HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

RYBY

  • sobota, 14 października 2017
  • niedziela, 30 października 2016
    • FILIPIŃSKIE CHRUPIĄCE PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      Filipińskie chrupiące placuszki łososiowe

      wg Jerrysona Cabrala De Gracia

      PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      18-20 placuszków :

      •   1 kg łososia 
      • 1 duża cebula
      • 1 średnia marchew
      • 1 łyżka posiekanej dymki, szczypiorku i/lub pietruszki
      • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej (maizeny)
      • 3-4 jajka
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 płaska łyżeczka chilli w proszku 
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 200 ml oleju do smażenia
      PLACUSZKI ŁOSOSIOWEMarchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Łososia umyć i po usunięciu 
      ości i skóry zmielić np. za pomocą malaksera . Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do
      łososia i chwilę razem miksować. Jajka lekko ubić, dodać do łososia wraz z przyprawami, 
      posiekaną dymką lub pietruszką , marchewką i maizeną. 
      Masę starannie wymieszać. 
      Na patelni rozgrzać olej, nabierać po 1 czubatej łyżce masy łososiowej, uformować płaskie 
      placuszki ( to nie mają być kotleciki, tylko placki, trochę grubsze niż ziemniaczne) .
      Smażyć na złoto po 3 - 4 min. z każdej storony . 
      Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na gorąco z cząstkami 
      cytryny . Bardzo smaczne są też na zimno.
      Przepis : Chief Cook Jerryson Cabral De Gracia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 11:34
  • piątek, 26 sierpnia 2016
  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • środa, 06 stycznia 2016
    • ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      • 600 g solonych śledzi ( filety) 

      Marynata :

      • 1/2 szkl cukru
      • 1 szkl. wody
      • 1/2 szkl. octu 8% ( lub 1/4 szkl. octu winnego i 1/4 szkl. octu jabłkowego)
      • 1 duża marchew
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka kolorowego pieprzu
      • 1 duża czerwona cebula
      • 3 cm kawałek chrzanu
      • 1/2 pęczka koperku
      Marchew i chrzan obrać. Marchew i cebulę  pokroić na 3 mm. plasterki, chrzan na cieniutkie 
      plasterki, koperek posiekać niezbyt drobno.
      Wszystkie składniki marynaty umieścić w niedużym garnku, zagotować i  gotować przez 
      kilka minut ( marchew nie powinna się rozgotować, ma pozostac dość twarda) . 
      Marynatę wystudzić.
      Jeśli śledzie są bardzo słone , wymoczyć je w zimnej, przegotowanej wodzie przez około 
      30 min. Śledzie odsączyć i pokroić na 3 - 4 cm paseczki. W słoiku układać  warstwami 
      śledzie , przekładając marchewką , cebulą i chrzanem z marynaty, zalać resztą marynaty. 
      Słoik  zakręcić i wstawić śledzie do lodówki na 2-3 dni.
      Przepis znalazłam tu
      ŚLEDZIE W OCCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 06 stycznia 2016 16:41
  • piątek, 27 lutego 2015
    • PASTA TUŃCZYKOWA

      Pasta tuńczykowa

      PASTA TUŃCZYKOWA

      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 1-2 łyżki keczupu
      • 1 szalotka
      • 1 mały korniszon
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól, pieprz do smaku
      Tuńczyka  odsączyć na sitku i w miseczce rozdrobnić widelcem. Szalotkę i korniszona 
      bardzo drobno posiekać , dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, dodając do 
      smaku sól i świeżo zmielony pieprz . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 18:06
  • niedziela, 25 stycznia 2015
    • RYBA PO GRECKU II

      Ryba po grecku II

      RYBA PO GRECKU II

      • 300 g łososia w 1 kawałku (płat)
      • 1 łyżka soku cytrynowego
      • 1 duża marchew
      • 1 duża pietruszka 
      • 1/2 selera 
      • 2 cebule
      • 2 łyżki przecieru pomidorowego
      • 2 liscie laurowe
      • 1-2 łyżki pikantnego keczupu (np.Włocławek)
      • pieprz, sól do smaku
      • 5-6 kropli tabasco
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire 
      • 1 łyżka oleju (np. ryżowego) do smażenia warzyw
      W osolonej wodzie ugotować marchew, pietruszkę i selera prawie do miękkości lub 
      wykorzystać warzywa z rosołu. Warzywa przestudzić i zetrzeć na tarce jarzynowej 
      (największe oczka).
      Patelnię grillową lub naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem i wstawić do 
      zimnego piekarnika, włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 st. Rybę umyć, oczyścić z 
      łusek i usunąć ości. Łososia skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą i pieprzem 
      (najlepiej cytrynowym). Położyć na gorącej patelni grillowej i piec 20 min. Upieczonego 
      łososia podzielić na spore kawałki.
      W czasie, kiedy ryba się piecze,posiekać dość drobno cebulę i zeszklić ją  na dużej patelni, 
      dodać starte na tarce warzywa i chwilę je przysmażyć, mieszając . 
      Dodać sól, pieprz , liście laurowe , przecier pomidorowy , keczup, tabasco i sos 
      Worcestershire i odrobinę  gorącej wody, aby powstał dość gęsty sos. Patelnię przykryć i 
      dusić warzywa 15-20 min , mieszając delikatnie od czasu do czasu.
      1/3 gorącego sosu nałożyć do salaterki, ułożć połowę łososia, sos , resztę łososia i resztę 
      sosu. Podawać na zimno.
      To jest druga wersja ryby po grecku - łosoś z piekarnika z gotowanymi warzywami . 
      Bardziej tradycyjny przepis (ze smażoną rybą) jest tu. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „RYBA PO GRECKU II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 stycznia 2015 13:37
  • czwartek, 11 grudnia 2014
  • piątek, 05 września 2014
    • MUSZTARDOWY ŁOSOŚ

      Musztardowy łosoś

      MUSZTARDOWY ŁOSOŚ

      Na 2 porcje
      • 400 - 450 g łososia (płat)
      • 1 łyżeczka musztardy Dijon
      • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • do smaku -  pieprz cytrynowy, sól lub Delikat uniwersalny
      • odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej 
      Łososia umyć, usunąć łuski i ości. Można rybę od razu podzielić na porcje, ale lepiej 
      zostawić w 1 większym kawałku , będzie bardziej soczysta. Łososia skropić cytryną, 
      przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. 
      Naszpikować łososia równomiernie czosnkiem, wymieszać obie musztardy i posmarować 
      łososia (nie smarować skóry) . Patelnię grillową lub naczynie do zapiekania (żaroodporne) 
      posmarować lekko olejem, wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać do temp. 200 st 
      (najlepiej użyć funkcji turbo grill).
      Kiedy patelnia się rozgrzeje , położyć na niej kawałek ryby skórą do dołu. Piec łososia 
      15-20 min. , aż ładnie się zrumieni - czas pieczenia  zależy od grubości i wielkości 
      kawałka ryby.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „MUSZTARDOWY ŁOSOŚ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 września 2014 20:42
  • piątek, 25 lipca 2014

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com