HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

DRÓB I MIĘSO

  • niedziela, 19 sierpnia 2018
    • JAGNIĘCINA PIECZONA

      Jagnięcina pieczona
      JAGNIĘCINA PIECZONA
      • 1300 -1500 g jagnięciny np .kulki jagnięcej lub udźca bez kości
      • 2 łyżki listków świeżego rozmarynu
      • 3-4 gałązki rozmarynu
      • 8-10 ząbków czosnku
      • 1/2 pęczka pietruszki 
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 czubata łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
      • 5-6 łyżek oleju , najlepiej ryżowego
      Połowę czosnku przecisnąć przez praskę. Listki rozmarynu, pietruszki, czosnek, sól  i 3 - 4 
       łyżki oleju zmiksować  na gładką masę tak gęstą, żeby nie spływała z mięsa . Mięso umyć, 
      wysuszyć i i ułożyć płasko na desce , aby miało dużą powierzchnię . Mięso posmarowarować 
      3/4 masy ziołowej, oprószyć połową pieprzu , zwinąć roladę posmarowaną stroną do 
      wewnątrz, ułożyć gałazki rozmarynu,  ciasno obwiązać białym, bawełnianym sznureczkiem. 
      Resztą czosnku naszpikować mięso - naciąć mięso cienkim nożem i wcisnąć ząbki czosnku 
      ( jeśli są duże, pociąć je wzdłuż na 2-3 części) . Mięso posmarować ze wszystkich stron 
      masą ziołową, oprószyć resztą pieprzu , posmarować odrobiną oleju i wstawić do lodówki 
      w zamkniętym naczyniu na kilka godzin, najlepiej na noc.
      Mięso wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. 
      Do naczynia z pokrywką  żeliwnego lub żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oleju, wstawić 
      naczynie do zimnego piekarnika . 
      Piekarnik rozgrzać do 220 st - grill z termoobiegiem. Do gorącego naczynia włożyć mięso i 
      piec 15 min. Po tym czasie przykryć naczynie , zmniejszyć temperaturę do 160 st. z 
      termoobiegiem . Piec mięso 2 godz. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim naczynie z 
      mięsem , aż mięso wystygnie. 
      Tak przygotowaną jagnięcinę można odgrzać w całości lub pokrojoną na grube plastry. 
      Pyszna jest też na zimno. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JAGNIĘCINA PIECZONA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2018 16:47
  • sobota, 09 grudnia 2017
    • UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Udziec indyczy pieczony w piekarniku parowym lub zwykłym

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      • 1000 g udźca indyczego bez skóry i kości
      • 2 łyżki Delikata Uniwersalnego lub 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka Vegety
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 2 łyżki majeranku
      • 1/4 startej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego
      Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać wszystkie przyprawy z sosem  sojowym i olejem, 
      posmarować starannie mięso i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem, formując roladę. 
      Udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin , 
      najlepiej na całą noc. 
      Na godzinę przed pieczeniem wyjąć naczynie z lodówki, aby mięso miało temperaturę 
      pokojową.
      Udziec piekłam w piekarniku z funkcją pary (25/75 ). Wlać wodę do pojemnika,
       wstawić naczynie  z udźcem ( nie przykrywać naczynia)  do piekarnika, ustawić
       temperaturę na 200 st. 
       Po 20 min . zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec mięso 70 min.
      Pieczenie w piekarniku bez funkcji pary - na dnie piekarnika umieścić 1 litrowe naczynie 
      żaroodporne z gorącą wodą , temperatura (termoobieg) i czas pieczenia jak w piekarniku 
      parowym. 

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 09 grudnia 2017 12:38
  • sobota, 18 listopada 2017
    • POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      Polędwiczki owinięte boczkiem

      POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
      • 6-8 cienkich plasterków boczku lub bekonu 
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Polędwiczkę umyć, osuszyć , wyciąć białe błonki i odciąć cienką część lub zawinąć ją tak, 
      żeby polędwiczka była jednakowej grubości . Przyprawy wymieszać i starannie natrzeć 
      nimi mięso. Plasterki boczku ułożyć obok siebie, aby tworzyły prostokąt długości 
      polędwiczki, położyć na nich mięso i owinąć je boczkiem . 
      Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkch stron zaczynając od tej , 
      na której są końce boczku . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st . Wstawić  patelnię z obsmażoną polędwiczką  do piekarnika 
      ( jeśli patelnia ma metalową lub odczepianą rączkę) lub przełożyć polędwiczkę do naczynia 
      żaroodpornego. Piec mięso 30 min. bez przykrycia , wyjąć naczynie z piekarnika i przykryć 
      pokrywka lub folią aluminiową na ok. 10 min. 
      Podawać na gorąco lub na zimno , pokrojoną na plastry. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 listopada 2017 14:04
  • niedziela, 22 października 2017
    • PIERŚ KURCZAKA CAPRESE

      Pierś kurczaka caprese
      KURCZAK CAPRESE
      • 1 kg  piersi kurczaka (3 pojedyńcze)
      • 100 ml. ciemnego sosu sojowego
      • 100 ml. gęstego sosu pomidorowego lub łagodnego keczupu
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 1 1/2 łyżki soku cytrynowego
      • 250 g pomidorków koktajlowych
      • 250 mozarelli  ( najlepiej w małych kulkach)
      • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju 
      • 1 łyżka masła
      Piersi kurczaka umyć, osuszyć i przekroić , aby z każdej połówki uzyskać 2 kawałki równej 
      grubości, rozbić je lekko tłuczkiem. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy , 
      sok z cytryny, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki pieprzu. 
      Kawałki kurczaka włożyć do naczynia , posmarować marynatą . Naczynie przykryć i wstawić 
      do lodówki na 30 min. Pomidorki i kulki mozarelli przekroić na pół.
      Rozgrzać piekarnik do 180 st z termoobiegiem lub do 200 st. bez termoobiegu
      Na dużej  patelni rozgrzać olej, dodać masło, a kiedy się rozpuści, wyjąć kurczaka z 
      marynaty i smażyć po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka przełożyć do 
      naczynia żaroodpornego , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na nich pomidory i 
      mozarellę, posypać bazylią. Piec kurczaka 20 - 25 min. Podawać z makaronem . 
      KURCZAK CAPRESEPrzepis znalazłam na tym blogu. Kurczak był smażony na patelni, którą można wstawić do
       piekarnika . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA CAPRESE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 października 2017 14:05
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • GOLONKA INDYCZA

      Golonka indycza

      GOLONKA INDYCZA

      • 2 golonki indycze po 350-400 g
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      •  1 łyżka oleju

      Do pieczenia golonek:

      • 1/4 szkl.wody 
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 2 liście laurowe
      • 4-5 ziaren jałowca
      Wymieszać przyprawy . Golonki umyć , osuszyć .Mięso natrzeć przyprawami, również pod 
      skórą, a następnie lekko skropić olejem. Golonki odstawić do lodówki w zamkniętym 
      naczyniu na co najmniej godzinę lub na dłużej. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Do naczynia do zapiekania wlać wodę z 
      sosem Worcestershire, dodać liście laurowe i lekko rozgniecione ziarna jałowca.  
      Włożyć golonki, przykryć naczynie i piec golonki 40 min, odwrócić golonki i piec pod 
      przykryciem jeszcze 30 min., aż mięso będzie miękkie. 
      Odkryć naczynie i piec golonki 15-20 min ( funkcja grill lub termogrill ) aż skórka ładnie 
      się zrumieni . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 17:16
  • sobota, 22 października 2016
    • PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Pierś kurczka pod pierzynką (przepis Eweliny)

      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ


      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójną pierś kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubości , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić solą i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obraną  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać resztą 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 października 2016 16:39
  • sobota, 03 października 2015
    • MUSZTARDOWO-MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      Musztardowo-miodowa pierś kurczaka

      MUSZTARDOWO_MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      • 1 podwójna pierś kurczka
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • 1 -2 łyżeczki oleju
      Marynata:
      • 2 łyżki ostrej musztardy Dijon
      • 2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól do smaku
      Pierś kurczaka podzielić na pół, aby uzyskać 2 porcje. Mieso umyć i osuszyć
      Marynata: 
      Czosnek przcisnąć przez praskę lub drobno posiekać i utrzeć ze szczyptą soli nożem na 
      pastę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
      Kawałki piersi kurczaka natrzeć ze wszystkich stron marynatą . Naczynie do zapiekania 
      posmarować odrobiną oleju, ułożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą, dodać rozmaryn. 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu 35-40 
      min. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 października 2015 13:28
  • sobota, 19 września 2015
    • JAGNIĘCE KOTLECIKI

      Jagnięce kotleciki

      JAGNIĘCE KOTLECIKI

      • 400 g  kotlecików jagnięcych (4 szt.)
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
      • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki soli
      • cytryna
      • 2 łyżki oliwy lub oliwy aromatycznej z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oliwy lub oleju do smażenia
      Kotleciki umyć i osuszyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny 
      (tylko żółtą warstwę) . Czosnek przecisnąć przez praskę i z odrobiną soli utrzeć nożem na 
      desce na pastę . 
      Wymieszać oliwę , czosnek , pieprz, sól i skórkę cytrynową. Kotleciki posmarować z obu 
      stron marynatą , włożyć do szczelnego naczynia  z pokrywką i wstawić do lodówki na co 
      najmniej godzinę , a najlepiej na kilka godzin. 
      Wyjąć kotleciki z lodówki na 15 min. przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do 180 st . 
      Na dużym ogniu rozgrzać patelnię grillową, posmarować ją olejem. Smażyć kotleciki po 
      4 minuty z każdej strony. Wstawić patelnię do gorącego piekarnika i piec kotleciki jeszcze
      15-20 min.
      Wyjąć patelnię z piekarnika i przykryć ją folią alumniową na 5 minut przed podaniem 
      kotlecików. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2015 12:30
  • piątek, 10 lipca 2015
    • UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE

      Udka kurczaka panierowane i pieczone

      KURCZAK PANIEROWANY PIECZONY

      • 10 górnych części udek kurczaka (bioderka) 
      • 100-150 ml. śmietanki kremówki 30 %
      • 100 -150 g niezbyt drobnej bułki tartej lub Panko *
      • ulubiona , pikantna przyprawa do drobiu, najlepiej z tego przepisu
      • 1 łyżka oleju
      Zdjąć skórę z udek kurczaka, mięso umyć . Udka posypać przyprawą do drobiu, umieścić w 
      szczelnym naczyniu , przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do 
      pieczenia i lekko posmarować olejem. 
      Do miseczki wlać śmietankę , dodać 1-2 łyżki przyprawy do drobiu i wymieszać. Na talerz 
      wysypać bułkę tartą . Udka panierować  zanurzając najpierw w śmietance z przyprawami, 
      a następnie obtaczając bułką tartą . Ułożyć na blaszce i piec 35-40 min. aż mięso będzie 
      upieczone , a panierka złocista.
      * Do panierowania najlepiej jest użyć własnoręcznie przygotowanej bułki tartej . Miąższ 
      bułki pokruszyć ,najlepiej posługując się malakserem lub blenderem (pulsacyjnie) na 
      niezbyt drobne okruszki, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podsuszyć 
      w piekarniku, nie dopuszczejąc do zrumienienia. Wystudzić na blaszce , przechowywać w 
      szczelnym pojemniku. Tak przygotowana panierka jest bardziej chrupiąca niż z 
      tradycyjnej, drobnej bułki tartej. Można też użyć gotowej japońskiej panierki Panko.
      KURCZAK PANIEROWANY 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lipca 2015 20:06

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com