HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • niedziela, 25 czerwca 2017
    • FRYTKI Z KALAREPKI

      Frytki z kalarepki 

       

      FRYTKI Z KALAREPKI

      Na 1 porcję:
      • 1 kalarepka
      • 1 łyżeczka oleju , najlepiej ryżowego
      • 1/2 - 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • sól, biały pieprz 
      • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
      Usunąć liście kalarepki , kalarepkę obrać z  włóknistej skórki , pokroić w słupki jak frytki 
      z ziemniaków lub w dużą kostkę. Oprószyć czosnkiem, solą i białym pieprzem, skropić 
      olejem. Kalarepkę włożyć 1 warstwą do dużego naczynia żaroopornego lub na blaszkę lekko 
      posmarowaną olejem . 
      Piec 30 min. w temp. 190 st. lub 180 st. z termoobiegiem , mieszając 2-3 razy. 
      Po tym czasie włączyć funkcję grill ( 200 st) i piec kalarepkę kilka minut,  aż lekko się 
      skarmelizuje i przyrumieni . Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 czerwca 2017 16:25
  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23
  • sobota, 03 czerwca 2017
    • TARTA Z JABŁKAMI

      Tarta z jabłkami

      TARTA Z JABŁKAMI
      Ciasto:
      • 165 g mąki
      • 45 g cukru pudru
      • 140 g zimnego masła
      • szczypta soli
      Warstwa serowa :
      • 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia
      • 50 g cukru
      • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      Warstwa jabłkowa :
      • 3-4 jabłka 
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 50 g płatków migdałowych
      Dodatkowo 
      • masło do posmarowania foremki
      Ciasto : Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Mąkę przesiać , dodać 
      cukier puder, masło pokrojone na drobne kawałki. Ciasto zmiksować pulsacyjnie lub 
      posiekać nożem i lekko zlepić do  uzyskania większych okruszków. Tortownicę o śr. 24 cm 
      wysmarować bardzo starannie masłem. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię , formując 
      brzeg. Wstawić foremkę do lodówki i przygotować jabłka i ser.
      Warstwa serowa : Mikserem lekko  utrzeć jajko z cukrem , dodać serek i zmiksować do 
      uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki .
      Cukier wymieszać z cynamonem, posypać równomiernie jabłka.
      Piekarnik rozgrzać do 210 st. z termoobiegiem lub do 230 bez termoobiegu
      Wyjąć foremkę z lodówki. Na ciasto nałożyć warstwę serka, wyrównać , ułożyć warstwę 
      jabłek , posypać płatkami migdałowymi.
      Wstawić foremkę do piekarnika, piec ciasto  w temp. 210 (termoobieg) st.lub 230 st. bez 
      termoobiegu przez 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st ( termoobieg) lub 200 st.   
      bez termoobiegu przez 25-30 min.
      Ciasto przestudzić w foremce . 
      Przepis znalazłam na tym blogu 
      TARTA Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 16:38

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com