HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

DROŻDŻOWE

  • piątek, 31 lipca 2015
    • PIZZA BIANCA

      Pizza bianca

      PIZZA BIANCA

      • 200-250 ml. ciepłego mleka  
      • 2 łyżeczki drożdży instant
      • 1 łyżeczka cukru
      • 500 g mąki
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1 jajko
      • 180 ml. jogurtu naturalnego
      • 1 cukinia
      • 100 - 150 g sera scamorza lub mozzarelli di bufala
      • kilka plasterków raclette (opcjonalnie)
      • 100 g prosciuto  lub szynki  szwarcwaldzkiej w cienkich plasterkach
      • kilkanaście zielonych oliwek (najlepiej z tego przepis)
      • aromatyczna , pikantna oliwa czosnkowa ( np. z tego przepisu)
      • 1 biała lub czerwona cebula
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • 3-4 łyżeczki suszonego oregano
      • świeżo mielony pieprz do smaku
      Przygotować ciasto : W małej miseczce wymieszać drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i 
      100 ml. ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , aż drożdże dwukrotnie 
       zwiększą objętość.
      Do większej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól , drożdże i jajko ,
      wymieszane z jogurtem. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając odrobinę ciepłego mleka, 
      gdyby ciasto było zbyt twarde, przykryć miskę  ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe 
      miejsce na ok. 30 min. , aż ciasto podwoi objętość. 
      Przygotować resztę składników : Ser  i oliwki pokroić na plasterki, cebulę w krążki. 
      Cukinię umyć i ze skórką pokroić na plastry o grubości 1 cm. 
      Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Z ciasta uformować placek o grubości ok. 
      2 cm. Ciasto posmarowac oliwą, położyć plasterki sera , posypać ziołami , na nich ułożyć 
      cienkie plastry szynki,  a następnie plastry cukinii , posmarowane oliwą. i oprószone 
      pieprzem Na wierzchu umieścić oliwki i posmarowane oliwą krążki cebuli.
      Pizzę piec ok. 20 min w temp. 220 st. (program "pizza" lub dolna grzałka z termoobiegiem)  

      PIZZA BIANCA

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 19:13
  • niedziela, 26 lipca 2015
    • JAGODZIANKI

      Jagodzianki

      JAGODZIANKI

      • 200-250 ml. ciepłego mleka
      • 2 łyżeczki drożdży instant
      • 1 łyżeczka cukru
      • 500 g mąki
      • 1/4 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 180 ml. jogurtu naturalnego (np. Zott)
      • 1 jajko
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 300 g jagód
      • 1 1/2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem

      Kruszonka:

      • 100 g masła
      • 1 szkl. mąki
      • 1/3 szkl. cukru
      W miseczce wymieszać suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 100 ml. ciepłego 
      mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże podwoją objętość.
      Jagody umyć i starannie osączyć na sicie. Przesypać do miseczki, oprószyć cukrem pudrem 
      i mąką ziemniaczną , delikatnie wymieszać.
      Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do większej miski, dodać cukier, jajko wymieszane 
      z jogurtem, ekstrakt waniliowy , sól i drożdże. Wyrabiać ciasto, dodając tyle mleka, żeby 
      ciasto było elastycznezaczęło odchodzić od ręki (ok. 5 minut). Jeśli ciasto jest zbyt 
      twarde, dodać odrobinę ciepłego mleka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w 
      cieple do wyrośnięcia na ok 20-30 min.
      2 duże foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
      Przygotować kruszonkę  . Do miseczki włożyć masło pokrojone w kostkę , dodać mąkę , 
      cukier i czubkami palców zagnieśc kruszonkę. Kruszonkę można też przygotować w 
      malakserze (pulsacyjnie)
      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagnieść. Ciasto podzielić 
      na 12 części, z każdej uformować placuszek o grubości ok. 1 cm. Na środku położyć 1 łyżkę 
      jagód, zlepić brzegi ciasta. Układć jagodzianki na blasze zlepioną częścią na dół. 
      Foremki z jagodziankami przykryć przezroczystą folią i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. z termobiegiem lub 200 st. bez termobiegu.
      Żółtko wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody , posmarować jagodzianki i posypać kruszonką.
      Piec jagodzianki ok. 20 min. 

      JAGODZIANKI

       Przepis na ciasto jest zmodyfikowanym przepisem na focaccię ,który jest tutaj

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „JAGODZIANKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 lipca 2015 12:42
  • piątek, 14 lutego 2014
    • DROŻDŻOWY WIENIEC Z PESTO

      Drożdżowy wieniec z pesto (kringel)

      WIENIEC Z PESTO

      • 2 1/2 szkl. mąki 
      • 2 łyżeczki suchych drożdży 
      • 1 szkl. letniej wody
      • 1 łyżka oleju lub oliwy (to może być aromatyczna oliwa z tego przepisu) 
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 płaska łyżeczka cukru
      • 4 czubate łyżki pesto genovese
      • 2 łyżki parmezanu lub pecorino romano startego na większe wiórki do posypania
      Wersja z wykorzystaniem automatu do pieczenia chleba : Do pojemnika wlać wodę i olej, 
      wsypać mąkę , sól, cukier i drożdże . Włączyć automat na program do wyrabiania ciasta 
      ( 90 min., dough) . Po zakończeniu programu wyjąć ciasto z pojemnika.
      Wersja tradycyjna : Do sporej miski wlać ciepłą wodę, dodać suche drożdże , zamieszać i 
      odstawić na parę minut. Kiedy drożdże zaczną "pracować", dodać mąkę, olej, sól i cukier. 
      Wyrobić gładkie ciasto, miskę  przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia 
      w cieple na ok. 60 min. 
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia .
      Stolnicę oprószyć mąką , wyrośniete ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować 
      jak najcieniej na prostokąt ok. 45 X 30 cm.  Całą powierzchnię ciasta posmarować równą 
      warstwą pesto, zostawiajac 1 cm z brzegów. Zwinąć rulon z dłuższej strony, zlepiając ciasto 
      na ok. 2cm. z jednego krótszego końca. 
      WIENIEC Z PESTO

      WIENIEC Z PESTO

      Rulon ciasta przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca z 1 strony  i ostrożnie przenieść na blachę. 
      Zapleść obie części tak, aby przecięta strona znalazła się na górze.  Uformować wieniec , 
      zlepiając końce ciasta. WIENIEC Z PESTO
      WIENIEC Z PESTO
      Ciasto lekko przykryć przezroczystą  folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym 
      miejscu na 30 min. , a następnie posypać serem , startym na długie wiórki na tarce jarzynowej.
      Wieniec piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. z termoobiegiem lub do 
      220 st. bez termoobiegu . 
      Podawać na ciepło 
      WIENIEC Z PESTO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „DROŻDŻOWY WIENIEC Z PESTO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lutego 2014 19:51
  • sobota, 03 marca 2012
    • BUCHTY Z POWIDŁAMI LUB RÓŻĄ WG. HALINKI

      Buchty z powidłami śliwkowymi lub różą wg. Halinki 
      Ze wspomnień Janusza o buchticzkach (buchticky po cesky)
      BUCHTY
      • 500 g mąki
      • 40 g świeżych drożdży
      • 1 szkl. mleka
      • 2 jajka
      • 1/2 szkl. cukru
      • 100 g rozpuszczonego masła do ciasta
      • 1 łyżka oleju np. ryżowego
      • 60 g rozpuszczonego masła do formowania bucht i do polania ciasta
      • aromat lub cukier waniliowy, otarta skórka cytrynowa
      • powidła śliwkowe lub konfitura różana 
      Wersja łatwa - z automatu do piecznia chleba :
      Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. 
      Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut . W tym czasie jajka roztrzepać z resztą cukru, 
      aromatem waniliowym i skórką cytrynową  ( nie ubijać, tylko wymieszać) . Rozpuszczone 
      masło (100 g) , olej, jajka, resztę mleka i drożdże wlać do pojemnika automatu, wsypać 
      mąkę i dodać szczyptę soli. 
      Nastawić program "Dough" albo odpowiednik do wyrabiania ciasta na 90 min.
      Wersja trdycyjna : 
      Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. 
      Odstawić w cieple do wyrośnięcia na 15 - 20 min aż podwoi objętość. Do miski przesiać mąkę , 
      dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże , roztrzepane jajka , resztę mleka, cukier , aromat, 
      olej i rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki . Miskę przykryć 
      ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 -120 min.
      Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, lekko posypaną mąką, krótko zagnieść. Podzielić ciasto 
      na porcje - powinno ich być 16 - 18 . Każdą porcję lekko rozwałkować lub rozciągnąć palcami na 
      placuszek, na środku położyć łyżeczkę powideł śliwkowych lub konfitury z róży. Zlepić starannie 
      dłońmi lekko umoczonymi w roztopionym maśle. 
      BUCHTY
      Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać buchty ciasno obok 
      siebie zlepioną stroną do dołu . Posmarować wierzch pozostałym masłem , przykryć ściereczką 
      i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 min.
      BUCHTYPiec w piekarniku nagrzanym do 180 st (termoobieg) przez 30 min.
      Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. Odrywać buchty i jeść - ze śliweczką,, z różą, 
      ze śliweczką, z różą ...........
      BUCHTY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „BUCHTY Z POWIDŁAMI LUB RÓŻĄ WG. HALINKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 marca 2012 18:27
  • środa, 29 lutego 2012
    • WYTRAWNY PLACEK (TORTA SALATA MARCHIGIANA)

      Wytrawny placek (Torta salata marchigiana)
      WYTRAWNY PLACEK
      Ten świetny przepis znalazłam tutaj, podaję go z moimi drobnymi zmianami.
      Ciasto:
      • 300 g (= 2 średnie) ugotowanych ziemniaków
      • 500 g mąki
      • 100 g masła w temp. pokojowej
      • 1 jajko
      • 25 g świeżych drożdży
      • 3/4 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki cukru 
      Farsz 1 :
      • 200 g szynki
      • 200 g żółtego sera (np. raclette lub ementalera)
      • kilka suszonych pomidorów z oliwy
      • 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili (opcjonalnie)
      • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub innych ziół (np. majeranek, tymianek, 
        prowansalskie)
      Farsz 2 :
      • 200 g bułgarskiego twarogu Rosa ( podobny do fety)
      • 200 g tłustego twarogu
      • 1 papryka świeża 
      • 1 cebula
      • 100 - 150 g wędzonej szynki
      • 2 ugotowane ziemniaki
      • 2-3 łyżki parmezanu
      • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
      • zioła prowansalskie, rozmaryn
      • pieprz do smaku
      Ciasto : Drożdże rozrobić z 3-4 łyżkami ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną mąki. 
      Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło, przesianą mąkę, jajko,sól i drożdże . 
      Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , dodając odrobinę ciepłej wody, jeśli jest za  twarde. 
      Do ciasta można dodać trochę ziół. Formę tortową o śr. 24 cm i wyłożyć papierem do 
      pieczenia. 
      Przygotować farsz np.
      Farsz 1 : Ser i szynkę pokroić na niewielkie plasterki, pomidory posiekać dość drobno, 
      chili bardzo drobno.
      lub
      Farsz 2:
      Paprykę , cebulę i szynkę bardzo drobno posiekać. Paprykę przesmażyć , cebulę udusić, 
      dodać szynkę i wszystko razem przez chwilę przesmażyć. Twaróg przepuścić przez 
      maszynkę lub zmiksować blenderem . Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wszystkie 
      składniki farszu wymieszać , dodając zioła ( rozmaryn, zioła prowansalskie ) i pieprz 
      do smakuTORTA SALATA II
      Ciasto podzielić na pół, wyłożyć dno formy. 
      Farsz 1: Położyć ser, szynkę, pomidory, posypać ziołami.
      Farsz 2: Farsz nałożyć na 1 placek
      Drugą część ciasta rozwałkować (albo uformować w rękach ) i przykryć farsz, zlepiając 
      starannie z dolną warstwą ciasta. Wierzch ciasta można lekko posmarować oliwą z suszonych 
      pomidorów. 
      Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. , przykryte ściereczką lub przezroczysta folią .
      Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. (termoobieg) .
      Podawać na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub konserwowymi ogórkami
      WYTRAWNY PLACEK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „WYTRAWNY PLACEK (TORTA SALATA MARCHIGIANA)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 29 lutego 2012 18:08
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • PIZZA NASZA, ZUPEŁNIE NIEORTODOKSYJNA

      Pizza nasza, zupełnie nieortodoksyjna
      PIZZA
      Ciasto:
      • 500 g mąki tortowej
      • 50 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
      • 1 szkl. wody 
      • 2 łyżki oleju
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli
      Na wierzch:
      • 1/2 kg pieczarek
      • 1-2 cebule
      • 1 papryka
      • 1 papryczka chili
      • kilka pomidorków koktailowych
      • 200 g szynki (opcjonalnie)
      • zielone lub czarne oliwki lub 2 ogórki kiszone ( ale czy wtedy to jeszcze jest pizza ?)
      • 1 szkl. keczupu
      • 2 łyżki suszonego oregano
      • 1 łyżka suszonego majeranku
      • 200 g mozarelli
      Ciasto: 
      Wersja łatwa z suchymi drożdżami - w automacie do pieczenia chleba : Do pojemnika wlać 
      olej i wodę, wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże . Włączyć program "dough" do wyrabiania 
      ciasta. Program trwa 90 min.
      Wersja tradycyjna: Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1/2 łyżeczki cukru 
      i 1 łyżeczką mąki  Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić dołek i wlać drożdże, 
      oprószyć mąką. Zostawić w cieple na ok. 20 min. aż zaczyn podwoi objętość. Wyrobić ciasto, 
      dodając sól, olej i resztę wody aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć miskę 
      ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30-60 min.
      Kiedy ciasto rośnie, przygotowac wierzch.
      Na wierzch:
      Pieczarki pokroić na grube plastry , podsmażyć na złoto na oleju, przyprawić solą i mielonym 
      pieprzem. Cebule pokroić w dużą kostkę i udusić , nie rumieniąc. Paprykę pokroić w kostkę 
      lub paski , pomidorki przekroić na pół. Mozarellę pokroić na plastry. Keczup wymieszać z 
      oregano , majerankiem i bardzo drobno posiekaną papryczką chili. Oliwki można pokroić na 
      3 plasterki lub zostawić w całości, jeśli są małe . Zamiast oliwek można dać ogórki pokrojone 
      na cienkie plasterki.
      Foremkę ( 26X40 )  posmarować olejem . Wyjąć ciasto z miski lub z pojemnika automatu i 
      wyłożyć nim foremke, ciasto lekko posmarować olejem lub oliwą. Układać składniki, na 
      wierzchu powinien być keczup z ziołami ,  pomidorki ułożone skórką do spodu i mozarella.
      Pizzę zostawić do wyrośnięcia ok. 30 min. Piec w temp. 200st (tylko dolna grzałka) ok. 40 
      min. lub programem "pizza" 30 min. 
      Uwaga : Na zdjęciu foremka jest wyłożona papierem do pieczenia , ale zupełnie niepotrzebnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA NASZA, ZUPEŁNIE NIEORTODOKSYJNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 lutego 2012 22:07
  • niedziela, 13 listopada 2011
    • PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

      Paszteciki z pieczarkami (24-26 szt)
      PASZTECIKI Z PIECZARKAM

      Ciasto:

      • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
      • 25 dkg masła
      • 1 jajko 
      • 5 dkg drożdży 
      • 1/2 szkl.mleka 
      • 1 łyżeczka cukru 
      • 1/2 łyżeczki soli 
      Farsz do pasztecików: 
      • 1 kg pieczarek 
      • 2 średnie cebule
      • 1 jajko
      • 1 kostka grzybowa Knorr
      • 2-3 łyżki bułki tartej
      • sos sojowy (najlepiej grzybowy)
      • sos Worcestershire
      • pieprz, ew. sól do smaku 

      Farsz:

      Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo 

      drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić  w 1/4 szkl. gorącej 

      wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do 

      pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić.  Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z 

      farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki. 

      Ciasto: 

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
      dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż bardzo wyrośnie, dodać do 
      mąki i zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
      Gdy wypłynie ( po 5-10 min) ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli 
      trzeba dodając mąkę . Ciasto ma być miękkie, ale ma się dać wałkować.
      Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i  pokroić na prostokąty. Na środku położyć 
      farsz . 
      PASZTECIKI_INSTRUKCJA SKLADANIA
      Zwinąć paszteciki , układać na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do 
      pieczenia.  Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. żeby wyrosły. Po wyrośnięciu 
      paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. 

      PASZTECIKI

      Piec 20 min. w temp. 180 st. (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu.
      PASZTECIKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTECIKI Z PIECZARKAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2011 19:11
  • środa, 28 września 2011
    • ROGALIKI / PASZTECIKI / STRUCLA

      Rogaliki / paszteciki / strucla
      • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
      • 25 dkg masła
      • 1 jajko
      • 5 dkg drożdży
      • 1/2 szkl.mleka
      • 1 łyżeczka cukru
      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
      dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż wyrośnie, dodać do mąki i 
      zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
      Gdy wypłynie ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli trzeba dodając 
      tyle mąki , aby ciasto dało się wałkować .

      Rogaliki
      Rozwałkować cienko, pokroić w trójkąty . Na środku położyć nadzienie 
      (śliwkę , wiśnie z syropu, konfiturę) i zwinąć rogalik. 

      Paszteciki
      Do zagniatanego ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Ciasto pokroić na prostokąty, 
      na środku położyć farsz (np. pieczarkowy FARSZ DO PASZTECIKÓW ,kawałek oscypka 
      owinięty plasterkiem boczku). Zwinąć paszteciki.

      Strucla
      Do zagniatanego ciasta po wyjęciu z wody dodać 3 - 4 łyżki cukru.  Rozwałkować 
      prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć struclę.

      Rogaliki , paszteciki i struclę zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min. ,
      posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
      Rogaliki i paszteciki piec 20 min. w temp. 180 st(termoobieg), struclę ok. 
      60 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 22:20

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com