Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011
GOFRY
Gofry Danusi
1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
3 jajka
1/2 kostki kasi (albo 10dkg miękkiego masła)
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml kwaśnej śmietany
Cukier, jajka i masło zmiksować na gładka masę, dodawać stopniowo resztę składników.
Ciasto ma być dość gęste. Piec w nagrzanej gofrownicy ok. 8 min.
Gofry maślane
2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
2 jajka
1 łyżka cukru pudru z cukrem waniliowym
100 g roztopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą
i na koniec delikatnie połączyć z białkami. Piec w nagrzanej gofrownicy.
Gofry z maślanką
2 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szkl. masła
1/4 brązowego cukru
3 jajka
2 szkl. maślanki
Wymieszać mąkę z solą, proszkiem i sodą. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Ucierając, dodawać
mąkę do masy na zmianę z maślanką . Ubić białka, delikatnie wymieszać.
Piec w nagrzanej gofrownicy.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |