HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

BISZKOPTOWE I TORTOWE

  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI

      Biszkoptowa rolada z jabłkami

      ROLADA BISZKOPTOWA

      • 4 jajka 
      • 3/4 szkl. mąki tortowej
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4-5 jabłek ( 800 g) - dałam szarą renetę
      • 2 - 3 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika Kotanyi
      • 2 łyżeczki brązowego cukru
      • 50 g rodzynek
      • 2- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 1 łyżka miękkiego masła do posmarowania papieru do pieczenia
      • waniliowy cukier puder do posypania
      Jabłka obrać, usunąć pestki , pokroić jabłka na cienkie plasterki . Rodzynki sparzyć 
      wrzątkiem i odsączyć na sitku.
      Białka ubić na sztywno , dodać cukier i ekstrakt waniliowy i ubijać , aż cukier będzie 
      niewyczuwalny (jak na bezy) . Miksując, dodawać żółtka  , a następnie przesianą mąkę z 
      proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
      Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować 
      masłem . Jabłka ułożyć równą warstwą na papierze, posypać cynamonem lub przyprawą do 
      jabłecznika, rodzynkami i skórką pomarańczową. Na jabłka wylać ciasto, wyrównać, aby 
      wszystkie jabłka były przykryte.
      Ciasto piec w temp. 170 st (górna i dolna grzałka) 35 min.
      Odwrócić ciasto : gorące ciasto przykryć ściereczką, położyć na nim drugą blachę z 
      piekarnika (spodnią częścią) i odwrócić ciasto. Zdjąć papier i ściereczką zwinąć roladę 
      tak, aby po zwinięciu brzeg znalazł się na dole . Zostawić zwiniętą roladę w ściereczce , 
      aż wystgnie. 
      Przed podaniem odciąć nierówne brzegi i posypać roladę cukrem pudrem .
      Przepis znalazłam tu dziękuję za świetny pomysł . 
      Od oryginalnego przepisu moja rolada różni się dodaniem rodzynek i skórki pomarańczowej 
      ROLADA BISZKOPTOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 17:47
  • niedziela, 14 października 2012
    • TORT SZARLOTKOWY

      Tort szarlotkowyTORT SZARLOTKOWY
      Biszkopt :
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 1 szkl. mąki pszennej
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
      Krem:
      • 200 g mascarpone
      • 3 łyżki kremu krówkowego Bonne Maman lub masy krówkowej
      • 250 ml. śmietany kremówki 30%
      • 2 łyżeczki cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 1 Śmietanfix
      Masa jabłkowa:
      • 2 szkl. musu jabłkowego
      • 1 galaretka cytrynowa na 1/2 l. wody
      • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
      Do dekoracji:
      • 50 -100g płatków migdałowych
      Biszkopt :
      Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier , esencję waniliową lub cukier waniliowy 
      i dalej ubijać jak na bezy. Dodać zółtka, zmiksować , a następnie wsypać przesianą mąkę
      i zmiksować.Tortownicę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
      masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto . Piec 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem
      lub 180 st, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
      Ciasto wyjąć z formy i wystudzić
      Masa jabłkowa :
      Tortownicę szczelnie wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Mus jabłkowy włożyć do 
      garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i zagotować . Wsypać galaretkę ( nie dodawać
      wody) i starannie wymieszać. Masę jabłkową przełożyć do tortownicy i zostawić do
      stężenia.
      Krem :
      Mascarpone utrzeć z masą krówkową ( najlepiej mikserem  ,w większym naczyniu ) . 
      W drugim naczyniu ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając
      Śmietanfix. Do mascarpone dodać ubitą śmietanę i starannie wymieszać.
      Płatki migdałowe lekko uprażyć suchej patelni. 
      Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 kremu, położyć warstwę galaretki, na nią 1/3 
      kremu, drugi płat biszkoptu i posmarować pozostałym kremem . Wierzch wyrównać i ciasto
      wstawić do lodówki min. na godzinę.
      Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TORT SZARLOTKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 października 2012 20:10
  • wtorek, 03 lipca 2012
    • TORCIK TRUSKAWKOWY

      Torcik truskawkowy
      TORCIK TRUSKAWKOWY
      • 500 g truskawek
      • 2 galaretki truskawkowe ( na 500 ml. )
      Ciasto :
      • 3 jajka
      • 3/4 szkl. mąki tortowej
      • 3/4 szkl. drobnego cukru
      • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
      Krem :
      • 200 g mascarpone
      • 3 łyżki kremu krówkowego ( najlepiej Bonne Maman )
      • 200 g śmietanki kremówki 30 %
      • 2 łyżeczki cukru pudru z wanilią
      • 1 Śmietanfix 
      Ciasto biszkoptowe : Białka ubić na sztywno, dodać cukier i esencję waniliową (lub cukier 
      waniliowy) i ubijać , aby cukier nie był wyczuwalny. Dodać żółtka , zmiksować , następnie 
      wsypać przesianą mąkę . Zmiksować . Tortową foremkę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem 
      do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec 30 min. w 
      temp. 170 st. z termoobiegiem (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). 
      Ciasto wystudzić .
      Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml. gorącej wody , wystudzić.
      Krem :
      Utrzeć mascarpone z kremem krówkowym na jednolitą masę. W drugim naczyniu ubić 
      schłodzoną śmietanę, dodając cukier puder i Śmietanfix.
      Do mascarpone z kremem krówkowym dodac ubitą śmietanę, wymieszać starannie.
      Truskawki umyć, usunąć szypułki . Większe truskawki przekroić na pół.
      Biszkopt posmarować kremem, ułożyć truskawki, lekko wciskając je w krem. Polać tężejącą 
      galaretką , wstawić do lodówki, aby galaretka stężała .
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „TORCIK TRUSKAWKOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2012 18:22
  • sobota, 19 listopada 2011
    • STEFANKA - MIODOWNIK

      Stefanka - miodownik
      STEFANKA
      Ciasto:
      • 50 g masła
      • 2 łyżki prawdziwego miodu
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek mleka
      • 3 szkl. mąki 
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      Krem budyniowy:
      • budyń z 1/2 l mleka
      • 1 szkl cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu
      Polewa czekoladowa - ganache:
      • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %
      • 100 ml. śmietany kremówki ( 30-36 %)
      Ciasto :
      Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną . Masło, miód, cukier i mleko zagotować i 
      lekko przestudzić, dodać do mąki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto . Póki ciepłe od 
      razu  (bo zimne trudno się wałkuje) rozwałkować na 4 placki wielkości tortownicy 
      śr.20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 36X25 ( wersja 
      szybsza, równie dobra) . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec placki po 15 min. w 
      temp. 200 st.
      Krem budyniowy:
      Ugotować budyń z 1/2 l mleka , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą 
      masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok cytrynowy , spirytus
      i utrzeć.
      Polewa:
      Zagotować śmietanę, odstawić z ognia i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. 
      Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, rozmieszać starannie polewę i zostawić do 
      ostygnięcia
      Stefanka:
      Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
      Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
      4 jednakowe placki. Ciasto przełożyć kremem, na ostatnim ma być krem. Polać polewą 
      czekoladową.
       ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-krem-polewa.
      Odstawić do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2011 16:17
  • środa, 09 listopada 2011
    • SZARLOTKA KRÓLEWSKA

      Szarlotka królewska trochę pracochłonna , ale przepyszna

      Warstwa jabłkowa:

      • 6 jabłek
      • 2-3 łyżki cukru
      • lub 1/2 l gotowego przecieru jabłkowego
      • 1 galaretka cytrynowa na 1/2 l. wody

      Ciasto biszkoptowe:

      • 6 jajek
      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 1/2 szkl. cukru z cukrem waniliowym 

      Krem budyniowy:

      • budyń waniliowy lub śmietankowy z 1/2 l mleka
      • 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu

      Polewa czekoladowa (ganache)

      • 200 g dobrej, gorzkiej czekolady (min. 60 %)
      • 1 szkl. śmietanki kremówki (30-36%)

      Upiec biszkopt , najlepiej poprzedniego dnia:

      Ubić białka ze szczyptą soli , dodać cukier i ubijać, aż  cukier nie będzie wyczuwalny. 

      Dodawać żółtka po jednym, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

      Piec 40 min. w 180 st (termoobieg) w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą 

      bułką. Wystudzić biszkopt.

      Warstwa jabłkowa:

      Jabłka pokroić na plasterki, dodać cukier i trochę wody, udusić do miękkości lub

      zagotować przecier jabłkowy ze słoiczka. Do gorącego przecieru wsypać galaretkę

      cytrynową i dokładnie wymieszać (nie dodawać wody) . Galaretkę przełożyć do naczynia

      wielkości tortownicy (np. okrągłego żaroodpornego) i zostawić do stężenia.

      Krem budyniowy:

      Ugotować budyń , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem) ,

      dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok z cytryny i spirytus, utrzeć.

      Polewa czekoladowa:

      Śmietankę zagotować w garnuszku, odstawić z ognia , dodać czekoladę połamaną na

      mniejsze kawałki. Poczekać chwile , aż czekolada zacznie się rozpuszczać i wymieszać

      delikatnie, zostawić aż przestygnie.

      Szarlotka:

      Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 masy budyniowej, położyć warstwę stężałej

      galaretki, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu i polać chłodną polewą czekoladową  

      czyli biszkopt-krem-galaretka-krem-biszkopt-krem-polewa.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 09 listopada 2011 21:11
  • czwartek, 29 września 2011
    • BISZKOPT DO TORTU

      Biszkopt 

      • 6 jajek
      • 1 1/2 szkl. mąki 
      • 1 1/2 szkl cukru z cukrem waniliowym
      Ubić białka ze szczyptą soli , dodać cukier i ubijać, aż  cukier nie będzie wyczuwalny. 
      Dodawać żółtka po jednym, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do tego biszkoptu 
      nie dodaje się proszku do pieczenia !
      Piec 40 min. w 180 st (termoobieg) w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą 
      bułką .
      Przekroić na 3 części ( najlepiej następnego dnia) , przekładać kremem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 września 2011 00:26

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com