Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
SŁODKIE DODATKI
Lody szarlotkowe bez maszynki
250 ml. śmietanki kremówki 36%
125 ml. słodkiego mleka skondensowanego
3 jabłka np. antonówki
1 czubata łyżka masła
1/3 szkl. jasnego cukru muscowado lub drobnego cukru trzcinowego
1 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
kilkanaście ciasteczek amaretti
Połowę ciasteczek pokruszyć niezbyt drobno.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić
masło, dodać cukier i 1 łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do jabłecznika , mieszając
podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać jabłka ,wymieszać i dusić kilka minut, aż część
jabłek się rozpadnie. Jabłka wystudzić.
Połowę jabłek zmiksować, dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Śmietankę
ubić na sztywno, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika i jabłka z
mlekiem skondensowanym, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać połowę pozostałych
jabłek ,wymieszać delikatnie . Na dno szklanego naczynia lub pudełka po lodach wysypać
pokruszone ciasteczka , nałożyć masę , wyrównać , wyłożyć resztę jabłek i ciasteczek.
Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody czekoladowe i chałwowe bez maszynki

Lody czekoladowe
250 ml. śmietanki kremówki 36%
150 ml. słodzonego mleka skondensowanego
200 g. gorzkiej czekolady ( 70-75%)
kilkanaście wiśni z syropu (opcjonalnie)
Lody chałwowe
250 ml. śmietanki kremówki 36%
125 ml. słodzonego mleka skondensowanego
200 g chałwy waniliowej lub waniliowej z migdałami
Lody czekoladowe :
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 50 g czekolady drobno pokroić , resztę połamać
na mniejsze kawałki. Mleko skondensowane wlać do garnuszka, postawić na większym
garnku z gotującą się wodą , dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej ,
mieszając . Masę czekoladową wystudzić (będzie dość gęsta). Zimną śmietankę ubić na
sztywno w wysokim naczyniu, dodać łyżkę masy czekoladowej , zmiksować , dodać resztę
masy czekoladowej ( można zostawić trochę masy czekoladowej do dekoracji) i miksować
parę minut, aż czekoladowa śmietanka stanie się puszysta. Dodać drobno pokrojoną
czekoladę, delikatnie wymieszać .
Szklane naczynie z pokrywką lub pudełko po lodach napełnić do połowy masą i ułożyć wiśnie ,
jeśli je dodajemy , nałożyć resztę masy, wyrównać , wierzch udekorować pozostawioną
masą czekoladową, czubkiem noża wymieszać, tworząc marmurkowy wzór.
Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody chałwowe :
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 100 g chałwy pokruszyć, dodać połowę mleka
skondensowanego, zmiksować, dodać resztę mleka i ponownie zmiksować do uzyskania
gładkiej masy . Resztę chałwy pokruszyć niezbyt drobno. Zimną śmietankę ubić na sztywno,
dodać masę chałwową, miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Dodać 50 g pokruszonej chałwy, delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do szklanego naczynia z pokrywką lub pudełka po lodach , posypać resztą
pokruszonej chałwy. Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody bez maszynki
Przepis podstawowy:
250 ml. śmietany kremówki 36%
150 ml. słodkiego mleka skondensowanego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki : *
1 szkl. orzechów pecan
2 łyżki masła
1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier , mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać
orzechy i prażyć je, mieszając aż będą złociste i pokryją się karmelem.
Orzechy z karmelem wystudzić.
Lody :
Śmietanę schłodzić w lodówce. Wlać do wąskiego naczynia i ubić na sztywno. Cienkim
strumieniem dodawać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać mikserem na
wolnych obrotach aż masa będzie gładka i jednolita.
Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę pokruszyć niezbyt drobno. Do masy dodać
pokruszone orzechy z okruszkami karmelu , wymieszać . Pojemnik szklany z pokrywką lub
pudełko po lodach napełnić masą, na wierzchu położyć połowki orzechów.
Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
* Lody bez dodatków są pyszne , stanowią również świetną bazę , dla urozmaicenia można
dodać np. wiśnie z syropu, orzechy, pokruszoną czekoladę .
Pieczone truskawki
250 -300 g truskawek
1 łyżka drobnego brązowego cukru *
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na 2 lub 4 części zależnie od wielkości ,
wymieszać z cukrem i wanilią. Truskawki ułożyć w 1 warstwie na blaszce ,
wyłożonej "z brzegiem" papierem do pieczenia lub w dużym naczyniu żaroodpornym
( w czasie pieczenia pojawi się trochę soku).
Piekarnik rozgrzać do 200 st.,piec truskawki 8-10 min.
Truskawki z sokiem podawać na ciepło lub na zimno do lodów, jogurtu , naleśników ,
gofrów .
W oryginalnym przepisie użyto białego cukru, brązowy daje ciekawszy , karmelowy smak.
Krem chałwowy
200 g dobrej chałwy
100 g masła
Masło utrzeć , aby było puszyste , dodać polowę chałwy i razem utrzeć. Resztę chałwy
pokruszyć i delikatnie wymieszać. Kremem można przekładać torty, wypełniać babeczki lub
ptysie.
Do kremu można dodać garść suszonych żurawin
200 g. dobrej, gorzkiej czekolady bez tłuszczu roślinnego (min. 60%)
1 szkl. śmietany kremówki
Śmietanę zagotować, odstawić z ognia. Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać do gorącej śmietany. Po chwili, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszać delikatnie i zostawić aż lekko przestygnie.
Smarować tą polewą ciasta np. piernik, babkę piaskową .
Krem czekoladowy
Wystudzić ganache , wstawić na chwilę do lodówki. Zimny ganache ubić mikserem
na puszystą masę .Kremem przekładać torty.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |