HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • piątek, 28 października 2016
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Błyskawiczne ciasto z jabłkami (bez proszku do pieczenia)

      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      • 1 jajko
      • 120 g drobnego cukru 
      • 100 g mąki 
      • 50 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      •  1 - 2 małe niezbyt słodkie jabłka , najlepiej renety lub antonówki
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżki płatkow migdałowch
      Jabłka obrać , usunąć pestki i pokroić na 2 cm. plasterki. Masło stopić i przestudzić. Jajko, 
      120 g cukru , ekstrakt waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puch mikserem , dodać masło i 
      przesianą mąkę , wymieszać delikatnie. Prostokątną foremkę ( keksówkę 22x8 cm.) wyłożyć 
      papierem do pieczenia  , wylać ciasto, ułożyć plasterki jabłek  tak, żeby zachodziły na 
      siebie , a brzeg pozostał wolny . Jabłka posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st . bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 45 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). 
      Wystudzić ciasto na kratce. Przechowywać zawinięte w papier do pieczenia, wówczas 
      brzegi pozostaną chrupiące.
      Przepis znalazłam na tym blogu .
       
      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2016 18:49
  • sobota, 22 października 2016
    • PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Pierś kurczka pod pierzynką (przepis Eweliny)

      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ


      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójną pierś kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubości , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić solą i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obraną  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać resztą 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 października 2016 16:39
  • sobota, 15 października 2016
    • PIECZONA DYNIA HOKKAIDO

      Pieczona dynia Hokkaido

      DYNIA HOKKAIDO

      • 1 dynia Hokkaido
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) lub kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego
      Dynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej 
      łyżeczką) , a następnie pokroić  na kawałki grubości ok. 2 cm.  Czosnek przecisnąć przez 
      praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi przyprawami i solą, utrzeć na gładką 
      masę, dodać olej i wymieszać. Olej z przyprawami można też przygotowac w małym 
      malakserze, miksując pulsacyjnie same przyprawy, a następnie wymieszać z olejem 
      DYNIA HOKKAIDO
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować olejem z 
      przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. 
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONA DYNIA HOKKAIDO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2016 13:14
  • piątek, 30 września 2016
    • CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto :
      • 120 g masła
      • 230 g mąki
      • 100 g płatków owsianych
      • 100 g drobnego białego cukru
      • 50 g drobnego brązowego cukru
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 100 g migdałów w słupkach
      Warstwa owocowa:
      • 4 brzoskwinie ( świeże, nie z puszki)
      • 2 łyżki suszonych żurawin 
      • 65 g cukru
      • 1 łyżka skrobi kukurydzianej ( maizeny)
      • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      Masło stopić w małym garnuszku i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane , 
      obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. W osobnej miseczce lekko ubić jajko z ekstraktem 
      waniliowym. Dodać masło i jajko do suchych składników, wymieszać łyżką aż powstanie 
      jednolita masa, przypominająca kruche ciasto 
      Foremkę  20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . 
      2/3 ciasta przełożyć do foremki , wyrównać i ugnieść , żeby ciasto pokryło całe dno 
      foremki. Do pozostałej części ciasta dodać migdały i zagnieść , formując duże okruchy .
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st ( górna i dolna grzałka) , 
      podpiec spód ciasta przez 10 min. 
      Brzoskwinie  zblanszować : polać wrzątkiem w miseczce, zostawić na 2-3 min. i przelać 
      zimną wodą . Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić brzoskwinie na 8 - 10 części. 
      Wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, oprószyć brzoskwinie i starannie 
      wymieszać.
      Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie, posypać żurawinami i kruszonką z migdałami. 
      Piec ciasto 35 -40 min, aż będzie złociste. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam 
      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2016 17:54
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52
  • sobota, 03 września 2016
    • ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Zielony sos pietruszkowy
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY
      • 1 pęczek pietruszki
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki  soli
      • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
      Pietruszkę umyć , osuszyć i oderwać listki. Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do 
      krojenia , posypać solą i płaską częścią noża rozetrzeć na pastę . Do małego pojemnika 
      malaksera włożyć pietruszkę i czosnek , wlać oliwę lub olej. Sos miksować pulsacyjnie , aż 
      będzie gładki. 
      Z 1 pęczka pietruszki można uzyskać 2 - 3 łyżki sosu. Warto go przygotować od razu z 
      większej ilości składników i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.
      Ten sos jest uniwersalny - można go podać na zimno ze świeżą bagietką jako przystawkę, 
      dodać do sałatek i surówek, świetnie pasuje też do pieczonej ryby np. pstrąga z piekarnika 
      ( przepis jest tu) . Można go również wymieszać z makaronem zamiast klasycznego pesto.
      ZIELONY SOS PIETRUSZKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 września 2016 14:20
  • piątek, 26 sierpnia 2016
  • sobota, 06 sierpnia 2016
  • sobota, 23 lipca 2016
    • JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Jogurtowe ciasto z borówkami
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI
      • 1 1/2 szkl. mąki + 1 łyżka do oprószenia borówek
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 100 ml gęstego jogurtu  ( greckiego lub bałkańskiego )
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 300 g borówek
      • cukier puder do posypania
      Borówki umyć i osuszyć. 
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miseczki, dodać cukier , wymieszać. 
      W osobnym naczyniu wymieszać jajka, jogurt, olej i ekstarakt waniliowy .
      Do miski z mąką wlać zawartość drugiego naczynia , dodać sok z cytryny . Ciasto krótko 
      wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
      Borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam foremki silikonowej bez papieru).
      Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać. 
      Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem ( 180 st bez termoobiegu) 40 - 45 min., sprawdzić 
      patyczkiem, czy już jest upieczone
      Ciasto wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem 
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 lipca 2016 13:04
  • niedziela, 10 lipca 2016
    • PIECZARKI FASZEROWANE

      Pieczarki faszerowane

      PIECZARKI FARSZEROWANE

      • 8 dużych pieczarek (ok. 700g)
      • 1 duża cebula
      • 100 g dobrego żółtego sera (cheddar, gouda)
      • 3-4 łyżki oleju np. ryżowego lub aromatycznej oliwy z tego przepisu
      • 50 g masła
      • 2 łyżki bułki tartej
      • sól, pieprz do smaku
      • kilka gałązek zielonej pietruszki
      Pieczarki umyć , zdjąć skórkę i delikatnie oderwać nóżki, nie uszkadzając kapeluszy. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać, 
      ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka). Naczynie żaroodporne lekko posmarować 
      olejem lub oliwą. Kaplusze pieczarek również lekko posmarować olejem lub oliwą, ułożyć je 
      w naczyniu i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy kapelusze się pieką, podsmażyć na oleju posiekane nóżki pieczarek, dodać 
      cebulę i podsmażyć ją na złoto. Pieczarki z cebulą przełożyć do  miseczki, przestudzić . 
      Odłożyć czubatą łyżkę sera , a resztę  dodać do pieczarek z cebulą, doprawić do smaku 
      pieprzem i ew. solą. Kapelusze pieczarek napełnić farszem pieczarkowym, posypać resztą 
      sera i bułką tartą - po ok. 1/3 łyżeczki bułki na pieczarkę. Na wierzchu położyć odrobinę 
      masła (kawałeczek wielkości orzecha laskowego) .
      Naczynie z pieczarkami wstawic do piekarnika na 20 min. 
      Podawać na gorąco, posypane drobno posiekaną pietruszką .
      PIECZARKI FARSZEROWANE
      PIECZARKI FARSZEROWANE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 lipca 2016 12:15

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com