HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

DRÓB I MIĘSO

  • sobota, 02 lutego 2019
    • KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Kurczak pieczony na ryżu
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU
      • 3 udka kurczaka bez skóry
      Przyprawa do kurczaka :
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli w proszku
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • szczypta cayenne
      Ryż :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • 1 1/2 szkl. ryżu
      • 3 szkl. gorącego bulionu ( warzywnego lub drobiowego) 
      • 1-2 listki laurowe
      • Kilka pomidorków koktajlowych
      Wszystkie składniki przyprawy do kurczaka wymieszać , nóżki kurczaka posypać obficie 
      przyprawą. Jeśli trochę przyprawy zostanie, wsypać ją bulionu, dodać liście laurowe.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. ( termoobieg ) lub do 190 st . bez termoobiegu. Cebulę 
      obrać i posiekać niezbyt drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. 
      Wybrać naczynie żaroodporne takiej wielkości,żeby pomieściło udka w 1 warstwie np. 
      20x30 cm . Do naczynia wlać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę i czosnek, zamieszać i wstawić 
      do piekarnika na ok. 15 min, aż cebulka stanie się szklista i lekko zrumieniona. 
      Do naczynia wsypać ryż, wlać gorący bulion, wymieszać. Na ryżu położyć przyprawione 
      udka kurczaka , naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową ( błyszczącą stroną do 
      środka ) i wstawić do piekarnika na 30 min. 
      Po tym czasie odkryć naczynie. Gdyby ryż był już suchy i upieczony, dolać odrobinkę 
      gorącej wody , położyć pomidorki i piec potrawę 20 -25 min, aż udka będą upieczone. 
       
      KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lutego 2019 15:13
  • środa, 30 stycznia 2019
    • GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Golonka pieczona w kapuście 
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      • 2 golonki po ok. 1600 g
      Na wywar warzywny :
      • 2 l wody
      • 3 marchewki 
      • 2 pietruszki 
      • 1/2 małego selera
      • 2-3 liscie laurowe
      • 5 ziaren  ziela angielskiego
      • 2 łyżeczki soli
      • 1 cebula
      • 4 ząbki czosnku
      Marynata piwna :
      • 500 ml jasnego piwa
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki majeranku
      • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
      Dodatkowo : 
      • 1 kg dobrej , kiszonej kapusty
      • 2 liscie laurowe
      • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
      • 5 ziaren jałowca ( opcjonalne )
      Przygotować golonki . Mięso umyć, osuszyć i ewentualnie opalić lub ogolić. 
      Cebulę podpiec w piekarniku, czosnek obrać i przekroić na 2-3 kawałki. 
      piekarniku. . W dużym garnku zagotować wodę z solą , warzywami, liśćmi laurowymi, zielem  
      angielskim, pieprzem , czosnkiem i podpieczoną cebulą 
      Do gorącego wywaru włożyć golonki i ewentualnie dolać tyle gorącej wody ,żeby mięso 
      było przykryte. Garnek przykryć i gotować golonki 2 - 2  1/2 godziny ,aż mięso będzie 
      miękkie. Golonki przestudzić w wywarze.
      W dużym garnku wymieszać  składniki marynaty. Przestudzone golonki wyjąć na deskę do 
      krojenia i z jednej strony naciąć skórę w kratkę, nie  nacinając mięsa . Golonki włożyć do 
      garnka i całe polać marynatą . Zostawić golonki w marynacie na 2 -3  godz .
      W czasie , kiedy golonki się marynują, przygotować kapustę . Można ją ugotować w garnku,
      ale najwygodniej będzie udusić ją w dużym naczyniu do zapiekania, w którym później będą 
      się piekły golonki. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać , włożyć do garnka , dodać 
      liście laurowe, majeranek ,ziarenka jałowca i odrobinę wywaru , w którym gotowały się 
      golonki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-60 min , od 
      czasu do czasu przemieszać.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st  z termoobiegiem. Golonki wyjąć z marynaty, położyć na 
      kapuście tak, aby nacięta skórka była na górze. Marynaty nie wylewać .
      Piec golonki 90 min , aż skórka się zrumieni , polewając odrobiną marynaty co ok. 20 min. 
      Podawać z kapustą, chrzanem , musztardą, pieczywem i piwem (najlepiek takim samym ,jak 
       w marynacie) lub z czerwonym wytrawnym winem .
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2019 16:43
  • niedziela, 16 grudnia 2018
  • niedziela, 19 sierpnia 2018
    • JAGNIĘCINA PIECZONA

      Jagnięcina pieczona
      JAGNIĘCINA PIECZONA
      • 1300 -1500 g jagnięciny np .kulki jagnięcej lub udźca bez kości
      • 2 łyżki listków świeżego rozmarynu
      • 3-4 gałązki rozmarynu
      • 8-10 ząbków czosnku
      • 1/2 pęczka pietruszki 
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 czubata łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
      • 5-6 łyżek oleju , najlepiej ryżowego
      Połowę czosnku przecisnąć przez praskę. Listki rozmarynu, pietruszki, czosnek, sól  i 3 - 4 
       łyżki oleju zmiksować  na gładką masę tak gęstą, żeby nie spływała z mięsa . Mięso umyć, 
      wysuszyć i i ułożyć płasko na desce , aby miało dużą powierzchnię . Mięso posmarowarować 
      3/4 masy ziołowej, oprószyć połową pieprzu , zwinąć roladę posmarowaną stroną do 
      wewnątrz, ułożyć gałazki rozmarynu,  ciasno obwiązać białym, bawełnianym sznureczkiem. 
      Resztą czosnku naszpikować mięso - naciąć mięso cienkim nożem i wcisnąć ząbki czosnku 
      ( jeśli są duże, pociąć je wzdłuż na 2-3 części) . Mięso posmarować ze wszystkich stron 
      masą ziołową, oprószyć resztą pieprzu , posmarować odrobiną oleju i wstawić do lodówki 
      w zamkniętym naczyniu na kilka godzin, najlepiej na noc.
      Mięso wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. 
      Do naczynia z pokrywką  żeliwnego lub żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oleju, wstawić 
      naczynie do zimnego piekarnika . 
      Piekarnik rozgrzać do 220 st - grill z termoobiegiem. Do gorącego naczynia włożyć mięso i 
      piec 15 min. Po tym czasie przykryć naczynie , zmniejszyć temperaturę do 160 st. z 
      termoobiegiem . Piec mięso 2 godz. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim naczynie z 
      mięsem , aż mięso wystygnie. 
      Tak przygotowaną jagnięcinę można odgrzać w całości lub pokrojoną na grube plastry. 
      Pyszna jest też na zimno. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JAGNIĘCINA PIECZONA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2018 16:47
  • sobota, 09 grudnia 2017
    • UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Udziec indyczy pieczony w piekarniku parowym lub zwykłym

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      • 1000 g udźca indyczego bez skóry i kości
      • 2 łyżki Delikata Uniwersalnego lub 2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka Vegety
      • 1 łyżka majeranku
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 2 łyżki majeranku
      • 1/4 startej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego
      Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać wszystkie przyprawy z sosem  sojowym i olejem, 
      posmarować starannie mięso i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem, formując roladę. 
      Udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin , 
      najlepiej na całą noc. 
      Na godzinę przed pieczeniem wyjąć naczynie z lodówki, aby mięso miało temperaturę 
      pokojową.
      Udziec piekłam w piekarniku z funkcją pary (25/75 ). Wlać wodę do pojemnika,
       wstawić naczynie  z udźcem ( nie przykrywać naczynia)  do piekarnika, ustawić
       temperaturę na 200 st. 
       Po 20 min . zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec mięso 70 min.
      Pieczenie w piekarniku bez funkcji pary - na dnie piekarnika umieścić 1 litrowe naczynie 
      żaroodporne z gorącą wodą , temperatura (termoobieg) i czas pieczenia jak w piekarniku 
      parowym. 

      UDZIEC INDYCZY PIECZONY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 09 grudnia 2017 12:38
  • sobota, 18 listopada 2017
    • POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      Polędwiczki owinięte boczkiem

      POLĘDWICZKI OWINIĘTE BOCZKIEM

      • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
      • 6-8 cienkich plasterków boczku lub bekonu 
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Polędwiczkę umyć, osuszyć , wyciąć białe błonki i odciąć cienką część lub zawinąć ją tak, 
      żeby polędwiczka była jednakowej grubości . Przyprawy wymieszać i starannie natrzeć 
      nimi mięso. Plasterki boczku ułożyć obok siebie, aby tworzyły prostokąt długości 
      polędwiczki, położyć na nich mięso i owinąć je boczkiem . 
      Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkch stron zaczynając od tej , 
      na której są końce boczku . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st . Wstawić  patelnię z obsmażoną polędwiczką  do piekarnika 
      ( jeśli patelnia ma metalową lub odczepianą rączkę) lub przełożyć polędwiczkę do naczynia 
      żaroodpornego. Piec mięso 30 min. bez przykrycia , wyjąć naczynie z piekarnika i przykryć 
      pokrywka lub folią aluminiową na ok. 10 min. 
      Podawać na gorąco lub na zimno , pokrojoną na plastry. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 listopada 2017 14:04
  • niedziela, 22 października 2017
    • PIERŚ KURCZAKA CAPRESE

      Pierś kurczaka caprese
      KURCZAK CAPRESE
      • 1 kg  piersi kurczaka (3 pojedyńcze)
      • 100 ml. ciemnego sosu sojowego
      • 100 ml. gęstego sosu pomidorowego lub łagodnego keczupu
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 1 1/2 łyżki soku cytrynowego
      • 250 g pomidorków koktajlowych
      • 250 mozzarelli  ( najlepiej w małych kulkach)
      • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      • 1-2 łyżki oleju 
      • 1 łyżka masła
      Piersi kurczaka umyć, osuszyć i przekroić , aby z każdej połówki uzyskać 2 kawałki równej 
      grubości, rozbić je lekko tłuczkiem. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy , 
      sok z cytryny, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki pieprzu. 
      Kawałki kurczaka włożyć do naczynia , posmarować marynatą . Naczynie przykryć i wstawić 
      do lodówki na 30 min. Pomidorki i kulki mozarelli przekroić na pół.
      Rozgrzać piekarnik do 180 st z termoobiegiem lub do 200 st. bez termoobiegu
      Na dużej  patelni rozgrzać olej, dodać masło, a kiedy się rozpuści, wyjąć kurczaka z 
      marynaty i smażyć po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka przełożyć do 
      naczynia żaroodpornego , oprószyć świeżo zmielonym pieprzem , ułożyć na nich pomidory i 
      mozzarellę, posypać bazylią. Piec kurczaka 20 - 25 min. Podawać z makaronem . 
      KURCZAK CAPRESEPrzepis znalazłam na tym blogu. Kurczak był smażony na patelni, którą można wstawić do
       piekarnika . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA CAPRESE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 października 2017 14:05
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • GOLONKA INDYCZA

      Golonka indycza

      GOLONKA INDYCZA

      • 2 golonki indycze po 350-400 g
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      •  1 łyżka oleju

      Do pieczenia golonek:

      • 1/4 szkl.wody 
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 2 liście laurowe
      • 4-5 ziaren jałowca
      Wymieszać przyprawy . Golonki umyć , osuszyć .Mięso natrzeć przyprawami, również pod 
      skórą, a następnie lekko skropić olejem. Golonki odstawić do lodówki w zamkniętym 
      naczyniu na co najmniej godzinę lub na dłużej. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Do naczynia do zapiekania wlać wodę z 
      sosem Worcestershire, dodać liście laurowe i lekko rozgniecione ziarna jałowca.  
      Włożyć golonki, przykryć naczynie i piec golonki 40 min, odwrócić golonki i piec pod 
      przykryciem jeszcze 30 min., aż mięso będzie miękkie. 
      Odkryć naczynie i piec golonki 15-20 min ( funkcja grill lub termogrill ) aż skórka ładnie 
      się zrumieni . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 17:16
  • sobota, 22 października 2016
    • PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Pierś kurczka pod pierzynką (przepis Eweliny)

      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ


      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójną pierś kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubości , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić solą i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obraną  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać resztą 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 października 2016 16:39

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com