HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

SŁONE DODATKI

  • niedziela, 14 kwietnia 2019
    • MEZE MARCHEWKOWO - CZOSNKOWY JOGURT

      Meze Marchewkowo - czosnkowy jogurt

      MEZE MARCHEWKOWO - CZOSNKOWY JOGURT

       

      • 2 średnie marchewki
      • 240 g jogurtu greckiego 
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego albo ryżowego
      • sól, mielony biały pieprz do smaku
      Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na dużej patelni 
      rozgrzać oliwę, dodać marchew i przysmażyć ją , mieszając, aż zmięknie i nie będzie 
      chrupiąca  a jedynie lekko skarmelizowana. Pod koniec smażenia dodać czosnek , 
      przeciśnięty przez praskę. 
      Marchew wystudzić, dodać do jogurtu , wymieszać doprawić do smaku odrobiną soli i 
      ewentualnie białym pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę,żeby smaki się 
      połączyły. Podawać z chlebkiem pita.
      Ten jogurt marchewkowo-czosnkowy jest jednym ze składników meze, zestawu przystawek 
      kuchni tureckiej 
       

      MEZE MARCHEWKOWO - CZOSNKOWY JOGURT

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2019 13:36
  • niedziela, 24 marca 2019
    • BAJGLE / OBWARZANKI BŁYSKAWICZNE

      Bajgle / obwarzanki * błyskawiczne

      BAJGLE

      • 2 szkl. jogurtu greckiego
      • 2 szkl. mąki + kilka łyżek do podsypania
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 jajko
      • Do posypania mak, gruboziarnista sól, sezam
      W misce lub na stolnicy wymieszać jogurt , mąkę , proszek do pieczenia i sól, zagnieść 
      elastyczne ciasto , podsypując mąką . Ciasto podzielić na 8 części, z każdej utoczyć w 
      dłoniach kulkę , zrobić na środku dziurkę, formując obwarzanek. 
      Dużą blachę  wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć bajgle , zostawiając między nimi 
      niewielkie odstępy ( bajgle tylko nieznacznie rosną w czasie pieczenia).
      Jajko roztrzepać z odrobiną wody, pędzelkiem posmarować bajgle, posypać makiem, 
      gruboziarnistą solą i/lub sezamem. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. 
      Piec bajgle 20 - 25 min. , aż będą złociste. 
      Najlepsze są tego samego dnia , np. z serkiem kremowym i wędzonym łososiem.
      * Z tego samego ciasta można upiec bułeczki. 
      .BAJGLE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 marca 2019 15:16
  • sobota, 29 grudnia 2018
    • ROLADKI Z BAKŁAŻANA

      Roladki z bakłażana

      ROLADKI Z BAKŁAŻANA

      • 1 bakłażan
      • 100 - 150 g pomidorowego lub paprykowego kremowego serka 
      • 150 g orzechów pecan lub włoskich
      • 4-5 pomidorków koktajlowych
      • 4-5 małych kuleczek mozzarelli
      • 3-4 suszone pomidory
      • papryka słodka lub ostra , do smaku
      • kilka listków bazylii 

      Marynata do bakłażana * :

      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego lub oliwy
      • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
      • 1 łyżka sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru trzcinowego 
      • 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 7-8 plastrów o grubości 1 cm , lekko posolić 
      i odłożyć na durszlak na 30 min.
      W miseczce wymieszać składniki marynaty. Jeśli syrop klonowy będzie zastąpiony cukrem 
      trzcinowym , dobrze byłoby rozpuścić go w odrobinie wody przed dodaniem do reszty 
      składników.
      Plastry bakłażana opłukać w zimnej wodzie i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . 
      Za pomocą pędzelka posmarować marynatą plastry bakłażana z 1 strony, ułożyć na blaszce i 
      posmarować z drugiej strony.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec bakłażana ok. 30 min. , lekko przestudzić.
      Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekroić na pół. Suszone pomidory bardzo drobno 
      posiekać. Serek kremowy wymieszać z pokruszonymi niezbyt drobno orzechami, suszonymi 
      pomidorami, można go przyprawić do smaku odrobiną słodkiej lub ostrej parpryki.
      Na każdym plastrze chłodnego bakłażana położyć czubatą łyżeczkę farszu, zwinąć roladkę , 
      udekorować połową kulki mazzarelli , listkiem bazylii i połową pomidorka, spiąć wykałaczką 
      lub szpadką. Podawać w temperaturze pokojowej .
      * Plastry bakłażana można upiec po posmarowaniu wyłącznie olejem lub oliwą, ale z 
      marynatą są znacznie smaczniejsze. 
      ROLADKI Z BAKŁAŻANA 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „ROLADKI Z BAKŁAŻANA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 29 grudnia 2018 16:46
  • sobota, 03 września 2016
    • ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Zielony sos pietruszkowy
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY
      • 1 pęczek pietruszki
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki  soli
      • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
      Pietruszkę umyć , osuszyć i oderwać listki. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do 
      krojenia , posypać solą i płaską częścią noża rozetrzeć na pastę . Do małego pojemnika 
      malaksera włożyć pietruszkę i czosnek , wlać oliwę lub olej. Sos miksować pulsacyjnie , aż 
      będzie gładki. 
      Z 1 pęczka pietruszki można uzyskać 2 - 3 łyżki sosu. Warto go przygotować od razu z 
      większej ilości składników i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
      Ten sos jest uniwersalny - można go podać na zimno ze świeżą bagietką jako przystawkę, 
      dodać do sałatek i surówek, świetnie pasuje też do pieczonej ryby np. pstrąga z piekarnika 
      ( przepis jest tu) . Można go również wymieszać z makaronem zamiast klasycznego pesto.
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 września 2016 14:20
  • wtorek, 29 marca 2016
    • PASZTET Z JAJEK

      Pasztet z jajek

      PASZTET Z JAJEK

      • 8 jajek ugotowanych na twardo
      • 1 jajko surowe
      • 1 por ( tylko biała część )
      • 6 - 8 suszonych pomidoów
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
      • 3 łyżki bułki tartej
      • 2 czubate łyżki gęstej śmietny 18%
      • 1/4 łyżeczki kurkumy
      • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej do smażenia
      Pora drobno posiekać , opłukać  na sicie , osuszyć i podsmażyć na odrobinie oleju, aż będzie 
      miękki. Pora wystudzić. Zimne ,gotowane jajka bardzo drobno posiekać, drobno posiekać 
      suszone pomidory. Wymieszać posiekane jajka, kurkumę, pomidory, pora, szczypiorek, 
      śmietanę i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być dość 
      pikantna. Dodać surowe jajko , starannie wymieszać.  Masę włożyć do silikonowej  
      foremki - keksówki ( zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia ), lekko ugnieść i 
      wyrównać.
      Piec  60 min. w temp. 180 st. z termoobiegiem . 
      Podawać po wystudzeniu
      PASZTET Z JAJEK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z JAJEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 19:12
  • piątek, 04 marca 2016
    • PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      Przyprawa paprykowa

      PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
      • 1 łyżka cukru trzcinowego
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżka tymianku
      • 1-2 łyżeczki cayenne,chilli , piri-piri lub ostrej papryki
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 2 łyżeczki soli
      Tymianek , majeranek  i cukier trzcinowy lekko utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe 
      przyprawy, wymieszać . Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. 
      Ta przyprawa jest świetna do ryb np. łososia  lub do mięsa.( 2 łyżeczki na 250 g ryby 
      lub na 1 udko kurczaka) 
      PAPRYKOWY ŁOSOŚ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 16:06
  • sobota, 14 lutego 2015
    • PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

      Placuszki z rozmarynem i serem

      PLACUSZKI Z SEREM
      • 50 g płatków owsianych* 
      • 1/2 łyżki mąki żytniej razowej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 50 g twardego żółtego sera (Parmezan,Rubin,Pecorino Romano,Bursztyn)
      • 1 - 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu 
      • 1 jajko
      • 25 ml oliwy 
      • szczypta soli
      Żółty  ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Wymieszać płatki owsiane ,mąkę ,
      proszek do pieczenia , rozmaryn i ser. W osobnej miseczce rozkłocić jajko z olejem, 
      dodać do sypkich składników, starannie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Nabierać porcje ciasta - po ok. 1 czubatej łyżeczce , układać na blaszce i lekko 
      spłaszczyć placuszki. Z tej ilości masy wychodzi 9-10 placuszków
      Piec 15 min. w temp. 170 st. z termoobiegiem lub 180 st.bez termoobiegu , aż placuszki 
      będą złociste i chrupiące. Podawać po lekkim przestudzeniu do wina, piwa lub sałatek 
      Najlepsze są w dniu, w którym były pieczone, wtedy są chrupiące , ale i następnego dnia 
      są pyszne
      * Można użyć płatków żytnich lub pszennych
      Przepis znalazłam tu .
      PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PLACUSZKI Z ROZMARYNEM I SEREM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lutego 2015 17:06
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • SŁODKO-PIKANTNY RELISH OGÓRKOWY

      Słodko-pikantny relish ogórkowy

      SŁODKO-PIKANTNY RELISH

      • 2 ogórki (500-600g ) 
      • 2 małe cebule
      • 1 duża czerwona papryka lub po pół czerwonej i żółtej
      • 100 ml. octu winnego
      • 200 ml. wody
      • 1 łyżeczka soli
      • 150 ml. cukru
      • 1 łyżeczka mielonej gorczycy 
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 40 ml. mąki ziemniaczanej
      • 1 czubata łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy.
      Ogórki obrać, usunąć nasiona. Paprykę umyć, usunąć nasiona. Ogórki, paprykę i cebulę 
      pokroić w bardzo drobną kostkę. W sporym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. 
      Włożyć pokrojone warzywa , zamieszać i gotować 7 min. bez przykrycia , na małym ogniu . 
      Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mieloną gorczycą ,kolendrą i 3-4 łyżkami zimnej wody , 
      wlać do garnka z sosem . Gotować na wolnym ogniu 5-7 min do zgęstnienia sosu, mieszając 
      od czasu do czasu. Dodać musztardę z ziarenkami gorczycy, wymieszać.
      Gorący sos nałożyć do słoików, zakręcić słoiki. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
      Relish ogórkowy jest słodko-kwaśno-pikantny. Podawać na zimno do potraw chińskich lub 
      jako sos do wędlin i mięsa.
      Przepis pochodzi z tej strony, z drobną zmianą - mąkę pszenną zastąpiłam ziemniaczaną, 
      aby sos był klarowny 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 20:35
  • sobota, 11 października 2014
    • BRUSCHETTA

      Bruschetta

      BRUSCHETTA

      • 6 kromek pszennego chleba lub bagietka
      • 6 pomidorów (najlepiej Lima lub San Marzano)
      • 1/2 białej cebuli
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek ( najlepiej z tego przepisu )
      • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii + kilka listków do dekoracji
      • 1 kulka dobrej mozarelli ( mozarella di bufala campana ) , opcjonalnie
      • kilka łyżek aromatycznej oliwy (np. z tego przepisu)
      • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
      Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę, odsączyć na sicie z nadmiaru 
      soku ( można lekko odcisnąć) . Cebulę i oliwki drobno posiekać ,2 ząbki czosnku przecisnąć 
      przez praskę i na desce do krojenia utrzeć ze szczyptą soli na pastę. Bazylię pokroić na 
      cienkie paseczki. Pomidory, cebulę, oliwki, czosnek i bazylię wymieszać z 1 łyżka oliwy, 
      przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. (funkcja termogrill lub grill) . 
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bagietkę pokroić na kromki. Kromki chleba 
      lub bagietki posmarować aromatyczną oliwą, położyć na blaszce i piec ok. 5 min. aż będą 
      lekko przypieczone. Wyjąć grzanki, posmarować ząbkiem czosnku, odwrocić na drugą 
      stronę i dopiec grzanki (ok. 3 min.).
      Pomidory z przyprawami położyć na gorących grzankach, na wierzchu ułożyć kawałki 
      mozarelli porwanej na kawałki, nie krojonej . Udekorowac listkami bazylii.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 października 2014 20:53
  • wtorek, 08 kwietnia 2014

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com