HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

SAŁATKI I SURÓWKI

  • sobota, 20 lutego 2016
  • piątek, 25 października 2013
    • SŁODKO-KWAŚNA SAŁATKA OGÓRKOWA

      Słodko-kwaśna sałatka ogórkowa
      OGÓRKI SŁODKO-KWAŚNE
      • 500 g ogórków ( czyli 2-3 ogórki szklarniowe )
      • 1/3 szkl. octu jabłkowego
      • 1/3 szkl. wody
      • 4 płaskie łyżki cukru
      • 1 łyżka soli
      • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu *
      • koperek (opcjonalnie)
      Ogórki umyć i pokroić ze skórką na bardzo cienkie plasterki. Zagotować wodę z octem, solą, 
      cukrem i pieprzem. Ogórki zalać gorącą zalewą, wymieszać i zostawic do ostygnięcia ,
      mieszając od czasu do czasu. Sałatkę ogórkową można przed podaniem posypać drobno
      posiekanym koperkiem.
      Sałatkę można przechowywać 2-3 dni w lodówde w zamkniętym pojemniku. 
      * W oryginalnym przepisie z tego bloga była 1 łyżeczka pieprzu, sałatka jest bardziej 
      (zbyt) ostra.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 17:42
  • czwartek, 31 maja 2012
  • niedziela, 20 maja 2012
    • SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SEREM PLEŚNIOWYM

      Surówka z kapusty pekińskiej z serem pleśniowym 
      SURÓWKA Z SEREM PLEŚNIOWYM
      Na 1 dużą porcję:
      • 4 liście kapusty pekińskiej
      • 1/2 pora ( tylko biała część)
      • 1-2 ogórki konserwowe
      • 3 pomidorki koktajlowe lub 1 średni pomidor
      • 50 g chudego boczku wędzonego
      • 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
      Sos :
      • 1 łyżeczka musztardy 
      • 1-2 ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • sól i mielony pieprz do smaku
      • 7 łyżek dobrej oliwy lub oleju ryżowego
      • 1 -2 łyżka octu winnego lub soku z cytryny lub po 1 łyżce octu i cytryny
      • 2-3 łyżki wrzącej wody
      Surówka: Liście kapusty pekińskiej opłukać, wyciąć zgrubiałe części , a resztę drobno 
      pokroić.  Wędzony boczek pokroić w kostkę, usmażyć skwarki , odsączyć tłuszcz  i 
      jeszcze ciepłe dodać do kapusty, wymieszać. Pora pokroić na drobne krążki, starannie 
      wypłukać, odsączyć i dodać do kapusty. Ogórki pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć 
      skórkę i pokroić - koktajlowe na ćwiartki, duże  w kostkę. Ser pleśniowy pokroić lub 
      pokruszyć. 
      Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem czosnkowo - musztardowym.
      Sos: 1 łyżeczkę musztardy , cukier, szczyptę soli , mielonego pieprzu i przeciśnięty przez 
      praskę czosnek utrzeć razem.  Miksując, dodawać stopniowo olej - sos będzie miał 
      konsystencję majonezu. Po dodaniu całego oleju dodać , miksując ocet lub sok cytrynowy,  
      a następnie 2-3 łyżki wrzącej wody. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 maja 2012 20:00
  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • WIOSENNA SURÓWKA

      Wiosenna surówka
      WIOSENNA SURÓWKA
      • kapusta pekińska lub sałata lodowa
      • czerwona papryka
      • 3-4 ogórki świeże
      • pęczek rzodkiewek
      • kilka pomidorków koktajlowych lub 2-3 malinowe
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • feta (najlepiej Arla pokrojona w kostki) lub litewski twaróg wędzony z czosnkiem 
      Sos vinaigrette :
      • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
      • 2 łyżki octu winnego, białego octu balsamicznego lub soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1/2 łyzeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
      • 1-2 ząbki czosnku, jeśli dodaję fetę, bez czosnku jeśli wędzony twaróg czosnkowy  
      Kapustę pekińską lub sałatę  podzielić na liście, umyć i starannie odsączyć wodę..
      Wyciąć białe, zgrubiałe części kapusty , zielone drobno pokroić ( sałatę ręcznie zręcznie 
      porwać na małe kawałki). Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę, pomidory 
      sparzyć , obrać ze skórki i pokroić - koktajlowe na pół, duże na ósemki. Rzodkiewki i 
      obrane ze skórki ogórki pokroić na cienkie plasterki  . Szczypiorek posiekać. Wędzony 
      twaróg pokroić w kostkę  lub pokruszyć .
      Sos:
      Czosnek przecisnąc przez praskę i z pozostałymi składnikami umieścić w słoiczku. Zakręcić 
      i energicznie wymieszać aż powstanie jednolita emulsja.
      Kapustę lub sałatę wymieszać z połową sosu i częścią szczypiorku, ułożyć w salaterce 
      kapustę/sałatę, paprykę , ogórki, rzodkiewkę , pomidory i polać resztą sosu. Na wierzchu 
      posypać wędzonym twarogiem lub fetą i resztą szczypiorku .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 21:53
  • wtorek, 21 lutego 2012
    • SAŁATKA RYŻOWA II

      Sałatka ryżowa II

      SAŁATKA RYŻOWA II
      • 1/2 szkl. ugotowanego zimnego ryżu
      • 1 średni pomidor
      • 1/2 świeżej papryki
      • 1 duży lub 2 mniejsze ogórki kiszone lub konserwowe 
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( zielony groszek z kukurydzą )
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli
      • 1/4 - 1/2 cebuli
      • 2 jajka ugotowane na twardo
      • 2-3 łyżki majonezu
      • 2-3 łyżki keczupu pikantnego
      • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
      • sól, pieprz do smaku
      Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę. Fasolę z puszki przelać na sicie zimną wodą, żeby pozbyć 
      się gęstej zalewy, dokładnie odsączyć, odcedzić groszek z kukurydzą. Pomidora, paprykę, 
      ogórki i jajka posiekać w kostkę wielkości groszku. Cebulę i chili posiekać bardzo drobno. 
      Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku. 
      Wstawić do lodówki na min. pół godziny, żeby smaki się połączyły.
      Sałatkę można też przyrządzić bez ryżu ;-)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „SAŁATKA RYŻOWA II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 17:00
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • SURÓWKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ

      Surówka z kapustą pekińską
      SURÓWKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ
      Surówka:
      • 1/2 kapusty pekińskiej
      • 1 papryka czerwona lub żółta
      • 1/2 ostrej papryczki chili
      • 1 średni pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
      • 1  świeży ogórek
      • 1 op. (100 g) sera feta w pokrojonego w kostki np. w paprykowej oliwie Arla 
      • 1 cebula czerwona lub biała cukrowa
      • 10 oliwek ( najlepiej naszych , po baskijsku, przepis tutaj)
      Sos czosnkowy :
      • 1 mały jogurt grecki (200 ml.) 
      • 2 łyżki majonezu 
      • 2 ząbki czosnku
      • mielony biały pieprz 
      • Sos jogurtowy do mizerii Knorr ( opcjonalnie)
      Surówka :
      Kapustę pekińską poszatkować paski, wypłukać i odsączyć. Pomidora sparzyć , zdjąć 
      skórkę. Ogórki, paprykę i pomidora pokroić w kostkę (pomidorki koktajlowe przekroić 
      na pół), ostrą papryczkę w bardzo cienkie plasterki. Cebulkę pokroić na półplasterki , 
      oliwki na 2-3 plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odsączoną fetę . Do oliwy 
      z fety dodać 1-2 łyżeczki białego octu balsamicznego i energicznie wymieszać. Jeśli 
      używam innego sera feta, bez zalewy, robię sos podstawowy winegret - przepis tutaj 
      Polać  surówkę, wymieszać.
      Można dodatkowo podać z jogurtowym sosem czosnkowym .
       Sos czosnkowy : 
      Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, wymieszać z majonezem i ew. sosem  
      Knorr , doprawić białym pieprzem .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 22:11
  • czwartek, 15 grudnia 2011
    • SAŁATKA JARZYNOWA

      Sałatka jarzynowa 
      SAŁATKA JARZYNOWA
      • 2 marchewki
      • 2 pietruszki
      • 1/2 małego selera
      • 2-3 kiszone ogórki
      • 1-2 jajka ugotowane na twardo
      • 3 ziemniaki
      • 1/2 kwaśnego jabłka
      • 1/2 malej cebuli
      • 1 mała puszka zielonego groszku
      • 3-4 łyżki majonezu lub 
      • 2 łyżki majonezu i 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
      • 2 łyżeczki musztardy, najlepiej Dijon
      • sól, pieprz do smaku
      Ugotować marchew, piertuszkę i selera w osolonej wodzie albo wykorzystac warzywa z 
      rosołu. Ugotować ziemniaki , najlepiej w mundurkach. Warzywa wystudzić, ziemniaki obrać 
      i warzywa pokroić w drobną kostkę W taką samą kostkę pokroić ogórki i jajka ( 1 żółtko 
      odłożyć ). Jabłko obrać ze skórki i pokroić drobniej, cebulkę bardzo drobno. Dodać odcedzony 
      i przelany zimną wodą groszek. Żółtko lekko rozetrzeć z majonezem lub majonezem i 
      śmietaną, musztardą, solą , pieprzem i dodać do warzyw.  Wymieszać . 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2011 17:59
  • wtorek, 08 listopada 2011
    • SAŁATKA BROKUŁOWA

      Sałatka brokułowa z kurczakiem
      SAŁATKA BROKUŁOWA
      • 1 brokuł
      • upieczona pierś lub udka kurczaka
      • ser feta w kostkach ( np. Patros lub Arla)
      • szalotka lub czerwona cebula 
      • mały jogurt naturalny
      • Sos sałatkowy do mizerii Knorr
      • 1 łyżka majonezu
      • 1-2 ząbki czosnku
      • szczypiorek do dekoracji
      Brokuł ugotować na parze lub w mikrofalówce ( 8 min pod przykryciem, posypany 
      Delikatem uniwersalnym i majerankiem z odrobiną wody) , wystudzić i podzielić na 
      różyczki. Zimnego kurczaka pokroić na kawałki . Cebulę pokroić na cieniutkie plasterki, 
      szczypiorek posiekać.
      Sos sałatkowy dodać do jogurtu , wymieszać z łyżką majonezu i czosnkiem przeciśniętym
      przez praskę. W salaterce ułożyć brokuły, kurczaka, cebulkę i fetę . Polać sosem 
      jogurtowym, udekorować szczypiorkiem. 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2011 19:27
  • niedziela, 09 października 2011

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com