HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

MIĘSNO-WARZYWNE

  • niedziela, 08 marca 2015
    • PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Pulpeciki:

      • 500 g mielonego mięsa z udźca indyczego
      • 1 jajko 
      • 1 mała cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka sosu BBQ ( np BBQ Sauce HP )(opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
      • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
      • sól do smaku

      Sos:

      • 1 puszka pomidorów krojonych  (400 g)
      • 1 szklanka soku pomidorowego
      • 5-6 suszonych pomidorów
      • 2 liście laurowe
      • 1-2 łyżeczki sosu Worcestershire 
      • 1 czerwona papryka  
      • kilka plasterków peperoni lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
      • 1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia
      • sól do smaku

      Sos :
      Suszone pomidory pokroić na paski. Czosnek przepuścić przez praskę .Cebulę posiekać i 
      zeszklić na dużej patelni. Pokroić paprykę w sporą kostkę , dodać do cebuli i chwilę razem 
      smażyć. Dodać pozostałe składniki sosu , przykryć patelnię i gotować sos na wolnym ogniu 
      30 min. Sosu powinno być tyle, żeby pulpeciki były przynajmniej do połowy zanurzone. 
      Jeśli jest go za mało, dodać trochę soku pomidorowego, bulionu lub gorącej wody.
      W czasie, kiedy sos się gotuje, przygotowac pulpeciki.
      Pulpeciki:
      Bardzo drobno posiekać cebulę . Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć na deseczce
      nożem na pastę ze szczyptą soli. Wymieszać wszystkie składniki pulpecików i chwilę 
      wyrabiać . Dłońmi zwilżonymi wodą formowac niewielkie pulpeciki ( po 1 płaskiej łyżce 
      mięsa na 1 pulpecik).
      Do gotującego się sosu włożyć pulpeciki, przykryć patelnię i gotowac pulpeciki w sosie 
      15 min., odkryć patelnię , odwrócić pulpeciki i gotować jeszcze 10 min. 

      PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE POMIDOROWYM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 marca 2015 13:00
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • STROMBOLI Z KALAFIORA

      Stromboli z kalafiora (porcja dla 2 osób)

      STROMBOLI
      Ciasto kalafiorowe :
      • 1 mały kalafior (same różyczki)
      • 1 jajko
      • 50 g mozarelli
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      Farsz :
      • 3 łyżki dobrego keczupu lub bardzo gęstego sosu pomidorowego
      • 1/2 szklanki startego sera (mozarella, cheddar)
      • 4-5 suszonych pomidorów
      • Kilka plasterków wędliny( szynka szwardzwaldzka,parmeńska,wędzona)
      Dodatkowo do posypania :
      • 2-3 łyżki startego parmezanu
      • 1 łyżeczka oregano
      Różyczki kalafiora zmiksować blenderem na dość drobną "kaszkę" - powinny być 
      3 szklanki suchej masy kalafiorowej. Kalafior mikrofalowac w przykrytym naczyniu 8 min. 
      (pełna moc).
      Masę kalafiorową wyłożyć na ściereczkę, trochę przestudzić i bardzo staranie odcisnąć 
      nadmiar wody - masa ma być bardzo sucha. Do zimnej masy dodać roztrzepane jajko, 
      drobno startą lub posiekaną mozarellę, sól, pieprz i oregano. 
      Wyrobić gładkie kalafiorowe "ciasto".
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę kalafiorową rozłożyć równą warstwą ,
      formując prostokąt grubości ok. 1 cm. Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec kalafiorowe 
      ciasto 8 min. (ma być dość miękkie, a brzegi lekko zrumienione).
      Wędlinę i suszone pomidory pokroić na paseczki .
      Wyjąć kalafiorowe ciasto z piekarnika i gorące posmarować sosem pomidorowym, 
      zostawiając 5 cm brzeg z 1 strony. Na sosie pomidorowym położyć równą warstwę wędliny, 
      suszonych pomidorów i sera. 
      Zwinąć ciasto w rulon tak, aby nieposmarowany brzeg znalazł się na dole.
      Zrobić kilka nacięć na górze , stromboli posypać parmezanem i oregano. 
      Piec stromboli na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 12 min. w temp. 220st.
      Podawać na ciepło .
      Kalafiorowego "ciasta" można użyć do zapiekanek , placków , "pizzy".
      Przepis pochodzi z tego bloga

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „STROMBOLI Z KALAFIORA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 13:41
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • SOS POMIDOROWO - DROBIOWY DO MAKARONU

      Sos pomidorowo-drobiowy do makaronu
      SOS POMIDOROWO - DROBIOWY DO MAKARONU 
      • 500 g udźca indyczego bez skóry i kości lub piersi indyczej
      • 400 g ( 1 puszka ) krojonych pomidorów bez skórki 
      • 2 duże cebule
      • 2 łyżeczki oregano
      • 2 liście laurowe
      • 10 suszonych pomidorów
      • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 papryczka peperoni lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach
      • kilkanaście oliwek czarnych lub zielonych
      • sól, pieprz do smaku
      • oliwa lub olej ryżowy do smażenia
      • Parmezan lub Pecorino Romano do posypania
      • kilka listków bazylii lub oregano
      Mięso umyć i zmielić maszynką do mięsa z sitkiem o dużych oczkach. Cebulę posiekać niezbyt 
      drobno, suszone pomidory pokroić w paski.
      Na dużej patelni lub w żeliwnym garnku przysmażyć mięso na oleju do lekkiego zbrązowienia, 
      mieszając mięso od czasu do czasu , aby rozbić większe grudki ,dodać sól i pieprz.  Mięso
      odłożyć do miseczki i na tej samej patelni  podsmażyć cebulę, aż będzie szklista i lekko się
      zezłoci. Czosnek przecisnąć  przez praskę , dodać do cebuli, chwilkę razem smażyć, a
      następnie dodać mięso, pomidory z puszki, przecier, pokrojone suszone  pomidory , drobno
      pokrojoną papryczkę ( można odłożyć kilka plasterków do dekoracji) lub chili, oregano i liście
      laurowe.
      Naczynie przykryć i dusić sos na wolnym ogniu 30-40 min.
      Oliwki czarne (najlepiej z tego przepisu) lub zielone (np. z tego przepisu ) pokroić na plasterki 
      (odłożyć kilka do dekoracji) lub przekroić na pół, dodać do sosu, wymieszać i dusic jeszcze
      5 min. Usunąć liście laurowe. Bazylię pokroić w paski, dodać do sosu i odstawić z ognia.
      Ulubiony makaron np. bucatini albo wstążki ugotować al dente,  dodać sos , posypać świeżo 
      startym serem  , plasterkami chili i oliwek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:37
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU

      Meksykańskie po naszemu 
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      • 250 g dobrej kiełbasy lub pojedyńcza pierś kurczaka
      • 2 cebule
      • 3 ząbki czosnku
      • 450 g mrożonych warzyw meksykańskich
      • 1 opakowanie Fix Kurczak po meksykańsku Knorr
      • 2-3 łyżeczki mielonej kolendry 
      • 1/2 papryczki chili
      • 2 torebki ryżu Tri Colo (po 125 g) 
      • kwaśna śmietana lub jogurtowy sos czosnkowy 
      Pierś kurczaka pokroić na niedużą kostkę lub  kiełbasę na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, 
      czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.  Mięso lub kiełbasę podsmażyć 
      na oleju, dodać cebulę i podsmażyć, nie rumieniąc. Dodać zamrożone warzywa, chili, czosnek 
      i kolendrę,  smażyć chwilę. Fix rozmieszać z wodą ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ) , 
      wylać na patelnię i gotować bez przykrycia 10-15 min., mieszając od czasu do czasu.
      MEKSYKAŃSKIE PO NASZEMU
      Ugotować ryż . Na talerz nałożyć ryż, zrobić w środku dołek i nałożyć sos. Podawać z kwaśną 
      śmietaną lub jogurtowym sosem czosnkowym .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 21:01
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • PAPRYKARZ

      Paprykarz i zima
      PAPRYKARZ I ZIMA
      • 2 duże papryki żółte lub czerwone
      • 1 mała papryczka chili
      • 2 cebule
      • 6-7 pomidorów
      • 200 - 250 g. dobrej wędliny (szynka, polędwica, chuda kiełbasa)
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • 2 liście laurowe
      • 3 -4 ząbki czosnku
      • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
      • sól, pieprz do smaku 
      Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i 
      pokroić na ćwiartki. Cebulę posiekać niezbyt drobno, wędlinę w dużą kostkę. 
      W żeliwnym garnku lub na dużej patelni na oleju podsmażyć wędlinę , dodać cebulę i 
      dusić do lekkiego zrumienienia cebuli. Wyjąć cebulę i wędlinę, włożyć paprykę i lekko 
      zrumienić . Dodać pomidory, chili posiekane bardzo drobno, cebulę z wędliną, czosnek 
      przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Przykryć i dusić  ok. 20 min.
      Podawać z grzankami z bagietki , świeżą bagietką lub kluseczkami .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 13:40
  • poniedziałek, 23 stycznia 2012
    • GOŁĄBKI Z SIEKANYM MIĘSEM

      Gołąbki Babci Antoniny (15-16 gołąbków)
      GOŁĄBKI 
      • 1 duża główka kapusty
      • 750 g karkówki
      • 2 szkl. ryżu arborio lub carneroli
      • 1-2 cebule
      • 3 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki Delikata Uniwersalnego lub 1 płaska łyżeczka soli
      • 3-4 liście laurowe
      • 1 l. rosołu lub  wywaru warzywnego 
      Zagotować wodę w dużym garnku. Naciąć głąb, żeby łatwiej oddzielić liście. Do wrzątku 
      włożyć kapustę i sparzyć ją , oddzielić liście . Wyciąć grubsze części liści ,żeby dały się 
      zwinąć.
      Cebulę posiekać bardzo drobno , mięso też drobno posiekać w półcentymetrową kostkę 
      (nie mielić ! ) , dodać surowy ryż , pieprz i Delikat lub sól, dokładnie wymieszać. Nakładać 
      po 2 łyżki farszu na liście kapusty, zwinąć ciasno gołąbki i związać białą , bawełnianą nitką. 
      Na dnie żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego położyć kilka liści, na nich układać 
      ciasno gołąbki,dodając liście laurowe i trochę pieprzu w ziarenkach. Na wierzchu położyć 
      kilka liści kapusty. Zalać rosołem , przykryć i dusić w piekarniku w 180 st. 2 godz. 
      Podawać po podsmażeniu na patelni lub podpieczeniu w piekarniku do lekkiego 
      zrumienienia kapusty. 
      GOŁĄBKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „GOŁĄBKI Z SIEKANYM MIĘSEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 stycznia 2012 20:52
  • środa, 02 listopada 2011
    • GJUWECZ ( DZIUWECZ) X 2

      Gjuwecz klasyczny

      gjuwecz

      • 1 kg cebuli
      • 2-3  ząbki czosnku
      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 10 papryk
      • 1/2 kg pomidorów
      • 1/2 szkl. ryżu
      • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia
      Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Pomidory sparzyć i zdjąć 
      skórkę. Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cebulą i, doprawić solą, 
      pieprzem i papryką w proszku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wodą lub 
      bulionem ( ok.3 szkl. ) do połowy naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego 
      do 180 st na 60 min. Gdy mięso zmięknie , wysypać na wierzch ryż , przykryć naczynie i 
      dusić 20 min do miękkości ryżu . Odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 10 min , aby 
      odparować potrawę 

      Gjuwecz mięsno - warzywny

      • 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
      • 1/2 kg cebuli
      • 1/2 kg fasolki szparagowej
      • 1/2 kg ziemniaków
      • 1/2 kg pomidorów
      • 4 duże czerwone papryki
      • 1/2 szkl. bulionu
      • sól, pieprz do smaku
      • posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)
      • olej do smażenia
      • kwaśna śmietana do podania
      Cebulę , ziemniaki , sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki. Fasolkę przekroić na 
      pół, paprykę w  słupki . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Cebulę 
      podsmażyć na gorącym oleju , dodać pozostałe warzywa i chwile razem smażyć. Dodać 
      mięso, doprawić solą i pieprzem, ew. dodać pietruszkę  i wymieszać . Przełożyć do 
      żaroodpornego naczynia, zalać bulionem , przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st .
      do miękkości mięsa . Podawać z kwaśną śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 02 listopada 2011 16:57
  • wtorek, 25 października 2011
    • BIGOS

      Bigos świąteczny wg. Lilusi
      BIGOS
      • 2-3 kg kiszonej kapusty 
      • 1/2 kg boczku wędzonego 
      • 2 kg mięsa wieprzowego mieszanego( boczek, łopatka, karkówka, szynka)
      • 1 kg dobrej kiełbasy
      • 2-3 duże cebule
      • 3 liście laurowe
      • 1 - 2  szkl. bulionu
      • 1/2 kg pieczarek 
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • sól, pieprz mielony i ziarnisty
      • olej 
      Mięso posypać pieprzem i solą lub Delikatem uniwersalnym ( nie za dużo, sos sojowy jest 
      słony ), dodać 2 łyżki sosu sojowego i olej , wymieszać i zostawić mięso w przykrytym 
      naczyniu w lodówce na noc. Następnego dnia posiekać cebule niezbyt drobno, pieczarki 
      pokroić na plastry
      Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju , zmniejszyć ogień , dodać cebulę i ją zeszklić.
      Pieczarki osobno usmażyć na złoto. Mięso, cebulę i pieczarki włożyć do naczynia 
      żaroodpornego , dodać liść laurowy i odrobinę bulionu. Przykryć i dusić pod przykryciem 
      do miękkości ( najlepiej w piekarniku w 180 st)
      PIECZEŃ LUB MIĘSO DO BIGOSU
      Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku ( sok zostawić , żeby ew. dodać później), przepłukać, 
      jeśli jest zbyt kwaśna i poszatkować . Kapustę , boczek wędzony , liście laurowe i 1/2
       łyżeczki ziarnistego pieprzu włożyć do garnka , dodać bulion,przykryć i dusić na wolnym 
      ogniu. Kapustę można też udusić w przykrytym naczyniu  żaroodpornym w piekarniku 
      ( 180 st. ok. 1 godz)  . 
      Upieczone mięso i boczek z kapusty wystudzić i pokroić na duże kawałki. Kiełbasę 
      pokroić na grube plastry. Do kapusty dodać mięso , sos z pieczarkami i kiełbasę ,delikatnie 
      wymieszać , gotować razem, mieszając od czasu do czasu . Do bigosu można dodać łyżkę 
      przecieru pomidorowego, ale to nie jest konieczne
       .
      Następnego dnia bigos znowu 
      przegotować.n Najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2011 21:48
  • sobota, 08 października 2011
    • BIGOSIK

      Bigosik - mielone z kapustą

      BIGOSIK
      • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego , wieprzowego lub mieszanego
      • 3 cebule
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 - 1 1/2 kg kapusty świeżej 
      • sos sojowy
      • 2 liście laurowe
      • sól lub Delikat , pieprz 
      • wywar lub rosół, może być grzybowy z kostki
      • ew. 1 łyżka przecieru pomidorowego
      • posiekana nać pietruszki lub koperek 
      Cebulę drobno posiekać. Usmażyć cebulę na złoto, dodać rozgniecione ząbki czosnku , 
      mięso mielone i przyprawy. Smażyć , rozbijając grudki mięsa aż mięso lekko zbrązowieje. 
      Kapustę poszatkować,  dodać do mięsa z liściem laurowym i tyle rosołu, żeby potrawa się 
      nie przypaliła. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego Dusić pod przykryciem ok. 
      40 min, ew. uzupełniając rosół . Posypać koperkiem lub pietruszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 października 2011 20:22

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com