HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • piątek, 29 stycznia 2016
    • CUKINIOWE FRYTKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe frytki z piekarnika

      CUKINIOWE FRYTKI

      • 1 średnia cukinia
      • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
      • 2-3 łyżeczki oleju
      Cukinię umyć i przekroić  na 3  części 5-6 cm, a następnie na  8 części , jak frytki. 
      W miseczce wymieszać czosnek, sól, pieprz i paprykę.
      Cukiniowe frytki posmarować olejem i posypać przyprawami .
      Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem 
      ( można nie wykładać blaszki papierem tylko ją posmarować olejem ) . Piekarnik rozgrzać 
      do 180 st (termoobieg ). Cukinię ułożyć na blaszce w 1 warstwie. Piec 20 min. 
      Podawać na  gorąco. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 17:28
  • sobota, 16 stycznia 2016
    • KOPYTKA

      Kopytka

      KOPYTKA

      • 1 kg. ziemniaków
      • 250 - 300 g mąki
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      Ziemniaki obrać , ugotować i przestudzić. Ziemniaki utłuc lub przepuścić przez praskę 
      albo maszynkę .
      Wysypać ziemniaki na stolnicę, dodać 250 g mąki , szczyptę soli i jajko. Zagnieść 
      elastyczne ciasto, podsypując mąką, jeśli ciasto jest zbyt miękkie . Ciasto podzielić 
      na 2-3 części, uformować wałki i ostrym nożem pokroić na skos na 4 cm kopytka.
      KOPYTKA
      W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Włożyć kopytka, zamieszać i gotować 
      3-4 min. od wypłynięcia kopytek. Odcedzić na sicie . 
      Podawać np. ze zrazami z tego przepisu.
      KOPYTKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KOPYTKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 16 stycznia 2016 16:25
  • środa, 06 stycznia 2016
    • ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      ŚLEDZIE W OCCIE

      • 600 g solonych śledzi ( filety) 

      Marynata :

      • 1/2 szkl cukru
      • 1 szkl. wody
      • 1/2 szkl. octu 8% ( lub 1/4 szkl. octu winnego i 1/4 szkl. octu jabłkowego)
      • 1 duża marchew
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżka kolorowego pieprzu
      • 1 duża czerwona cebula
      • 3 cm kawałek chrzanu
      • 1/2 pęczka koperku
      Marchew i chrzan obrać. Marchew i cebulę  pokroić na 3 mm. plasterki, chrzan na cieniutkie 
      plasterki, koperek posiekać niezbyt drobno.
      Wszystkie składniki marynaty umieścić w niedużym garnku, zagotować i  gotować przez 
      kilka minut ( marchew nie powinna się rozgotować, ma pozostac dość twarda) . 
      Marynatę wystudzić.
      Jeśli śledzie są bardzo słone , wymoczyć je w zimnej, przegotowanej wodzie przez około 
      30 min. Śledzie odsączyć i pokroić na 3 - 4 cm paseczki. W słoiku układać  warstwami 
      śledzie , przekładając marchewką , cebulą i chrzanem z marynaty, zalać resztą marynaty. 
      Słoik  zakręcić i wstawić śledzie do lodówki na 2-3 dni.
      Przepis znalazłam tu
      ŚLEDZIE W OCCIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 06 stycznia 2016 16:41
  • niedziela, 20 grudnia 2015
  • piątek, 18 grudnia 2015
    • TOSTOWA BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI II (DUKANOWA)

      Tostowa bułeczka z mikrofalówki II (P Dukana)

      BUŁECZKA Z MIKROFALÓWKI

      • 2 łyżki otrębów owsianych
      • 1 łyżka otrębów pszennych 
      • 1/2 łyżki odtłuszczonego lnu mielonego
      • 2 łyżki mleka w proszku 0%
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 czubata łyżka serka homogenizowanego 0%
      • kilka łyżek wody
      • szczyta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
      W naczyniu , którego można używać w mikrofalówce (11x11x7 cm) , starannie wymieszać 
      jajko z serkiem homogenizowanym. Mleko w proszku wymieszać z 1/4 szkl. wody , dodać 
      do jajka z serkiem, wsypać otręby, len, ,sól,proszek do pieczenia i ew. granulowany 
      czosnek. 
      Odstawić na kilka minut - masa zgęstnieje. Dodać 2-3 łyżki wody - tyle żeby masa miała 
      konsystencję niezbyt gęstego budyniu , starannie wymieszać. 
      Wstawić do mikrofalówki na 4 min , max moc ( 750 W).
      Wyjąć naczynie z mikrofalówki, chwilę poczekać, aż bułeczka odejdzie od brzegów 
      naczynia i wyłożyć na kratkę do wystygnięcia.
      Bułeczkę przekroić na 2 kromki i podpiec na rumiano na patelni ceramicznej lub teflonowej 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 grudnia 2015 14:42
  • sobota, 12 grudnia 2015
    • KALAFIOROWE PLACUSZKI

      Kalafiorowe placuszki (5-6szt)

      KALAFIOROWE PLACUSZKI

      • 350 g kalafiora
      • 2 jajka 
      • 1/4 łyżeczki soli
      Dodatki do wyboru :
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • słodka papryka mielona , papryka wędzona, szczypta chili w płatkach
      • ulubione zioła ( prowansalskie , oregano, majeranek)
      • koperek, pietruszka, kolendra 
      • starty żółty ser ( na wierzch placuszków)
      • bardzo drobno posiekane suszone pomidory
      Kalafior umyć , starannie odsączyć na sicie i za pomocą blendera lub malaksera rozdrobnić 
      na "kaszkę" o ziarenkach takich jak kuskus. Wstawić do mikrofalówki w przykrytym 
      naczyniu na 8 min , pełna moc (750-800 W). Masę kalafiorową przestudzić , wyłożyć na 
      ściereczkę kuchenną i bardzo starannie odcisnąć nadmiar wody tak, aby masa była sucha. 
      Przełożyć masę do naczynia i całkowicie wystudzić. Wbić jajka, dodać sól i masę wymieszać. 
      To jest wersja podstawowa . Do placuszków można dodać ulubione przyprawy, zmieniąjąc 
      ich smak . W moich placuszkach jest 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżka 
      posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu i szczypta kurkumy. 
      Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kalafiorową, 
      formując 5-6 płaskich placuszków o średnicy 10-12 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec placuszki 10- 15 min. aż będa złociste i przypieczone na brzegach. 
      Podawać na goraco jako samodzielne danie lub jako dodatek np do ryb, pieczeni .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 17:46
  • piątek, 27 listopada 2015
    • CHLEBEK NA PIWIE

      Chlebek na piwie

      CHLEBEK NA PIWIE
      • 3 szkl. mąki
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 3 płaskie łyżki cukru
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 330 ml. piwa o temp. pokojowej
      • 100 g masła
      Masło roztopić w małym garnuszku. Mąkę przesiać do sporej miski , dodać proszek do 
      pieczenia, sól , cukier i czosnek. Suche składniki wymieszać , wlać piwo , zamieszać i dodać
      1/3  stopionego masła. Ciasto krótko wymieszać do połączenia składników. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. 
      Do metalowej prostokątnej foremki 22x9 cm. , wyłożonej papierem do pieczenia lub 
      silikonowej foremki bez papieru wlać 1-2 łyżki stopionego masła . Ciasto włożyć do foremki 
      , równomiernie polać resztą stopionego masła. 
      Chlebek piec 50 - 60 min. sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczony.
      Po lekkim przestudzeniu pokroić na dość grube kromki. Podawać  na ciepło (ma wtedy 
      pyszną , chrupiącą skórkę) lub po całkowitym wystygnięciu , np. do gulaszu, zapiekanek 
      warzywnych, potraw z grilla.
      CHLEBEK NA PIWIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2015 19:06
  • piątek, 20 listopada 2015
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

      Błyskawiczne ciasto czekoladowe ( vel szybki murzynek )

      BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 szkl. cukru
      • 1/4 szkl. kakao
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1 szkl. zimnej wody z kranu
      • 1/3 szkl. oleju (najlepiej ryżowego)
      • 1/4 szkl. octu jabłkowego
      • 2 łyżeczki ekstaktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać cukier , sól, proszek do pieczenia i sodę. Suche 
      składniki wymieszać , zrobić w nich dołek i wlać wodę, olej, ocet i ekstrakt waniliowy. 
      Ciasto wymieszać łyżką lub szpatułką , krótko, do połączenia składników.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Piekarnik rozgrzać do 180 st , górna i 
      dolna grzałka ( bez termoobiegu). Piec ciasto 30 min. (sprawdzić patyczkiem, czy jest już 
      upieczone)
      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Można je podać z bitą śmietaną lub gałką 
      lodów waniliowych.
      Ten świetny przepis pochodzi z tej strony. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 22:14
  • sobota, 07 listopada 2015
    • CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto cynamonowe

      CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto :

      • 3 szkl. mąki
      • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 duże jajka
      • 1 szkl. cukru 
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1 1/2 szkl. mleka
      • 115 g masła
      Masa cynamonowa :
      • 200 g miękkiego masła
      • 1 szkl. ciemnego cukru trzcinowego ( muscovado)
      • 2 łyżki mąki 
      • 2 łyżki cynamonu
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić.
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, 
      ciasto zmiksowac, a następnie dodać masło i jeszcze raz zmiksowac ciasto.
      Masa cynamonowa :
      Miękkie masło utrzeć z cukrem , cynamonem i mąką na gładką masę.
      Foremkę 22 x 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wylać ciasto i wyrównać 
      powierzchnię. Na jasne ciasto wyłożyć łyżką porcje masy cynamonowej. - po ok. 3/4 łyżki .

      CIASTO CYNAMONOWE

        Czubkiem noża lekko wymieszać masę cynamonowa z jasnym ciastem 

      CIASTO CYNAMONOWE

      Piekarnik rozgrzać do 175 st. (górna i dolna grzałka) . Piec ciasto 30 - 40 min. (sprawdzić 
      patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
      Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale raczej dla dekoracji , bo 
      ciasto jest dość słodkie .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO CYNAMONOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2015 13:21
  • sobota, 24 października 2015

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com