HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

DRÓB I MIĘSO

  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • GOLONKA INDYCZA

      Golonka indycza

      GOLONKA INDYCZA

      • 2 golonki indycze po 350-400 g
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      •  1 łyżka oleju

      Do pieczenia golonek:

      • 1/4 szkl.wody 
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 2 liście laurowe
      • 4-5 ziaren jałowca
      Wymieszać przyprawy . Golonki umyć , osuszyć .Mięso natrzeć przyprawami, również pod 
      skórą, a następnie lekko skropić olejem. Golonki odstawić do lodówki w zamkniętym 
      naczyniu na co najmniej godzinę lub na dłużej. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Do naczynia do zapiekania wlać wodę z 
      sosem Worcestershire, dodać liście laurowe i lekko rozgniecione ziarna jałowca.  
      Włożyć golonki, przykryć naczynie i piec golonki 40 min, odwrócić golonki i piec pod 
      przykryciem jeszcze 30 min., aż mięso będzie miękkie. 
      Odkryć naczynie i piec golonki 15-20 min ( funkcja grill lub termogrill ) aż skórka ładnie 
      się zrumieni . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 17:16
  • sobota, 22 października 2016
    • PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Pierś kurczka pod pierzynką (przepis Eweliny)

      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ


      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójną pierś kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubości , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić solą i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obraną  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać resztą 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 października 2016 16:39
  • sobota, 03 października 2015
    • MUSZTARDOWO-MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      Musztardowo-miodowa pierś kurczaka

      MUSZTARDOWO_MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      • 1 podwójna pierś kurczka
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • 1 -2 łyżeczki oleju
      Marynata:
      • 2 łyżki ostrej musztardy Dijon
      • 2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól do smaku
      Pierś kurczaka podzielić na pół, aby uzyskać 2 porcje. Mieso umyć i osuszyć
      Marynata: 
      Czosnek przcisnąć przez praskę lub drobno posiekać i utrzeć ze szczyptą soli nożem na 
      pastę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
      Kawałki piersi kurczaka natrzeć ze wszystkich stron marynatą . Naczynie do zapiekania 
      posmarować odrobiną oleju, ułożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą, dodać rozmaryn. 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu 35-40 
      min. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 października 2015 13:28
  • sobota, 19 września 2015
    • JAGNIĘCE KOTLECIKI

      Jagnięce kotleciki

      JAGNIĘCE KOTLECIKI

      • 400 g  kotlecików jagnięcych (4 szt.)
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
      • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki soli
      • cytryna
      • 2 łyżki oliwy lub oliwy aromatycznej z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oliwy lub oleju do smażenia
      Kotleciki umyć i osuszyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny 
      (tylko żółtą warstwę) . Czosnek przecisnąć przez praskę i z odrobiną soli utrzeć nożem na 
      desce na pastę . 
      Wymieszać oliwę , czosnek , pieprz, sól i skórkę cytrynową. Kotleciki posmarować z obu 
      stron marynatą , włożyć do szczelnego naczynia  z pokrywką i wstawić do lodówki na co 
      najmniej godzinę , a najlepiej na kilka godzin. 
      Wyjąć kotleciki z lodówki na 15 min. przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do 180 st . 
      Na dużym ogniu rozgrzać patelnię grillową, posmarować ją olejem. Smażyć kotleciki po 
      4 minuty z każdej strony. Wstawić patelnię do gorącego piekarnika i piec kotleciki jeszcze
      15-20 min.
      Wyjąć patelnię z piekarnika i przykryć ją folią alumniową na 5 minut przed podaniem 
      kotlecików. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2015 12:30
  • piątek, 10 lipca 2015
    • UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE

      Udka kurczaka panierowane i pieczone

      KURCZAK PANIEROWANY PIECZONY

      • 10 górnych części udek kurczaka (bioderka) 
      • 100-150 ml. śmietanki kremówki 30 %
      • 100 -150 g niezbyt drobnej bułki tartej lub Panko *
      • ulubiona , pikantna przyprawa do drobiu, najlepiej z tego przepisu
      • 1 łyżka oleju
      Zdjąć skórę z udek kurczaka, mięso umyć . Udka posypać przyprawą do drobiu, umieścić w 
      szczelnym naczyniu , przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st z termoobiegiem. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do 
      pieczenia i lekko posmarować olejem. 
      Do miseczki wlać śmietankę , dodać 1-2 łyżki przyprawy do drobiu i wymieszać. Na talerz 
      wysypać bułkę tartą . Udka panierować  zanurzając najpierw w śmietance z przyprawami, 
      a następnie obtaczając bułką tartą . Ułożyć na blaszce i piec 35-40 min. aż mięso będzie 
      upieczone , a panierka złocista.
      * Do panierowania najlepiej jest użyć własnoręcznie przygotowanej bułki tartej . Miąższ 
      bułki pokruszyć ,najlepiej posługując się malakserem lub blenderem (pulsacyjnie) na 
      niezbyt drobne okruszki, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podsuszyć 
      w piekarniku, nie dopuszczejąc do zrumienienia. Wystudzić na blaszce , przechowywać w 
      szczelnym pojemniku. Tak przygotowana panierka jest bardziej chrupiąca niż z 
      tradycyjnej, drobnej bułki tartej. Można też użyć gotowej japońskiej panierki Panko.
      KURCZAK PANIEROWANY 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „UDKA KURCZAKA PANIEROWANE I PIECZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lipca 2015 20:06
  • niedziela, 21 czerwca 2015
    • TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA

      Tamaryndowe skrzydełka

      TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA
      • 1 kg skrzydełek
      • 4 łyżki oliwy lub oleju np. ryżowego
      • 4 ząbki czosnku
      • 3 łyżki pasty tamaryndowej
      • 3 łyżki octu z czerwonego wina
      • sól i pieprz
      Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć końcówki i przyprawić solą i pieprzem. Czosnek drobno 
      posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, dodać czosnek i krótko podsmażyć na małym 
      ogniu, pilnując, żeby czosnek się nie zrumienił. Dodać pastę tamaryndową i ocet, wymieszać 
      starannie. Skrzydełka umieścić w naczyniu z pokrywką,  posmarować marynatą , przykryć 
      naczynie i wstawić na dobę do lodówki.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. z termoobiegiem lub  200 st. bez termoobiegu. Skrzydełka 
      ułożyć 1 warstwą  w  dużym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią 
      aluminiową. Piec 30 min. odwracając od czasu do czasu i smarując marynatą .
      Przepis z miesięcznika "Kuchnia" 05/2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 czerwca 2015 14:53
  • sobota, 07 lutego 2015
    • PASZTET DROBIOWY II

      Pasztet drobiowy II  ( z czerwonym pieprzem, żurawiną lub 
      suszonymi śliwkami)
      PASZTET DROBIOWY II
      • 2 udka kurczaka (ok. 700 g)
      • 1 golonka indycza (ok.400 g)
      • 400 g piersi kurczaka 
      • 400 g wątróbki drobiowej
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
      • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 selera
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 750 ml bulionu ( może być z kostki)
      • 2 łyżki przyprawy do pasztetu (np. Pasztet Szlachecki Kamis)
      • 1 łyżka majeranku
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • sól do smaku
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 2 jajka
      Dodatkowo do wyboru:
      • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu brazylijskiego lub 
      • 1 łyżka suszonej żurawiny lub 
      • 5-6 suszonych albo wędzonych śliwek 
      Zdjąć skórę z nóżek kurczaka i z golonki indyczej. Do bulionu  włożyć marchew,pietruszkę,
      seler , dodać  liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie , sos Worcestershire, 
      zagotować bulion i włożyć do niego pierś kurczka i golonkę indyczą.  Gotować mięso do 
      miękkości (ok 60 min.) . Udka kurczaka posypac solą i mielonym pieprzem lub przyprawą 
      do drobiu, najlepiej z tego przepisu. Udka położyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/4 
      szkl. gorącej wody i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. na 45 min. aż udka 
      będa upieczone. 
      Pierś kurczaka i golonkę indyczą przestudzić w  wywarze. Pieczone udka również wystudzić. 
      Wątróbkę umyć i  oczyścić. Kiedy mięso będzie chłodne, wyjąć je z wywaru . 1 /2 szklanki 
      wywaru wlać do mniejszego ganuszka, zagotować i włożyć wątróbkę na parę minut - ma się 
      zaparzyć. Wyjąć wątróbke z wywaru i wystudzić. Usunąc kości i ścięgna z golonki indyczej, 
      usunąć kości z upieczonych udek kurzych. 
      Mięso drobiowe (golonkę , udka i pierś) , wątróbkę , marchewkę i pół pietruszki zmielić 
      w  maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodać 2 łyżki przyprawy do pasztetu, majeranek, 
      czosnek granulowany, mielony pieprz , szczyptę soli , 2-3 łyżki bulionu , w którym gotowało 
      się mięso i 2 żółtka. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 
      najpierw 1/3 ubitych białek, wymieszać , a potem resztę białek i czerwony pieprz lub 
      suszone żurawiny albo pokrojone na paseczki suszone lub wędzone śliwki . 
      Masę delikatnie wymieszać i nałożyc do 2 (17x9cm) silikonowych foremek (keksówek) lub 
      do metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia .
      Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termobiegiem lub do 190 st. bez 
      termoobiegu . Piec 45 min. 
      Wystudzić pasztet w foremkach. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET DROBIOWY II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 lutego 2015 14:04
  • sobota, 03 stycznia 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE (GOTOWANE)

      Pulpeciki drobiowe gotowane (P Dukan i bez Dukana)

      PULPECIKI DROBIOWE GOTOWANE 

             8-9 pulpecików :

      • 1/2 piersi kurczaka bez skóry (ok. 300 g.)
      • 1 jajko 
      • 1/4 cebuli
      • 1 ząbek czosnku
      • szczypta soli
      • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
      • 1/2 l bulionu drobioweg albo warzywnego
      • 1 liść laurowy
      • 4 ziarna ziela angielskiego
      • 1 czubata łyżka posiekanych ziół (pietruszka, koperek, bazylia)
      Cebulę bardzo drobno posiekać .Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć nożem na 
      desce ze szczyptą soli na pastę .Pierś kurczaka zmielić blenderem, dodać roztrzepane 
      jajko, cebulę , czosnek ,paprykę, pieprz i zioła. Wszystko razem jeszcze raz przemielić 
      blenderem. 
      W niedużym garnku zagotować bulion ( lub wodę z łyżeczką soli ) z liściem laurowym i 
      zielem angielskim. Nabierać mięso łyżką (3/4 łyżki na 1 pulpecik) i zwilżonym zimną wodą 
      dłońmi formowac kuleczki. 
      Włożyć pulpeciki do wrzącego bulionu. Zmniejszyć tempraturę , przykryć garnek i 
      gotowac pulpeciki 15 min. 
      Pulpeciki można podawac z sosem np. pomidorowym, koperkowym, chrzanowym, grzybowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE (GOTOWANE)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 stycznia 2015 14:05
  • sobota, 20 grudnia 2014
    • GULASZ WOŁOWY

      Gulasz wołowy

      GULAZ WOŁOWY

      • 1 kg wołowiny gulaszowej
      • 3 cebule
      • 500 ml. bulionu warzywnego,drobiowego, wołowego lub grzybowego, może być z kostki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 3 liście laurowe
      • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
      • 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
      • świeżo mielony pieprz
      • sól do smaku
      Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Obraną marchew i pietruszkę pokroić 
      na 2 cm kawałki, cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Mięso posypać pieprzem. 
      W żeliwym garnku lub na dużej patelni obsmażyć mięso na rozgrzanym oleju. Mięso wyjąć , 
      zminiejszyć temperaturę i  na tym samym oleju udusić cebulę. Do miękkiej cebuli dodać 
      marchew i piertuszkę, chwilę razem przysmażać. Dodać mięso, liście laurowe i połowę 
      bulionu. Naczynie przykryć, dusić mięso na wolnym ogniu 60-70 min., dodając reszę bulionu, 
      gdyby sos był zbyt gęsty i ewentualnie sól do smaku. 
      Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluskami i np. pikantną marchewką (przepis jest tutaj
      lub kiszonymi ogórkami z tego przepisu.

       GULASZ WOŁOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 grudnia 2014 17:05

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com