HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 20 stycznia 2018
    • CZENAKI

      Czenaki

       CZENAKI

      Na 2 naczynia po ok. 700 ml.
      • 2 ziemniaki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka
      • 1/4 średniego selera
      • 6 pieczarek
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 250 g mięsa ( wołowina,wieprzowina, drobiowe np. udziec indyczy)
      • 2-3 łyżki oleju
      • 200 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 czubata łyżka przecieru (koncentratu) pomidorowego
      • sól, pieprz , majeranek
      Do podania 
      • kwaśna śmietana
      • kiszony ogórek
      Czenaki to nazwa potrawy kuchni litewskiej i naczynia z pokrywką, w którym się je 
      przygotowuje. Naczynia dostałam w prezencie, dziękuję pięknie.  
      Mięso bardzo drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem . Cebulę ,drobno posiekać, 
      połowę dodać do mięsa. Czosnek pokroić na cienkie plasterki .
      Pieczarki pokroić na plastry. Warzywa obrać , pokroić na 1 cm plastry lub w słupki i  
      wymieszać z olejem, solą, resztą cebuli, pieczarkami, czosnkiem, pieprzem i majerankiem .  
      Składniki podzielić tak, aby w każdym naczyniu były 3 warstwy warzyw i 2 mięsa. 
      Na dnie naczynia ułożyć warstwę warzyw,  dodać mięso, warzywa, mięso . Ostatnią 
      warstwę mają stanowić warzywa.

      CZENAKI

      CZENAKI

      CZENAKI

      Do gorącego rosołu dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
      Do każdego naczynia wlać połowę rosołu z przecierem , naczynie przykryć i wstawić do 
      piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem (lub 190 bez termoobiegu) 
      Piec potrawę 50-60 min.
       Po wyjęciu naczynia z piekarnika nałożyć po łyżce kwaśnej, gęstej śmietany i kilka 
      plasterków  kiszonego ogórka, czenaki nakryć na chwilę pokrywką. 

      CZENAKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 stycznia 2018 15:11
  • piątek, 05 stycznia 2018
    • CZARNO-BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Czarno-białe ciasto czekoladowe

      CZARNO_BIAŁE CIASTO CZEKOLADOWE

      Ciasto :
      • 100 g ciemnej czekolady 70 %
      • 150 g cukru
      • 100 g mąki
      • 100 g masła
      • 3 jajka
      Masa :
      • 200 g białej czekolady
      • 30 g masła
      • 100 ml śmietany kremówki ( lub 150 ml śmietanki , nie dodawać  wówczas likieru) 
      • 50 ml. likieru Baileys 
      Dodatkowo :
      • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
      • 150 g migdałów w płatkach
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić. Czekoladę włożyć do małego garnuszka , ustawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą i stopić na parze , mieszając. Jajka z cukrem utrzeć na puch 
      mikserem, dodać masło , zmiksować a nastęnie wsypać mąkę i dodać stopioną ciemną 
      czekoladę,  ciasto starannie wymieszać. 
      Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z 
      termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu . 
      Wlać ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec  30 - 35 min, sprawdzić patyczkiem, czy  jest 
      upieczone. Nie wyjmować ciasta z tortownicy 
      Na dużą blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia wysypać łatki migdałowe i po wyjęciu 
      ciasta włożyć blaszkę do wyłączonego piekarnika, aby lekko podpiec migdały.  
      Ciasto czekoladowe przestudzić i posmarować dżemem porzeczkowym.
      Przygotować polewę z białej czekolady . Włożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki białą 
      czekoladę do  garnuszka , ustawić go na większym garnku z gotującą się wodą  i stopić 
      czekoladę , mieszając. Zdjąć garnuszek , dodać śmietankę i likier ( lub samą śmietankę ) i 
      starannie wymieszać. Masę z białej czekolady przestudzić i gęstniejącą wylać na ciasto z 
      dżemem, a następnie posypać migdałami. 
      Ciasto wstawić do lodówki , aby masa stężała. 
      Przepis znalazłam tu. Moja modyfikacja - dodałam dżem porzeczkowy i migdały

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 05 stycznia 2018 18:18

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com