HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • niedziela, 24 marca 2019
    • BAJGLE / OBWARZANKI BŁYSKAWICZNE

      Bajgle / obwarzanki * błyskawiczne

      BAJGLE

      • 2 szkl. jogurtu greckiego
      • 2 szkl. mąki + kilka łyżek do podsypania
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 jajko
      • Do posypania mak, gruboziarnista sól, sezam
      W misce lub na stolnicy wymieszać jogurt , mąkę , proszek do pieczenia i sól, zagnieść 
      elastyczne ciasto , podsypując mąką . Ciasto podzielić na 8 części, z każdej utoczyć w 
      dłoniach kulkę , zrobić na środku dziurkę, formując obwarzanek. 
      Dużą blachę  wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć bajgle , zostawiając między nimi 
      niewielkie odstępy ( bajgle tylko nieznacznie rosną w czasie pieczenia).
      Jajko roztrzepać z odrobiną wody, pędzelkiem posmarować bajgle, posypać makiem, 
      gruboziarnistą solą i/lub sezamem. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. 
      Piec bajgle 20 - 25 min. , aż będą złociste. 
      Najlepsze są tego samego dnia , np. z serkiem kremowym i wędzonym łososiem.
      * Z tego samego ciasta można upiec bułeczki. 
      .BAJGLE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 marca 2019 15:16
  • niedziela, 17 marca 2019
    • BOEUF STROGONOW

      Boeuf Strogonow

      BOEUF STROGANOW

      • 600 g  wołowiny 
      • 300 g pieczarek
      • 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego albo warzywnego
      • 2 liście laurowe
      • 4 kiszone ogórki
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 2 łyżki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka soli
      • olej do smażenia ( ryżowy lub rzepakowy)
      • 4 łyżki gęstej śmietany
      Mięso pokroić na paski ok 1/2 cmx7 cm . Cebulę obrać i pokroić w kostkę , pieczarki  obrać , 
      pokroić na plasterki , ogórki pokroić w drobną kostkę . 
      Na patelni,  na rozgrzanym oleju smażyć mięso oprószone pieprzem , aż lekko się 
      przyrumieni. Mięso przełożyć do garnka , najlepiej żeliwnego  i na tej samej patelni 
      podsmażyć pieczarki, odłożyć je do innego naczynia , a następnie na patelni zeszklić 
      cebulę . Dodać ją do mięsa i chwilę razem przesmażyć. Do gorącego bulionu dodać 
      musztardę, liście laurowe,  przecier pomidorowy, paprykę słodką, ostrą i wędzoną, 
      wymieszać i wlać do garnka z mięsem. Naczynie przykryć i dusić potrawę , aż mięso będzie 
      miękkie - czas zależy od rodzaju mięsa ( od 5- 10 min polędwicy do 60 min dla innego 
      rodzaju wołowiny) . Kiedy mięso będzie miękkie , dodać pieczarki i ogórki, zagotować. 
      Śmietanę  wymieszać z 1-2 łyżkami sosu i dodać do potrawy, wymieszać. 
      Podawać z ziemniakami , ryżem, pieczywem lub makaronem. 
      BOEUF STROGANOW

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BOEUF STROGONOW”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2019 17:14
  • niedziela, 03 marca 2019
    • ROLADA MIGDAŁOWA

      Rolada migdałowa
      ROLADA MIGDAŁOWA
      Ciasto :
      • 450 g mąki
      • 250 g masła
      • 130 g cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
      • 1 jajko
      • mała szczypta soli
      Masa migdałowa:
      • 200 g migdałów mielonych
      • 100 g drobnego cukru
      • 1 jajko ( białko i żółtko osobno)
      • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub 1 op. cukru o smaku migdałowym
      • 3 łyżki wody różanej* lub likieru amaretto 
      • 100 g migdałów w słupkach
      Dodatkowo :
      • gruby cukier trzcinowy do posypania ciasta.
      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne , pokrojone w drobną kostkę masło, cukier , jajko i 
      ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto ( można użyć blendera). 
      Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na chwilę do lodówki.
      Migdały w słupkach można lekko podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, ale nie jest 
      to konieczne.
      Białko z cukrem i aromatem migdałowym lekko zmiksować, dodać mielone migdały i wodę 
      różaną lub amaretto , wymieszać starannie do uzyskania miękkiej masy.
      Na  lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1/2 cm.
      Na ciasto nałożyć masę migdałowć, rozsmarować ją równą warstwą np. za pomocą szpatułki , 
      zostawiając ok. 1 cm brzeg, posypać migdałami w słupkach. Zwinąć roladę. 
      Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , położyć ciasto, złączeniem na 
      spód, wierzch posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym.
      ROLADA MIGDAŁOWA
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Piec roladę 45 min. Kroić po wystudzeiu .
      Przepis znalazłam tu, dodałam migdały w słupkach. Użyłam wody różanej, z amaretto 
      też będzie pyszne .
      ROLADA MIGDAŁOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ROLADA MIGDAŁOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 marca 2019 20:23

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com