać i osączyć na sicie, odciąć twarde łodyżki, liście pokroić na 3-4 cm kawałki  
      Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużą patelnię wlać olej, dodać czosnek i świeżo 
      zmielony pieprz . 
      Na niewielkim ogniu dusić czosnek, pilnując,żeby się tylko zeszklił, a nie zrumienił. 
      Wyjąć czosnek , odłożyć go i na patelni umieścić jarmuż . Smażyć jarmuż mieszając, 
      aż lekko zmięknie . 
      Można patelnię przykryć , dodać odrobinę wody i dusić jarmuż do miękkości jak szpinak .
      Dodać odłożony czosnek ,czerwony pieprz , chili i sól do smaku, wymieszać .
      Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. 
      JARMUŻ Z PATELNI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 marca 2017 14:39
  • sobota, 31 grudnia 2016
    • PIECZONE ZIEMNIAKI

      Pieczone ziemniaki

      PIECZONE ZIEMNIAKI

      • 6 średnich ziemniaków
      • 200 - 300 ml. bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      • 50 - 70 g masła
      • świeżo mielony pieprz
      Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Bulion zagotować , dodać czosnek. W dużym naczyniu 
      żaroodpornym ułożyć ziemniaki przecięciem na dół , wlać tyle bulionu, żeby ziemniaki były 
      zanurzone na 2 - 2.5 cm , oprószyć świeżo mielonym pieprzem . 
      Na każdej połowie ziemniaka położyć kawałeczek masła wielkości orzecha laskowego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Wstawić naczynie z ziemniakami 
      do piekarnika, piec ziemniaki bez przykrycia ok. 40 min, aż będą miękkie i przypieczone 
      Przepis znalazłam na tym blogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2016 16:03
  • sobota, 15 października 2016
    • PIECZONA DYNIA HOKKAIDO

      Pieczona dynia Hokkaido

      DYNIA HOKKAIDO

      • 1 dynia Hokkaido
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) lub kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego
      Dynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej 
      łyżeczką) , a następnie pokroić  na kawałki grubości ok. 2 cm.  Czosnek przecisnąć przez 
      praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi przyprawami i solą, utrzeć na gładką 
      masę, dodać olej i wymieszać. Olej z przyprawami można też przygotowac w małym 
      malakserze, miksując pulsacyjnie same przyprawy, a następnie wymieszać z olejem 
      DYNIA HOKKAIDO
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować olejem z 
      przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. 
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONA DYNIA HOKKAIDO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2016 13:14
  • niedziela, 10 lipca 2016
    • PIECZARKI FASZEROWANE

      Pieczarki faszerowane

      PIECZARKI FARSZEROWANE

      • 8 dużych pieczarek (ok. 700g)
      • 1 duża cebula
      • 100 g dobrego żółtego sera (cheddar, gouda)
      • 3-4 łyżki oleju np. ryżowego lub aromatycznej oliwy z tego przepisu
      • 50 g masła
      • 2 łyżki bułki tartej
      • sól, pieprz do smaku
      • kilka gałązek zielonej pietruszki
      Pieczarki umyć , zdjąć skórkę i delikatnie oderwać nóżki, nie uszkadzając kapeluszy. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać, 
      ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka). Naczynie żaroodporne lekko posmarować 
      olejem lub oliwą. Kaplusze pieczarek również lekko posmarować olejem lub oliwą, ułożyć je 
      w naczyniu i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy kapelusze się pieką, podsmażyć na oleju posiekane nóżki pieczarek, dodać 
      cebulę i podsmażyć ją na złoto. Pieczarki z cebulą przełożyć do  miseczki, przestudzić . 
      Odłożyć czubatą łyżkę sera , a resztę  dodać do pieczarek z cebulą, doprawić do smaku 
      pieprzem i ew. solą. Kapelusze pieczarek napełnić farszem pieczarkowym, posypać resztą 
      sera i bułką tartą - po ok. 1/3 łyżeczki bułki na pieczarkę. Na wierzchu położyć odrobinę 
      masła (kawałeczek wielkości orzecha laskowego) .
      Naczynie z pieczarkami wstawic do piekarnika na 20 min. 
      Podawać na gorąco, posypane drobno posiekaną pietruszką .
      PIECZARKI FARSZEROWANE
      PIECZARKI FARSZEROWANE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 lipca 2016 12:15
  • czwartek, 26 maja 2016
    • BÓB Z MIKROFALÓWKI

      Bób (z mikrofalówki)

      BÓB

      • 500 g bobu
      • 150 ml. wody
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      Do podania np.
      • masło lub masło czosnkowe
      Bób wypłukać na sicie, włożyć do naczynia do mikrofalówki, wlać wodę. Naczynie przykryć 
      folią do mikrofalówki lub pokrywką z dziurkami, wstawić do mikrofalówki na 7 min., max 
      moc (600 W). Naczynie wyjąć i ostrożnie otworzyć (uwaga na parę !) . Bób posypać solą i 
      granulowanym czosnkiem , zamieszać . Naczynie przykryć i ponownie wstawić do 
      mikrofalówki na 7 min. Po tym czasie wyjąć naczynie z mikrofalówki i odstawić przykryte 
      na 2-3 min. 
      Bób można obrać z łupinek , póki jest ciepły lub od razu jeść z odrobiną masła lub masła 
      czosnkowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 11:32
  • piątek, 29 stycznia 2016
    • CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe frytki z piekarnika

      CUKINIOWE FRYTKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
      • 2-3 łyżeczki oleju
      Cukinię umyć i przekroić  na 3  części 5-6 cm, a następnie na  8 części , jak frytki. 
      W miseczce wymieszać czosnek, sól, pieprz i paprykę.
      Cukiniowe frytki posmarować olejem i posypać przyprawami .
      Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem 
      ( można nie wykładać blaszki papierem tylko ją posmarować olejem ) . Piekarnik rozgrzać 
      do 180 st (termoobieg ). Cukinię ułożyć na blaszce w 1 warstwie. Piec 20 min. 
      Podawać na  gorąco. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 17:28
  • piątek, 28 sierpnia 2015
  • piątek, 07 sierpnia 2015
    • PIECZONA KUKURYDZA

      Pieczona kukurydza

      PIECZONA KUKURYDZA

      • 4 kolby kukurydzy
      • 100 g miękkiego masła
      • 1 duży ząbek czosnku
      • szczypta soli
      Kolby kukurydzy oczyścić z włókien , umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę na 
      deskę do krojenia, posypać szczyptą soli i nożem rozetrzeć na pastę. Miękkie masło utrzeć 
      czosnkiem .
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu. Przygotować 4 
      kawałki folii aluminiowej  takiej wielkości, żeby można było zawinąc kolbę kukurydzy. 
      Kukurydzę posmarować ze wszystkich stron masłem czosnkowym ( ok. 1 łyżeczka masła na 
      porcję)   i tak  zawinąć w folię ,żeby ją póżniej rozwinąć od góry. 
      Kolby kukurydzy położyć na dużej blaszce z piekarnika. Piec 20 min., rozwinąć górną część 
      folii i piec kukurydzę 20 min. (najlepiej z programem grill lub turbo grill.) 
      Po 20 min. odwrócić kolby kukurydzy, położyć po 1/2 łyżeczki masła czosnkoweo i podpiec 
      drugiej strony na rumiano przez ok. 10-15 min. 
      PIECZONA KUKURUDZA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 07 sierpnia 2015 17:07
  • sobota, 01 marca 2014
    • ZAPIEKANKA FUSION - PRAWIE CZUSZKA BIUREK

      Zapiekanka fusion - prawie czuszka biurek

      CZUSZKA BIUREK

      • 1 kg czerwonej papryki
      • 100 g ryżu do risotto (arborio lub carneroli)
      • 250 g fety (w kostce, prawdziwej, greckiej)
      • 2 jajka 
      • 1 cebula 
      • 1/2 papryczki chili
      • 2 łyżeczki przyprawy bałkańskiej
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
      "Kruszonka" :
      • 3 ząbki czosnku 
      • szczypta soli
      • 2 płaskie łyżki bułki tartej
      • 1 łyżka oliwy lub oliwy czosnkowej ( np. z tego przepisu)
      Piekarnik rozgrzac do 200 st . Dużą foremkę wyłożyć folią aluminiową, położyć umyte i 
      osuszone papryki i piec je , aż skórka zbrązowieje . Papryki zawinać szczelnie w folię, 
      na której się piekły i odstawić do ostygnięcia .
      Cebulkę bardzo drobno pokroić i udusić na złoto na odrobinie oleju.
      50 g fety pokroić w kostkę, resztę pokruszyć dość drobno.
      Ugotować ryż, dodać zioła, drobno pokrojoną papryczkę chili, wędzoną paprykę , fetę i 
      roztrzepane jajka, wymieszać starannie.
      Z papryki zdjąc skórkę i usunąc nasiona.
      Czosnek przepuścić przez praskę na deskę do krojenia, pospać szczyptą soli i rozetrzeć 
      na gładką pastę. Przygotować "kruszonkę" - w miseczce wymieszać czosnek, oliwę i tartą 
      bułkę 
      Naczynie do zapiekania posmarować lekko oliwą lub olejem, ułożyć połowę ryżu, 
      wyrównać, przykryć połową plastrów papryki, ułożyć resztę ryżu, drugą warstwę papryki, 
      posypać czosnkową kruszonką i kostkami fety.
      Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st (termoobieg) lub do 200 st. bez 
      termoobiegu i piec 25 min.  Podawać na gorąco jako samodzielne danie .
      Inspirujący przepis znalazłam tutaj , dziękuję . Musiałam dokonać w nim zmiany - nie mam 
      czubrycy (już wiem , gdzie można ją kupic),a tymczasem zamiast niej użyłam przyprawy 
      bałkańskiej, oregano, papryki wędzonej i chili. 
      Czuszka biurek to potrawa bułgarska (w wersji oryginalnej całą parykę faszeruje się 
      ryżem, panieruje i smaży) - u mnie w wersji uproszczonej , ale również pysznej .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ZAPIEKANKA FUSION - PRAWIE CZUSZKA BIUREK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 marca 2014 21:24
  • niedziela, 23 lutego 2014
    • LECZO WEGETARIAŃSKIE

      Leczo wegetariańskie 
      LECZO WEGETARIAŃSKIE
      • 1 cukinia
      • 2 czerwone papryki
      • 1 por (tylko biała część)
      • 1 puszka krojonych pomidorów
      • 1 mała papryczka chili
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich 
      • 2 łyżeczki papryki wędzonej
      • 3 liscie laurowe
      • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
      • sól i ew. pieprz do smaku
      • 2-3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego) do smażenia 
      Cukinię i paprykę umyć, cukinię pokroic na ćwierćplasterki, Usunąć pestki z papryki, 
      pokroić paprykę na duże kawałki. Por pokroić na 2 cm. krążki i starannie opłukać pod 
      bieżącą wodą. Papryczkę chili pokroić drobno, suszone pomidory w paseczki.
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyc osobno cukinię i paprykę , zdjąć z patelni , a 
      następnie na bardzo małym ogniu udusić por aż będzie miękki. Dodać czosnek przeciśnięty 
      przez praskę, cukinię,  paprykę , chili ,  suszone pomidory , pomidory z puszki , liście 
      laurowe, zioła prowansalskie , przecier pomidorowy  i odrobinę wody. Posolić do smaku, 
      przykryć patelnię i dusić leczo 15 - 20 mn.
      Podawać ze świeżą bagietką, ryżem , makaronem lub z zielonymi kluseczkami z pesto 
      ( przepis na kluseczki jest tutaj)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LECZO WEGETARIAŃSKIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 lutego 2014 12:36

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com