HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • środa, 30 stycznia 2019
    • GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Golonka pieczona w kapuście 
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      • 2 golonki po ok. 1600 g
      Na wywar warzywny :
      • 2 l wody
      • 3 marchewki 
      • 2 pietruszki 
      • 1/2 małego selera
      • 2-3 liscie laurowe
      • 5 ziaren  ziela angielskiego
      • 2 łyżeczki soli
      • 1 cebula
      • 4 ząbki czosnku
      Marynata piwna :
      • 500 ml jasnego piwa
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki majeranku
      • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
      Dodatkowo : 
      • 1 kg dobrej , kiszonej kapusty
      • 2 liscie laurowe
      • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
      • 5 ziaren jałowca ( opcjonalne )
      Przygotować golonki . Mięso umyć, osuszyć i ewentualnie opalić lub ogolić. 
      Cebulę podpiec w piekarniku, czosnek obrać i przekroić na 2-3 kawałki. 
      piekarniku. . W dużym garnku zagotować wodę z solą , warzywami, liśćmi laurowymi, zielem  
      angielskim, pieprzem , czosnkiem i podpieczoną cebulą 
      Do gorącego wywaru włożyć golonki i ewentualnie dolać tyle gorącej wody ,żeby mięso 
      było przykryte. Garnek przykryć i gotować golonki 2 - 2  1/2 godziny ,aż mięso będzie 
      miękkie. Golonki przestudzić w wywarze.
      W dużym garnku wymieszać  składniki marynaty. Przestudzone golonki wyjąć na deskę do 
      krojenia i z jednej strony naciąć skórę w kratkę, nie  nacinając mięsa . Golonki włożyć do 
      garnka i całe polać marynatą . Zostawić golonki w marynacie na 2 -3  godz .
      W czasie , kiedy golonki się marynują, przygotować kapustę . Można ją ugotować w garnku,
      ale najwygodniej będzie udusić ją w dużym naczyniu do zapiekania, w którym później będą 
      się piekły golonki. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać , włożyć do garnka , dodać 
      liście laurowe, majeranek ,ziarenka jałowca i odrobinę wywaru , w którym gotowały się 
      golonki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-60 min , od 
      czasu do czasu przemieszać.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st  z termoobiegiem. Golonki wyjąć z marynaty, położyć na 
      kapuście tak, aby nacięta skórka była na górze. Marynaty nie wylewać .
      Piec golonki 90 min , aż skórka się zrumieni , polewając odrobiną marynaty co ok. 20 min. 
      Podawać z kapustą, chrzanem , musztardą, pieczywem i piwem (najlepiek takim samym ,jak 
       w marynacie) lub z czerwonym wytrawnym winem .
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
      GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2019 16:43
  • sobota, 12 stycznia 2019
    • STEFANKA - MIODOWNIK

      Stefanka - miodownik

      STEFANKA MIODOWNIK

      Ciasto:
      • 50 g masła 
      • 2 łyżki płynnego prawdziwego miodu
      • 4 łyżki cukru
      • 5 łyżek mleka
      • 3 szkl. mąki 
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      Krem budyniowy:
      • 1/2 l mleka
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego *
      • 250 g masła
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżki spirytusu
      Polewa czekoladowa - ganache:
      • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %, najlepiej 75%
      • 1 szl. śmietany kremówki ( 30-36 %)
      • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

      Dodatkowo do przełożenia

      • kilka łyżek dobrego, kwaśnego dżemu np. żurawinowego lub porzeczkowego
      Ciasto :
      Masło, miód, cukier i mleko zagotować, mieszając aż cukier się rozpuści,lekko przestudzić 
      Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną , szczyptą soli , dodać jajko i masło z 
      miodem i cukrem, zagnieść ciasto . 
      Zimne ciasto trudno się wałkuje, więc póki ciepłe od razu rozwałkować na 4 placki wielkości 
      foremki o średnicy .20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 
      36X25 ( wersja szybsza, równie dobra) .  
      Blachę lub foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Piec placki po 15 min. w temp 190 st (grzałka góra i dół ) , aż się ładnie zezłocą .
      Krem budyniowy:
      Zagotować 1/2 l mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym.Resztę mleka wymieszać z mąką 
      pszenną i ziemniaczaną i cienkim strumieniem dodać do gotującego się mleka, mieszając 
      energicznie,żeby nie było grudek 
      Gotować budyń na wolnym ogniu budyń kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje . 
      Na powierzchni ugotowanego budyniu położyć kawałek przezroczystej folii ,żeby nie 
      utworzył się się kożuch. Budyń wystudzić, zdjąć folię i budyń lekko zmiksować,żeby łatwiej 
      było go połączyć z masłem.
       Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać
      sok cytrynowy i spirytus , utrzeć.
      Polewa:
      Zagotować śmietanę, odstawić z ognia dodać likier , lekko przestudzić dodać likier, 
      wymieszać i dodać i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy czekolada zacznie się 
      Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszać starannie polewę, żeby nie było 
      kawałków czekolady  
      Stefanka:
      Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
      Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
      4 jednakowe placki. Ciasto jest dość twarde, może się przy krojeniu pokruszyć, ale to nie 
      szkodzi, po przełożeniu kremem ciasto ładnie się połaczy.
      Krem podzielić na 4 części, z czego 1 powinna być trochę większa, żeby wystarczyło na
       posmarowanie boków ciasta. Pierwszy placek posmarować dżemem, nałożyć 1/4 kremu ,
       na to kolejne placki, posmarowane kremem. Kremem na ostatnim placku posmarować 
      również boki ciasta. Stefankę polać polewą czekoladową na wierzchu i rozprowadzić na 
      boki ciasta . 
      Odstawić ciasta do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 
      Stefanka najlepsza jest po 2-3 dniach, kiedy placki zmiękną i smaki się przenikną 

      STEFANKA MIODOWNIK

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „STEFANKA - MIODOWNIK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 stycznia 2019 13:48

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com