HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

SŁONE DODATKI

  • sobota, 03 września 2016
    • ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Zielony sos pietruszkowy
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY
      • 1 pęczek pietruszki
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki  soli
      • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
      Pietruszkę umyć , osuszyć i oderwać listki. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do 
      krojenia , posypać solą i płaską częścią noża rozetrzeć na pastę . Do małego pojemnika 
      malaksera włożyć pietruszkę i czosnek , wlać oliwę lub olej. Sos miksować pulsacyjnie , aż 
      będzie gładki. 
      Z 1 pęczka pietruszki można uzyskać 2 - 3 łyżki sosu. Warto go przygotować od razu z 
      większej ilości składników i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
      Ten sos jest uniwersalny - można go podać na zimno ze świeżą bagietką jako przystawkę, 
      dodać do sałatek i surówek, świetnie pasuje też do pieczonej ryby np. pstrąga z piekarnika 
      ( przepis jest tu) . Można go również wymieszać z makaronem zamiast klasycznego pesto.
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 września 2016 14:20
  • wtorek, 29 marca 2016
    • PASZTET Z JAJEK

      Pasztet z jajek

      PASZTET Z JAJEK

      • 8 jajek ugotowanych na twardo
      • 1 jajko surowe
      • 1 por ( tylko biała część )
      • 6 - 8 suszonych pomidoów
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
      • 3 łyżki bułki tartej
      • 2 czubate łyżki gęstej śmietny 18%
      • 1/4 łyżeczki kurkumy
      • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej do smażenia
      Pora drobno posiekać , opłukać  na sicie , osuszyć i podsmażyć na odrobinie oleju, aż będzie 
      miękki. Pora wystudzić. Zimne ,gotowane jajka bardzo drobno posiekać, drobno posiekać 
      suszone pomidory. Wymieszać posiekane jajka, kurkumę, pomidory, pora, szczypiorek, 
      śmietanę i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być dość 
      pikantna. Dodać surowe jajko , starannie wymieszać.  Masę włożyć do silikonowej  
      foremki - keksówki ( zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia ), lekko ugnieść i 
      wyrównać.
      Piec  60 min. w temp. 180 st. z termoobiegiem . 
      Podawać po wystudzeniu
      PASZTET Z JAJEK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z JAJEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 19:12
  • piątek, 04 marca 2016
    • PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      Przyprawa paprykowa

      PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
      • 1 łyżka cukru trzcinowego
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżka tymianku
      • 1-2 łyżeczki cayenne,chilli , piri-piri lub ostrej papryki
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 2 łyżeczki soli
      Tymianek , majeranek  i cukier trzcinowy lekko utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe 
      przyprawy, wymieszać . Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. 
      Ta przyprawa jest świetna do ryb np. łososia  lub do mięsa.( 2 łyżeczki na 250 g ryby 
      lub na 1 udko kurczaka) 
      PAPRYKOWY ŁOSOŚ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 16:06
  • sobota, 14 lutego 2015
    • PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

      Placuszki z rozmarynem i serem

      PLACUSZKI Z SEREM
      • 50 g płatków owsianych* 
      • 1/2 łyżki mąki żytniej razowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 50 g twardego żółtego sera (Parmezan,Rubin,Pecorino Romano,Bursztyn)
      • 1 - 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu 
      • 1 jajko
      • 25 ml oliwy 
      • szczypta soli
      Żółty  ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Wymieszać płatki owsiane ,mąkę ,
      proszek do pieczenia , rozmaryn i ser. W osobnej miseczce rozkłocić jajko z olejem, 
      dodać do sypkich składników, starannie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Nabierać porcje ciasta - po ok. 1 czubatej łyżeczce , układać na blaszce i lekko 
      spłaszczyć placuszki. Z tej ilości masy wychodzi 9-10 placuszków
      Piec 15 min. w temp. 170 st. z termoobiegiem lub 180 st.bez termoobiegu , aż placuszki 
      będą złociste i chrupiące. Podawać po lekkim przestudzeniu do wina, piwa lub sałatek 
      Najlepsze są w dniu, w którym były pieczone, wtedy są chrupiące , ale i następnego dnia 
      są pyszne
      * Można użyć płatków żytnich lub pszennych
      Przepis znalazłam tu .
      PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lutego 2015 17:06
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • SŁODKO-PIKANTNY RELISH OGÓRKOWY

      Słodko-pikantny relish ogórkowy

      SŁODKO-PIKANTNY RELISH

      • 2 ogórki (500-600g ) 
      • 2 małe cebule
      • 1 duża czerwona papryka lub po pół czerwonej i żółtej
      • 100 ml. octu winnego
      • 200 ml. wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 150 ml. cukru
      • 1 łyżeczka mielonej gorczycy 
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 40 ml. mąki ziemniaczanej
      • 1 czubata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy.
      Ogórki obrać, usunąć nasiona. Paprykę umyć, usunąć nasiona. Ogórki, paprykę i cebulę 
      pokroić w bardzo drobną kostkę. W sporym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. 
      Włożyć pokrojone warzywa , zamieszać i gotować 7 min. bez przykrycia , na małym ogniu . 
      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mieloną gorczycą ,kolendrą i 3-4 łyżkami zimnej wody , 
      wlać do garnka z sosem . Gotować na wolnym ogniu 5-7 min do zgęstnienia sosu, mieszając 
      od czasu do czasu. Dodać musztardę z ziarenkami gorczycy, wymieszać.
      Gorący sos nałożyć do słoików, zakręcić słoiki. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
      Relish ogórkowy jest słodko-kwaśno-pikantny. Podawać na zimno do potraw chińskich lub 
      jako sos do wędlin i mięsa.
      Przepis pochodzi z tej strony, z drobną zmianą - mąkę pszenną zastąpiłam ziemniaczaną, 
      aby sos był klarowny 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 20:35
  • sobota, 11 października 2014
    • BRUSCHETTA

      Bruschetta

      BRUSCHETTA

      • 6 kromek pszennego chleba lub bagietka
      • 6 pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano)
      • 1/2 białej cebuli
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek ( najlepiej z tego przepisu )
      • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii + kilka listków do dekoracji
      • 1 kulka dobrej mozarelli ( mozarella di bufala campana ) , opcjonalnie
      • kilka łyżek aromatycznej oliwy (np. z tego przepisu)
      • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
      Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę, odsączyć na sicie z nadmiaru 
      soku ( można lekko odcisnąć) . Cebulę i oliwki drobno posiekać ,2 ząbki czosnku przecisnąć 
      przez praskę i na desce do krojenia utrzeć ze szczyptą soli na pastę. Bazylię pokroić na 
      cienkie paseczki. Pomidory, cebulę, oliwki, czosnek i bazylię wymieszać z 1 łyżka oliwy, 
      przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. (funkcja termogrill lub grill) . 
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę pokroić na kromki. Kromki chleba 
      lub bagietki posmarować aromatyczną oliwą, położyć na blaszce i piec ok. 5 min. aż będą 
      lekko przypieczone. Wyjąć grzanki, posmarować ząbkiem czosnku, odwrocić na drugą 
      stronę i dopiec grzanki (ok. 3 min.).
      Pomidory z przyprawami położyć na gorących grzankach, na wierzchu ułożyć kawałki 
      mozarelli porwanej na kawałki, nie krojonej . Udekorowac listkami bazylii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 20:53
  • wtorek, 08 kwietnia 2014
  • wtorek, 16 kwietnia 2013
  • piątek, 05 kwietnia 2013
    • PASTA JAJECZNA

      Pasta jajeczna 
      PASTA JAJECZNA
      • 4 jajka ugotowane na twardo
      • 1 łyżka majonezu
      • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon Forte)
      • szczypta soli, biały pieprz do smaku
      • szczypiorek
      • szczypta kurkumy ( opcjonalnie, dla koloru)
      Jajka zmiksować blenderem na pastę z resztą skłądników, oprócz szczypiorku. Szczypiorek 
      opłukać, osuszyć , drobno posiekać i delikatnie wymieszać z pastą jajeczną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 kwietnia 2013 17:48
  • piątek, 21 grudnia 2012
    • ROLADA SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWA

      Rolada szpinakowo - łososiowa *
      ROLADA SZPINKOWO - ŁOSOSIOWA
      • 200 -225 g mrożonego szpinaku 
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka masła 
      • 2 ząbki czosnku
      • szczypta startej gałki muszkatołowej
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 serek ziołowy Philadelphia (125 g.)
      • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
      • 5 suszonych pomidorów ( najlepiej suchych, nie z oleju)
      • 150 - 200 g wędzonego łososia w plastrach
      • 1-2 łyżeczki oliwy lub oleju
      Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować  i udusić na maśle , dodając czosnek, 
      przeciśnięty przez praskę , gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku.(powinien być
      pikantny). Szpinak zmiksować na gładką masę, wystudzić, dodać żółtka i starannie 
      wymieszać.
      Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować lekko oliwą.
      Szpinak wylać na papier równą, cienka warstwą (ok. 25x25 cm), piec 15 min. w temp. 190 st.
      Po upieczeniu ciasto szpinakowe razem z papierem zwinąć w rulon i zostawić do wystudzenia.
      Do serka dodać posiekany koperek i bardzo drobno posiekane suszone pomidory, wymieszać.
      Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć, posmarować równo serkiem , a na nim położyć warstwę 
      plastrów łososia . Zwinąć roladę , zawinąć jak najciaśniej w folię aluminiową i włożyć do
      lodówki na kilka godzin. 
      Rozwinąć i kroić ostrym nożem w ukośne plastry

      * Ilość składników można podwoić i przygotowac roladę na dużej blasze z piekarnika,
      ale wtedy warstwy są grubsze.
      Ten przepis z niewielkimi modyfikacjami pojawia się na różnych blogach
      .



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ROLADA SZPINAKOWO - ŁOSOSIOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 18:41

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com