HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

DUKANOWE

  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • BUŁECZKI - CHMURKI (DUKANOWE)

      Bułeczki - chmurki (dukanowe)

      BUŁECZKI CHMURKI

       

      • 2 jajka
      • 4 płaskie łyżki serka homogenizowanego ( np. Miss Talia 0%)
      • 1/8 łyżeczki cream of tartar ( kwaśnego winianu potasu)
      • szczypta soli
      • szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)

       Żółtka utrzeć z serkiem homogenizowanym . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,pod 

      koniec ubijania dodać cream of tartar. Delikatnie wymieszać białka z serkiem i żółtkami. 
      Dużą blaszkę  z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć masę, lekko 
      wyrównać - powinno być 6 placuszków . 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st . ok. 20-25 min.,  aż będą złociste. Bułeczki 
      wystudzić na kratce. Można je przechowywać w lodówce 2- 3 dni w  foliowym woreczku. 
      Ten przepis pojawia się na różnych blogach pod nazwą "Cloud Bread"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 20:00
  • piątek, 18 grudnia 2015
    • TOSTOWA BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI II (DUKANOWA)

      Tostowa bułeczka z mikrofalówki II (P Dukana)

      BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1 łyżka otrębów pszennych 
      • 1/2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
      • 2 łyżki mleka w proszku 0%
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0%
      • kilka łyżek wody
      • szczyta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
      W naczyniu , którego można używać w mikrofalówce (11x11x7 cm) , starannie wymieszać 
      jajko z serkiem homogenizowanym. Mleko w proszku wymieszać z 1/4 szkl. wody , dodać 
      do jajka z serkiem, wsypać otręby, len, ,sól,proszek do pieczenia i ew. granulowany 
      czosnek. 
      Odstawić na kilka minut - masa zgęstnieje. Dodać 2-3 łyżki wody - tyle żeby masa miała 
      konsystencję niezbyt gęstego budyniu , starannie wymieszać. 
      Wstawić do mikrofalówki na 4 min , max moc ( 750 W).
      Wyjąć naczynie z mikrofalówki, chwilę poczekać, aż bułeczka odejdzie od brzegów 
      naczynia i wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
      Bułeczkę przekroić na 2 kromki i podpiec na rumiano na patelni ceramicznej lub teflonowej 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 14:42
  • sobota, 25 kwietnia 2015
  • piątek, 10 kwietnia 2015
    • ZAPIEKANKA Z SURIMI

      Zapiekanka z surimi (z mikrofalówki) - 1 porcja

      ZAPIEKANKA Z SURIMI

      • 6 paluszków krabowych (surimi)
      • 2 jajka
      • 2 łyżki serka homogenizowanego 0%
      • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub białej cebuli
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 mały ogórek konserwowy 
      • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
      • kilka plasterków chili
      • szczypta soli i pieprzu do smaku
      Surimi pokroić na 2 cm pasterki, drobno posiekac ogórka . Jajka ubić trzepaczką z 
      serkiem, dodać resztę składników . Masę starannie wymieszać i wlać do naczynia, 
      którego można używać w mikrofalówce ( 11x11x7 cm) . Mikrofalować 8-10 min. 
      z maksymalną mocą (650-700W).  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 10 kwietnia 2015 20:12
  • piątek, 27 marca 2015
  • piątek, 16 stycznia 2015
    • PRAWIE ŻUREK (DUKANOWY)

      Prawie żurek (dukanowy) czyli 2 w1 (twarożek i żurek)

      PRAWIE ZUREK (DUKANOWY)

      • 1 l. maślanki
      • 1 łyżeczka soku z cytryny 
      • szczypta soli
      • 1 czubata łyżeczka majeranku
      • 1 liśc laurowy
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka chrzanu
      • 1-2 jajka
      • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
      Z 1 litra maślanki powstaje 150-200 g twarożku (przepis jest tu) i 600 ml serwatki na 
      "żurek" . 
      Wlać maślankę do garnka, dodać szczyptę soli, sok z cytryny i podgrzewać do temperatury 
      ok. 70 st., nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy twarożek oddzieli się od serwatki (po 
      10 min.) , przelać zawartość garnka na drobne sitko, zachowując serwatkę w drugim 
      garnuszku. Twarożek zostawić do odsączenia. Do serwatki dodać majeranek , liśc laurowy ,
      przeciśnięty przez praskę czosnek , chrzan do smaku i podgrzewać kilka minut.
      Jajka ugotować na twardo . Żurek podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki i posiekanym
       szczypiorkiem , można też dodać troszkę twarożku lub białej kiełbasy z indyka z tego 
      przepisu. 
      Resztę twarożku zjeść na śniadanie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PRAWIE ŻUREK (DUKANOWY)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 stycznia 2015 20:05
  • wtorek, 25 listopada 2014
    • CHRUPKIE PIECZWO DUKANOWE II

      Chrupkie pieczywo dukanowe - kromeczka śniadaniowa

      CHRUPKIE PIECZYWO DUKANOWE II

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do ciasta
      • 1/2 łyżki otrębów pszennych do posypania pieczywa
      • 1/4 łyżeczki maku (opcjonalnie)
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 3 łyżki mleka 0 % w proszku 
      • 1 łyżka ciepłej wody
      • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (dla smaku, nie powodują rośnięcia pieczywa)
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie) 
      • 1/2 łyżeczki majeranku ,oregano lub przyprawy do pizzy (opcjonalnie)
       Jajko rozmieszać w małej miseczce z łyżką. ciepłej wody . Mleko granulowane przesiać 
      przez sitko. W osobnej miseczce wymieszać starannie otręby z mlekiem w proszku, 
      proszkiem do pieczenia , suchymi drożdżami , jajkiem, solą i wybranymi przyprawami , 
      wlać do silikonowej foremki (keksówki) ( 18x9 cm) i odstawić na 15-20 min.  Chlebek 
      posypać resztą otrębów pszennych i makiem. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st (górna i dolna grzałka) . Piec chlebek 15 - 20 min. 
      Wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 listopada 2014 19:02
  • piątek, 31 października 2014
    • PLACUSZKI TUŃCZYKOWE

      Placuszki tuńczykowe - 6szt. (P Dukan i bez Dukana)

       

      PLACUSZKI TUŃCZYKOWE


      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (160/112 g)
      • 1 jajko
      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 2 łyżki serka homogenizowanego 0%
      • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami
      • 1 mały ząbek czosnku
      • 3/4 łyżeczki proszku do piecznia
      • 1/4 cebuli (najlepiej białej)
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1/4 łyżeczki pieprzu
      • szczypta soli ,chilli i pieprzu cytrynowego
      Tuńczyka odsączyć na sicie i rozdrobnić widelcem. Cebulę bardzo drobno posiekać, 
      czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z odrobiną soli nożem na desce na pastę . 
      Jajko lekko ubić, dodać resztę składników i wymieszać. Nakładać po łyżce masy do foremek 
      na muffinki (6 szt.) . Piec placuszki 20 min. w temp. 200st z termoobiegiem lub w 
      temp. 210 st. bez termoobiegu. 
      Placuszki można też usmażyć na ceramicznej lub teflonowej patelni.
      PLACUSZKI TUŃCZYKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PLACUSZKI TUŃCZYKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 16:44
  • piątek, 24 stycznia 2014
  • sobota, 14 września 2013
    • KREWETKI ZAPIEKANE

      Krewetki zapiekane

      KREWETKI ZAPIEKANE

      • 100 g ugotowanych , obranych krewetek
      • 2 jajka
      • 1 łyżka serka homogenizowanego
      • 2 szczypty soli
      • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
      • kilka plasterków chili lub szczypta chili w proszku
      • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
      • odrobina tabasco do smaku (opcjonalnie)
      Ubić starannie jajka z serkiem i przyprawami, dodać krewetki i wymieszać.
      Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. przez 20-25 min. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 września 2013 18:45

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com