HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 12 grudnia 2015
    • KALAFIOROWE PLACUSZKI

      Kalafiorowe placuszki (5-6szt)

      KALAFIOROWE PLACUSZKI

      • 350 g kalafiora
      • 2 jajka 
      • 1/4 łyżeczki soli
      Dodatki do wyboru :
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • słodka papryka mielona , papryka wędzona, szczypta chili w płatkach
      • ulubione zioła ( prowansalskie , oregano, majeranek)
      • koperek, pietruszka, kolendra 
      • starty żółty ser ( na wierzch placuszków)
      • bardzo drobno posiekane suszone pomidory
      Kalafior umyć , starannie odsączyć na sicie i za pomocą blendera lub malaksera rozdrobnić 
      na "kaszkę" o ziarenkach takich jak kuskus. Wstawić do mikrofalówki w przykrytym 
      naczyniu na 8 min , pełna moc (750-800 W). Masę kalafiorową przestudzić , wyłożyć na 
      ściereczkę kuchenną i bardzo starannie odcisnąć nadmiar wody tak, aby masa była sucha. 
      Przełożyć masę do naczynia i całkowicie wystudzić. Wbić jajka, dodać sól i masę wymieszać. 
      To jest wersja podstawowa . Do placuszków można dodać ulubione przyprawy, zmieniąjąc 
      ich smak . W moich placuszkach jest 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, łyżka 
      posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu i szczypta kurkumy. 
      Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać masę kalafiorową, 
      formując 5-6 płaskich placuszków o średnicy 10-12 cm.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
      Piec placuszki 10- 15 min. aż będa złociste i przypieczone na brzegach. 
      Podawać na goraco jako samodzielne danie lub jako dodatek np do ryb, pieczeni .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 12 grudnia 2015 17:46
  • piątek, 27 listopada 2015
    • CHLEBEK NA PIWIE

      Chlebek na piwie

      CHLEBEK NA PIWIE
      • 3 szkl. mąki
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 3 płaskie łyżki cukru
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 330 ml. piwa o temp. pokojowej
      • 100 g masła
      Masło roztopić w małym garnuszku. Mąkę przesiać do sporej miski , dodać proszek do 
      pieczenia, sól , cukier i czosnek. Suche składniki wymieszać , wlać piwo , zamieszać i dodać
      1/3  stopionego masła. Ciasto krótko wymieszać do połączenia składników. 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. 
      Do metalowej prostokątnej foremki 22x9 cm. , wyłożonej papierem do pieczenia lub 
      silikonowej foremki bez papieru wlać 1-2 łyżki stopionego masła . Ciasto włożyć do foremki 
      , równomiernie polać resztą stopionego masła. 
      Chlebek piec 50 - 60 min. sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczony.
      Po lekkim przestudzeniu pokroić na dość grube kromki. Podawać  na ciepło (ma wtedy 
      pyszną , chrupiącą skórkę) lub po całkowitym wystygnięciu , np. do gulaszu, zapiekanek 
      warzywnych, potraw z grilla.
      CHLEBEK NA PIWIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2015 19:06
  • piątek, 20 listopada 2015
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

      Błyskawiczne ciasto czekoladowe ( vel szybki murzynek )

      BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

      • 1 1/2 szkl. mąki
      • 1 szkl. cukru
      • 1/4 szkl. kakao
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1 szkl. zimnej wody z kranu
      • 1/3 szkl. oleju (najlepiej ryżowego)
      • 1/4 szkl. octu jabłkowego
      • 2 łyżeczki ekstaktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać cukier , sól, proszek do pieczenia i sodę. Suche 
      składniki wymieszać , zrobić w nich dołek i wlać wodę, olej, ocet i ekstrakt waniliowy. 
      Ciasto wymieszać łyżką lub szpatułką , krótko, do połączenia składników.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Piekarnik rozgrzać do 180 st , górna i 
      dolna grzałka ( bez termoobiegu). Piec ciasto 30 min. (sprawdzić patyczkiem, czy jest już 
      upieczone)
      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Można je podać z bitą śmietaną lub gałką 
      lodów waniliowych.
      Ten świetny przepis pochodzi z tej strony. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 22:14
  • sobota, 07 listopada 2015
    • CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto cynamonowe

      CIASTO CYNAMONOWE

      Ciasto :

      • 3 szkl. mąki
      • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 duże jajka
      • 1 szkl. cukru 
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1 1/2 szkl. mleka
      • 115 g masła
      Masa cynamonowa :
      • 200 g miękkiego masła
      • 1 szkl. ciemnego cukru trzcinowego ( muscovado)
      • 2 łyżki mąki 
      • 2 łyżki cynamonu
      Ciasto:
      Masło stopić i przestudzić.
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, 
      ciasto zmiksowac, a następnie dodać masło i jeszcze raz zmiksowac ciasto.
      Masa cynamonowa :
      Miękkie masło utrzeć z cukrem , cynamonem i mąką na gładką masę.
      Foremkę 22 x 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wylać ciasto i wyrównać 
      powierzchnię. Na jasne ciasto wyłożyć łyżką porcje masy cynamonowej. - po ok. 3/4 łyżki .

      CIASTO CYNAMONOWE

        Czubkiem noża lekko wymieszać masę cynamonowa z jasnym ciastem 

      CIASTO CYNAMONOWE

      Piekarnik rozgrzać do 175 st. (górna i dolna grzałka) . Piec ciasto 30 - 40 min. (sprawdzić 
      patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
      Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem, ale raczej dla dekoracji , bo 
      ciasto jest dość słodkie .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTO CYNAMONOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2015 13:21
  • sobota, 24 października 2015
  • piątek, 16 października 2015
    • KALAFIOROWO - PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Kalafiorowo - paprykowa zapiekanka 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      • 1 mały kalafior ( ok. 700 g)
      Do pieczenia kalafiora:
      • 1/2 łyżeczki  granulowanej cebuli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
      • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki kurkumy
      • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 2 - 3 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do posmarowania foremki
      Do zapiekanki:
      • 1 duża czerwona papryka
      • 2 czerwone cebule
      • 200 g mąki
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
      • spora szczypta płatków chili
      • 1 łyżeczka kurkumy
      • 100 g parmezanu
      • 100 g cheddara
      • 10 jajek
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu
      • 2 łyżki bazylii pokrojonej na paseczki
      • 8 małych pomidorków lub kilka pomidorów koktajlowych
      • olej do smażenia
      Do tej zapiekanki można użyć gotowanego lub pieczonego kalafiora .
      Gotowanie kalafiora : W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli.  Podzielić 
      kalafiora na różyczki , gotować 15 min. , odcedzić na sicie i wystudzić
      Pieczenie kalafiora : Kalafiora umyć i podzielić na różyczki . Dużą blaszkę wyłożyć papierem 
      do pieczenia i posmarować 1 łyżką oleju. Przyprawy wymieszać z 2 - 3 łyżkami oleju na 
      pastę. Posmarować różyczki kalafiora olejem z przyprawami ( np. za pomocą pędzelka) . 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st (górna i dolna grzałka). 
      Różyczki kalafiora ułożyć w 1 warstwie na blaszce. Piec 20 - 25 min. Kalafiora wystudzić .
      Przygotowanie zapiekanki :
      Połowę cebuli pokroić na półplasterki i odłożyć. Resztę  cebuli pokroić w kostkę. Paprykę 
      umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebuę udusić na złoto , dodać  paprykę i lekko ją 
      przysmażyć. Cebulę z papryką wystudzić. Sery zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) 
      Do dużego naczynia przesiać mąkę , proszek do pieczenia ,dodać sól, pieprz, chilli ,kurkumę, 
      starty ser, rozmaryn i bazylię.
      Jajka roztrzepać w innym naczyniu, dodać cebulę z papryką, wymieszać  i dodać do mąki. 
      Wymieszać dużą łyżką na jednolitą masę. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać.
      Foremkę 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. 
      Wyłożyć masę, wyrównać, a na niej położyć pomidorki, przekrojone na pół (przecięciem do 
      góry) i resztę surowej cebuli pokrojonej w półplasterki.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Piec zapiekankę 45 min aż będzie 
      zrumieniona. 

      KALAFIOROWO-PAPRYKOWA ZAPIEKANKA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 16 października 2015 17:54
  • sobota, 03 października 2015
    • MUSZTARDOWO-MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      Musztardowo-miodowa pierś kurczaka

      MUSZTARDOWO_MIODOWA PIERŚ KURCZAKA

      • 1 podwójna pierś kurczka
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
      • 1 -2 łyżeczki oleju
      Marynata:
      • 2 łyżki ostrej musztardy Dijon
      • 2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
      • 1 łyżka miodu
      • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
      • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • sól do smaku
      Pierś kurczaka podzielić na pół, aby uzyskać 2 porcje. Mieso umyć i osuszyć
      Marynata: 
      Czosnek przcisnąć przez praskę lub drobno posiekać i utrzeć ze szczyptą soli nożem na 
      pastę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
      Kawałki piersi kurczaka natrzeć ze wszystkich stron marynatą . Naczynie do zapiekania 
      posmarować odrobiną oleju, ułożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą, dodać rozmaryn. 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu 35-40 
      min. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 października 2015 13:28
  • sobota, 26 września 2015
    • JABŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      Jabłecznik z ciastem ucieranym

      JAŁECZNIK Z CIASTEM UCIERANYM

      • 300 g mąki tortowej
      • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła
      • 100 g cukru
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1000-1200 g jabłek
      • 2 czubate łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 50 g rodzynek (opcjonalnie)
      • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      • cukier puder do posypania ciasta
      Masło roztopić w garnuszku i otudzić. Płynne masło ucierać mikserem z cukrem i 
      ekstraktem waniliowym, aż cukier się rozpuści , a masa będzie kremowa i puszysta. 
      Miksując, dodawać jajka po jednym , a następnie wymieszać ciasto z przesianą mąką 
      z proszkiem do pieczenia
      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej  (duże oczka) . Rodzynki sparzyć i odsączyć 
      na sitku. Wymieszać jabłka , rodzynki, skórkę pomarańczową i cynamon lub przyprawę do 
      jabłecznika
      Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem . 
      Łyżką nałożyć połowę ciasta, wyrównać , wyłożyć jabłka , a na nie - resztę ciasta.
      Piec jabłecznik w piekarniku rozgrzanym do 180 st. (górna i dolna grzałka) ok. 45 min.
      Po ostudzeniu posypać waniliowym cukrem pudrem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 26 września 2015 18:15
  • sobota, 19 września 2015
    • JAGNIĘCE KOTLECIKI

      Jagnięce kotleciki

      JAGNIĘCE KOTLECIKI

      • 400 g  kotlecików jagnięcych (4 szt.)
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
      • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
      • 1/2 łyżeczki soli
      • cytryna
      • 2 łyżki oliwy lub oliwy aromatycznej z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oliwy lub oleju do smażenia
      Kotleciki umyć i osuszyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny 
      (tylko żółtą warstwę) . Czosnek przecisnąć przez praskę i z odrobiną soli utrzeć nożem na 
      desce na pastę . 
      Wymieszać oliwę , czosnek , pieprz, sól i skórkę cytrynową. Kotleciki posmarować z obu 
      stron marynatą , włożyć do szczelnego naczynia  z pokrywką i wstawić do lodówki na co 
      najmniej godzinę , a najlepiej na kilka godzin. 
      Wyjąć kotleciki z lodówki na 15 min. przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do 180 st . 
      Na dużym ogniu rozgrzać patelnię grillową, posmarować ją olejem. Smażyć kotleciki po 
      4 minuty z każdej strony. Wstawić patelnię do gorącego piekarnika i piec kotleciki jeszcze
      15-20 min.
      Wyjąć patelnię z piekarnika i przykryć ją folią alumniową na 5 minut przed podaniem 
      kotlecików. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2015 12:30
  • czwartek, 10 września 2015
    • CIASTECZKA MARCEPANOWE

      Ciasteczka marcepanowe ( 16 szt.)

      CIASTECZKA MARCEPANOWE

      • 200 g masy marcepanowej
      • 100 g zimnego masła
      • 1 szkl. mąki
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 żółtko
      • kilka łyżek migdałów w słupkach
      Mąkę z proszkiem przesiać do pojemnika malaksera lub blendera , dodać żółtko . Masło i 
      marcepan pokroić w kostkę, dodać do mąki i parę minut miksować pulsacyjnie, aż powstanie 
      jednolita masa. ( Ciasto można oczywiście zagnieść tradycyjnie , na stolnicy. )
      Ciasto podzielić na 16 części, uformować kulki i trochę je spłaszczyć. Na talerzyk wysypać 
      migdały w słupkach, położyć ciasteczka i docisnąć, żeby migdały się przykleiły.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Dużą blachę ( z piekarnika) wyłożyć 
      papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec 12-15 min., aż ciasteczka bedą złociste . 
      Wystudzić na kratce. 
      Przepis na błyskawiczne, kruche i pyszne ciasteczka znalazłam na tym blogu. Dziękuję.

      CIASTECZKA MARCEPANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA MARCEPANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 września 2015 18:52

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com