HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Wrze¶nia 2011

PIASKOWE I UCIERANE

  • sobota, 25 listopada 2017
    • BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Babka jogurtowa kubeczkowa 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Składniki mierzy się kubeczkami jogurtu 

      • 1 kubeczek jogurtu 180 ml.
      • 2 kubeczki m±ki tortowej
      • 1 kubeczek m±ki ziemniaczanej
      • 1 kubeczek cukru
      • 1 kubeczek oleju , najlepiej ryżowego 
      • 3 paskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 duże lub 4 małe jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • szczypta soli
      • 150-200 g ananasa z puszki , pokrojonego w kostkę *
      • cukier puder do posypania.
      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojow± 
      Jogurt przełożyć do miseczki , kubeczek umyć, wysuszyć i używać jako miarki .
      Ananas ods±czyć z zalewy . 
      M±kę ziemniaczan± , tortow± i proszek do pieczenia przesiać do miseczki . Mikserem ubić  
      jajka z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczypt± soli na puszyst± masę 
      Dodać jogurt i sok cytrynowy , wymieszać i dodać stopniowo olej, miksuj±c na małych 
      obrotach, a następnie wsypać m±kę z proszkiem.  
      Wymieszać ciasto i na koniec dodać kostki ananasa , oprószone odrobin± m±ki, delikatnie 
      wymieszać . 
      Tortownicę o ¶r. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć 
      m±k±.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 st. bez termoobiegu. Piec ciasto 
      40 -45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 
      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem . 
      To ciasto przypomina babkę piaskow± dzięki dodaniu m±ki ziemniaczanej. 
      * Zamiast ananasa można dodać jabłko, pokrojone w kostkę lub suszone żurawiny 

      BABKA JOGURTOWA KUBECZKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 25 listopada 2017 16:26
  • sobota, 07 listopada 2015
    • CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto cynamonowe

      CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto :

      • 3 szkl. m±ki
      • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 duże jajka
      • 1 szkl. cukru 
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1 1/2 szkl. mleka
      • 115 g masła
      Masa cynamonowa :
      • 200 g miękkiego masła
      • 1 szkl. ciemnego cukru trzcinowego ( muscovado)
      • 2 łyżki m±ki 
      • 2 łyżki cynamonu
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić.
      Przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, 
      ciasto zmiksowac, a następnie dodać masło i jeszcze raz zmiksowac ciasto.
      Masa cynamonowa :
      Miękkie masło utrzeć z cukrem , cynamonem i m±k± na gładk± masę.
      Foremkę 22 x 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wylać ciasto i wyrównać 
      powierzchnię. Na jasne ciasto wyłożyć łyżk± porcje masy cynamonowej. - po ok. 3/4 łyżki .

      CIASTO CYNAMONOWE

        Czubkiem noża lekko wymieszać masę cynamonowa z jasnym ciastem 

      CIASTO CYNAMONOWE

      Piekarnik rozgrzać do 175 st. (górna i dolna grzałka) . Piec ciasto 30 - 40 min. (sprawdzić 
      patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
      Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale raczej dla dekoracji , bo 
      ciasto jest do¶ć słodkie .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO CYNAMONOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2015 13:21
  • pi±tek, 22 maja 2015
    • CIASTO PODWÓJNIE CYNAMONOWO - KRUSZONKOWE

      Ciasto podwójnie cynamonowo-kruszonkowe

      CIASTO PODWÓJNIE CYNAMONOWO-KRUSZONKOWE
      Kruszonka :
      • 280 g masła
      • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
      • 1/2 szkl. białego cukru
      • 1 łyżka mielonego cynamonu
      • 1 1/2 szkl. m±ki
      • 100 g posiekanych migdałów (słupki)*
      Ciasto :
      • 120 g miękkiego masła
      • 1 szkl. mleka
      • 3 jajka
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 1/4 szkl. m±ki
      • 1 1/4 szkl drobnego białego cukru
      • 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      Kruszonka : 
      W dużym garnku stopić masło. Masło lekko przestudzić , dodać cukier i mieszać przez 
      chwilę, aż cukier się rozpu¶ci. Dodać m±kę z cynamonem i wymieszać łyżk± lub mikserem . 
      Pocz±tkowo masa jest do¶ć rzadka , nie jak klasyczna kruszonka, ale w miarę stygnięcia 
      staje się twardsza i przypominaa mokry piasek . Dodać migdały , wymieszać i odstawić 
      kruszonkę do wystudzenia, na czas ucierania ciasta.
      Ciasto :
      Miękkie masło utrzeć na puch mikserem, dodać całe jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksować , 
      wlać mleko i chwilę jeszcze miksowac ( na tym etapie masło tworzy grudki ). Dodać 
      przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia i cukrem, miksować do poł±czenia składników.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu.
      Foremkę 20x20cm lub tortownicę o ¶rednicy 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Nałożyć  połowę ciasta, wyrównać i wstawić foremkę do piekarnika na 5 min. Po tym czasie 
      wyj±ć foremkę, ciasto posypać połow± kruszonki, na ni± wylać równ± warstwę ciasta i 
      posypać pozostał± kruszonk± . Piec ciasto 50-60 min.
      Przepis znalazłam na tym blogu. 
      *Zamiast orzechów macadamia dałam posiekane migdały
      CIASTO PODWÓJNIE CYNAMONOWO-KRUSZONKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      pi±tek, 22 maja 2015 19:25
  • niedziela, 14 grudnia 2014
    • TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI

      Toscakaka - skandynawskie ciasto z migdałami

      TOSCAKAKA
      Ciasto :
      • 3 duże jajka
      • 150 g cukru
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 150 g m±ki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 75 g masła
      • 50 ml mleka lub ma¶lanki
      Polewa karmelowo-migdałowa :
      • 125 g masła
      • 125 g cukru (białego lub trzcinowego)
      • 150 g migdałów w płatkach
      • 50 ml mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/4 łyżeczki soli
      Ciasto :
      Masło roztopić i przestudzić. M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć na 
      puch z cukrem i ekstraktem waniliowym. Ucieraj±c ciasto (mikserem) dodać mleko i na 
      zmianę w 2 porcjach stopione masło i m±kę , wymieszać .
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (termoobieg) lub 180 st. bez termoobiegu. Tortownicę o 
      ¶r.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać tart± bułk±. 
      Ciasto wlać do formy i wyrównać (jest do¶ć gęste). Piec 30 min. Wyj±ć ciasto z piekarnika 
      i podwyższyć temperaturę do 200 st. (górna grzałka) . Pod koniec czasu pieczenia ciasta 
      przygotować polewę karmelowo-migdałow±.
      Polewa:
      Na patelni stopić masło, dodać cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i płatki migdałowe. 
      Mieszaj±c delikatnie , podgrzać polewę aż zgęstnieje (ok. 5 min.). Wylać polewę na 
      ciasto i wstawic foremkę do piekarnika na 10 min., aż polewa się skarmelizuje, a migdały 
      lekko przypiek±. 
      Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia w foremce.
      Przepis znalazłam tu , dziękuję .
      TOSCAKAKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 grudnia 2014 11:58
  • sobota, 05 kwietnia 2014
  • poniedziałek, 30 grudnia 2013
    • KEKS

      Keks

      KEKS

      • 150 g miękkiego masła
      • 1 szkl.cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 5 jajek
      • 1  1/2 szkl. m±ki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sok z 1/2 cytryny
      • 400 g bakalii 
      Przygotować ulubion± mieszankę bakalii np. orzechy włoskie pokruszone na duże kawałki, 
      posiekane migdały bez skórki, skórkę pomarańczow± , pokrojone w kostkę figi , daktyle, 
      suszone ¶liwki , suszone żurawiny lub użyć gotowej mieszanki bakalii (ł±cznie 400 g) .  
      Oprószyć bakalie 1 łyżk± m±ki.
      Miękkie masło zmiksować na puszysty krem z przesianym cukrem pudrem i ekstraktem 
      waniliowym.  Dodawać na przemian jajka i przesian± m±ke z proszkiem do pieczenia . 
      Na końcu dodać sok wyci¶nięty z 1/2 cytrny, zmiksować. Dodac bakalie i ciasto delikatnie 
      wymieszać.
      Keksówkę (23 x 11 cm)  wyłożyć papierem do pieczenia . Nałozyć ciasto i piec w piekarniku 
      nagrzanym do 180 st/(termoobieg) 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem, 
      czy ciasto jest upieczone.
      KEKS


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 grudnia 2013 20:48
  • pi±tek, 28 grudnia 2012
    • BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

      Babka makowa z marcepanem
      BABKA MAKOWA
      • 1/3 szkl. suchego maku
      • 3/4 szkl. mleka
      • 200 g miękkiego masła
      • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej *
      • 3/4 szkl. cukru
      • 3 jajka
      • 2 szkl. m±ki tortowej
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
      • 250 g gotowej masy marcepanowej lub polewa czkoladowa*
      Mak dodać do mleka , wymieszać. Miękkie masło zmiksować na puszyst± mase z cukrem, a 
      następnie dodawać jajka po jednym . Skórkę pomarańczow± oprószyć  1 łyżeczk± m±ki.
      Przesiać resztę m±ki z proszkiem do pieczenia . Mieszaj±c, dodawać sponiowo m±kę z
      proszkiem na zmianę z mlekiem z makiem i sok pomarańczowy. Delikatnie wymieszać ze
      skórk± pomarańczow±.
      Tortownicę o ¶r. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w piekarniku , 
      nagrzanym do 170 st. z termoobiegiem przez 60 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
      jest upieczone) .
      Ciasto lekko przestudzić, wyj±ć z tortownicy.
      Masę marcepanow± rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na koło o takiej 
      ¶rednicy, żeby marcepan przykrył całe ciasto wraz z bokami. Położyć kr±żek marcepanu na
      ciepłym (ale nie gor±cym) cie¶cie, lekko docisn±ć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
      Je¶li zostanie trochę masy marcepanowej, możne do niej dodać odrobię startej czekolady, 
      zagnie¶ć , rozwałkować i wycinać np. gwiazdki do dekoracji
      Przepis z nr 01/01/2013 "Mojego Gotowania" z moimi modyfikacjami
      * W przepisie oryginalnym była 1 łyżka startej skórki pomarańczowej , któr± należy dodać 
      do ucieranego masła. Zamiast marcepanu była polewa czekoladowa - ganache z 1/2 szkl.
      ¶mietany 30 % i 150 gorzkiej czekolady ( zagotować ¶mietanę, odstawić z ognia, dodać
      połaman± czekoladę i wymieszać), ale z marcepanem babka jest smaczniejsza, polewa
      czekoladowa ma zbyt intensywny smak .
      BABKA MAKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      pi±tek, 28 grudnia 2012 17:04
  • sobota, 12 listopada 2011
    • CIASTO Z PIANKˇ KOKOSOWˇ

      Ciasto z piank± kokosow±
      Ciasto:
      • 1 szkl. m±ki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 125 g miękkiego masła
      • 7 jajek (7 żółtek i 2 białka)
      Pianka kokosowa:
      • 5 białek
      • 1 szkl. cukru
      • 100 g wiórek kokosowych
      Utrzeć żółtka z cukrem i masłem na puszyst± masę , dodać m±kę z proszkiem i wymieszać. 
      Ubić pianę z 2 białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
      Na piankę kokosow± ubić białka ze szczypt± soli, dodać cukier i ubijać jak na bezy. 
      Dodać wiórki kokosowe i wymieszać 
      Okr±gł± foremkę ( tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i 
      wysypać tart± bułk±. Wyłożyć ciasto, na nie piankę kokosow±. Piec ok. 45 min w temp. 180st.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 listopada 2011 22:33
  • ¶roda, 28 wrze¶nia 2011
    • BABKA PIASKOWA

      Uniwersalna babka piaskowa/ marmurek/ keks

      BABKA MARMURKOWA

      • 5 jajek
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym 
      • 1 1/2 szkl. m±ki tortowej
      • 1/2 szkl. m±ki ziemniaczanej 
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 25 dkg. masła 
      • sok z 1/2 cytryny 

      Dodatkowo :

      • do marmurka 2 łyżki kakao
      • na keks 15 dkg. bakalii( np. skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie ) 
      Masło roztopić w garnuszku . Ubić mikserem jajka z cukrem na puszysta masę, dodawać 
      stopniowo m±kę z proszkiem na zmianę z ciepłym masłem . Na końcu dodać sok z cytryny.
      Je¶li to ma być babka marmurkowa, do 1/3 ciasta dodać kakao, wyłożyć do foremki 
      najpierw jasne ciasto, a na ¶rodek ciemne .
      Je¶li to ma być keks, do ciasta dodać bakalie, oprószone lekko m±k± i delikatnie wymieszać .
      Piec w temp. 180 st. ok. 40-45 min. w formie keksowej lub babkowej wysmarowanej 
      masłem i wysypanej tart± bułk±. Sprawdzić patyczkiem , czy babka jest upieczona .
      Po wystygnięciu można babkę posypać cukrem pudrem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BABKA PIASKOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      ¶roda, 28 wrze¶nia 2011 21:43

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com