HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • wtorek, 29 marca 2016
    • PASZTET Z JAJEK

      Pasztet z jajek

      PASZTET Z JAJEK

      • 8 jajek ugotowanych na twardo
      • 1 jajko surowe
      • 1 por ( tylko biała część )
      • 6 - 8 suszonych pomidoów
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
      • 3 łyżki bułki tartej
      • 2 czubate łyżki gęstej śmietny 18%
      • 1/4 łyżeczki kurkumy
      • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
      • olej do smażenia
      Pora drobno posiekać , opłukać  na sicie , osuszyć i podsmażyć na odrobinie oleju, aż będzie 
      miękki. Pora wystudzić. Zimne ,gotowane jajka bardzo drobno posiekać, drobno posiekać 
      suszone pomidory. Wymieszać posiekane jajka, kurkumę, pomidory, pora, szczypiorek, 
      śmietanę i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być dość 
      pikantna. Dodać surowe jajko , starannie wymieszać.  Masę włożyć do silikonowej  
      foremki - keksówki ( zwykłą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia ), lekko ugnieść i 
      wyrównać.
      Piec  60 min. w temp. 180 st. z termoobiegiem . 
      Podawać po wystudzeniu
      PASZTET Z JAJEK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PASZTET Z JAJEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 19:12
  • niedziela, 20 marca 2016
    • RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W FOLII

      Ryba śródziemnomorska w folii

      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Na 1 porcję:
      • 200-250 g. łososia lub pstrąga łososiowego (płat)
      • 1/2 średniej cukini
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 pomidor
      • szalotka lub czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku
      • 1/2 łyżeczki tymianku
      • olej 
      • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
      • sok z cytryny
      Rybę umyć, oczyścić z łusek i ości, skropić sokiem cytrynowym, posypać solą , pieprzem 
      cytrynowym , tymiankiem i posiekanym koperkiem. Cukinię , paprykę i pomidora umyć  . 
      Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek przecisnąć przez prasakę, paprykę oczyścić z 
      nasion i pokroić w kostkę, cebulę i pomidora na plasterki.
      Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem, ułożyć warstwę cukinii , papryki i 
      połowę cebuli , posypać odrobiną soli , pieprzu i połową czosnku, przeciśniętego przez 
      praskę. Rybę ułożyć na warzywach skórką na dół, na rybie położyć plasterki pomidora, 
      resztę cebuli i czosnku , posypać odrobiną soli i pieprzu. Rybę szczelnie zawinąć w folię. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem , piec rybę 25-30 min. Po tym czasie lekko 
      rozwinąć folię i podpiec rybę (funkcja grill) ok. 10 min. 
      RYBA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 marca 2016 11:59
  • piątek, 04 marca 2016
    • PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      Przyprawa paprykowa

      PRZYPRAWA PAPRYKOWA

      • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
      • 1 łyżka cukru trzcinowego
      • 1 łyżka oregano
      • 1 łyżka tymianku
      • 1-2 łyżeczki cayenne,chilli , piri-piri lub ostrej papryki
      • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 2 łyżeczki soli
      Tymianek , majeranek  i cukier trzcinowy lekko utrzeć w moździerzu, dodać pozostałe 
      przyprawy, wymieszać . Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. 
      Ta przyprawa jest świetna do ryb np. łososia  lub do mięsa.( 2 łyżeczki na 250 g ryby 
      lub na 1 udko kurczaka) 
      PAPRYKOWY ŁOSOŚ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 16:06
  • sobota, 20 lutego 2016
  • sobota, 13 lutego 2016
    • JABŁECZNIK ARMEŃSKI

      Jabłecznik armeński

      JABŁECZNIK ARMEŃSKI

      • 3 średnie , twarde jabłka
      • 1 szkl. cukru
      • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 2 szkl. mąki
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 1/2 szkl. oleju (np. ryżowego) 
      • 1 szkl. orzechów włoskich (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania
      W dużym naczyniu wymieszać cukier z cynamonem lub przyprawą do jabłecznika. Usunąć 
      pestki z jabłek i bez obierania pokroić jabłka na 1/2 cm kostkę. Pokrojone jabłka od razu 
      włożyć do naczynia z cynamonowym cukrem , wymieszać, dodać orzechy . Do naczynia 
      przesiać mąkę, szczyptę soli i sodę, wymieszać łyżką z jabłkami. W osobnym naczyniu 
      lekko ubić jajka , olej i ekstrakt waniliowy, dodać do jabłek i wymieszać . 
      Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia . 
      Nałożyć ciasto, wyrównać . 
      Piekarnik rozgrzac do 180 st. z termoobiegiem . Piec ciasto 40 - 45 min. 
      Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. 
      Przepis na Armenian Apple Chunk Cake znalazłam na tym blogu 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JABŁECZNIK ARMEŃSKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lutego 2016 12:23
  • piątek, 29 stycznia 2016
    • CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe frytki z piekarnika

      CUKINIOWE FRYTKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
      • 2-3 łyżeczki oleju
      Cukinię umyć i przekroić  na 3  części 5-6 cm, a następnie na  8 części , jak frytki. 
      W miseczce wymieszać czosnek, sól, pieprz i paprykę.
      Cukiniowe frytki posmarować olejem i posypać przyprawami .
      Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem 
      ( można nie wykładać blaszki papierem tylko ją posmarować olejem ) . Piekarnik rozgrzać 
      do 180 st (termoobieg ). Cukinię ułożyć na blaszce w 1 warstwie. Piec 20 min. 
      Podawać na  gorąco. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 17:28
  • sobota, 16 stycznia 2016
    • KOPYTKA

      Kopytka

      KOPYTKA

      • 1 kg. ziemniaków
      • 250 - 300 g mąki
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      Ziemniaki obrać , ugotować i przestudzić. Ziemniaki utłuc lub przepuścić przez praskę 
      albo maszynkę .
      Wysypać ziemniaki na stolnicę, dodać 250 g mąki , szczyptę soli i jajko. Zagnieść 
      elastyczne ciasto, podsypując mąką, jeśli ciasto jest zbyt miękkie . Ciasto podzielić 
      na 2-3 części, uformować wałki i ostrym nożem pokroić na skos na 4 cm kopytka.
      KOPYTKA
      W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Włożyć kopytka, zamieszać i gotować 
      3-4 min. od wypłynięcia kopytek. Odcedzić na sicie . 
      Podawać np. ze zrazami z tego przepisu.
      KOPYTKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KOPYTKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 16 stycznia 2016 16:25
  • środa, 06 stycznia 2016
    • ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      • 600 g solonych śledzi ( filety) 

      Marynata :

      • 1/2 szkl cukru
      • 1 szkl. wody
      • 1/2 szkl. octu 8% ( lub 1/4 szkl. octu winnego i 1/4 szkl. octu jabłkowego)
      • 1 duża marchew
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka kolorowego pieprzu
      • 1 duża czerwona cebula
      • 3 cm kawałek chrzanu
      • 1/2 pęczka koperku
      Marchew i chrzan obrać. Marchew i cebulę  pokroić na 3 mm. plasterki, chrzan na cieniutkie 
      plasterki, koperek posiekać niezbyt drobno.
      Wszystkie składniki marynaty umieścić w niedużym garnku, zagotować i  gotować przez 
      kilka minut ( marchew nie powinna się rozgotować, ma pozostac dość twarda) . 
      Marynatę wystudzić.
      Jeśli śledzie są bardzo słone , wymoczyć je w zimnej, przegotowanej wodzie przez około 
      30 min. Śledzie odsączyć i pokroić na 3 - 4 cm paseczki. W słoiku układać  warstwami 
      śledzie , przekładając marchewką , cebulą i chrzanem z marynaty, zalać resztą marynaty. 
      Słoik  zakręcić i wstawić śledzie do lodówki na 2-3 dni.
      Przepis znalazłam tu
      ŚLEDZIE W OCCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 06 stycznia 2016 16:41
  • niedziela, 20 grudnia 2015
  • piątek, 18 grudnia 2015
    • TOSTOWA BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI II (DUKANOWA)

      Tostowa bułeczka z mikrofalówki II (P Dukana)

      BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1 łyżka otrębów pszennych 
      • 1/2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
      • 2 łyżki mleka w proszku 0%
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0%
      • kilka łyżek wody
      • szczyta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
      W naczyniu , którego można używać w mikrofalówce (11x11x7 cm) , starannie wymieszać 
      jajko z serkiem homogenizowanym. Mleko w proszku wymieszać z 1/4 szkl. wody , dodać 
      do jajka z serkiem, wsypać otręby, len, ,sól,proszek do pieczenia i ew. granulowany 
      czosnek. 
      Odstawić na kilka minut - masa zgęstnieje. Dodać 2-3 łyżki wody - tyle żeby masa miała 
      konsystencję niezbyt gęstego budyniu , starannie wymieszać. 
      Wstawić do mikrofalówki na 4 min , max moc ( 750 W).
      Wyjąć naczynie z mikrofalówki, chwilę poczekać, aż bułeczka odejdzie od brzegów 
      naczynia i wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
      Bułeczkę przekroić na 2 kromki i podpiec na rumiano na patelni ceramicznej lub teflonowej 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 14:42

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com